Развод

Дискусија во 'Брак' започната од lalezzz, 2 јуни 2010.

1. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.943
    Оди си, но со детето.

На tambelina и SummerGirl им се допаѓа ова.
  2. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.878
    Допаѓања:
    16.815
    Би избрала цел живот сама, отколку секој ден да се оболувам психички и физички, настрана од тоа една мала душа што ќе научи од таков психопат и во што ќе израсне тоа дете.

На Gosh, Трагедијаупмм, tessie и 6 други им се допаѓа ова.
  3. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    18.521
    Гледам темата за алиментација не е ич активна, па ќе прашам тука.
    Што дпокументи ми требаат и каде прво се обраќам за алиментација.
    А најмногу ме интересира, како се одредува гледањето на детето?
    Инаку тие што подолго се тука знаат, не бев мажена законски, ама детето си е признаено.

На SummerGirl и tina2018 им се допаѓа ова.
  4. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.943
    Алиментација ми одреди судијата на суд, за твојот случај не знам. Гледање на детето одредија од Центарот за социјална работа. Најубаво оди таму прашај.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. JustBeautiful

JustBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2011
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    1.260
    Пробај ако можете меѓусебно да се договорите за алиментација и гледање на детето. Јас имав лошо искуство со ЦСР, сега подобро функционираме со наш договор. Алиментација нас ни одреди судот (при развод), како е во овој случај не знам. Ако не можете да најдете заедничко решение, најди си адвокат што е поупатен во овие работи. :)

6. Cyclop

Cyclop Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2021
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    132
    Ќе мора преку суд да си ја побараш. Претпоставувам штом прашуваш, не сте успеале да се договорите, или не го испочитувал тоа што сте договориле. Висината на алиментацијата, во најмала рака, би требало да биде една третина од неговите примања, може до најмногу половина од неговата плата, но, суд како суд, нема табела за тоа, има само 'пракса' па од 6-10.000 би требало да ти досуди. Од документи, ќе треба да доставите потврда за работен однос и плата (доколку сте вработени), сопственост/кирија за живеалиште. Ти ќе треба да го образложиш трошоците за детето, пример градинка/училиште, лекарства, облека, храна, организирање на родендени и се она што е нормлано како издадок за дете. Што се однесува до гледање на детето, за тоа носи решение ЦСР, нормално ако не може да се договорите самите. Пример, ако ти не му дозволуваш да се види со детето, мора да бара преку ЦСР да се регулира тоа. Ако ти му дозволуваш, а тој не сака, тогаш мислам дека ни ЦСР нема да ти помогне, но може да побараш да му се одземат родителските права (обврските му остануваат) и да не може никогаш да побара да го види.

Надвор, но сепак поврзано со прашањето, поштедето го детето од коментари еден за друг, нормално, доколку ги има, во целата ваша ситуација, најмногу тоа страда.

На tina2018, Antebellum, Mumoftwo30 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Nena09

Nena09 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    40
    Да и тука има една нова ставка што до сеа ЦСР не ја споделуваа ама изгледа има многу луд народ па почнале.
    Ако имаш решение за видување ( без разлика дали мајката не дозволува, отуѓува или таткото не го зема детето) Ве следува кривична пријава. Не почитување на решението е кривично. Го покренува ЦСР и веќе имам во поширокиот круг луѓе што го пробаа :)
    Работи.
    И да, да дополнам. ЦСР се фер за почеток викаат: ај договорете се пред нас, зошто ние ако ве договараме нема да биде во прилог на никој а најмалце на детето. И сега зависи дали од другата страна имаш разбран родител или проблематичен. Ако е проблематичен ви суди ЦСР и страдате. Зашо се нема памет

На tessie, Cyclop, Трагедијаупмм и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    ЦСР не поднесува кривични за непочитување на решение, МВР поднесува, по поднесени три пријави. Мој совет, доколку не се согласувате со бившиот партнер, не потпишувајте Спогодба, само Решение преку ЦСР.

На tina2018, SummerGirl, jarec6 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Nena09

Nena09 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    40
    Да,имам скок. Трите пријави од полиција одат и во цср, така некако е процесот.
    Ама дека преземаат одговорност, преземаат.

10. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Каква одговорност, ништо не преземаат. Издаваат решенија и после се оградуваат. Викаат дека понатаму МВР и суд извршуваат.

