Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Развод

Дискусија во 'Брак' започната од lalezzz, 2 јуни 2010.

1. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.375
    Допаѓања:
    171.447
    зависи кај се венчани
    ако се во америка таму ке се разведат ако се во мк тука ке оде разводот
    имав случај у фамилија вака беше

2. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    Ne nemora vo mk da se razvedi :)

3. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.375
    Допаѓања:
    171.447
    во овој случај кај мене она беше од мк он од америка бракот се деси тука у мк и тука се разведија она се врати у мк тука е сега

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    Da te razbrav :) zatoa i pisav znaci mozi ali i nemora bas kade sto si registriran tamu i da se razvedis :)

На toogood и ALISA0000 им се допаѓа ова.
  5. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Доколку во бракот има две деца дали старателството над едното го зема едниот родител а за другото другиот родител..Или може и двете деца да ги зема едниот родител..?

6. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    Dvete kaj edniot ..edino ako ne se dogovorat roditelite ednoto da bidi kaj majkata a drugoto kaj tatkoto

На Petar80 и blessed.an им се допаѓа ова.
  7. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Пред некој ден ви кажував за другарката и како бившиот копил од маж го нема побарано девојчето.
    Е сега слушам на вести за иницијативава што ја покренале татковциве за заедничко родителство. Абе да поцркаат до еден.
    Е сеа тој копилот бил во ск на кучешкиот собир ( кај што се сопрале разведените клошари ко него) и млатат слама за да добиваат еднакво гледање на децата, а тоа во превод значи ДА НЕ ПЛАКААТ АЛИМЕНТАЦИЈА И ДЕЦАТА ДА ИМ ГИ ОСТАВААТ НА НЕЗАИНТЕРЕСИРАНИТЕ БАБИ- НИВНИ МАЈКИ И НА КРАЈ МАЈКИТЕ НА ДЕЦАТА СЕ ДА КУПУВААТ, ДА ГИ ВОСПИТУВААТ ДА ГИ НОСАТ НА ПСИХОЛОЗИ ИТН

Абе дали се нормални овие.
    Абе куп примери знам за вакви клошари што со години алиментација не дале, деца не побарале и сеа законот коа стегна за плакање ајде ке глумиме родители.

Дојдов само да ја извадам нерввозата.
    Сирота жена се скапа од работа, од трчање на секаде за да му обезбеди на детето. Уф што ми е жал.

Се секавате на оној Наум Рибароски што се караше со мене во тема https://forum.femina.mk/threads/Зошто-жените-секогаш-добиваат-старателство-над-децата.25284/

Е тој истиот е многу ултурен на тв и тој ја покренува иницијативата, ама затоа бившата жена ја нарекуваше КУЧКАТА ЛЕСИ. Не знам зошто ги бара бебињата-кучиња од таа КУЧКА? Логички штом кукчата родила, тоа се кучиња.

Е тој истиот е најгласен по телевизиве и се споредува со Данска и Холандија, арно ама свеста му е како на Пакистанец.
    Е тој иститот што за таква нареда во Даснка ке лежи од 3-18 месеци, овде се сили и јача дека е супер татко само за да не плака алиментација и да може таа мајка му да изиграва баба нели.

Колку има да се пишува на темава ама ај.

Последна измена од модератор: 8 април 2017
    На Snowbell, ЈеленаЏиш, Antebellum и 8 други им се допаѓа ова.
  8. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Женски, едно прашање до вас...Која е процедурата за промена на презиме после развод? ( За да си се врати моминското презиме...) Кои документи се потребни, и каде се поднесуваат...Во МТВ ли?

9. Sv. Nikolka

Sv. Nikolka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2016
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    413
    Sudot ke odredi na kogo ke gi doveri decata na cuvanje i vospituvanje. Po pravilo odat kaj majkata, no od iks pricini (nepodobna majka, nevrabotena majka i sl). sudot gi dodeluva kaj tatkoto.

10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.682
    Ќе извадиш потврда од Основен Суд 1 дека не си осудувана за кривично дело. Таа потврда ќе ја однесеш на шалтерот за Промена на лично име (кај Мтв). Претходно прашај кои документи плус ќе ти бидат потребни. Откако ќе ти дадат документ дека имаш дозвола да смениш презиме, ќе си поднесеш барање за нов извод од матична книга на родени.

На silk, Petar80 и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  11. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.199
    Допаѓања:
    106.236
    Гледано од аспект на психичкиот развој на децата, заедничкото родителство го поддржувам многу!
    Што се криви децата ако родителите како сопружници имаат недоразбирање?
    Родителството си е родителство.

На Zlatna12345, MilaP, ♣ Alba Viduam ♣ и 8 други им се допаѓа ова.
  12. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    Taka e bre Bubale,AMA mnogu od niv se ubedeni deka decata u cheizot so zenata se dojdeni...Retko koj trezveno razmisluva koga ke Se stigne do toa podglavje RAZVOD ,deka I tatkoto Ne treba da Se razvede od sopstvenite deca...

