Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Развод

Дискусија во 'Брак' започната од lalezzz, 2 јуни 2010.

1. TinkerBell7

TinkerBell7 Нов член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Фала многу ;)

2. Freja.Stella

Freja.Stella Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2014
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    51
    Колку пари чини да се покрене разводна постапка ?

3. Izabel95

Izabel95 Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    9
    Zenski, koga stanuva zbor za ovaa tema razmisluvam i jas za razvod. Eve ja mojava prikazna : izvesen period od nekolku meseci imav dosta golem pritisok od moite osobeno od majka mi. Duri i koga odev na fakultet nemozev edno predavanje da izdrzam a da ne mi zazvonat od doma. Seto ova traese i dodeka bev doma postojano imav verbalni napadi od nivna strana, vo stilot deka mene decko mi me prodava za pari i slicno. Potoa sfativme deka majka mi boleduva od psihoza. Tatko mi koga kako si doagase pijan doma. Jas studirav i rabotev.. Vide ne vide i toj pocna da me napagja kako i majka mi, deka mojot decko so koj imav 3 i pol godisna vrska go pravel toa. Od den vo den bese pekolno, nemozev nitu da ucam, iskacaa od doma, me sledea dodeka kisnev vo citalna za da go spasam semestarot. I taka morav da si otidam od kaj niv, i sekako mojot decko sam mi pruzi raka da bidam kaj nego. Veke se preseliv kaj nego, ostanaa samo povicite od niv dodeka ne go smenam brojot. Posle 2 meseci veke nemav nikakov kontakt so moite. I taka posle edna godina ziveenje daleku od roditelite ostanav bremena. Inaku imam samo
    20 godini. Ne ni znaev deka brakov ke stane tolku pekolen za mene. Prvo sakav da abortiram, majka mu mi kaza ako ne go rodis bebevo ke ostanes na ulica. Moze i nemav drug izbor neznam...bremenosta mi bese pekolna, duri vo prvite meseci dobiv dobar kjotek sto mi bese sram da se pojavam na rabota. Uste neznam kako ne go izgubiv plodot togas. Mislev deka koga ke dojde bepceto na svet ke se smeni se, megjutoa ova e se poloso. Nema den da ne vika po mene i postojano da me navreduva kako jas sum bila nesposobna kako moite roditeli, i celo vreme mi prerekuva za niv, kako jas da sum kriva sto se takvi, kako jas da ne sakam da poteknuvam od ubavo semejstvo. Sekako tuka spaga i fizickoto maltretiranje. Sega bebeto ima 1.5 meseci ne razbira nisto, ama utre nesakam da bide svedok na ova. Mozebi ako podnesam razvod ima golemi sansi da mi go zeme deteto radi losata sostojba na moite roditeli.. Neznam sto da pravam . Kaj moite sigurno ne bi se vratila. Bi sedela pod kirija nekade skromno, ve molam dajte mi sovet i izvenete na dolgiot post, ali navistina nemam kade da se obratam bez da me osudi i slicno..

4. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    714
    Душа мила...незнам каков совет да ти дадам,но знам дека шо побрзо треба да го баталиш тој психопат.Но правилно размислуваш поради можноста да го изгубиш старателството.Иако е ептен тешко толку мало бебе да ти земат,посебно ако го доиш,сепак прави нешто девојко,пријави го во полиција кога физички те малтретира,оди по суд распрашај се шо како,оди кај тетки,стрини,братучеди,колку да имаш покрив над главата...Ако земаш породилно и тоа ќе ти помогне.Само бегај од таму.Мора некој да ти помогне.Едвај го дочитав твојот пост и ми иди да го убијам тој твојот.Срцево ме боли за бебчето иако не те познавам.Биди силна заради тоа мало чудо шо го имаш.Барај начин,нека е Господ со тебе.Ти ја посакувам сета среќа

5. Izabel95

Izabel95 Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    9
    Fala ti, moram da baram nacin bidejki nema da izdrzam dolgo

