Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Развод

Дискусија во 'Брак' започната од lalezzz, 2 јуни 2010.

1. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.169
    Poinaku stojat rabotite ako imas dete od bivsiot maz....mazite vo mk ne sakaat da Se zenat so nekoja koja veke ima dete....Eden na primer mozi me bendisva ama ne prezema nisto samo zaradi deteto

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Vori

Vori Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2016
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    56
    Со пијандура е тешко да се живее.
    Бегај што поскоро од такви тиксикомани.
    Тоа е мој совет.

На Анамила му/ѝ се допаѓа ова.
  3. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Vistina e deka poinaku e koga stanuva zbor za razvod. A ako drug maz ne te saka radi deteto znaci ne e dovolno sozrean i hrabar PLUS ne te saka dovolno za da ne mu e bitno nisto drugo osven da e so tebe. taka da toa e odlicen test. Na kraj kraeva tebe da ti trebalo bilo koj ke si ostanela so bivsiot. Vo se ima dobra strana i jaka pricina.

На Роберт 7, MilaP, artemidis и 2 други им се допаѓа ова.
  4. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.169
    Ne mozis bas taka da recis....da vo teorija e taka, ama vo mala sredina kako mojata (i pretezno ozboruvacka) ne bi se izlozil sekoj na potsmev od tipot - eve go ovoj budalata ja zede sose dete, ke bidi tatko na nejzinoto kopile....znaes kolku mozat lugeto da bidat zlobni...a posebno ako zboruvame za ugledot, toj ke mu se narusi skros....i jas mislev porano kako tebe, ama koga se podrazmisliv podobro, svativ deka ne e do mene, ne e ni do nego, tuku od osudata na okolinata....i plus toa sto mazite ziveat so roditelite, pa i nivniot pritisok da ne go zemame vo predvid....mnogu se retki mazite koi bi zastanale protiv roditelite i bi se zenile so nekoja so dete i bi odele i protiv svetot....osven nekoj so slicna situacija kako mojata, no togas ke bidime vo ista polozba...i nema da bode voci deka sme zaedno ili vo brak...

5. Vori

Vori Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2016
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    56
    Тоа е само на Балканот така.
    Имам многу другари што по разводот и тие со деца и нивните нови жени со деца се и се тоа функционира безпрекорно затоа што лугето не се глупави да ја повторуваат истата грешка двапати.
    По статистика вторите бракови со затекнати деца се поуспешни од тие првите.
    Ама потребно е лугето да немаат предрасуди.

На JuLleE и DigY им се допаѓа ова.
  6. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    @macencef te sfakjam. razbiram koja ti e makata. ama ako gledame taka ti treba i da ne se razvedes za da ne te vikat raspustenica ili kako i da gi vikaat tamu razvedenite. moras da stisnes zabi. ako ti ne slusas muabeti veruvam ke se najde nekoj od sprotiven pol sto nema da slusa.pa makar i od drug grad be. tebe zeno zivotot ne ti zavrsil so razvodot. jas bas posle nego krenav nos i duri mi se cudea drugarkite sto se slucuvase koga ke izlezev. da ne ti kazuvam ke se smees :D ne se potcenuvaj. ti imas dete. ne si sakata ne si nenormalna. blagoslovena si so dete. opusti se i stavi si vo glavata-ti ke bides sakana onaka kako sto zasluzuvas :*

На MilaP и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  7. Vori

Vori Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2016
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    56
    Ма какви послем развод да заврши животот...напротив.
    Досека бев јас во брак како муле некое бев, ништо надвор од фамилијата и работата не знаев...си ги заборавив и другарите дури, а за роднините да не кажувам па.
    Тотална брука бев...некои од моите роднини ме зезаа и ми викаа дека од кај ми била жената од таму ми била фамилијата.
    И во право беа...МУЛЕ МУЛОСАНО ЕЈ !!!
    Од коа се разведов, видов и свет и другари и роднини и држави а богами и поштено си се изнаебав за цел живот....немав појма дека има подобри жени во кревет од таа што ја имав.:$
    Сеа нека ме викаат половњача или половен, ама ја си го живеам животчето.

На SexiLy, buttercup5, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    @Vori toa zboram!
    inaku eve be primer ke dadam. pva bratucedka po 18 god brak so dve deca vo mn mal grad se ostavi i se premazi. i stan i kupi noviot maz. i si zivee bas onaka ko sto treba. a idioton go zborat zasto 5 gd druga zena imal. ne nea.