На Zlatna12345, Petar80 и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  13. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.253
    Допаѓања:
    31.202
    Моја другарка поминува низ тешка ситуација. Се разведува и има мало дете. Сопругот постојано и се заканува дека ќе и го земе детето. Тој не е способен да се грижи ни самиот за себе а не пак за дете. Таа тоа му го има кажано и за да биде иронијата најголема, тој и вели дека ќе го однесел кај неговите родители на чување. Неговата мајка има 70 а таткото 80 години. Вработени се и другаркава и сопругот, тој има повисока плата од нејзината. Таа живее заедно со нејзината мајка во голем стан додека тој на негово име има купено стан од четириесетина квадрати а неговите родители живеат во куќа заедно со неговиот брат. Другарката дефинитивно може да му пружи пристоен живот и живеалиште на детето но многу е исплашена дека тој со помош на врски ќе издејствува да и го земе. Постојано плаче и се измачува. Од досегашните примери воочувам дека сите деца на разведени родители кои ги познавам се припаднати на мајката. Глупавото во целата ситуација е тоа што тој од инает прави такви работи а планот му е да остави мало дете на чување кај двајца старци. Да беше некој асален во ред, но нема никаква смисла дете да расте во такви услови, при нормална способна мајка него да го растат баба и дедо. Сигурно тој ќе фаќа врски и ќе се обиде да го земе но колкави му се шансите за тоа? Нормално дека ќе тврди дека самиот ќе го чува и ќе внимава на однесувањето пред службите. Детенцето има три и нешто год. Навистина неможам да гледам како се измачува другарката :(

На Lolo5, mira.mira и stilas7 им се допаѓа ова.
  14. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Таа во социјално нека го каже се тоа. Дека неговите се стари, дека тој од инат го прави тоа, дека детето ке го чува стара баба во куќата во која тој не живее, а за тоа време тој ке си брка нови женски. При здрава, права, вработена и добро ситуирана мајка, ништо не и можат.
    И да донесат одлука во негова корист, таа има право од 15 дена да поднесе жалба до труд и социјала.
    Не знам што толку многу жени се плашат.
    Ако и кај нас институциите потфрлат, тогаш постои Европски суд. Само такса ке плати од 150 ден ништо друго.
    Јас да сум на место на мајкава и да днесат пресуда во негова корист, лично ке одам во министерство за труд и социјала и тамо ке им ја објаснам ситуацијата.
    А ке барам да го пратат на психолошко тестирање ( мора да обезбеди државата), за да видат колку е тој стабилен родител и дали од инат тоа го прави или навистина го сака детето.
    На крај и со телевизии ке им се заканам. Како што сега нема ред во државава, новинарите едвај ќе чекаат да ја нападнат или власта или опозицијата, па според тоа кој ке ја донесе пресудата ( вмровец или комуњар), спротивна тв екипа ке повикам.

Ако имаат муда нека се заебаваат со животот на детето.

За дете да ми се работи, апокалипса ке настане.

На Lolo5, mssuniquee, eloves и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.028
    @Zaljubena26, фраеров не можеше поклише да биде. Ако ви е некоја утеха, тој само се заканува дека ќе бара целосно старателство, чисто од злоба и пакост да ја „казни“ другарка ти што се разведува од него. Тој не сака да се грижи за тоа дете, не ги сака одговорностите што ги носи самохраното родителство, а најмалку пак жртвувањата. И ако судот му го додели детето (а нема), тој ќе го врати. Во конкретната ситуација, каде и двата родители се вработени и имаат место за живеење, детето секогаш и припаѓа на мајката.

Исто, кажи и на другарка ти обавезно да му го сними изјавите како планира детето да им го трупоса на старци на кои и самите им треба помош и нега па нека се осмели татица и понатаму да бара старателство (односно, намерно да ја ждере поранешната сопруга).

На Lolo5, Zaljubena26, Antebellum и 2 други им се допаѓа ова.
  16. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Какви сака нека има врски не може да го земе детето од мајката.
    Кажи и на другарка ти да ужива и да си го гледа детето,чим е вработена и нема пороци,има живеалиште без разлика дека го деле со нејзината мајка нема суд што ќе го додели детето на таткото.

@okcenzi Јас познавам многу мажи што се грижат за своите деца и после разводот.
    На золва ми децата се доделени кај нејзиниот маж и ги гледа веќе 6год сам заедно со неговите родители.
    Золва ми дали во тие 6год 6 пати ги има видено и денар им нема дадено.
    Друг случај имам во околина каде што мајката си заминува и остава 2 близначиња помали од 6месеци на таткото и неговата мајка.
    Гледани и чувани се исто како и ние што ги чуваме нашите деца.
    Сакам да кажам дека има исто толку грижливи татковци колку и мајки.
    Свака им част.