На Lady..M му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Saor

Saor Нов член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    3
    Dobar den na site. Vo brak sum 11 godini I imam 2 deca na vozrast od 5 ı 8. Soprugot é stranec ı poveketo godini ni pominaa selejki se od edna drzava vo druga . Finansiski se é vo red no toj recisi nikogas ne zivee so nas . Jas site ovie godini bev I majka I tatko , sosema sama gi izrasnav decata , negovite obvrskI pocnuvaa I zavrsuvaa so prakanje pari . Ne é emocionalno povrzan so nas , recisi I nemame nikakva intimna vrska otkako se rodi pomaloto. Koga I da se obidam da razgovaram na taa tema Jas sum losa , mnogu sakam . ..... Ne rabotam , ne ni mozev bidejki ne bev vo ista drzava poveke od 2 godini a ı bev preokupirana so decata . Veke e dosta , sakam da se razvedam no mi é strav da ne gi izgubam decata koı toj nema ni da gi cuva ı sudot ako mu gi dade tuku ke gi ostavi kaj majka mu. Bidejki é stranec ke izbegne sekakva alimentacija . Dalı nekoj ima slicno iskustvo ? Sto se slucuva so decata ? So alimentacijata ? Sto ako ednostavno gi kidnapira ı gi odnese nekade kade sto nemozam da gi najdam ? sto ako nikogas ne se pojavi na sudsko rociste ?

7. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Јас мислам дека малолетни деца неможат да се изнесат преку граница без согласност од двајцата родители. Ако грешам, нека ме исправи некој.
    Друго, по муабетов, тебе исто ти се фаќа дали сте во брак или не сте, сеедно не го поминувате времето заедно. Глеј си ги децата а дали ќе бидеш судски разведена или не тоа не игра којзнае каква улога.
    Јас да сум на твое место, ако не те малтретира, не те тепа, не се пијанчи, не те те понижува, седи си во брак, што ти фали. Сеедно ретко го гледаш.

На elimkd, bokace, Cinderella12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Saor

Saor Нов член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    3
    Blagodaram na odgovorot . Baş vaka razmisluvajki ı ostanav vo brak site ovie godini . Tocno , nema nikakvo maltretiranje , se é vo red , finansiski sme duri I preobezbedeni no nema ni brak vo vistinska smisla . Ne sakam da pravam gluposti na strana no I jas sum covek sakam da imam pokraj sebe covek sto me saka , sto saka da bide do mene .
    Sto se odnesuva Za vadenje na maloletni deca bez dozvola , teoretski é taka , no moken diplomatski pasos moze da izoblici
    mnogu raboti .

На Cinderella12, supertoasty и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  9. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    9.932
    Офи не е така, и таа е жена и таа има право на живот и да си најде и некој да си биде покрај неа. Не иде мажена и да донесе некој дома, ја замислувам како да е роб само.
    Јас би да поднесе за развод, а ти врати се дома кај твоите или пробај најди работа таму кај што си. Ке се кренеш на нозе, сепак и ти заслужуваш да имаш убав живот и да си најдеш некој што ке ти пружи внимание.

На galapce, supertoasty и Saor им се допаѓа ова.
  10. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Незнам, јас да сум на нејзино место ќе си ја вртам ситуацијата како што ми одговара. Не викам дека не е човек од крв и месо, дека после децата љубовта кон човек не постои, ама ако има деца од 5 и 8 години, приоритет сигурно и се тие, а маж и финансиски ги издржува. Зошто па да не ја користи таквата ситуација? Зошто да си го комплицира животот? Јас би останала во брак, барем додека децата не потпораснат уште малку, вака со мали деца тек тргнати во школо, да си правиш егзибиции од практична гледна точка, незнам колку е исплатливо.
    А да бидеме реални, жени во Македонија и на Балканов, се соочуваат со секакви срања, и секакви бракови. Трпат и ќотеци, и малтретирања, и курварлуци, и накарадни свекрви и тако даље во главно поради децата и поради тоа што финансиски зависат. Овде да, финансиски зависи од него, ама пак не трпи ништо лошо, едноставно човек го нема, не е присутен.
    Затоа и реков глеј си ги децата, има време за нови љубови. Еден куп бракови функционираат на далечина на крај краева. Овде во БиХ каде што живеам јас познавам еден куп мажи што работат по Словенија, по Црна Гора, по Германија, семејствата си ги гледаат по 1 во 2 месеца, ама сепак функционираат.
    Јас кажувам од практична гледна точка, па сега, на даље ако имате нешто паметно да ја советувате, убаво...

