Развод

Дискусија во 'Брак' започната од lalezzz, 2 јуни 2010.

1. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    945
    Чекај ама нели не беше во брак легално колку што се секавам,туку само живееше со партнер ?Зарем некој би се осудил да игра на карта ментално здравје,кога многу луге пијат антидепресиви ,бидејки навистина треба и се потребни.Членкава може да оди на доктор приватно и да и дадат лекови на розева рецепта ,и да не и стои во досие никаде во систем,и да му каже на лекарот.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  2. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Точно, не бев во брак и никогаш никакви лекарства за ментално здравје не сум пиела. Ама ете, можело и така.

На SummerGirl и eliesaab им се допаѓа ова.
  3. Бамси

Бамси Нов член

Се зачлени на:
    12 март 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Да ама веќе неколку месеци ги користам лековите затоа што ми беа неопходни, премногу тортура дозволив мислејки дека во ред е ке помине ке се смириме и буквално трпев секој ден, а со тоа моето здравје се загрози...не сакав да дојде до развод се трудев и борев да свати ама ете за жал стана неподносливо

4. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.489
    Допаѓања:
    8.815
    Немам причина да не ти верувам, има добра пракса и лоша пракса. Исто како што во оваа или слична тема читаме за татковци кои не можат да си ги спасат децата од (не)мајки кои живеат со своите деца затоа што светот не мора да знае дека уствари не те бива, све има на светов, не само во Македонија. Да не ме сфати некој погрешно, ама ова е толку озбилна работа што не знам како може некој да живее во незнаење за постапките и за опциите. Па јас би фатила да ги читам, препочитувам сите закони, би отишла на сто адвокати, не на еден, постои и бесплатна правна помош. Ако прашањето е така грубо поставено, Дали има шанси децата да ми ги земе? малку не го разбирам, дали би ѝ одзеле родителско право? За тоа треба да има ептен озбилна причина, мајката не е единствениот и ексклузивен родител, ама секако дури и да се случи децата да добијат стално живеалиште кај таткото, ќе има право да си ги гледа редовно. Децата ќе пораснат, па ѝ сами ќе знаат кај кого им е поубаво. Она со што не се сложувам се лековите. Жената има проблем, ако мора да користи терапија препишана од доктор, мора, не може ради тоа да биде прогласена за луда. Ако имам дијабет/висок притисок, морам терапија да примам, зарем би ме прогласиле за неспособна? Некористење терапија може и веројатно ќе ја влоши сиѕуацијата, од хронична несоница човек може да оболи, па тек тогаш е во проблем и нема ич да може да се грижи за децата. Мора адвокат, еден, десет,мора.

На _Vera_ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Nena09

Nena09 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    40
    Адвокат, што работи семејно. Има толку многу детали и е пресензитивно.
    Не широкоспектарен адвокат.

6. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.489
    Допаѓања:
    8.815
    Ништо не претпоставувај, адвокат, еден, десет, сто мислења да чуеш. Терапија мораш да примаш, штом советувал лекар, мораш. Тоа што користиш терапија не значи дека си луда. Ама мораш со адвокат да зборуваш, никој тука не може да ја знае точно ситуацијата и да ти даде точен совет, никој не може да ја предвиди иднината. Ќе се консултираш со адвокати, ќе ги ја објаснат ситуацијата и сите варијанти, и ќе ти биде полесно.

7. Lovelo

Lovelo Активен член

Се зачлени на:
    28 мај 2024
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    4
    Здраво
    Сакам да прашам за совет. Во брак сум и имам бебе од два месеци. Со сопругот сме во катастрофа односи. Ме малтретира психички а почна и физички. Прво ме удри по ногата во 9ти месец бременост и ми се заканува ќе ме раскрварел ќе ме убил и такви слични работи а сега на 05ти март почна да ме дави и ми ја стегна раката. Причината е што сакам да одам на гости кај татко ми и сестра ми а тој и неговите не дозволуваат, веќе сум била омажена и не требало да спијам по туѓи куќи било гадно кај нас и бебето ќе се разболело. Синоќе пак се каравме за истото не дозволува мојот татко и сестра ми да го гледаат бебето. Се плашам да си одам бидејќи се заканува дека ќе ми го земе бебето. Тој тука е невработен, осигуран здравствено преку мене а ја сум на породилно и имам каде да се вратам кај татко ми. Тој се заканува дека е добро ситуиран бидејќи има транспортна фирма во Бугарија и гради нова куќа. Сакам да прашам може ли да ми го земе бебето и ако одлучам да сизаминам треба ли да пријавам во полиција? Заборавив да кажам нон стоп ме уценува за бебето јас да си плаќам или татко ми да плаќал а не можел тој да плаќа се било многу трошоци за бебето

8. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    5.283
    Бебето не може никој да ти го земе, социјално го препишува на мајката. Документирај ги последиците од нападите, сликај се, доколку можеш оди и на доктор да добиеш црно на бело документ.
    Не може татко ти да дојде да те земе од таму? Само да излезеш од куќата, после пријавувај во полиција и социјално веднаш.

