Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Развод

Дискусија во 'Брак' започната од lalezzz, 2 јуни 2010.

1. MinnaAnne

MinnaAnne Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    778
    Адвокат да препорача некој од Скопје?

2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.298
    Допаѓања:
    23.230
    Адв. Канцеларија Јанковска и Трајковска

На MinnaAnne му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Stefanija2000

Stefanija2000 Нов член

Се зачлени на:
    28 јануари 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво нова сум на форумов, па сакам некое ваше мислење за мојава ситуација како би постапиле вие да сте на мое место.
    Во брак сум веќе 5 години истите проблеми ѓи трпам веќе 4 години мажот ми е многу по родителите што ќе кажат тие тоа е не застанува на моја страна да ме заштити, тие употребуваат за мене многу погрдни зборови сега кога малото полна да разбира и кога ќе слезе кај нив тие го учат секакви зборови за мене и тоа ми ѓи кажува подоцна и кажува дека баба му и дедо му му рекле така да ми кажи мажот ми не ср замара се смешка само, некна дури малиот дојде и ми вика не те сакам оди си од овде, му реков на сопругот да излеземе од таа куќа но несака несмее од таткому пред некое време и ме помодре поради мајкаму. Дали верувате јас веќе немам чувства спрема тој човек чувствувам како да не го сакам онака формално сум со него, имам каде да отидам но некако се плашам немам храброст да си одам од таму со мислта што ако целиот живот останам сама. јас веќе почнав да паѓам психичќи добивам панични напади и стигам до инфузии, пијам лекарства за смирување кој веќе не ми ни помагаат нон стоп само си плачам. Извинете на долгиот пост но само сакам да слушнам ваше мислење и како вие би постапиле во ваква ситуација. Убав ден

4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    6.059
    @Stefanija2000 , ај прочитај го цел пост како некој друг да го напишал и што би советувала. Еве јас да сум го пишала, што би ми кажала?!

Трпиш физичко и психичко насилство, притоа и детето го гледа сето тоа. Имаш услов каде и како да се спасиш, што многу во твојата ситуација го немаат.
    Најбитно, детето да е со тебе цело време. Сама во никој случај нема да бидеш. Да може ќе има моменти на осаменост, ама пак и сега си само физички со таа личност, колку што сфаќам јас од твојот пост.
    Во ситуација како твојата би заминала без размислување.

На tambelina, tina2018, LiquidLuna и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    919
    Не оди, трчај и бегај. Уште веднаш. Што поскоро тоа подобро.
    Немам друг одговор.
    Ти посакувам што побрзо да се одлучиш и да заминеш.

На tambelina, Anyshka, lovely91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.834
    Допаѓања:
    5.662
    Да си најдеш добар адвокат и да си поднесеш развод.
    Најверојатно сакаат и детето да ти го земат, но најдобро е да се консултираш со адвокат. Најди ја таа битолчанката, добра била.

Падната си психички ептен многу. Излези прошетај пешки, разбистри си ја главата. Отиди на кафе со пријателки на муабет.
    Ако чувствуваш потреба, раскажи го тормозењево на маж ти и неговите на некоја блиска што ќе те сослуша и даде совет, а притоа не каже на некој.

На tambelina и SummerGirl им се допаѓа ова.
  7. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.330
    Допаѓања:
    13.470
    Ова е и повеќе од доволно за да си ја фатиш вратата, а богами и да се одлучиш за развод.

Имаш каде да одиш. Многу немаат, а сепак решаваат да заминат. И тоа го прават храбрите кои се заземаат за себе. Патем, цел живот сме сами.

На tambelina, Biljarkata, 2709 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Iva:)

Iva:) Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    1.021
    Да си дадете шанска сами да почнете да живеете, така ќе ја видиш реалната ситуација. Вака под притисок и под влијание нема да функционирате. Ете рекол дека не сака да си одите, може му е така полесно ама може да пробаш пак со убаво да му објасниш се и да побараш да се одвоите.

