Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Разговарајте за да ви олесни душата

Дискусија во 'Психологија' започната од Buddygirl, 5 февруари 2013.

1. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    3.147
    Ах, воопшто не сум активна на форумов, така да не ни гледам шо се дешава.
    Иначе после сето ова одлучив да ќутам, освен ако е близок во прашање, иако пак ќе речам, мојата намера беше сосем поинаква ама лошо бев сфатена.
    Но, мене сега не ме мачи тоа. Ме мачи делот каде другарка ми ми рече дека не сум требало да кажам лоши зборови за тие типови. Со ова се осетив како таа да ги стави нив пред мене, фактички ова ме мачи мене, а никој не ми кажа што мисли во врска за овој дел конкретно.

2. Star_dust

Star_dust Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    9.244
    Преиспитај малку колку добра другарка ти е.
    Мислам дека ако ти беше блиска другарка, ќе се прашаше што е работата, ќе се заинтересираше малку повеќе. Можеби само ти мислиш дека таа ти е блиска другарка, а таа тоа да не го мисли.

Макар што и блиска да ти е, пак може да се налути. Еве јас лично, слично како тебе се имам изгорено, а се работеше за најдобра другарка од која очекував дека ќе разбере што ѝ зборувам ама таа реши да не ми верува. Нејзин избор е тоа, а мојот избор беше да прекинам секаков контакт со неа.
    Така што, размисли малку колку добра пријателка ти е другарка ти.

Последна измена: 3 мај 2021
    На Bezimenka90, eliesaab и sj *O* им се допаѓа ова.
  3. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    3.147
    Да бидам поконкретна, ова ме мачи во целата ситуација. Се осеќам како другарка ми да ги стави нив пред мене, што е прилично тежок удар. Дали е до мене или и вие би се осетиле исто и што да превземам во врска за ова?

4. ilenaki

ilenaki Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2012
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    1.299
    Јас уште стојам на истото мислење што ти го дадов прееска. Дали е тој битен и значеан во твојот и во животот на сестра ти или барем на другарка ти? Дали тебе ќе ти смени нешто? Единствено што можеш да направиш е да ја уништиш врската на нејзината другарка. И колку е тоа додворување стварно пуштање, на пример и се јавува на сестра ти нон стоп, ја бара, и пишува или онака ја мерка на улица и зјапа во неа.

Да, тој не е добар тип (или дефинитивно не бил) и ти имаш право на свое мислење и тоа мислење да и го кажеш на другарка ти. Таа требало да го прифати тоа ама проблемот во случајов е што тој е дечко на нејзина другарка значи на некого тој е битен фактор во нивниот живот. Малце требало зборовите да ги одбереш повнимателно или некако во случај па во минатото бла бла ама јас пак не би рекла ништо во случајов.

Сега ти си го кажа своето мислење и не можеш да го вратиш назад. Јас би одговорила добро јас не требало да зборам за нив не е моја работа ама така да зборам имам основа за тоа кога веќе дошло до тука ама пак јас би ќутела искрено.

Не е голем проблем, ќе се смирите со другарка ти разбери дека е повредена и цела фрка од реално никаков повод, се поздравивте толку готово секој по дома без тензии.

На Idedemja, IRBBB и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  5. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.759
    Допаѓања:
    16.502
    Не требало воопшто да се мешаш во ситуацијата, па и уште одма пораки да и праќаш, а знаеш дека седат заедно со другарка и. Ако си сакала тоа да го направиш добронамерно си можела тоа да го направиш на друг начин кога ќе бидете насамо со другарката да го споделиш твоето мислење за дечковците. Си постапила непромислено во ситуацијава и реално пред да го изнесуваш своето мислење за некоја личност треба да размислиш без разлика за каква личност и да се работи.

