Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Разговарајте за да ви олесни душата

Дискусија во 'Психологија' започната од Buddygirl, 5 февруари 2013.

1. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2017
    Пораки:
    933
    Допаѓања:
    5.100
    После 1 искажан проблем следуваат 500 мислења од загрижени членки кои сакаат да помогнат. Некои ќе ‘фатат со убаво’ да делат совети, додека некои со tough love мислат дека ќе помогнат да се реши некоја ситуација. Какви и да се мислењата и членките, мило ми е што секоја една од нив посветува време и помага на било кој начин. Благодарна сум за СИТЕ вас тука на форумот :l:

АМА, џабе и совети и сè кога другата страна не прифаќа и не презема ништо. Пред да ме нападните со ‘не си била во таква ситуација или немам кај да одам’ - please, stop. Секогаш треба да си бидете сами на себе приоритет. Ако вие сте среќни и тие околу вас ќе бидат. Ако треба и на клупа ќе спијам само да не сум во ситуација која ќе ми штети мене и на моето дете. Затоа, вработете се и имајте си ваши пари, за утре ден да имате барем за кирија некаде да плаќате ако веќе не ве примаат назад родителите што за мене е тотален апсурд, ама на страна тоа. Ако не можете да разговарате со сопрузите за сè што ве мачи (особено за проблеми со неговата фамилија), просто е - тие не се вистинскиот избор за вас. Секој може да згреши во изборот, ама важно е да се поправиш пред да потонеш целосно.
    Ако не сакате да си помогнете самите на себе, џабе ви се секакви совети пошо само ќе тапкате во место и ништо нема да постигнете, уште полошо ќе ви биде.

На thelittle17, Annath, eliesaab и 13 други им се допаѓа ова.
  2. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.792
    Допаѓања:
    19.639
    Почина мајка ми во моите раце. :'(

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Жал ми е Старк :hug:

Прими сочувство.

4. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Ау ;(
    Можам да замислам како ти е, Бог да ја прости.
    Биди силен. :hug:

5. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.402
    Допаѓања:
    113.367
    Прими сочуство.
    Навистина ми е многу жал.
    Бог да ја прости :(

6. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.654
    Допаѓања:
    4.568
    Socustvo :hug::hug::hug:

7. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.161
    Допаѓања:
    5.378
    Сега е на подобро место. Биди силен, тука сме секогаш. :hug:

8. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.386
    Допаѓања:
    126.444
    Бог да ја прости.Прими сочувство. :hug:

На hermosa му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Дали имате искуство со добар психолог за деца, или психијатар. Се работи за ќерката 6 години е, има страв од дожд. Разговарав до сега со 3 психолози, бидејќи проблемот постои веќе долго време, според нив мала е ќе се реши проблемот со тек на време со наше правилно постапување со неа. Според нив не е фобија , нормален страв за нејзина возраст. Мене ми личи на фобија, може јас субјективно гледам и не знам дали уште да чекам да помине или да барам друга помош.

10. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Фобија, по строга дефиниција на фобија - е. Ама дека би требало да ја надрасне, тоа да. Детските стравови обично се затоа што некогаш претходно таква ситуација ја исплашила или затоа што едноставно не може да си го објасни. Психолог може да помогне, ама веројатно нормална реакција од ваша страна е далеку далеку побитна.
    Пробај да и пополниш дупки на знаење кои ги има за дождот, да и покажеш дека не е страшен или како настанува. Пробај преку едноставен "експеримент" со евапорација да и покажеш од ккаде доаѓа дождот. Дека е само кондензирана вода, дека е потребен за да се наводнат цвеќињата надвор, да израснат јаболка и круши за да јадеме.
    Тоа може да биде буквално тенџере и чинија експериментот што секоја од нас го видела во основно, или нешто поинтересно, во овој стил
    https://lessons4littleones.com/2015/04/15/water-cycle-rain-cycle-science-experiments/

Верувам дека тој страв е поради "дупки на знаење" и ќе се подобри со тек на време.