9. Stefanija2000

Stefanija2000 Нов член

Се зачлени на:
    28 јануари 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Mnogu pati imam pobarano da zamineme od tamu no nesaka ni da slusne sto nogu pati mi ima kazano deka sum psihicki bolna i da si odam kaj tatkomi

10. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    919
    Дали би дала шанса на човек што те тепа? Каков пример е тој за детето.. мислам одвратно. Во кое време живееме, каде е љубовта во случајов?
    Нема втора шанса и нови почетоци за такви нелуѓе.

На anggell, Anyshka, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    17.679
    И што и да останеш? Сигурно е подобро од ова:

Ако речеме да си сама е некоја "неутрална позиција", според мене бракот треба да ти додаде некоја вредност во животот, да ти го направи подобар. Кај тебе е спротивното, ти го загорчува животот. Така да, и да останеш сама е автоматски подобрување на твојот живот.

На 2709, Anyshka, azelea и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.834
    Допаѓања:
    5.662
    Абе он ја тепал, а ти викаш шанса да му даде. :|
    Која шанса за крената рака...:shake:

На tambelina, anggell, Tinaaa и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Iva:)

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    1.021
    Леле тоа не го сватив затоа пишав така. Ако има насилство никакви шанси, се извинувам за пишаното погоре. Еднаш кога ќе крене рака не се запира на тоа, насилството ќе продолжи. Жалосно е за детето да гледа и жалосно е за жената да трпи. И да има и да нема каде да оди треба да го напушти, ќе се разведе и детето секако ќе биде кај нејзе.
    Во врска со нејзиниот страв, никој од нас не знае дали ќе остаре сам или си некого. Подобро сама за сега отколку со маж насилник.

На Компир Манџа и Rozevata им се допаѓа ова.
  14. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.529
    Мхм. Да му даде шанса да ја помодре уште еднаш, во случај ако не било доволно претходниот пат.

@Stefanija2000 земи си детето и бегај дур те држат нозе, ваквите не се мењаат никад.

На Rozevata му/ѝ се допаѓа ова.
  15. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.306
    Допаѓања:
    36.965
    Ќути си. Има и полошо (facepalm)

На Компир Манџа и Anyshka им се допаѓа ова.
  16. Iva:)

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    1.021
    Не го сватив тој дел како што се изразила, не сватив дека ја тепал, затоа се извинив. И јас се згрозувам над насилство и мислам дека никогаш не треба да се помине преку тоа и да се опрости. Насилник еднаш е насилник цел живот, точно дека не се менуваат.

На Ani93, Rozevata и eliesaab им се допаѓа ова.
  17. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    35.884
    Еве и да заминете од таму, мислиш нема да се мешаат?
    Тој што си е таков и поврзан со родителите и преку океан да отиде истиот ќе си биде.
    Штом еднаш те помодрел ќе го направи повторно тоа, ваквите не се менуваат, не си сама, си имаш дете за гледање, подобро разведени отколку детето да трпи трауми.

На tambelina, LiquidLuna, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. 2709

2709 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2020
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    273
    Разговар со некој стручен за твојот страв од осаменост да ти помегне да се справиш со тој страв и излезеш од тој зачаран круг.
    Олеснителна околност ти е што имаш каде да одиш.
    Спаси се себеси и детето.

На Iva:) му/ѝ се допаѓа ова.
  19. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.886
    Допаѓања:
    171.347
    Убо шо спомна "шо ако останам цел живот сама" па ме потсети. Замисли се во истата ситуација од сега, за 1-5-10+ години без промена. То е подобра алтернатива? Не. Башка шо, нема да останиш сама. Без поддршка на партнер си повеќе сам.

Немаш поддршка од партнерот и плус кажа за присуство на насилство (помодрување). Према мене, ако партнер покажи агресија и насилство еднаш едноставно нема назад.

Заслужваш подобро. Ако имаш кај да бегаш, не се мисли ни на момент. Ако немаш, почни полека да прајш план. За твое добро, и за доброто на детето.

Се надевам за брзо ќе биди се подобро.

Последна измена: 28 јануари 2025
    На tambelina, LiquidLuna, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.115
    Допаѓања:
    3.869
    Девојче, спаси се сама, нема кој да сте спаси. Јави се на полиција, оди кај твоите со детето обавезно. Оди на психолог, психијатар. Бегај што побрзо со детето, тие не се токму цела фамилија.

На tambelina, SummerGirl и lovely91 им се допаѓа ова.