Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Развод

Дискусија во 'Брак' започната од lalezzz, 2 јуни 2010.

1. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    3.823
    Леле ги мешам сите тие броеви, ама сигурно ги знае, само многу жени немаат поддршка од дома да се вратат назад, затоа не пријавуваат.

На Cutiepie1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.284
    Допаѓања:
    8.612
    Нема врска кој го плаќа кредитот, се што е во брак стекнато е на пола, само што не знам колку ќе решиш со ова нешто, зашо и тој ако сака може да си седи во куќата, освен ако не се потпише некој документ, иако по тоа што кажуваш тој не бо се нафатил.

Куќа е позафркнато, да е стан се продава, и се делат парите на 2 дела, чао пријатно, консултирај адвокат најубаво. @Ana_stasija67

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ana_stasija67

Ana_stasija67 Активен член

Се зачлени на:
    18 јули 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    7
    Точно.Тоа ме мачи.Што каков е терсене и килав нема да сака.Само за инат.

4. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.364
    Допаѓања:
    171.368
    Има и за тоа чаре
    Ке се продаде ке се врате кредитот рестото пари се делат
    Или еден на друг го плаќа делот на другиот

На riba79 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.284
    Допаѓања:
    8.612
    Алиске, не сака да се согласи никако, пиша членката дека нема договор со него.

6. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.364
    Допаѓања:
    171.368
    Знам прочитав
    Него една постапка е за развод
    Друга постапка,е за поделба на имот
    Куќата е заедничка
    Мора да ја поделат на два дела и ке ја поделе судот
    Е сеа они двајца со нивни две еднакви половини како ке живеат у една куќа незнам,ама му следува и на двајцата по пола
    Тоа шо он се инате и ја заплашува е друг муабет
    Ке си легне на,брашното

На Dust, riba79, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.284
    Допаѓања:
    8.612
    Тоа да, и да ја подели судот куќата, како ќе живееш пак со таков човек у иста куќа...
    Ако се согласи да ја продадат само, ама и за куќа е мн потешко да се продаде, иако има решение секогаш.

На SummerGirl и ALISA0000 им се допаѓа ова.
  8. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    3.823
    Па не е за инат, или средете со го од осот или разведи се. После тоа судот ќе реши ако вие не можете.

9. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    883
    I kuka se prodava,zosto samo stan mislite deka polesno ide?Poznavam licno nekolku parovi sto se oficijalno razvedeni i ziveat vo svojot del od kukata,za stan da podelis fizcki malku e potesko.Ova ne e deka oni mnogu sakaat zaedno ,tuku ocigledno ne se slozile na delba i plus imaat deca i nikoj nema kaj da odi na drugo mesto da zivee ili ne saka zasto misli deka ima pogolem del ili poveke vlozil.Teski se ovie raboti,normalno deka sekoj saka poubav del .Realno ako nema delba spogogbena so godini moze da se vlecat po sudovi so naseto sudstvo i da nema nikakvo resenie.Znaeme deka ziveme vo zemja so mito i korupcija.Sekako najprvo ja podrzuvam clenkata da ne trpi malteretiranje fizicko i psihicko bez razlika dali saka da se razveduva -nevazno,,nikoj ne treba da trpi nasilstvo, ili toa da ja zeme kukata i decata da bidat so nea.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.760
    Пиши ми, сега проаѓав низ слично...

11. Lily12

Lily12 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2019
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    5
    Zdravo.

Ve molam za informacija od nekoj koj ima iskustvo so promena na licni dokumenti po razvod.
    Kako odi postapkata?
    Presudata za razvod se uste ne mi e zaverena na sud.
    Sto posle zaverkata?
    Dali nekade ja dostavuvam, ili se e po sluzbena dolznost? Bi vi bila blagodarna za odgovorite.

12. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.364
    Допаѓања:
    171.368
    Миалам дека ке треба да вадиш наново документи т.е прво лична карта па со неа после пасош и возачка
    Оди во мвр прашај како им е процедурата

13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.194
    Допаѓања:
    36.632
    Пресудата ќе ја однесеш во МВР. Мора да пријавиш дека имаш развод на брак. А за лични документи е истата процедура. Ќе отидеш во МВР (позади телевизија), на шалтер број 4. Ќе пополниш барање за промена на презиме. Се плаќа 300 денари. Може и со картичка да платиш. Таму ќе ти дадат ливчиња за да се потпишеш. Ќе те повикаат во социјално и после ќе чекаш. На страната на МВР пишува за 30 дена дека се добива решение, ама знаат и да доцнат. Ако треба да менуваш и адреса, прашај дали може таму веднаш да ти завршат работа. Кога ќе го смениш презимето можеш уште истиот ден да се сликаш за лична карта. А за пасош и возачка треба да закажеш. Со пресудата од суд може ќе треба и да отидеш до матично.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. gabieva

gabieva Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Каде се плака пресудава од 800 денари за развод, во пликови ништо не пишува

15. Sanisan

Sanisan Нов член

Се зачлени на:
    20 ноември 2024
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Здраво, дали некој знае дали по повлечена тужба за насилство, може да се активира пак како забрана за родителство.
    сега ќе се разведуеме, имаме бебе 5 месеци, после инцидентов демек као океј све, али со зависник и доциопат не се живее.

Од социјално имам отворена врата али не знам каква е постпака сега пошо глуми родител се прпа да не не може да го глеа а 3 пати пелена дали има сменето и 15 мин у ден едвај да поседи со него. И не можел човекот да биде со мене не сум му се допаѓала.

Не знам шо е паметно …. И некој добар адвокат во ова поле ?

16. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    1.642
    @Sanisan ниту со активна пријава за семејно насилство нема шанси да се одземе родителство.Освен да е детето жртва на запоставување и злоупотреба.
    Можеш да бараш од ЦСР видувањата меѓу таткото и детето да бидат во просториите на ЦСР под нивен надзор,ова во постапката на развод,не претходно.Штом имате отворена врата во ЦСР требал правникот од нивната служба да ве посоветува и да ви ги образложи правните можности дури можел да ви даде информација за адвокати од вашата општина кои работат на случаи со развод,старателства и семејни насилства. Патем жртвите на семејно насилство имаат право на бесплатна правна помош без разлика на нивната имотна и финансиска состојба. Зарем никакви совети не добивте во ЦСР кога пријавите за насилството?

Адвокат надвор од вашата општина значи зголемени финансиски трошоци,а во случајот не гледам причина за тоа или имате но ја немате наведено.

17. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    3.823
    Не се изјасниле како жртва, ја повлекла пријавата. Они дале отворени врати што значи дека ако се случи пак ќе ја заштитат. Ама мора да пријави пак.

18. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    3.823
    Викни полиција ако има насилство.

На SummerGirl и tambelina им се допаѓа ова.
  19. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.760
    Пиши ми лп, имам искуство со ова

20. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    16.813
    Има ли некои што живее во странство а се разведувал во Македонија? Ме интересира како оди постапката. Може и во лп.