Сметам дека си потполно во право.Јас најдобро знам како е да се порасне во семејство каде има физичко и психичко малтретирање.Сум ги молела да се разведат,ама не,за нас,за децата полошо така ќе било...И свесна сум дела ако се разведеле на време немаше да носам на срце толку трауми ,и стресови.И затоа сум против тоа да го трошам животот на брак ради реда,ради дете...Ако жената не е среќна и исполнета,нема ни детето,ни бракот...Биди ми поздравена
Мажот ми е дете на раздени родители и вика дека траумите остануваат за цел живот Значи и во двата случаеви,траумата си е траума,се зависи од човек до човек кој како го прифаќа тоа Он никако не го прифатил тоа што родителите му се развеле
Јас пробав секако сама за да увидиш дека развод не е најпаметно решение секогаш. Ама јас не сум дел од тој брак. Читам можеби грешам зш не знам се и не сум таму, а зш тој мора како маж две работи да работи, а не го прави тоа и мајка ти ве поддржува? умреа тие времиња ... Не знам ама за се требаат двајца мене пак така ми изгледа ова. Од кога бре ја почнав мажи да бранам и бесплатен адвокат да им бидам Види вака нема да те бедиса ова гарант ама 1. финансиската помош од твоите одма да ја скинеш, кој дава пари си дава за право и да се меша секаде,така брак не опстанува 2. да го слушаш маж ти што ќе ти каже ако сакаш тој тебе да те слуша 3. да спиеш со маж ти 4. не докажа што добро е кај него значи гледаш само што е лошо и лошото станува се поголемо 5. маж ти се бори тој брак да опстане немој да се каеш после ќе му се смачи и на него од таа борба па, тек ќе стане страшно, и урлање и не те сакам, ми се гади од тебе и тн. се зборови со кои мажите ги бркаат жените Обиди се малку помеко, зготви што сака, спиј со него, не е се така црно, не бива ништо со сила и со инат и со друг маж исто ќе ти биде сакаш верувај сакаш не никој не толерира такво нешто, ни маж ни жена.
Поентава е шо јас се борев цело време за бракот,и гледав низ прсти,и го оправдував,ај период е,ај не е свесен уште...ама јас сум таа шо се откажа,а тој сега се бори ,оти се плаши да остани сам...се плашам дека во себе носи менталитет " разводот е крај на животот , шо ке речат луѓето " А ако има потреба треба да работи две работи,и око да не му трепни,јас не сум на работа,нема кој да го чува малото,породилното ми заврши...значи тој треба машки да застани и да смисли нешто,ама таков е по карактер,ако можи само да лежи и да шета
Точно...работава е да се избере кое е помалото зло од двете зла.Секој различно ги поднесува траумите,зошто пред се и причините за развод можат да бидат секакви.
Se e vo red, ti se smacilo, umorna si I od kavgi I od se ... Deteto IMA koj da go Cuba IMA gradinka, svekrva, majka imas za pomos okolu toa da ne se lazeme. Kolku kje the cuva maz ti tolku kje the IMA I obratno, nema del vek mladi da ste. Se the razbiram ama ne razbiram uste zs ti se omazi za nego I dete rodi? A za mentalitetot vala posteno se lazes zs mazite znaat deka tie polesno kje najdat partnerka I samo za provod I za brak. Maz ti te saka I tebe I deteto zatoa e taka ama pazi da ne mu se smaci, mene da si mi iskreno vaka nema da pees. Jas probuvam da sum realna I dobro da e za dvajcata, ne za eden.
За в градинка е мало уште,уште некој месец.Кога се мажат/женат сите сакаме да биде долгорочно,но не секогаш животот ни го става на маса тоа шо го сакаме,тоа е...Од љубов се зедовме,не земајќи ги предвид карактерите кои тешко се согласуваа .Ете и дете се роди,но како шо кажав еднаш,не сме роботи,машини па да не може и таа љубов да се промени.Незнам шо ќе се алучи на крај,ама тешко дека ќе преминам преку денешното однесување кон мајка ми.Тој шо нема почит ниту кон сопствената мајка,тешко дека ќе има кон жената и кон останатите
Postojano za negovata pocit I nepocit zboruvas, za tvojata nisto osven deka ne spies so ne go ... A toa ne e malku ... Ti si znaes kako si resila taka teraj, kje pomine nekoe vreme kje sfatis deka ne ti pusuvam loso. Mn si se poletala, koj visoko leta nisko pagja. Bidi realna nikoj nema da ti dozvoli samo svojot interest da go gledas. Samo sebe I nego I deteto tormozis, po ova sto go citam tesko da me ubedis deka e gjubre nevideno, nevospitan, tepac I tn.
Ostavi sekoj so svojot um, kje ja trpi dodeka moze posle koga kje ja zasutira I maz I. Pa, toj bivsiot kje ja izvozi tek kje vidi made lebot se ragja. Sto mozes neka UCI Na potezok nacin, ni prva ni edinstvena sto kje si grizne od dupeto Na kraj.