На Idedemja и IRBBB им се допаѓа ова.
  6. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    3.147
    Колку е тоа пуштање? Ја мерка, зјапа во неа, се врти околу неа ако е во близина (пр. Во ист кафич ако се, ако сестра ми замини во тоалет, ќе замини и тој по неа) и ѝ се прави важен. Кога се погодивме на одмор на иста локација, тој нонстоп ни беше во близина, иако имаше девојка и тогаш. Нас двете (мене и сестра ми) типот не ни значи ништо, ама ни значи другарката и (барем јас лично) не сакам да ја гледам со било кого.
    Не е голем проблем самата ситуација толку, колку зборовите на другарка ми кон мене, бидејќи испадна како да брани познаници, а застанува против своја другарка. Мене всушност тоа ме погоди.

Јас немав лоша намера во никој случај, непромислена-можеби, но Бог ми е сведок дека не мислев ништо лошо кога постапив така.

Последна измена од модератор: 9 мај 2021
  7. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.759
    Допаѓања:
    16.502
    Ти можеби си немала лоша намера, но начинот на кој си го направила тоа е лош. Во иднина пред да направиш нешто размисли добро каква реакција ќе предизвикаш со твојата постапка, ти воопшто не се размислила туку веднаш си и пишала на другарката и од ништо си направила драма.

На Idedemja му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ушко

ушко Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    2.277
    Убаво си и рекла.
    И пак да и речеш ако заслужила.

Втор план и си во врска со нејзините интереси.
    Првиот план кога ќе го нема ќе те бара да ја држиш за рака.

Секое 5 то машко другар... 5 то Женско другарка се такви.

Добро напиша некоја феминка погоре... Размисли преиспитај се каква другарка ти е воопшто.
    Поз

На Istata od vcera, Bezimenka90 и sj *O* им се допаѓа ова.
  9. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    3.147
    Да, така веќе звучи подобро.
    П.с. драмата ја направи другарката на другарка ми, ама сега не е тоа проблемот.

10. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.759
    Допаѓања:
    16.502
    Јас да сум на твое место не би реагирала во ситуацијава, затоа што ситуацијата е осетлива. Ако ми е многу добра другарка ќе најдам соодветен начин да и кажам. Не можеш да предвидиш како некој ќе те сфати.

На Idedemja, eliesaab и sj *O* им се допаѓа ова.
  11. ilenaki

ilenaki Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2012
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    1.299
    Добро ти си знаеш, чим ти знаеш дека си постапила добро тоа е најбитно. По тебе тоа е пуштање по мое јас пак би се воздржала затоа што нема толку основа за таков коментар. Тој ќе рече "Јас сум отишол кога таа во тоалет леле што си умислува таа тоа ли е пуштање?" и така ќе ја среди девојка му што реално е. Иако знам што сакаш ти да кажеш и сигурно ТИ си во право конкретни докази за неговото пуштање и нема баш (или сте баш во тинејџерски години тој ме погледна кога станав од маса, јас станав накај тоалет стана и тој, јас влегов во продавница влезе и тој) .

И ова сакав. И неколку членки ти пишаа дека твојата реакција е непромислена, а ти тврдиш дека реакцијата на девојката е лоша. Јас нејзе ја разбирам комплетно. И мене некој да ми каже нешто лошо за дечко ми и јас ќе се вознемирам и можеби нема да реагирам добро. Нормално дека направила фрка затоа што се потресла. И пак ќе кажам тоа што го тврдиш ти е точно ама начинот на кој е направен и не баш.

Јас ти го кажав моето мислење и не треба да ти значи ништо зашто сама најдобро ќе си ја процениш ситуацијата. Јас не се согласувам воопшто ама тоа е како јас гледам на ситуацијата. Се надевам ќе се смирите и ќе решите се со другарката и не земај при срце сигурно била вознемирена од сето ова :hug:

Последна измена: 4 мај 2021
    На sj *O* му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    3.147
    Не, сите сме над 20г.
    Не мислам лично дека мојата реакција е непромислена, бидејќи намерно така ѝ пишав на другарка ми. Откако размислив подобро, ја разбирам и девојката што така рекла бидејќи си го бранеше својот дечко, и јас истото би го сторила за мојот. Но, мислам дека другарка ми постапи лошо што не остана дискретна и ѝ го даде мојот број на другарка ѝ без моја дозвола. (Реално да сакав драма ќе ѝм отидев на маса да ѝм плеснам сѐ во лице). Притоа ДРУГАРКА МИ ми рече дека не сум требало да кажам лоши работи за типовите, а не ѝм е ниту другарка ниту девојка (за разлика од другарка ѝ, чиј еден од типовите ѝ е дечко), што фактички мене ми укажа на тоа дека ги стави нив пред мене и тоа ме повреди најмногу, а самата ситуација и не баш.