На Трагедијаупмм, MB993, Miy3 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.112
    Допаѓања:
    177.618
    Кога ке иападне од дома собери си стварите и бегај од таму
    Или такси или викни го татко ти да те земе
    И ке одиш во социјално и полиција ке кажеш дека бебето е со тебе а ти не се осеќаш сигурна во таа куќа
    Или втора варијанта на следен напад одма пријава у полиција поткрепена со лекарско

На MB993, SummerGirl, M&M и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. rainbowec

rainbowec Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    6.258
    Не чекај ни минута повеќе, ако имаш поддршка и каде да одиш веднаш спакувај што ти е најнеопходно за тебе и бебето и замини си пред да стане полошо...
    Собери докази, сликај ги повредите, отиди на доктор дополнително да имаш документи и од таму.
    Ми се повраќа веќе од вакви насилници што изиграваат богови и мислат дека светот околку нив се врти.
    Не е безбедно ни за тебе ни за детето да останеш таму, остави го и не се враќај назад... другото ќе се среди, сега биди силна! :hug:

На MB993, SummerGirl, anggell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. JustBeautiful

JustBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2011
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    1.260
    Со првата варијанта за жал нема многу да ти помогнат институциите. Мене ми рекоа ако те нападне извади лекарско па поднеси пријава вака ништо не можеме да направиме… Полицијата го предупреди.
    Мој совет при и најмал напад лекарско и пријава или сликај да имаш доказ.
    Замини од таму, штом имаш кај да одиш одма е полесно. Во ЦСР можеш да одиш да им кажеш за ситуацијата и дека ќе поднесеш за развод. Тие ќе ве сослушат и ќе одлучат за понатамошно гледање на бебето. Бебчето е мало, јас го поминував овој процес со бебе така да ако сакаш пиши ми ќе ти објаснам јас како поминав.
    Тешко е во секој случај, ама потешко е да продолжиш да живееш како заробеник…
    Не те тагнав @Lovelo

На tambelina, eliesaab, tina2018 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.112
    Допаѓања:
    177.618
    Ја мислев ради тоа да пријаве дека е замината од кај него и дека детето е со неа
    Да нема проблем

13. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Законот е таков каков што е и татковците играат на карта да ја направат мајката луда, а мајките ги прават татковците насилници. Навлезена сум во оваа проблематика многу длабоко и гледам што се случува. Да, за жал не е само кај нас вака, се согласувам. Само тука ретко кој сноси каква било одговорност.

Во однос на законите, од мака правник станав веќе, тројца адвокати сменив, сама најмногу постигнав. Почнав да водам постапки и за други случаи и гледам колку се исповрзани сите. Тешка е борбата со државата, ама нема откажување.
    И те како ставаат забрани и одземаат родителско право, без издржани причини со докази, најчесто на татковци, поретко и на мајки.

Јас не реков да не пие лекарства, особено ако се препишани од лекар. Само нека биде претпазлива дека буквално секоја ситница може да се земе предвид да се искористи против неа. Ако има јаки врски или добро платено, ќе се најдат и понебулозни работи. Нека делува превентивно и многу внимателно. Толку можам да ја советувам јас.

На winnie02, eliesaab, SummerGirl и 8 други им се допаѓа ова.
  14. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.943
    Како тоа мајките ги прават татковците насилници? Или е или не е насилник.

На tambelina, Трагедијаупмм и Anyshka им се допаѓа ова.
  15. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.943
    Спреми што ти е најнеопходно, при следен напад или закана зимај детето и пријави во полиција, лекар за повреди ако имаш, психолог, психијатар, ЦСР.

На Anyshka и SummerGirl им се допаѓа ова.
  16. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Како што и многу татковци ги прават мајките луди, со лажни пријави.

На Polyincognito, Gosh, H.VAGA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. MB993

MB993 Активен член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    102
    Доколку е насилен и имаш докази за неговото насилство со куќата и фирмата во БГ може само да се слика. Не се плаши воопшто пријави го секаде и гледај да имаш што е можно повеќе докази. (слики, видеа, секако и документи од доктор доколку имало физички контакт и си била повредена). Умре времето кога на ваквите насилници им се гледаше низ прсти. Во нашата ни мила Македонија ваквите работи се сменија на подобро. Знам случај каде што девојка го пријави сопругот, им отиде цела во модрици во полиција и полицијата го притвори дотичниот и не го пушти додека таа не се спакува и не им пријави дека е на безбедно. (знам дека делува нереално и како на филм, но ова се случи во Скопје). Особено е значајно што имаш подршка од твоите најблиски. Само напред и спаси се и себе и бебето од тој психопат.

На Трагедијаупмм, tina2018, Mother of 2boys и 2 други им се допаѓа ова.
  18. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.943
    Еве јас на пример немав поддршка од никого па не го пријавив, и да го пријавив ќе речам дека измислувам. Многу жени немаат поддршка од родители, полиција, ЦСР кои мислат дека лажно пријавуваат. Затоа се изгуби довербата во институциите. Јас имам убаво искуство со ЦСР, ама може друга нема.

На eliesaab и SummerGirl им се допаѓа ова.
  19. Nena09

Nena09 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    40
    А ако мајката изјавила во ЦСР дека психички не се осеќа добро и и треба помош и ЦСР нема уши за истото што се праи?
    Чекаме за збрца некого со нож и после ќе кажеме дека ете она кажуваше ама….

На tina2018, Anyshka и eliesaab им се допаѓа ова.
  20. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Нека посети психолог или психијатар. ЦСР само може да ѝ го дадат истиот совет, не можат да ѝ ја подобрат психичката состојба.

Последна измена: 17 март 2025
    На Nena09 му/ѝ се допаѓа ова.