9. Vori

Vori Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2016
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    56
    Абе јас како шо напишав, имам многу другари женски и машки што се во втор брак и со деца по 6 имаат заеднички и плус посвојуваат по едно, па живејат супер.
    Па кога ке отидеш кај нив на гости, се осека позитивна атмосфера...а што кај тие што глумат срекна породица, како на погреб да си отишол...станал мажот од маса, жена му одма го оговара...таа отишла да пристави нешто во кујна, овој одма јаде лајна за нејзиното спремање...нервоза во воздух некоја кружи, осекаш...ужаси да не ти се оди на гости кај такви веке.

10. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.169
    Јас имам кренато раце за тоа дека ќе се премажам, се посветив на детето и на себе и никогаш посреќна не сум се чувствувала. посебно нагласвам дека и на себе се посветив. не ни размислувам ајде сега да му се пикнам на оној или овој. сватив дека сосила убајна не бива. ми се смена начинот на живот, некако среќата појке не ја врзам спрема тоа дали сум со некој или не - бај д веј тотална глупост. кога направив одлука никогаш со никој повеќе да не бидам - како еден тон проблеми од грбот да симнав....не можам да знам што ми носи иднината, ама повеќе не се замарам....се имам самата и син ми, си ги имам моите и сестра ми....тоа ми е доволно

На BabyStyle, Bridget и Анамила им се допаѓа ова.
  11. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    @Vori каде живееш?

12. vichy

vichy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    727
    Допаѓања:
    1.163
    I jas istoto si go pomisliv. Po pisanoto mi zalice deka e blizok prijatel so Brangelina fenomenov,po 6deca imaat neli?

На Анамила и okcenzi им се допаѓа ова.
  13. ana-milo

ana-milo Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2016
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    203
    Ми треба разговор или совет во врска со бракот.
    Верена сум, и кај и да е наскоро треба и да се официјализира се по пропис
    што се вели, законски.
    Требаше одамна ама јас се нешто одложував поради професионални обврски.
    Имено длабоко во мене има страв од неуспех , да не речам развод.
    Според мене несупех за еден брак е развод.
    Да не бидам сватена погрешно од оние кои поминале преку ова во животот.
    Ако случајно погрешив нешто во изразувањето нека ми биде простено.
    Имам многу пријателки околу мене кои се развдени, еден куп. Една дури со 3 деца е.
    Сите ги имаат децата земено кај себе и се грижат за нив, и не се мажат повторно.

Сите се успешни во своите кариери, општествено активни, интелектуалки.
    Но како вели една песничка, иде ми , у животу иде ми,...:music:.
    Не ми е јасно како луѓето се сакаат, се сакаат и после бам:@, како да немало
    никогаш ништо помеѓу нив. Се прснува како меур од сапуница.
    А за насилство во брак да не зборам и од тоа колку ми е страв.
    Една пријателка исто, се беше добро, добро, љубов, љубов, и после 2-3 години
    се разведе, си го зема детето и сега си го чува сама, си го порасна кај нејзините.
    Велеше дека психички и физички била малтретирана.

Една пријателка лани беше ептен пред развод. Ми образложува ситуација
    и ме прашува мене што да прави. Што да и одговорам, мене не ми се допаѓа разводот,
    а ситуацијата која ми ја образложи, што да ви кажам. И на крај се мислев, се мислев,
    и Бог ме просветли па и реков:па види ти си дете на разведени родители,
    па сега види , размисли сама за твојата ќерка. Јас немам ниедно од тие искуство што да ти кажам.
    И така, малку по малку се предомисли, се спаси некако бракот. Фала Богу.

Сите стапиле во брак од љубов, од емоции, од предаденост еден на друг и после како се менуваат работите :whew:.
    Другарка ми ми вели не ти се оправдани стравовите. Други ми викат тоа ти е лотарија. Нема гаранција.
    А мене наместо да летам од срека еден страв ми има влезено во коски, што да ви кажам.
    Да се ожениш и да си мислиш дека тоа ти е лотарија, |(. Не можам да го сварам тоа, никако.
    Една пријателка дури ми вика да одам на психолог.
    Јас на денот кога ке треба да потпишам у матично ако не испијам цела кутија дијазепам , па те.(facepalm)
    Нема друг начин. Или да се натрескам:rofl:. Ама па и пијана невеста не го бидува.
    Многу ми е страв, што да правам? Незнам дали сте чуле за ваков случај?
    Ама ептен се имам наслушано овакви работи, а ич не сакам да се разведувам ако дојде до такво нешто не дај Боже.