На JustBeautiful, Gosh и SummerGirl им се допаѓа ова.
  11. Nena09

Nena09 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    40
    Немам такво искуство.
    Тие што ми се во поширок круг, баш жената си ја гонеа кривично и постапката беше преку цср. Заедно со полиција.
    Ја осудија за непочитување на решение и нормално за отуѓување на дете.

На SummerGirl и zuto им се допаѓа ова.
  12. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Шуќур и нешто вакво да прочитам дека се случило. Да видам да не верувам.

На SummerGirl, Mumoftwo30, Realist1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Nena09

Nena09 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    40
    Да да и тоа сеа беше нема пола година.
    Па сега детето почна да си го гледа таткото

На SummerGirl, Mumoftwo30 и zuto им се допаѓа ова.
  14. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.943
    Па да де, решението од цср мора да асе почитува, а тој ако е некој пијаница или се заканува ќе го пријави во полиција.

15. Nena09

Nena09 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    40
    Овде мајката е проблем.
    Таткото е нормален човек што поради мајката и желбата за отуѓување, завршија на советувалиште за родилтествување и чивекот има мислење дека има родителски способности.
    Мајката има проба за труење со лекови и била на испирање.
    Од соверувалиште нема добро мислење. За тоа и завршува така.
    Плус збориме за дете кое што не е вакцинирано и не иде во градинка бидејки е доделено на мајката.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Бамси

Бамси Нов член

Се зачлени на:
    12 март 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo na site, ke se obidam nakratko da pobaram odgovor na moeto prasanaje...dali nekoj imal iskustvo so koristenje na terapija za smiruvanje za vreme na razvod? Konkretno se misli za zemanje na lek za spienje poradi maltertiranje podolg period a pritoa ne se osudiv za razvod poradi zakani deka ke dokaze na sud deka sum luda i ke mi gi zeme decata? Dali toa moze da smeta vo tekot na sudenjeto ako ima nekoj iskustvo da spodeli...blagodaran

17. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Па само му правиш услуга на партнерот во намерата да те направи луда со апчињата. Почни да делуваш посериозно во решавање на проблемите, спиењето нема многу да помогне во тоа.

На H.VAGA и SummerGirl им се допаѓа ова.
  18. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.489
    Допаѓања:
    8.814
    Не знам каква врска имаат лекови за несоница со дијагнозата "луда". Сама ќе си одбереш што ќе пиеш од лекови или ќе се советуваш со доктор? Постои и мелатонин кој може да ти помогне да се опуштиш и подобро да спиеш. Консултирај се со матичниот доктор, објасни му ја ситуацијата, папир од лекар специјалист кој потврдува дека патиш од несоница поради психичко малтретирање и вербални закани од споругот во развод ваљда може само да ти помогне на суд. Не се докажува дека некој е "луд" тукутака, си постојат вештачења. Ако имаш потреба од терапија, мораш да ја користиш, и мислам дека тоа се зема предвид на суд. Користење лекови за било каков проблем не е доказ дека си ваква или онаква. Мислам дека прво ти треба адвокат кој ќе ти ги објасни работите од правна и техничка природа, а второ доктор кој ќе ти помогне со проблемот. Како што читам ти си направила цело сценарио во глава, без овие две фигури. Башка ќе ги земе децата, и? Што ќе им прави, ќе ги тури во џеб? Не се одземаат деца така лесно.

На Lanna89, tambelina, Mumoftwo30 и 5 други им се допаѓа ова.
  19. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.111
    Допаѓања:
    177.617
    Мелатонин
    Без рецепт се зема не е антидепресив
    Не е за да те успие него кога ке заспиеш да се наспиеш
    Се зема саат време пред да планираш да заспиеш
    Пробај прво со мелатонин ако не бива земи хелекс ама прво изконсултирај матичен др
    Јас земав мелатонин бидејки спиев "будна"

На Antebellum и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  20. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Убаво звучи ова, и така треба да е, но колку само не е така во пракса во нашава напатена земја. И мене ми викаа никој ништо не ти може, не е така лесно некој да те направи луда и да ти земе деца, па одвај спасив жива глава. И не сум единствен случај, за жал.
    Не ми е целта да ја плашам членката, туку да ја охрабрам да се соочи и бори со проблемите оти кај нас сѐ е можно.

На Трагедијаупмм, tina2018, SummerGirl и 8 други им се допаѓа ова.