Последна измена: 21 октомври 2020
    На tina2018, thelittle17, Lianna Anna и 4 други им се допаѓа ова.
  11. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Да буквално се пробав, експериментот што го збориш го правевме, објаснуваме , збориме преку игра , и се изгледа дека сфатила прифатила и кога ќе почне да врне ја фаќа паника. И сама вели, мислев дека нема да се плашам овој пат и се разочарува. Останувам смирена јас да не види дека сум вознемирена и збориме дека стравот е нормална работа сите се плашат од нешто...неа ја фаќа паника, бега во една соба долу кај што не се слуша воопшто дожд ама пак додека врне, цело време е насочена на тоа, не слуша не гледа ништо друго се исклучува плаче се тресе и станува ладно, и ако трае долго се плашам да не и се слоши не знам што да и правам. Проверува редовно прогноза, ако виде дожд во најава плаче пред време, најави дека нема да оди на училиште денот кога ќе врне. Во моментот кога престанува дождот е ново дете, истрчува надвор весела е заборава се во момент.

На tina2018 и thelittle17 им се допаѓа ова.
  12. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.434
    @Stark прими сочувство колега по навивачка линија.:hug:
    Не постојат зборови за утеха.
    Мораш да бидеш силен во периодот кој претстојува.
    Не сакам да ме сфатиш лошо но барем повеќе нема да се мачи таа.
    Сега е на подобро место а ти мораш да се избориш.
    Знам дека можеш.
    Животот за жал е суров, стисни заби, дозволи си и да имаш жолти минути, да тагуваш, ама не дозволувај сето ова да те скрши.
    Знам дека е лесно да се каже ама те молам пробај да собереш сили и да бидеш храбар.

На thelittle17 и IRBBB им се допаѓа ова.
  13. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.464
    Прими сочувство..
    Биди силен.. :hug::l:

14. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    784
    Еве веќе втора недела како работам од дома т.е. од кај моите. До сега не знаев колку е сериозна работата но сега сфаќам дека навистина е сериозна. Татко ми покажува рани знаци на деменција. И не знам дали е деменција дали е нешто друго. Се манифестира во повторување на еден ист муабет секој ден и повеќе пати во денот, со заборавање кај го оставил работите, со лажење, и со правење филмови за работи кои не се случиле. Уште порано со мајка ми се обидовме да му објасниме дека треба да се оди на лекар за да му дадат некои лекови, се испокара со нас зошто ние сме го правеле луд а тој не бил луд и не му требало ни лекар ни психијатар ни лекови. Кога го соочив зошто ми повторува еден ист муабет кој веќе ми го има кажано, вели дека од досада нема за што да збори па затоа се повторува.
    Целосно е зависен од мајка ми, што и не ме изненадува, зошто цел живот е таков, но сега уште повеќе се чувствува зависноста, буквално оди по неа постојано.
    И најмногу што ми ја кине душата е секое сабајле кога ќе дојдам со малиот се случува истиот муабет дур си варам кафе. Застанува до мене и вели „Леле што се случува со таа Короната, да не можеш надвор да излезеш. Еве и во болница не е сигурно да отидеш. Што ќе се прави, јас не знам.“ Значи секој ден, еве веќе втора недела, истите зборови од а до ш.
    Не знам како да го убедам да отидат на лекар. ;(

Сочувство, прв пат сум овде и кога го видов твојот пост ме искина внатре. Биди силен.:hug:

15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Чим е зависен од мајка ти, таа нека го 'уцени': Или на доктор, или не ти бркам работи.
    А можете и да го излажите кај одите и за што е докторот, и дека е доктор воопшто...

16. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    784
    Не е до толку се уште. Знае што се случува, а и не сакаме да криеме од него, па апчиња мајка ми по кафе или јадење да му крие. Работата е сам да прифати дека му треба помош зошто сега се мачи. На почеток е и мислам дека може да се пролонгира или малце да се подобри состојбата со лекарства. Уште повеќе што јас и мајка ми се уште се учиме како треба да постапиме, и да не го напаѓаме човекот зошто тој не е виновен, туку болеста. Не се правдам на неколку наврати се имам развикано и после кога ќе ми текне дека не е негова вина, срце ми се кине. Ама мислам кога ќе има дијагноза и ние ќе се смириме, зошто сега вака мислиш дека не се труди да размислува.

17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    За жал, не ви преостанува ништо, освен убедување и објаснување...

На Vanessa9li му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.792
    Допаѓања:
    19.639
    Vi blagodaram

На tinka-mace, ElenaOfRivendell, hermosa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    9.932
    @Stark Прими сочуство, биди силен во овие моменти :l: те гушкам најсилно :hug::hug::hug:

20. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    Не постојат зборови со кои можам да кажам колку ми е жал... ;(
    Исто така, не постојат вистински зборови за утеха во ситуацијава. Ти посакувам да бидеш силен. Во најтешките моменти, ќе ти помагаат најубавите заеднички спомени.

На thelittle17 и noteforself им се допаѓа ова.