Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Разговарајте за да ви олесни душата

Дискусија во 'Психологија' започната од Buddygirl, 5 февруари 2013.

1. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.129
    Дојде и тој ден за кој најмногу се плашев дека ќе дојде. Никогаш не сум била среќна , секогаш сум си стварала разни проблеми во главата , чувство на огромна празнина која никако не успеав да ја пополнам . Но некако со шопинг купување секакви работи си ја пополнував таа празнина , сега дојде тој ден кога ни тоа не ме прави среќна само купувам глупости ги трупам немам веќе ни место каде да ги ставам . Не сакам да умрам сакам само да видам среќна ама онака потполно среќна искрено среќна барем на еден ден . Врескам одвнатре , од адералот од антидепресивите од мод стабилизаторите се чувствувам толку numb што не можам ни да плачам ... Се чувствувам како сето ова да не е реално како светот да не е реален. :u:WHY:u:WHY:u:WHY...

На gjoker4e, Guns N` Roses, tinka-mace и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    Ти кажав јас со време да го учиш...леле како ќе го чувам ова дете не ме сака само плаче...остави ја нека плаче... Земи ја плаче... Дај јас ќе ја успијам... Не сака да спие еве ти ја тебе успиј ја...
    Фала ви на сите за факинг поддршка и помош... Поарно да одам на планина сама да си го чувам детето пошто више ми е преку глава од сите коментари и совети за гледање дете и таман е за се е крива мајката... И за арно и за лошо.. Фала
    Мајка, домаќинка, цицка, млеко, ручек, пери, чисти,оди на работа.... Е затоа сакав машко дете. Да не се нервира вака ама ете...

На Осе, flower30 и manako1 им се допаѓа ова.
  3. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.788
    Допаѓања:
    19.628
    Не те разбрав баш, мислиш дека ако беше машко дете ќе плачеше помалку, отколку девојче?

4. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    Не, туку многу работи се на товар на мајките(женски)... Генерално мислам дека мажите помалку нервози и обврски имаат во животот.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.788
    Допаѓања:
    19.628

Ако имаш проблеми со сопругот решете си, детето не е виновно за ништо. Секоја тензична ситуација, ја создавате вие и околината околу вас. Ваше е како ќе пристапите на нештото, нека не страда детето, гревота е.

На Alisa22 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  6. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    3.601
    Мислењето воопшто нема врска со сопругот туку со бабите. Позз

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.662
    Допаѓања:
    39.538
    Па ако се обврските смо на твој грб, што прави сопругот?Мора да има врска и со него, нели :?:

На cresa-jagoda, mode-kristina и Bezimenka90 им се допаѓа ова.
  8. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.658
    Допаѓања:
    8.693
    Девојки итно ми треба добар психијатар кој има искуство со жртви на силување ,да работи со плави картони.

9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.034
    Допаѓања:
    36.342
    Ова можеби некаде во 20ти век. И маж ти може да готви, чисти, да успива деца. Детето заедничко ви е нели?
    А женското дете за да не и е како тебе кога ќе порасне треба од бебе да гледа како мама и тато се едно исто во куќата.
    Бабите бркај ги, кажи им детето има мајка и татко и крај, тие нека се занимаваат со бапски работи.
    Ако мажот е нормален и тој е на иста “мака” како и жената. Ама ако бракот, куќата и децата се на твој грб значи со мажот нешто не штима, а не со бабите или не дека на жените им е “потешко”.
    Тогаш зошто се склопува брак? За жената да е слугинка дома, а мажот демек на работа и изморен е кутриот?

На TeodoraMJ, Guns N` Roses, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  10. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.025
    Допаѓања:
    36.074
    Сопругот има врска со се' што ти имаш врска околу домот и децата зашто брачната заедницата ја сочинуваат партнерите. Проблемите и несогласувањата што произлегуваат од поделба на обврските на "машки и женски" се должат на недостаток на емпатија, разбирање, одговорност и незаинтересираност за животот на другиот. Хармонијата и среќата се градат заеднички.
    Бабите се дел од фамилијата и не треба да имаат други улоги. "Ингеренциите" во туѓ брак нема да им се прошират, доколку имате функционален однос.

На H.VAGA, Guns N` Roses, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.658
    Допаѓања:
    8.693
    Океј девојки.
    Имам нешто да ви кажам.
    Пред 10 години бев силувана .
    Дури и сега кога го пишувам зборот силување, се прашувам дали ТОА беше силување.
    Ама ако не беше силување,зошто тогаш плачев и молев да престане?
    После тоа следеа месеци на агонија.
    Закани од негова страна и постојано следење каде и да одам.
    Како и 70% од жртвите никогаш не зборев за тоа и се преправав дека не постои.
    10 години од тогаш па наваму патам од анксиозност и панични напади. 10 години пијам антидепресиви .
    Последниве два месеци ненормално ми се враќаат флешбекови и решив да побарам помош о да зборам.
    Ама штом почнав да зборам никој не ми помага. Се осеќам сама и осамено. Луѓето ги охрабруваат жртвите да зборат и после никаде ги нема за помош.
    Незнам кому да се обратам.
    Се плашам дека нема да ми веруваат.
    Приказнава е долга.
    Кога би пишела овде сигурно би ми требале три страни.
    Ве молам за помош.
    Добар психијатар кој работи со картони

На Nightrider му/ѝ се допаѓа ова.
  12. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    2.397
    Што правам со животот? Која е целта? Се измачувам секој ден да дишам. По толку време прв пат се осеќав супер, но кога ќе размислам подобро... Што е животот воопшто? Се осеќам како џабе да постојам. Повторно. Мојот збор на никој не му е важен. Џабе го кажувам моето добронамерно мислење. Ми забранија и да се грижам и да сакам. Сакам да ме снема. Можеби животот на другиот свет е подобар. Можеби таму ќе имам со когп да разговарам и ќе бидам сфатена.

