Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Развод

Дискусија во 'Брак' започната од lalezzz, 2 јуни 2010.

1. Mr.Wonderful

Mr.Wonderful Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2015
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    43
    мене не ми е до шетањето, него ми иди у к*рац да фатам...да си ги соберам парталите бидејќи ми се смачи некој постојано да ми ја покажува вратата...

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  2. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.435
    Допаѓања:
    5.394
    @Mr.Wonderful go procitav tvojot post ako seto ova sto go kazuvas e visrina zakluciv deka si vo brak so edna nestabilna bez doverba licnost koja osven uceni neznae nisto. Potsetija deka koga kaza da kaza i vo loso i vo dobro nasla pa zasla

На Rose96, VladeMila, DVAANGELA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Zato jas stalno velam dobrite mazi naletuvaat na losi zeni,a dobrite zeni na losi mazi!!!Zatoa edni za drugi preofladuva mislenjeto site mazi se isti ili site zeni se isti.A vsusnost se zavrsuva.so pogresni licnosti.Gospozata ako sakala da te ostavi odamna ke te ostavela ama blefiranjeto e odlicna rabota koja sekogas uspeva,tesko na tebe so pokondurena neblagodarna licnost.

На VladeMila му/ѝ се допаѓа ова.
  4. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.543
    @Mr.Wonderful ако толку запнала женати на секоја кавга и на секој разговор што не завршува по нејзино и се нема никаков компромис и разбирање нека се разведе. Покажи и го патот и штом толку "налага" нека се разведе.
    Какво е тоа детско несозреано понашање, оп туп прстен на маса, или вака или развод, епа така никаде не одете.
    Колку и да ти е тешко и да не можеш да се помириш со нејзиното однесување стисни заби и покажи и ја вратата, покажи свој став.
    Па таа нека тера, да видиш до каде ќе оди.

На Rose96, VladeMila, DVAANGELA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    36.074
    @Mr.Wonderful Некогаш колку и да се трудиш да ги поправиш работите, па дури и да ги проголташ зборовите, ако си препуштен сам на себе, тешко дека ќе можеш така да живееш долго време.
    Твојата сопруга не е личност што може да ти биде поддршка во бракот од причина што многу си се потрудил да направиш за поудобен живот, а таа секогаш ти возраќала со показ кон вратата. Нејзиното однесување е знак на незрела и неблагодарна возрасна личност со која не можеш да носиш никакви заеднички одлуки, па оттаму нема ни што да очекуваш позитивно од неа. Увидела дека многупати си премолчел и сфатила дека така може да манипулира со тебе по секој вложен труд.
    Те разбирам дека не ти е лесно да ставиш крај на бракот, но кога нејзиното незадоволство секогаш резултира со барање за развод, биди решителен и цврст и покажи и каде и е местото. Кога си препуштен сам на себе да преземаш ризик и одговорност, а за возвратат да бидеш дочекан со уцени, барем до крај остани доследен на твој терен, а таа нека биде играчот што ќе добие црвен картон. Во спротивно, ти ќе бидеш виновникот за се што се случува поинаку од нејзините нелогични хирови.

Последна измена: 3 јануари 2016
    На VladeMila, vitamina и karak им се допаѓа ова.
  6. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.364
    Допаѓања:
    26.289
    Ке го моли она него ке пузи ке бара да се врати ама касно ке и биде , не секогаш се наоѓаат вакви шанси и мажи, арно рекле старите некој од маж некој од жена ке трга,,, има жени што многу тргаат од мажите и пак кутат и си седат оваа пак аздисала

На Heidi, VladeMila и marija@ им се допаѓа ова.
  7. zagrizena1

zagrizena1 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    49
    Уфффф... после толку години се вракам на форумов и баш налетувам на мојата судбина овојпат од машка страна.И јас едно време вака се глупирав и настојував да му угодам се и сешто а до него не допираше ништо. Ме караа по форумов и со право, (почетните страни на темава) и сега кога се прочитав после толку години сама на себе сум си смешна. И да ти кажам не вреди никој до толку да се трудиш да му угодуваш ако тој/таа секогаш има причина повторно да биде незадоволен/на. Да не бидам вулгарна има една поговорка која вели ,,.......длаке сметају,,. Дамата дефинитивно не знае што сака и дали нешто сака. Ама знае како да добие што наумила.
    Нека ти е срекна новата година и памет во глава. Ова ти го кажува напатен човек.