Јас овде никој не убедувам кој е лошиот во случајот.Не ни ме интересира дали некој верува или не.Ако бев за судење ќе одев на суд.Тука сум зошто сакам да слушнам и туѓи искуства , а не ПРЕТПОСТАВКИ.Јас се извинувам ако те потсетив на некој твој бивши шо те шутнал,а си му верувала,ама не значи да си вадиш кај секого исти приказни,вака ќе направи бившиот,така мажот ти...И се изцинувам шо не сум од тие жени ,шо би се сексале со мажот покрај се,како да сум кукла без чувства,шо го простуваат тој ЕДЕН шамар во животот,и шо детето ќе расти во нездрава средина ама битно е тој е маж мора да трпиш работава...Секакви мислења има на форумов ама психолог како тебе нема дефинитивно,шо знае точно кој што чувствува,кој што ќе направи...И само да разјасниме за да нема понатаможни доборнамерби сурови безвезни совети: Јас знам што сакам и кого сакам во својот живот.Не прашав тука " ве молам помогнете ми,дали маж ми или бившиот " ,туку побарав ИСКУСТВА цо врска со разводите,и ако немаш ништо да кажеш во врска со тоа,а очигледно немаш,тогаш остави ги намира моите коментари и мојот бивши шо сака само да ме плесни
Jas uste Na pocetok ti kazav Sovet nema I bezbolen nacin ne postoi. Od koi zeni ne si ti? Tie se budali ti pametna? Go zalis maz ti pa, I za mene napisa hhh od proteza pod pantolona do samari, do sutjanje I'd bivsi, a ti rekov da ne izmisluvas hhhh sekoj so svojot um, neka ti e si srekja ama procitaj zenite kako reagieale I pisale za problem I sto Dr. Zeni imale I vidi kaj tebe kako e.
Тогаш преиспитај се добро што навистина сакаш, т.е.дали навистина сакаш развод. Како што гледам, детето е мало, во првите години од бракот сте. Искуството на сите е дека почетокот е тежок. Не е лесно да раскинеш брак. Не е лесно ни против себе да одиш. Што знам. Ти бараш совет. Искуство велиш. Што и да одбереш знај дека има тешкотии. Не си веќе дете. Нема безгрижност. Седни разговарај. Најотворено. Посетете брачно советувалиште во центарот за социјални работи. Никој не ти дава на сила ништо. Ни пак може да ти одземе. Но голема работа е, и знак на зрелост кога е човек свесен за ситуацијата во која се наоѓа. Ако веќе мислиш дека разводот ти е подобро решение, сепак ти си знаеш најдобро, ние се трудиме од своите искуства да помогнеме на некој начин, значи ако си за развод внимавајте на детето. Не го тормозете. Договорете се околу него. И да се разведете си има тоа дете и мајка и татко. Договорете се кој ќе биде старател, кој ќе го гледа повремено. И без истерување на каприци. Кај тебе е? Сака да го земе, да го носи некаде? Спремај го и предај му го. Кај него е? Треба да спие? А тој си игра, таткото му попушта, го држи буден до ситните саати, немој да се буниш. Заради детето. Побитно е да не слуша и гледа расправии или да ги чувствува последиците од нив, отколку да има ред. Редот се загубува со разводот. Но пак ќе речам, фала на Бога за сѐ. Обрати се до социјалните служби, сепак се стручни и можат многу да помогнат. Разговарај и со твоите и со неговите. И со него секако. После терај си го животот. Со маж, без маж.. Како ќе даде Господ. Според нашите стремежи.. Нека ви е здраво и живо детенцето. Претпоставувам дека е здравичко. Сети се дека има родители со болни деца, болни за цел живот. Дали ќе ги остават затоа што не можат да живеат по свое? Со ептен ретки исклучоци - не. Таков беше сопругот кога се зедовте? Сигурно не бил. Која е причината што се променил? Веројатно детето. Односно промената на рутината. Сигурно и ти се имаш променето. Нормално е. Мајка си станала. Приоритет ти е бебето. Мажот се повлекува пред доминацијата на новиот член. Секој го има тоа искусено. Но кога потпорасне детето или децата си зазема животот подруг тек. Тебе ти фали внимание. Не бившиот, било кој да сретнеш што ќе те сослуша, ќе обрне било какво внимание на тебе, кај тебе ќе предизвика радост. Луѓето се створени за да комуницираат меѓусебно и комуникацијата ги прави да се чувствуваат исполнето. Пак преиспитај се. Зошто не комуницирате вие двајца? Каде е причината? Може ли да се отстрани? Дури потоа мисли на развод. Разводот е како смрт. Психолозите велат дека според болката веднаш по смртта е разводот. Ти пишувам и од искуство. Три пати мери еднаш сечи. И после што си скроила тоа ќе си носиш. А модите се менуваат. А само едно парче платно имаме секој на располагање. Какво ќе остане до крајот од нас зависи. Не можам да ти кажам ниту разведи се, ниту не се разведувај. Се обидувам да ти укажам на тоа дека секоја постапка си повлекува последици. Можам само да ти кажам, немој да се лутиш на никого. Што е тоа е.
Најискрено ,од срце ти благодарам за напишаното.Без осудување,реално претставени ситуациите.Поздрав до тебе
Жени ве молам за совет... во брак сме година и пол и имаме син 7 месеци, проблемот е што сум многу љубоморна. Значи ми смета се.. секогаш кога ќе треба да излези некаде следуваа караница, звонење по телефони, каде си сега со кој си, не си таму, лажиш. Ми смета буквално се. Сакам да е со мене 24/7. И секоја караница се заканувам со заминување, развод. Некој поускусен да ми помогни како да си ја контролирам љубомората... знам дека грешам но сум многу брза, не се контролирам.
И замисли кога ќе му се закануваш со развод и дека ќе си отидеш , да ти речи " Ајде збирај си куферчето чим си решила "
Штом нема печат, не е веродостојно. Јас исто такво ќе ти искуцам ако сакаш. Очигледно те мафта со некое пусулче. Оригинал документи од суд МОРА да имаат и округол печат со потпис и правоаголен штембил.
да се било лага, можеби отккасно дознав но битно дознав што и како било така да можам да посоветувам други сега...Никогаш да не веруваат на празни зборови