Во однос на ситуацијата се реши недоразбирањето, но јас сеуште сум повредена од зборовите на другарка ми кон мене. Одлучив да разговарам со неа за работите што ми ги кажа, дали навистина ги мисли и сл. Ако ги мисли, јас апсолутно нема да се дружам со личност која уважува познаници пред близок.
    Како и да е, благодарам на сите за мислењата, без разлика дали ни се исти или не :hug:

На ilenaki му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.129
    Истото би го сторила за твојот дечко така ќе го браниш на слепо?
    Не се верува на никој на слепо а уште помалку на машко .

Каква другарка е тоа ?? Дава твој број без дозвола ??? Да ми направи другарка така после тоа нема повеќе за мене да постои.

Другарка ти не ти е другарка.

14. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2021
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    389
    Mila hormonite se vo prasanje, opusti se nema steta od kuce vo bremenost, od macka da ima. I jas kako tebe bev bez pomos, iako svekrva mi zeveese odma u zgrada do mene, bremena 4
    Mila nemoj da se grizis od kuce bo bremenost nema steta, od macka da ima. A i jas bev slicna situacija baska jas cela bremenost povrakjav se mi smetase 4 meseci bev samo krevet i wc. Svekrva mi ziveese odma zgrada do nas no 4 meseci ne ni dojde da me vidi nitu mi se java da me prasa kako sum, a bevme vo ok odnosi. U 8 mesec krecevme jas generalka sama i plus 2 dena dodeka krecevme i pravev rucek. Koga se porodiv samo edna dojde bebeto go vide na pola cas i tolku. Se plasese od obvrski i sena moj grb, ne sakase duri i rucek eden za maz mi da napravi da jade, jas ne jadev zosto se povrakjav. Eve deteto mi e 2 godini ona se na se 10 pati go ima videno i nitu ednas prosetano. Ne sme vo losi odnosi se e ok ne sme se karale no ona e od pomodernite svekrvi koi ne sakaat obvrski. Sega sme preseleni vo druga drzava i ne se zamaram so nikoj i nisto, sama ja isterav teskata bremenost, sama ja odgledav kjerka mi bez nikakva pomos, i da zememe vo obzir deka maz mi 1 godina sam beze vo stranstvo a jas sama so bebe doma se na moj grb, odgleduvanje, cistenje, perenje, pazarenje, gotvenje itd. Taka da ne se sekiraj i uzivaj vo bremenosta.

15. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.702
    Денес на татко ми му се сврте падна на земја. Јас бев свртена со грб, кога го видов глетката беше страшна, преживеав без да се рснам од плачење али срце ми застана.
    Отидоа кај матичниот.
    Се враќаат и со прво влагање дома "кажавме дека имаме дома 18г ќерка цело време вика" (шо не е точно, коа ќе ми скисне повисоко разговарам) Јас кажувам "тоа е последица на вас". А таа на тоа ми одговори "матичниот кажа доволно е со такси да ја испратиш јас ќе ја примам посекако и ќе ја смирам" со тие зборови ме скрши.
    После сѐ што праам за нив тие болна ме прават. Ако сама сум си крива.
    Небитно.
    Торта ми нарачуваа, секако со викање. Кажувам оваа со пола уста, тие сосема трета, ај нмв викам добро таа. Како ми се ближи така сѐ поише безвезе сѐ осеќам, мразам.
    Од сеа за ништо и никој не се замарам кој шо дака нека каже нека прави. Ако бидам прашана најтивко ќе одг, ако им чини арно ако не посекако ќе си идам од тука само да си најдам гасоњера некоја.
    Молам бог да најдам работа у 2 смени, дома само за две кришки леб да доаѓам.