8. zagrizena1

zagrizena1 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    49
    Поздрав до тебе.
    Пред се срекна нова година. Ја добив твојата порака и навистина те разбирам на каква мака си поготово што истата си ја напишала на 31,12 . Додека сите размислувале каде и како за нова година ти си размислувала за некој кој не го заслужува твоето внимание.Мојата приказна ти е позната и според мене заврши добро. Значи не одлично, туку добро. После сите маки што ги протргав еден ден влезе од врата и рече ,,јас си одам,, . Типот си купил стан , со го средил и си ги собра парталите и замина без око да му трепне. Додека јас размислував како да го спасам бракот, тој размислувал како да го среди станот. И еве веке 5 години како е таму, замисли детето ни еднаш не го повика да дојде кај него, да му покаже каде живее, се јавува еднаш месечно да му подаде од прозор од кола некој денар.....и што да кажам за таква особа повеке...
    Ти си во предност , немате сеуште деца и како што милуваа многу овде да ми кажат немаш со што да се правдаш за да го задржиш бракот. Но сепак треба да се обидеш , не да размислуваш како да излезеш од бракот уште на првата препрека. Ако после 4 години брак ова е прва криза , верувај може и да се преброди .Не паѓај веднаш во депресија и не помислувај на развод веднаш по првата посериозна караница. Едноставно сте се оладиле на момент и не значи дека страста нема повторно да се појави. Едно патување сами или со пријатели или една интимна вечера и се може да се среди. Јас отсекогаш сум била за тоа да се спаси бракот па дури одев и по секоја цена. Тука ми беше грешката ама кога си во вителот на проблемот поинаку гледаш и размислуваш. Сега кога се се заврши сватив колку грешев.Но немој да мислиш дека ако се разведеш рози ке ти цветаат. После толку години се уште сум сама и сеуште неможам да ги излечам последиците од бракот. Ме плаши секоја помисла дека ке се врзам за некој и дека пак ке биде по старо. Изгубив доверба во машкиот род. Нив им е доволно само малку нестабилна почва и веднаш да тргнат во акција без да размислуваат за тоа дали ке повредат или не. Се навикнав некако на самотијата и тоа е баш она што нечини. Најубавите години ги поминав сама ама доагаат години кога треба да имаш некој покрај себе за недај боже. Детето си порасна , си има друштво иако не е многу по излегување почесто е дома, но со тек на време ке си го фати патот, ке си оформи фамилија а јас ке бидам таа што е сама. Затоа не брзај со размислувањето, спуштија топката на земја и спасувај што може да се спаси. Ако веке навистина не постои двострана заинтересираност тогаш можеш да размислуваш на тема развод само обиди се да го средиш ова додека не дошле деца, после веке се е покомплицирано. Јас пак ке ти кажам повеке од 90% на форумов ме критикуваа како сум се криела зад детето и како детето ми било причина зашто да не си одам и покрај тоа што бев разведена. Многу е лесно во афект да си ги собереш парталите и да излезеш, а после....??? Што после кога ке се освестиш, кога ке сватиш дека си требала да пробаш еднаш, двапати па ако треба и неколку пати да спасиш ситуација. Бракот не е само обична врата да ја отвориш и затвориш кога ке посакаш. Треба да размислиш неколку пати пред да пресечеш. Јас можеби и предолго одложував но на крај барем не бев јас таа што донесе крајна одлука и сега нема за што да се прекорувам сама себе. Можеби звучи кукавички но додека јас размислував како некој веке пресече и благодарна сум му што ме спаси од маките и агонијата која траеше со години. Затоа велам мојата приказна се заврши добро, не чувствувам вина ни пред себе ни пред детето за неуспечниот брак, бев човек до крај, сеоднесував најчовечно и покрај тоа што не заслужуваше ама нема утре детето да ми префрли и да ме прекори како јас сум била таа што сум го напуштила домот. Не ми беше тоа целта , да не помислиш дека се надевав ма таква варијанта, но ете така се случи и мислам дека подобро и неможеше да биде. Барем мене совеста ми е мирна.