На Dust, eloves, fighter и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Лошата состојба на твоите родители, било да е финансиска или психичка, нема апсолутно никаква врска со твојот живот, затоа што ти повеќе не си малолетна. Така што од таа гледна точка нема потреба да паничиш.
    Имаш ли други стабилни роднини кои би ти помогнале, тетка, чичко, некој... ?

12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.540
    Саор.
    Те разбирам, а најмногу ти го разбирам делот каде што опишуваш како душата ти плаче за хармонија, љубов и подршка.
    Не е живот ни тој што го водите со километри оддалечени цел живот а без притоа да се бара решение за заедништво некаде. И ти си човек од крв и месо ти треба љубов .. поткрепа. Со пари ете не можеш да го купиш тој спокој макар имала во изобилство се на тацна.
    Зошто не заминеш кај маж ти да поразговарате, да се потрудите да останете насамо и да прошетате, да променете нешто во бракот. Кажи му дека вака не бива.. дека не се среќна, не оди во добра насока оваа оддалеченост и осаменост. Можеби ќе најдете заеднички јазик, можеби ќе промените нешто.
    Вака годините ви одат а вие се губите низ времето со лицемерие и длабока осаменост.
    Ако не бива работава, ако повеќе нема љубов, ако љубовта не може да разгори да "живне" да излезе од минатогодишната мртва точка онда разговарајте барем за развод.
    Тој на своја страна ти на своја, впрочем како и до сега, но барем душата ќе ти е мирна, ќе знаеш на што си и ќе цилиш на некаде низ животот.
    Вака со години стојајки пред една раскрсница и надевајки се на подобро не бидува.
    Мора да реагираш ако сакаш трошка стеќа и исполнетост. Пред се мир.

На *Amethyst* и snezan4e им се допаѓа ова.
  13. Izabel95

Izabel95 Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    9
    Imam sestra ona bi mi pomognala finansiski kolku stommoze i vo cuvanje na maleckata megjutoa bi si barala nesto skromno pod kirija kolku za mene i nea, samo mi e strav radi staratelstvoto nisto drugo

14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.496
    Допаѓања:
    251.254
    Пријави го за семејно насилство.
    Следен пат кога ќе те удри, одма во полиција и социјално. Нема шанса да ти го земе детето, а да е пријавен за семејно насилство.
    Ако ти остава модринки уште подобро. Звучи сурово, ама само така не би ти го зел детето. Плус и мало е, нема шанси.
    Правник сум. Вака направи, ако треба испровоцирај и одма пријави.

На WildMk, Bozica1980 и theowndemon им се допаѓа ова.
  15. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Па колку за почеток скраси се кај сестра ти додека не застанеш на нозе, се е подобро отколку да јадеш ќотек секој ден.