13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.034
    Допаѓања:
    36.342
    За почеток најдобро е на форумов да изнапишеш се што ти лежи на душа макар и десет страни да зафаќа и се разбира да останеш анонимна до крај. А второ анонимен разговор на апликацијата разговор.мк. Ако не си во можност да платиш слободно ќе кажеш и ќе се понуди некој од тука за да плати, има и многу добри особи на форумов.
    Јас вака би постапила, прво форумов па после апликацијата разговор.мк. Трето би било психолог. Не знам дали ти треба психијатар, можеби барем се уште не.
    На најблиските не би кажала или евентуално ако сум ептен блиска со родители браќа/сестри. На “најдобри другарки” во никој случај.
    Ослободи се од тоа, со текот на годините можеби се потежок станува тој товар.
    :hug: :hug: :hug:
    И дома пишувај во тетратка ама веднаш пали ги листовите.

14. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Не знам веќе што да направам. Мислам дека како и да постапам, јас губам, мене ќе ми е тешко секако. Сфатив дека е ѓубре спрема мене и тоа никогаш нема да се промени, ама мислев дека можеби ќе можеме и двајцата да му бидеме родители на нашето дете. Ама него го заболе и за дете и за мене. Се однесува како мало дете, пробува одново да ме заинтересира, си игра топло ладно, сака пак да ме зграпчи во неговите канџи како да сум играчка некоја. И секогаш има изговор, секогаш јас не го сфаќам него, јас сум криваата, ваква, онаква... Ми иде да фатам патот, некаде кај што никад нема да може да ме најде, без телефон, без ништо, оти веќе раатот го изгубив...

На ilenaki и mal.ecka им се допаѓа ова.
  15. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.815
    Допаѓања:
    17.598
    Само службено ќе комуницираш со него за да го гледа детето. Ако се јави, нека закаже термин кога ќе го гледа. Ако не се јавува за детето, спушташ слушалка. Или затвараш врата и со тераш понатаму.

На Angie1432 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.090
    Допаѓања:
    12.830
    Поради пандемијата морално сум падната малку. Како да немам волја. Немам волја да купувам облека, а и немам потреба, па дури и кога одам некаде, не ми се шминка, и така лицето е покриено со маска. Се чувствувам уморно, монотоно, а не ми се патува пример. Дали вие се чувствувате вака?

17. marija99992

marija99992 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    183
    Сакам да напишам за мајчинството за пораѓајот како се тоа убаво изгледа и совршено по социјалниве мрежи а удтвари никој искрено не збори колку тоа е претешко, колку неспиени ноќи се во прашање. Јас се породив пред 20 дена и премн тежок пораѓај, а тешкото допрва ми дојде со нејзе дома сама по цели денови а прв пат фаќам бебе во рака. Цел живот ми се промени како млада мајка не сум истата.. немам време за ништо, нема веќе шетање како некогаш искачање па дури и пиење кафе со другарки, па и да изгледам еден обичен филм( да можеби звучи себично) .Бев во депресија после пораѓајот бидејки ова е огромна промена за мене едноставно бебуш го менува животот за 360 степени. Секој ден се повеќе се навикнувам на нејзе, на неспиените ноќи, на доењето едноставно на овој нов живот кој што го мразев до пред некој ден. Само сега имам различен поглед кон оние што се мајки и можам да кажам се вистински борци

На Kaja991, thelittle17, NewMommy и 4 други им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.034
    Допаѓања:
    36.342
    По социјалните мрежи се изгледа совршено, не само мајчинството. Само 20 дена си породена, се ќе се врати во нормала, во една поинаква нормала.
    :hug: :hug: :hug:
    Нормално е сето она низ кое поминуваш, сите сме поминале, освен мајките од инста. :lol:

На thelittle17, marija99992 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  19. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Па не сум робот за вака да функционирам. Човек сум, имам чувства, ме боли тоа што не изразува никакво чувство спрема нас, не` става на последно место во неговиот живот, а до вчера сме спиеле во ист кревет, сум била тука за него во најлошото за на крај да ме фрли како ѓубре, и мене и сопственото дете. За мене не очекувам да му е гајле, ама за детето ме боли. Ми правеше филмови пред да останам бремена колку би сакал да имаме детенце, кога му кажав дека ми е страв ми рече ќе ме убие ако помислам да абортирам, а сега не` остави на цедило.

На Kaja991, thelittle17 и Bezimenka90 им се допаѓа ова.
  20. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.702

Тоа е нивна грешка, не е твоја. Гледај ти да бидеш побра личност кога веќе имаш жив пример како не треба.

На bicycle и Just_a_kid им се допаѓа ова.