Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Развод

Дискусија во 'Брак' започната од lalezzz, 2 јуни 2010.

1. DVAANGELA

DVAANGELA Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2015
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    28.804
    не разбирам во брак си 26 години или тулку години имаш ти?:?:како и да е консултирај се најдобро со добар адвокат, тој ке ти објасни подобро каква е процедурата, што добиваш а што губиш, во овој случај најдобро здравјето да си го сочуваш а и децата, ако имаш позз

На Petar80 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Petar80

Petar80 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    45.080
    Давидович и Јанкович Адвокатско друштво

На asdht и DVAANGELA им се допаѓа ова.
  3. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.852
    Ќе те одерат адвокатите.
    Ако имаш некој познат правник... да те упати и да ти напише тужба.
    Еве и на форумов има правници нека помогнат.

На DVAANGELA и Petar80 им се допаѓа ова.
  4. Petar80

Petar80 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    45.080
    Мислам дека сега поднесокот треба да го направи овластено адвокатско друштво или адвокат со лиценца (значи мислам може би грешам). А за поднесок потребно е да се наведат причини, прво барател, па причини и образложение

На asdht и DVAANGELA им се допаѓа ова.
  5. Lidijadfilip

Lidijadfilip Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2015
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    9
    draga moja dvaangela vo brak sum 26 godini inaku imam 54.Imam dve vozrasni deca, tie ne ziveat so nas.Vo vrska so pomos od advokat preku sajtot,bi prasala koi se moite prava vo vrska so imotot ,zatoa sto se e steknato vo brakot,samo sto ziveeme vo kucata na negovite roditeli i toa vo zaednica pozzzz

На IvaSand, Petar80 и DVAANGELA им се допаѓа ова.
  6. DVAANGELA

DVAANGELA Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2015
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    28.804
    Тогаш ти посакувам се најдобро биди јака и присебна позз

На evangelina.ina и Petar80 им се допаѓа ова.
  7. Petar80

Petar80 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    45.080
    Правата на сето тоа што е стекнато во брак со докажување ви се рамномерни односно се е по половина ако си била и ти во работен однос, ако не и тоа се докажува но со малку потешка процедура. Или како опција можете да оставите се на децата и двајцата за да не се дели имотот (тоа е ваше и опцијонално). Второ судот ќе ве прати на Брачно советување и помирување освен ако немате докази со слика за неверство, физичко малтретрирање и сл. Е од како ќе заврши помирувањето и советувањето ако сте со цврст став тогаш поднесувате барање за бракоразводна парница. Ако го сакате тоа двајцата ќе завршите со една парница спогодбено . А ако се докажувате ќе трае тоа .

На asdht, MilaP, evangelina.ina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. DVAANGELA

DVAANGELA Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2015
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    28.804

9. DVAANGELA

DVAANGELA Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2015
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    28.804
    :clap::clap:Браво Петре што убаво објасни.Туку да не си ти некој адвокат за овие работи:?:, да знам каде да се обратам во случај да го оставам мојов:rofl::mm:за секој случај де 8)

10. Petar80

Petar80 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    45.080
    Хахха седи си мирна и чувај си го

На asdht, MilaP, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. DVAANGELA

DVAANGELA Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2015
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    28.804
    Ok ke te poslusam :P

12. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Феминки ми требаат одговори но само од оние кои навистина се информирани?

1. Кога ( околности мислам) може една невработена мајка да го изуби старателството на дете помало од 1 год?
    2. Кога истата таа мајка мже да го изгуби старателството на 4 год дете?
    3. Дали е можно таа мајка да ги изгуби двете или едното дете ( ако се различен пол)?
    4. Дали таа мајка воопшто може да го изгуби старателството иако е невработена, ако има докази за неверство од мн, а тој е на условно 3 години поради физичко насилство, сексуално вознемирување и кражба?
    5. Дали таа може да ги задржи двете деца иако тој зема висока плата, е осигуран и има решено станбено прашање, додека таа нема ништо од тоа?
    6. Колку се одредува алиментација за децата ако таа ги задржи и дали и таа има право да бара издршка ( или како се вика тоа) од него?

Ве молам одговорете и на мајкава во теков на викендов ( ве чита ама не е член ).
    И кажете и од каде да почне за бракоразводна постапка?