На Acko 85 PP, JuLleE и Izabel95 им се допаѓа ова.
  16. OhSarcasm

OhSarcasm Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2016
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    181
    Постојат институции кои можат да те заштитат и тебе и децата,во оваа доба на камери,мобилни телефони и сл. многу е лесно да скриеш камера да снимиш ситуација и да си имаш доказ,ако докажеш дека физички е насилен кон тебе судот никогаш нема да дозволи таков човек да издржува деца,плус мислам дека до 7 години законски детето мора да биде со мајката.Побарај помош од сестра ти,почни од нула,сигурна сум дека чим си издржала такви работи си силна жена,ќе издржиш уште малку притисок додека не се снајдеш и обезбедиш добар живот за тебе и малечкото.Верувај за детето најдобро би било кога би растело во мир и хармонија,децата кои гледаат семејно насилство и се растени во таква околина или завршуваат насилни,или психички сјебани за цел живот,сега веќе си мајка,твоја работа е да го изнесеш детето на добар пат па колку тешко и да е,а растење со насилен човек,не е добар пат,прашање на време е кога ќе крене рака и на детето.

На galapce и Izabel95 им се допаѓа ова.
  17. OhSarcasm

OhSarcasm Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2016
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    181
    Гледај малку и од негова страна,целиот живот работи,се обидува да обезбеди убав живот за тебе и децата,физички не е насилен,децата живеат добро и се обезбедени,но не мислиш дека можеби он е под притисок да ве обезбеди вас,и затоа не може да биде толку присутен во вашите животи?Мислам не е лесно на родител да биде далеку од децата,но во ова време се е со пари,воздухот кој го дишиме го плаќаме,храната,водата,се е со пари.А и без работа каде планираш да одиш?Децата не се малечки и имаат поголеми потреби,можеби треба да го седнеш сопругот и да му кажеш дека го сакаш премногу и дека си многу благодарна за се што ти овозможил,и дека ако е уморен,можеш и ти да работаш,прашај го дали повеќе не те сака,дали сака развод?Не верувам дека му е лесно,но и јас сум растела со родител кој морал да работи константно за да ми обезбеди храна,топлина итн. не е лесно,но тоа не значи дека немало љубов,едноставно работата ги прави луѓето такви.

На galapce и Saor им се допаѓа ова.
  18. Izabel95

Izabel95 Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    9
    Go napraviv i toa dodeka bev bremena tipot sedese u kola dodeka ne iskocam od tamu, i vo policija go imam prijaveno i samo mi kazaa ti use si kaj nego nemozeme nisto.. Kaj i da odam i kaj kogo im pravam problemi na tie sto sum kaj niv... I glupavo mi e premnogu da otidam nekade on po mene ide

19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.496
    Допаѓања:
    251.254
    Пријави го и барај заштита и од Центар за социјални работи. Ќе добие забрана за приближување.
    Реагирај до институциите.
    Иако е тешко и се глуви, ама биди упорна. Никој не заслужува ваков живот.

На galapce, Petar80, Izabel95 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Acko 85 PP

Acko 85 PP Активен член

Се зачлени на:
    24 ноември 2016
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    29
    edno prasajne do clenovite na forumov ???

Znam deka ne mi e mestoto ovde na zenskiov forum ama sakam da dobijam mislejne bas od zenskava populacija na svetov nas makedonski .... 4 godini sum razveden a pricinata za razvod 80 procenti bev jas odnosno pijancejna po kafani celi nojci kockajne vikendi pominati na ribolov sam so drugari verbalni raspravi zaradi seto to do sto edna i nazad i na kraj normalno dojde do razvod bi svadba pomina bez mnogu problemi cel razvod pomina brzo i ekspresno ama togas deteto bese malecko ne razbirase mnogu a sega posle 4 godini pocna da razbira i da prasuva okolu razvodot iskreno ke kazam deka odkoga se razvediv posle 1 godina pominata so promeneti nekolku partnerki svativ deka e taa taa vistinskata i edinstvena zena sto sum ja sakal a ME OSTAVI xaxa...... sega se macam dolgo vreme ama nikako da uspem da dobijam barem sansa za razgovor da probam nekako da vratam barem del od to nesto najskapoceno so go imav semejstvoto ..... vie od zenska gledna tocka kakov sovet ce mi dajte da se trudam ili kasno e za proska ???

odnapred blagodaram P.S. jas bev glavnio idiot za da dojdi do razvod ama ne ja izneveriv nitu ednas vo site 6 godini