На Istata od vcera, mode-kristina и Дејан. им се допаѓа ова.
  16. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    3.147
    Апдејт-Разговарав, т.е. се обидов да разговарам со другарка ми. Ѝ поставив 2 прашања-што сакаше да ми кажи кога ми рече да не зборувам лошо за нив и дали тоа го мисли, или го кажа во афект. Таа индиректно избегнуваше да ми одговори, со што се почна расправија. "Зошто сакаш да се расправаш" "Не мешај баби и жаби" "Зарем *името на едниот* е лош бидејќи шара во други" "Немам видено помило дете од *името на другиот*" "Како можи некој да го мразиш а да немаш лично искуство со него" "Не ми пиши поќе за ова оти не се замарам ич" беа нејзините одговори.
    Се осеќам повредено и оштетено, првенствено бидејќи мојот број го злоупотреби, а потоа поради ова. Одлучив да паузирам некое време за да се оладат работите, но не знам што да правам потоа.

17. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.815
    Допаѓања:
    17.598
    Ќе си го преиспиташ пријателството со неа. Ти веќе сигурно и го правиш тоа.

После тоа ќе одлучиш дали сакаш да се дружиш уште со неа или не. Ако не сакаш скроз да прекинеш контакт, само имај предвид дека не ти е многу блиска другарка и е повеќе само за тепање време на кафе.

Ако имала почит за тебе ќе се обидела да те разбере и да направите барем некој нормален муабет.

18. ilenaki

ilenaki Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2012
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    1.299
    Тоа што вчера напиша дека без твое знаење дала број на другарката не е кореткно и јас тоа не го поддржувам иако ми е јасно зашто го направила тоа (по мое сигурно другарка и и рекла па таа прва почна да збори и тоа за дечко ми, нека ми каже мене директно чим отвара муабет итн) .

Јас пак со моето мислење некој друг може ќе ти каже нешто попаметно. Остави ја оваа ситуација на страна. Ти си повредена само од другарка ти ама другарка ти сигурно има притисок од другата другарка, а таа сигурно е најповредена заради дечко и.
    Чим другарка ти не сака веќе да слуша против дечко и на другарката и другар му нема што повеќе да и кажуваш. Знае таа што мислиш ти и очигледно нема да и го смениш мислењето. Остави на времето кој каков е самото време ќе покаже и јас да сум на твое место веќе нема да ги спомнувам нив двајцата.
    Ти имаш право да го кажеш своето мислење, ете се обиде и веќе ништо не можеш да направиш. Секој нека си го задржи своето мислење и толку. Ова ти го кажувам зашто мислам дека нема да постигнеш ништо доколку инсистираш на разговор со оваа другарка.

Да, не е убаво што не сака да те сослуша и ако стварно тоа ти е проблем ќе најдеш начин да се дистанцираш.

19. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.759
    Допаѓања:
    16.502
    Недостасуваш многу, ти си душата моја и секогаш ќе бидеш ;( .

20. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2021
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.436
    Денеска пак ја видов жената која што ми го уништи моето детство, секогаш кога ќе ја видам се сеќавам како заедно со татко ми ми го уништија животот.
    Татко ми ја изневеруваше мајка ми со жена двапати помлада од него, отиде да работи во градот каде таа студираше дома доаќаше само еднаш неделно а јас не го гледав затоа што доаќаше навечер кога јас спиев, мајка ми работеше во продавница две смени и неа не ја гледав доволно, ме израсна баба ми, дури на моменти сум ја нарекувала неа ,,мамо".
    Додека не знаев за нив двајцата таа жена јас ја сакав како постара сестра, но кога дознав што се случува се се смени, мајка ми и татко ми постојано се расправаа, долги години татко ми ја изневеруваше мајка ми од кога иамав само 5години до пред две години кога свати дека прави нешто многу погрешно.
    Но јас никогаш нема да му простам на татко ми за тоа што ми го стори.
    И ден денес кога ќе се сетам на тие денови душата ме боли.