На Анамила му/ѝ се допаѓа ова.
  14. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    @ana-milo
    Кој не ризикува, не добива.

Не можеш животот да си го водиш според искуствата на Трајанка, Митра, Петката. Таа вака, оваа така. Пушти бре такви приказни.
    На крај краева па што, се развеле и живи останале. Да не биле тие бракови немале да си ги имаат децата, за кој верувам им се најголемо богатство.
    А ти што? Ќе живееш сама до крај на животот, ради нивните лоши приказни. Ќе се лишиш од можноста за преубави моменти, ради тоа што они страдале. Извини, не се лути, ама мене ми е ова смешно и помалку детски. Повеќе ми делуваш како да не си моментално спремна за брак или пак се двоумиш околу партнерот, а не дека се плашиш од развод.
    Па дај земи за пример некој со успешен брак, сигурно познаваш некој таков. Еве јас ќе речам дека мојот до сега е успешен, не е совршен, но е успешен. Што носи утре незнам, но знам дека ова што го имам во овој брак е нешто за кое вреди да се живее.

На ana-milo, Анамила, Bozica1980 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    "Другарка ми ми вели не ти се оправдани стравовите. Други ми викат тоа ти е лотарија. Нема гаранција."
    Ubavo ti kazale, nema garancija za nisto.
    Ako ima zasto stravuvas togas nemoj ni da si kompliciras.
    Sto e najvazno vo zaednickiot zivot?
    Da znaes da seces na pocetok. Sakam da kazam ako ne odi da ne ragas edno, pa uste edno, pa treto i tuku da kazes deka odedna se sluci.
    Toa se prikaski za deca. Zasto krienje i sama sebe lazenje. Neodi, neodi, seces i prodolzuvas.
    Lugeto se navogaat vo situacii kakvi se naogaat zatoa sto obozavaat, da obozavaat da se zalazuvaat ili glaboko da se lazat i uveruvaat vo sprotivnoto.
    Ako imas jaki predrasudi za neuspesen brak togas stoj ponastrana od brak.
    Zosto?
    Zatoa sto sekoja nevazna sitnica ke ja kompliciras do toa nivo sto ke ti praka signali za razvod.

Se ima rizik.
    Koga se zapisa na fakultet isto imase rizik dali ke zavrsis ili ke se otkazes.
    Koga ke pocnes nova rabota isto ima rizik dali ke se najdes tamu megu lugeto i zadacite ili ke se otkazes....
    Taka i brakot.
    Treba da imas vizja kade te vodi, dali sakas tamu da se najdes i kade e granicata.
    Neli go najdes toa ti si zaguben, gubis dragoceno vreme, zdravje.....

Zasto ne pocnes da razmisluvas vo sto e tajnata sto na mnogu parovi im e ubavo. Kako tie funkcioniraat i dali toa e blisku do ona sto ti go mectees za svoj brak.

Ako ne si sigurna sedi si madro se dodeka ne se osiguras deka nema opasnost.

На ana-milo, Анамила, evangelina.ina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.169
    Ова ми личи повеќе дека на некој начин сакаш да избегаш од зетот, не можеби заради некоја оправдана причина туку повеќе заради некој внатрешен инстинкт, така? Ако тоа е случајот БЕГАЈ ОД НЕГО! Не е заради тоа што имаш страв дека ќе се разведиш, ниту слично, ти како да бараш логика во тоа чувство, вервај нема логика и сигурно си во право. Јас го игнорирав тоа чувство пред свадбата а верувај не требаше, требаше да откажам се....Ако не е заради инстинкт, тогаш зошто мислиш на развод пред самиот брак? Пак нешто не е во ред. Дали тој човек ти има јасно ставено до знаење дека те сака и не може да замисли поинаку да живее? И дали ти си сигурна дека сакаш цел живот да го поминиш со него? А и одењето на психијатар не е лоша замисла. Подобро е тој да ти укажи за твојата одлука отколку вака да слушаш лаици. И не е доволна само љубовта. Тоа е романтичарска замисла. Дали ти одговара како карактер, дали е толерантен, дали е домаќин човек - значи дали има пороци или не? Многу треба да размислиш околу ова, а и посебно дали има доволно пари да издржува фамилија или не? Можеби уште повеќе те збунав но ако тој нема доволно пари за да издржува фамилија, а посебно не за бебе кое премногу е скапо во денешно време, одложи брак.

