Има една жена адвокат што работи само разводи. Мислам дека е од Битола, со црна коса. Барај ја нејзе. Попозната адвокатка е, само што и го заборавив името.
Здраво членки.Пет години се мислам за овој чекор.Работата е следна .Во брак сме 7 години.Имаме две деца.Имаме куќа.Стекната во брак.Кредитот се води на мм,а јас сум кокредитобарател.Моите ми дадоа пари.Немам никаков документ за тоа.Прашањето ми е дали ако се разведам, мм ја наследува куќата оти тој го плаќа кредитот.Ве молам ,навистина имав големи проблеми ,и страв ми е да не останам на улица со две мали деца.Му предлагав да се разведеме,да останеме ние тројца тука,и да го доплаќам јас .Нејќе ни да чуе за развод.Имше физичко и психичко малтретирањр.Да не се малечкиве,све би му оставила само да си имам мир.Ве молам за совети ,што да правам.Од толку трауми имам ПТСН.Моите се заостанати луѓе по тоа прашање.Посебно мајка ми.Имало неверства,живот во заедница со манипулатори. Сакав мирно спогодбено да биде,но тој нејќе ни да чуе.Ми вика да си идам.Да ги оставам малите.Ве молам.
Бори се, децата се твои, куќата е пола пола. Ако има за плаќање ќе си ја плаќате. Разговарај со адвокат.
Страв ми е немам подршка.Секој ден се уништувам. Со него нема договор.Никако не прифаќа.Договорот беше да изградиме дом.Да бидам со малите дома.Што ако се разведеме и ме избрка? Јас прифаќам остатокот од кредитот да го плаќам јас.Спратот од куќа да биде на негово име.Ама со него човек никако не може.
Не сакав...мислев ќе се договориме.Највеќе за маливе и да имаме коректен однос.Сепак им е татко.Не се они криви што сум го одбрала.
Ако куќата е стекната за време на брак, тогаш е пола-пола. Кредитот мислам дека нема врска со делба на куќата. Најдобро е да си најдеш добар адвокат и да пријавиш за семејно насилство. Тој чим сега е таков, за поголеми нешта којзнае каков ќе биде. Греота за децата што ќе мораат да го трпат ова. Ни криви, ни должни. Затоа, памет во глава на сите и гледајте со кога стапувате во врска и брак.
Малите оставање никако. Имаш ли пријави дека вршел насилство врз тебе? Ако имаш писмени документи за тоа ќе ти биде плус во бракоразводна. Со неживеење заедно повеќе од 1 година автоматски е услов за развод. За парите сепак можеш да имаш доказ дека се од твоите од нивни сметки ако имаат тие увид дека префрлале на тебе и штом во дкументот поточно договорот се водиш како кокредитобарател ќе се има увид и докази за твојот финансиски удел во исплатата на куќата така што со докази тоа се дели помеѓу вас. Како и да е што и да биде во иднина децата си имаат законски дел од имотот. Тој што ЦСР ќе одлучи да не живее со децата исплаќа по наредба на суд алиментација. Не е нерешливо, се пополека, постепено со ладна глава ќе средиш, биди смирена и силна штом си се решила и знаеш што сакаш пополека патот сам ќе ти се отвора ете првиот чекор го правиш бараш совети и вербална поддршка.
Куќата е пола пола штом е стекната во брак, не е битно кој го плаќа кредитот. Барај добар адвокат, барај ја Катерина од Битола, таа работи со разводи, ако не друго ќе ти даде добри совети и ќе те упати што како. Децата нема да ти ги земе, ниту куќата не може цела да биде негова. Советувај се со Катерина.
Зашто немаш пријави за насилство? Оди сега пријави. Ќе разговараат и со него, ич не му се плаши, ако проба нешто тие ќе те заштитат. Одма пријави во полиција 194 или 112 ако проба пак да те тепа.