Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Развод

Дискусија во 'Брак' започната од lalezzz, 2 јуни 2010.

1. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.115
    Допаѓања:
    3.869
    Оди си, но со детето.

На tambelina и SummerGirl им се допаѓа ова.
  2. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.787
    Допаѓања:
    16.564
    Би избрала цел живот сама, отколку секој ден да се оболувам психички и физички, настрана од тоа една мала душа што ќе научи од таков психопат и во што ќе израсне тоа дете.

На Трагедијаупмм, tessie, hermosa и 5 други им се допаѓа ова.
  3. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.783
    Допаѓања:
    18.404
    Гледам темата за алиментација не е ич активна, па ќе прашам тука.
    Што дпокументи ми требаат и каде прво се обраќам за алиментација.
    А најмногу ме интересира, како се одредува гледањето на детето?
    Инаку тие што подолго се тука знаат, не бев мажена законски, ама детето си е признаено.

На SummerGirl и tina2018 им се допаѓа ова.
  4. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.115
    Допаѓања:
    3.869
    Алиментација ми одреди судијата на суд, за твојот случај не знам. Гледање на детето одредија од Центарот за социјална работа. Најубаво оди таму прашај.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. JustBeautiful

JustBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2011
    Пораки:
    643
    Допаѓања:
    1.217
    Пробај ако можете меѓусебно да се договорите за алиментација и гледање на детето. Јас имав лошо искуство со ЦСР, сега подобро функционираме со наш договор. Алиментација нас ни одреди судот (при развод), како е во овој случај не знам. Ако не можете да најдете заедничко решение, најди си адвокат што е поупатен во овие работи. :)

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cyclop

Cyclop Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2021
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    127
    Ќе мора преку суд да си ја побараш. Претпоставувам штом прашуваш, не сте успеале да се договорите, или не го испочитувал тоа што сте договориле. Висината на алиментацијата, во најмала рака, би требало да биде една третина од неговите примања, може до најмногу половина од неговата плата, но, суд како суд, нема табела за тоа, има само 'пракса' па од 6-10.000 би требало да ти досуди. Од документи, ќе треба да доставите потврда за работен однос и плата (доколку сте вработени), сопственост/кирија за живеалиште. Ти ќе треба да го образложиш трошоците за детето, пример градинка/училиште, лекарства, облека, храна, организирање на родендени и се она што е нормлано како издадок за дете. Што се однесува до гледање на детето, за тоа носи решение ЦСР, нормално ако не може да се договорите самите. Пример, ако ти не му дозволуваш да се види со детето, мора да бара преку ЦСР да се регулира тоа. Ако ти му дозволуваш, а тој не сака, тогаш мислам дека ни ЦСР нема да ти помогне, но може да побараш да му се одземат родителските права (обврските му остануваат) и да не може никогаш да побара да го види.

Надвор, но сепак поврзано со прашањето, поштедето го детето од коментари еден за друг, нормално, доколку ги има, во целата ваша ситуација, најмногу тоа страда.

На mira.mira, SummerGirl и jarec6 им се допаѓа ова.