13. Vasiliki

Vasiliki Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2015
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    93
    Ако е невработена и нема решено стамбено прашање не може да и ги доделат со самото тоа што нема средства за издршка, со добар адвокат може се да се реши. Малолетните деца припаѓаат на мајката, ама ако има средства да ги издржува.
    Во случајов кога тој е деликвент, ако таа живее со родителите и можат да ги изржуваат може да си ги добие децата, а во најлош случај да ги изгуби. Случајот е деликатен.
    Еден од нејзините родители може да се назначи за старател и тој да ги добие децата оносно таа, во секој случај и треба адвокат.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    @okcenzi, жената нека најде било каква работа, под итно! Чистачка-чистачка, битно пред судот ќе може да каже дека заработува, односно аргументот дека таа нема пари да ги издржува децата ќе му падне во вода на сопругот.

Во врска со 4то прашање, штом нема пријави за домашно насилство врз децата, неговото претходно криминално минато нема да биде земено во предвид кога ќе се доделува старателството (ова е одговор што ни го даде адвокат пред неколку години кога се распрашувавме за другарка која имаше и записник од полиција дека мажот дека ја има претепано, дај боже адвокатот лошо да не информирал)

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Фала ви за одговорите, но да додадам и ова. Девојката нема родители, мајка и почина пред две години. Повремено работи по свадби ( мие садови и сервира храна) чисти куки и работи и кетеринг, но не е осигурана односно пријавена како вработена, а тоа не знам дали се зема во предвид. За тоа и беше прашаето дали тој треба да плака и издршка за неа. За станбеното прашање иста ситуација, таа има каде да живее, но нема ништо нејзино- на нејзино име, зошто имотот сеуште не е поделен законски. А финансиска помош добива од стара тетка со височка пензија.
    Во секој случај е комплицирано.
    Е сега може ова ке звучи како злобно но дајте совет. Што ако таа предизвика уште една кавга и тој пофторно ја истепа и таа го пријави. Тој секако е на условно и одма ке одговара кривично- затвор. Дали тогаш автоматски таа си ги зема децта и после колку време може да се разведе од затвореник?

Им пиша на овие од правдико.мк ама не даваат конкретен одговор, а пари за да трча цело време по адвокати нема.

16. problematicni

problematicni Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    28
    Во брак сум скоро 4 години,но откако сум дојдена во куќава бел ден не видов, Зошто е тоа така? Бидејки имам маж кој е една голема татина и мамина маза ,кој за све слуша збор од мајка си и татка си додека мене ме остава на крајно решение. Ве 3 години имам постојани расправии со свекорот и свекрвата. Таман ја „решив„ маката со свекрвата сега пак почнаа проблемите со свекорот. Секој ден све само се расправа за ситници за глупости а дека јас не ќутам си се одговарам уште толку повече збеснува, Денес од конфликт помеѓу нас дојде до расправија да ние јас мм и детето одиме под кирија дека сме му вишок (јас и детето). Дека не заслужуваме ништо од оваа во оваа куќа за све он се потел (а тоа што мм работи 13 години и допринесува за се очи им немам видено на платите негои тоа не се рачуна). Толку ми падна тешко што во моментот излегов од врата отидов во дуќан по кутии и наполнив сите мои ствари кој сум ги донела од дома , све она што сум го добила на поклон од пријателите и све онаа што сум си купила од нашите платички. Ги собрав и алиштата моите и на син ми,на мм не дека он ми кажа еднаш дека со неговите неможе да се расправа и дека ако не ми чини да си одам. Еве се собрав и решив да си одам. Барам ваш совет дали да покренам бракоазводна парница , дали можат син ми да ми го земат син ми има точно 2 години, Во моментов и сум невработена дека син ми не го примаат во градинка од непознати причини и морам да го чувам. Совет некој?

17. Vasiliki

Vasiliki Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2015
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    93
    Ако куката е на свекорот само со нивна добра воља можеш да добиеш нешто во спротивно тоа тешко се докажува.Ако сопругот има нешто на негово име и е стекнато во брак, а не е поклон од родителите не добиваш ништо.

18. Vasiliki

Vasiliki Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2015
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    93
    Стрпи се малку, причекај, може се е кажано во афект.
    Бракот не се растура поради една таканаречена расправија. Смири се, размисли, а ако така продолжи тогаш поведи бракоразводна парница.

На Antebellum, MilaP, Petar80 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. DVAANGELA

DVAANGELA Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2015
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    28.804
    смири се, лесно може да се растури бракот од една ситница, тешко да се сочува.Изброј до 10 па после носи одлуки, кои можат да ти го променат животот, не избрзувај одма со одење од дома и развод позз

20. problematicni

problematicni Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    28
    Mils deal dovolno trpev. Sekoj den raspravii imame za gluposti.