На H.VAGA, VladeMila и dzverce008 им се допаѓа ова.
  9. dzverce008

dzverce008 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2015
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    95
    Не е дека не се сакаме, се сакаме и почитуваме, ама се гушиме. Сега за сега нема светло на крајот на тунелот. Можеби ни треба време да сме раздвоени и да си ги избистриме главите. Мене се ми е како во сон, како магла.Дупка.

10. zagrizena1

zagrizena1 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    49
    Зарем не се читаш себеси? -Не е дека не се сакаме, се сакаме и почитуваме- Само мала брачна криза. Ви треба некоја промена , нешто што ке ве одвлече од секојдневието и повторно ке ви ја разгори љубовта. Еден викенд само за вас двајца, било каде , да украдете малку време само за вас. Многу е полесно кога сте без деца , кога не треба да мислиш кој ке ги причува додека сте некаде па дали јаделе, дали плачеле. Смисли нешто и изненади го со некоја понуда , празници се , слободни денови. Ти посакувам да успееш , навистина.

На VladeMila, joy1 и LUCERKA им се допаѓа ова.
  11. dzverce008

dzverce008 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2015
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    95
    пробавме ама ништо. Мислам дека најдобро е да се разделиме на некој временски период, еден без друг. За да си ги разбистриме главите. Не зборам за крај, само малку да оладиме, пошто моментално е многу тешко да се гледаме како се уништуваме емотивно.

На Glasna и sladok-bitola им се допаѓа ова.
  12. ar.ik

ar.ik Активен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    75
    Знае ли некој која е процедурата за развод и колку трае процесот доколку е обострана желбата да се разведеш?

13. Independiente

Independiente Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.558
    http://www.pravdiko.mk/koi-se-uslovite-za-razvod-na-brak/

14. ar.ik

ar.ik Активен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    75
    Go procitav ova no poveke sakam da slusnam iskustvo ne nekoj koj sto pominal niz ova.. podnesena e tuzba vcera pa me interesira kolku ke trae postapkata..da napomenam deka nemame deca i dvajcata sakame razvod..dali ke trae isto dolgo i kaj mene godina do dve kako kaj tie sto imaat deca?

15. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.336
    Допаѓања:
    4.611
    Искрено зависи од судот и судијата...ако си од голем град процедурата ќе потрае сигурно..ако не тогаш може брзо да се заврши...судот првин ќе ве викне на мирење без разлика што е спогодбен развод...па може да закажи едно рочиште потака а може и на истото да донесе пресуда пошто е спогодбено..само после ќе чекате судијата да ја напише пресудата,па да ви ја достави,па да помине рок за жалба па да стане правосилна...

На ar.ik му/ѝ се допаѓа ова.
  16. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    @Mr.Wonderful zenati te naucila deka se plasis od razvod i zatoa te igra kako saka.
    Koga si go videl prstenot na rabotna masa, se sto trebalo da napravis e da do frlis vo gubre.Pred nejzini oci da bide sigurna deka nemoze da te igra kako saka.
    Golemo cudo 3000-5000 den prsten ama zatoa ke si ja nauci lekcijata.
    Ako stvarno saka da se razvede ne ni golemo cudo. Ke bides na cisto.
    Za nekoj raboti vo zivotot dvajca se prasuvaat. Sto i da pravis ako stvarno resila, resila.

