Треба одобрение и тоа што некогаш не побарале е чиста случајност. Ако не дава таткото не може да се изнесе детето, детето е на двајцата родители и ако го изнесе може да ја пријави за киднапирање.
Znam...ama sakam moeto prezime da si bidi....posle ako treba odobrenie ke barame odobrenie...toa e minlivo dodeka ne napolni 18 god deteto. Da znajsh i deka na tatkoto nema da mu baraat odobrenie poshto isto e prezimeto...iako ti si staratel. (od iskustvo) I jas odamna sum razvedena ama dur ne mi isteche lichnava karta ne ja smeniv. Sega vejke moram .
Имам прашано во полиција, тоа е одговорот. На родител не му треба дозвола од никој, барем на граница сигурно нема да побараат дозвола, а намерите какви се тоа е сосема друго.
I jas isto prasav i mi rekoa ne treba cim odi so eden roditel...dokolku odi so baba dedo e togash baraat ...
Еве јас знам случај кај што на граница не им дозволија да поминат без дозвола од таткото на детето. Дали има врска тоа што мајката беше во брак со друг не знам, ама битно таткото на детето мораше да доаѓа до граница за да даде согласност
Ова не е точно, ќе бараат доколку презимето е сменето на мајката, а ако е исто не бараат и да потребно е одобрение од другиот родител доколку детето патува во странство, а тоа што на некој не му побарале и чиста случајност, се знае законски како е.
По закон треба да бараат, е тоа што ги мрзи да работаат тоа е веќе друго. Јас трудна, со големата се враќавме дома и на граница ми побараа. Имаше тотално право да не ме пушти.
И јас морам да имам полномошно ако сакам да ги однесам децата надвор од државата. Германците опасни се
Без согласност можеш да помонеш само на Богородица и тоа дека е гужва па гледаат да те откачат. Ни на еден друг премин. А за авионски па да не ни збориме.
Обратно, по закон не мора да бара, а ако сака може да побара и да ве задржи ако нешто му е сомнително на полицаецот. Најдете член во закон што кажува поинаку.
Jas so kerka mi odev avionski vo Italija,17 god i ne mi pobaraa nikakva soglasnost od tatkoto iako nie sme vo brak.
Да, ова е точно. Не мора ама може да побараат полномошно. Ако патува со еден родител без оглед дали се во брак или разведени не треба ама може да побараат ако мислат дека нешто е сомнително. Ова важи за деца до 14 години и важи со нашиот закон, значи за излез од МК. Дали на аеродром во ЕУ или други земји ќе побараат тоа веројатно зависи и од нивните закони.
Те молам цитирај ми член од закон каде што пишува дека ако децата се со различно презиме од мајката не смее да ги изнесе без полномошно од државата. Законот вика ова подоле:
Законски е да има одобрение од двајцата родители доколку се разведени за патување во странство, а за презимето никаде не пишав дека пишува во закон. Ако родителите се разведени, а мајката не го промени презимето после разводот најчесто се случува да не побараат на граница одобрение т.е да не забележат па да ги пуштат и обратно доколку мајката е со различно презиме од детето, а се во брак знаат да прават проблем, а никаде не пишав дека ова е законски туку како функционираат работите надвор од законите.