На bittersweet, Petar80, tina-63 и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.253
    Допаѓања:
    31.202
    @Nausicaa токму така, тој знае дека сам неможе да се грижи туку сака детето да биде кај неговите за да може да му служи како играчка, кога му е досадно да си отиде таму и да си поигра со него а инаку да си тера слободен живот. Дури и има кажано дека неговите и онака немале што да прават, досадно им било и детето ќе им било занимација. Они го сакаат, не одрекувам но сепак се престари и не е ред тие да се грижат за дете. Не би сакала вака да се изразам но како да се малку и подзабегани, тешко на детето ако треба да порасне со нив.
    @MilaP се надевам дека золва ти доброволно се откажала од тоа таа да ги чува. Инаку другаркава се плаши бидејќи е вработена на определено време и за неколку месеци и истекува договорот. Се плаши да не не и го продолжат. И така да е нејзината мајка има солиден имот и примања кои таа ќе ги наследи бидејќи е единица, нема браќа и сестри. Но сепак кај нас се е можно. Тој има некои повлијателни пријатели и многу е изплашена да не узпее во намерите.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  18. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    @MilaP не велам дека нема, ама еве јас такви не познавам. Сите околу мене што ги знам се баш балканци. Многу мои пријателки, познанички, школски и роднини се разведени и накратко се одвива вака:
    Се земаат живеат во заедици, свекрвите се мешаат небаре бракот е од главатар и двајца робови ( имаме куп примери и тука), мажот си тера ергнески живот надор, а дома е синче на мама. Коа и иде до развод, ги прават овие гнасотии натерани од мама за да се уништи снајката.
    Да не пишувам како одат кај нас вработувањата и колку една мајка или идма мајка може лесно да најде рабта.
    И додека таа маа мачи за детето, маминиот син ужива а во суд и соц служби се жали како жената е вештерка.

Кажи ми ти колку мајки познаваш што сами се грижат за децата, наспроти овие двајца татковци?

Да не заборавиме и дека кај нас мажот може полесно да најде слободна девојка и пак да се ожени, додека жената е обележана за цел живот.

Да не се лажеме, ние уште многу треба да напредуваме. За сега е вака тоа е тоа.

Маж може да бара рамноправно старателство или целосно, кога прво неколку год ке живее сам, сам ке се чисти, пере, гостви ( БЕЗ МАМА), па да се ожени, па да се грижи за жената, па кога ке бодие дете, да го храни, пресоблекува, бања итн. До тогаш нека не бараат старателство од инат, а мама да им ги гледа децата.
    Имено, се ова една жена го може сама без помош
    Јас и неколку дена да сум сама дома.

Кај нас жената е осудена на пропаст поради заработката. Било која жена да заработуа над 500 евра, нема да и биде проблем да биде самохран родител. Кај мажите и не е баш така.
    Еј имам маж, брат, татко. Знам како е.

Сте приметиле ли вие некогаш да маж праша, каква кашичка да му даде на бебето, или кои пелени се најдобри? Бидете искрени. Не нели? Ретко, преретко. Се додека бебето се смета само обврска на мајката, нека не кукаат да си бараат старателства.

Не сум против да татковци после развод се заедно со децата, напротив баш би ме радувало тоа, за доброто на детето, но не се подготвени на таква за нив преголема обврска.

Еве за што зборувам

На Lolo5 и Nausicaa им се допаѓа ова.
  19. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Сама се откажа ама сепак судот и додели викенди да ги гледа кои не ги користе.
    И да не и го продолжат договорот судот би и го доделил детето а таткото би плаќал алиментација.
    Се што и треба на другаркати е еден добар адвокат,чим имаат примања можат да си го дозволат и да не се замара.
    Нормално додека не се разведе нека не се впушта во никаква авантура затоа што може тоа да се искористи како причина за развод,изневерување и да и се одземи детето.

Не се само овие 2 примери што ги знам за татковци кои се грижат за своите деца.
    Татко ми го изгледал неговиот татко,мајка му никаде ја немало а ова е пред повеќе од 50год.
    Добар родител секогаш ќе биде добар,без разлика која година сме или каде живееме.
    Знам и мајки што се разведени и се грижат за своите деца сами ама 95%‚ од случаите што ги знам се дека и двајцата родители после разводот се грижат за децата.
    Тој што не се гриже за дете не би го ни нарекла татко или мајка.
    И дефинитивно на детето би му било подобро без тој родител.

На bittersweet, Petar80 и Orthophill им се допаѓа ова.
  20. Zlatna12345

Zlatna12345 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2016
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    842
    Ako sakate promeni vo ova nase opstestvo i mentalitet pocnete od sebe i prestanete da go delite roditelstvoto na maska i zenska strana. Roditel se znae kakov treba da bide nezavisno dali e majka ili tatko. Obvrskite se tie i za majkata i za tatkoto. Ako vejke e dojdeno do razvod pomegu roditelite ne go osuduvajte i deteto na razdelba od edniot roditel, osven ako navistina ne e potrebna, za dobroto na deteto. Da se namocam na alimentacijata, niedna suma na pari ne se ramni so ljubovta na roditelot (majka ili tatko).

На eloves, anaja1 и orevka им се допаѓа ова.