Stalno citam isto RAZGOVARAJTE.
    Od toa nema fajde. Imalo mnogu koj razgovarale, razgovarale pa nisto ne zaklucile.
    Nekoj luge ednostavno nemozat da svatat deka na rabotata i dosol kraj. Mozes da razgovaras kolku sakas ama postapkite napraveni vo minatoto ne se brisat.
    So razgovor mozebi nema da se razvedes bas sega ama sekako ke se razvedes vo druga prilika. Na kraj kraeva zasto treba da se dugovleci agonijata.
    Surovo ama vistinito.

Tie sto velat so razgovor resile tie lazat. Resile edniot da kuti a drugiot da go podigruva. Taka moze brakot i dva zivota da im trae.
    Zivotot e samo eden i sami sme odgovorni kako ke go mineme.
    Cel svet po 6 pati se razveduva, ne deka oni se glupavi ,a drugive popametni.

17. Independiente

Independiente Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.558
    Другарка се разведе за 3 месеци...спогодбено двајцата сакаа и немаат деца

На referentka, DVAANGELA и ar.ik им се допаѓа ова.
  18. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Другарка со дете за 2.5 месеци го доби и решението. Исто спогодбено.

На referentka и ar.ik им се допаѓа ова.
  19. Анамила

Анамила Нов член

Се зачлени на:
    16 февруари 2016
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    6
    Здрaвo.. нoвa сум нa фoрумoт :) сaкaм сo вaс дa рaзгoвaрaм нa oвaa темa, вo брaк сум сaмo 1 гoд. Oвaa целa гoд мoже дa се кaже декa пoвеќе имaв неубaви мoменти сo сoпругoт oткoлку убaви.. никaкo не мoжеме дa се рaзбереме целo време сo рaспрaвии сме , немaме слoгa кaј и дa oтидеме нa некoјa прoслaвa зaбaвa или билo штo oн мoрa дa се oпие , знaчи немa кoнтрoлa нa aлкoхoлoт јaс тaкoв нaчин нa живoт не сaкaм , зa билo штo не ми верувa пoвеќе би им пoверувaл нa другите oткoлку мене .. мнoгу честo и другите гo буцкaaт пa пoсле се рaспрaвa сo мене, местo дa ми биде убaвo мене не ми е ич убaвo :( сaкaм дa се рaзведaм сo негo aмa и несaкaм aмa кoгa ќе пoмислaм декa цел живoт вaкa мoже дa ми биде ствaрнo незнaм шo дa прaвaм ве мoлaм пoмoгнете ми .. пoзз

На evangelina.ina и Petar80 им се допаѓа ова.
  20. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    @Анамила

Еве јас ќе дадам мое видување произлезено од тоа што ти си го напишала.

Прво, да кажам дека никогаш не го предложувам разводот како прва и единствена опција. Напротив, треба да е последна опција, особено ако има што да се спаси од бракот.

Ама во твојот случај не знам што би требало да се спасува.

Прво, секојдневните расправии, немањето слога и разбирање...
    Второ, немањето доверба во тебе како брачен другар...
    Трето, но не и најмалку важно, алкохолот...
    Ниедна од овие работи не оди во твој прилог (да се спаси бракот).

Исто, немате деца, па и тоа е една олеснителна околност доколку се одлучиш за развод.

Исто, свесна си дека не сакаш таков живот.

Јас би ти предложила прво да разговараш со сопругот и да видиш дали и тој сака да се бори за бракот.
    Ако не сака да се смени вашиот однос, не знам зошто ти на сила би се трудела да задржиш нешто што и самата не си сигурна дали го сакаш (бракот).

Во секој случај, треба убаво да размислиш пред да имате деца, после е 100 пати потешко.

Животот е еден, пробај да го поминеш со вистинскиот човек.

Ти посакувам среќа, што и да одлучиш :).

На Ekstaza, Momichka, duffi и 5 други им се допаѓа ова.