На ana-milo, Анамила, Waka-waka и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    @ana-milo бракот не е ризик, ниту коцка, ни па лотарија, ние сами (секако мислам на двајцата партнери) градиме успешен или неуспешен брак. Доколку твоите стравови не произлегуваат од односот со твојот партнер, вашите замисли и планови за во иднина се поклопуваат нема зошто да се оптоваруваш со тоа дека на сите твои пријателки им се распаднале браковите па мора и тебе. Постави си ги сама на вага работите дали твојот партнер е човек кој е одговорен кој ќе може да биде добар татко за твоите деца, дали те почитува тебе и твоите желби и ставови, дали имате исти планови и тенденции за во иднина, дали е спремен на компромиси и секако дали има меѓу вас љубов и страст и само ти најдобро можеш да одлучиш за себе.

На ana-milo и Анамила им се допаѓа ова.
  18. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Za feminkata so dilemata pogore.
    Uste nemazena pisuvas vo tema Razvod? dobro razmisli si. moze be do coekot, moze ti ne si spremna.

На kjukli, ana-milo, Анамила и 3 други им се допаѓа ова.
  19. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.543
    Според пишаново оставаш слика на девојче кое што не знае најпрвен што сака од животот и дали навистина е заљубена или не е во правиот човек.
    Сите овие сомнежи ти се реални а знаеш зошто?! Бидејки не си ја почуствувала "онаа хемија" со "оној правиот" за тебе и за вашата брачна љубовна идила во иднина.. ете тука баш во овој дел ти лежи проблемот со кој што секојдневно се бориш и измачуваш, се сомневаш и се двоумиш околу "бракот".

Кога еден човек е сигурен дека љуби, е среќен најпрвен што има покрај себе таква "идеална" личност за партнер, другар и љубовник. Љубењето нема резерва, нема сомнеж и нема колебање.. кога човек љуби знае точно што сака со тој човек и го посакува засекогаш до себе си без разлика на овие "матни твои мисли" што ги имаш во главата, за истите нема место и нема резерва биди сигурна.

Убаво ти кажала другарката "ставовите воопшто не се ти оправдани ако се сакате и сте подготвени за брак.. ама ете.. според пишаново едноставно не сте. Да сте биле немало на крај памет да ти текне да размислуваш а уште помалку да пишуваш вакви ставови.
    Најдобро би било да си дадеш време да размислиш и да утврдиш дали навистина сакаш брак со човекот до тебе, не мора да се брзаш и да се форсираш.. дај си време да размислиш и да се пронајдеш себе си.

И уште нешто, никогаш, никогаш немој да се раководиш по туѓи сидбини и луѓе наоколу. Ти не си нив, ти немаш нивни карактер и став, немаш исти мисли како другите а воедно и човек како нив за да стапиш во брак. Твојата врска меѓу партерот и тебе, твојата "хемија" и вашата фунционалност не е иста како на другите. Затоа гледај си за себе, а остави ги Стојна и Петкана каков брак имале и каков живот, бидејки секој стои зад своите животни постапки и секој е одговорен врз истите.

На tina-63, kjukli, ana-milo и 8 други им се допаѓа ова.
  20. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.084
    Допаѓања:
    134.882
    Јас не знам зошто живееш кога знаеш дека ќе умреш. 100% ти се шансите дека ќе умреш.
    Не знам ни оти си запишала факултет, кога може да не го завршшиш.
    Не знам ни испит оти пријавуваш, кога можеш да го паднеш.
    Не знам ни оти си имала врска, кога можеш да раскинеш.
    Не знам ни оти одиш во продавница по леб, кога може да е затворено или да е продаден.

Треба ризик и надеж во животот за се. Ако единствено се плашиш од бракот и разводот, размисли си зошто само за тоа ги имаш тие мисли. Може во позадина да е тоа дека не сакаш воопшто брак, или па не сакаш брак со тој човек.

На tina-63, kjukli, marama и 16 други им се допаѓа ова.