Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Разговарајте за да ви олесни душата

Дискусија во 'Психологија' започната од Buddygirl, 5 февруари 2013.

1. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.702
    Пред околу месец дојде братучедка кај мене, беше влезена у некој филм у пола саат 100пати ме понижи. Ми створи нервоза. Океј нмв.
    Доаѓаат моите седиме. Се отвори тема за блузи кажувам дека неќам отворени.
    Се убацува баба ми " не ли ти е срам од брат ти и татко ти". Татко ми како едвај да чекаше се возбуди господинот и почна да се дере, нечовек сум била и безврска муабети. Ме скрши. Му реков само "од сега ќе зборувам само кога ќе бидам прашана а за да се истурите тука ќе бидам секогаш".
    Еве месец дена господинот ни А ни Бе ми нема зуцнато.
    Денес со брат ми се закачав шала малце му викам што облакаш патики внатре на теписон, огнот да те изгори да јадеш копан со наткопан. Знаете шали.
    И ми вика нема ти што да ми кажуваш кај да облакам патики мајка ти и татко ти ќе ми кажат.
    И ја викам немам мајка и татко.
    Тука баба ми се убацува му вика "она од кога не збори со татко ѝ ама ќе и се врати све" и се насмевна као горда жената.
    И ја и викам и што "ти тогаш ќе се радуваш ќе цветаш? Па земете изгазете ме скроз да ме нема"
    И после и мајката се убаци не ни памтам што све ми се збореше.

Луѓе не се издржува ова.
    Ќе умрам.
    У некој мој свет сум влезена у илузија се праам како све да е океј а уствари ништо не е океј.
    Кога си живеам у мој свет у мој филм подруго ми е.
    Ама кога ќе се разбудам од тој свет ми се умира. Колку трчам по нив толку ме газат.
    Сега за задушницава ќе треба кај дедо да се иде. А ич не ми се иде пошто у живци ќе ми газат ќе се нервирам. Како од поплава исфрлени се понашаат.
    Кога идам сама друго ми е идам зачистам, испијам кафе си кажувам маките и си доаѓам, со нив како бележана сум сегде. Сите да знаат дека ќе идеме негде.

На SnowWhite8 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.034
    Допаѓања:
    36.340
    Колку години имаш?
    Во неколку наврати што те имам прочитано, треба да поработиш на речникот. Очигледно наследен ти е од дома ама сепак си младо девојче потруди се да го отргнеш целосно.
    Немој да избегаш/ да се омажиш за некој копук, бидејќи девојчињата растени во нездрава средина најчесто така завршуваат и остануваат заглавени до крајот на животот, бегаат од едно зло во друго сакајќи да се спасат од првото.
    Не знам колку години имаш ама кога ќе имаш доволно вработи се и живеј сама, по можност во Скопје, ако не си од таму, во Скопје се е полесно, голем град.
    Оддалечи се од семејството што побрзо и работи, биди самостојна. Се додека си кај нив нема да биде подобро, а нив не можеш да ги промениш. Само лошо ти влијаат.

На Brinetka, mode-kristina, smile:) и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Cesto pati te citam a i sym ti pisala..
    Mnogu gi svakas bukvalno nivnite zborovi i nivnite t.n. nasoki!
    Moeto najgolemo dete e ekstremo temperamentno i koga ke me izvadi od koza znam da vikam po nego i voopsto ne me percepira!
    So nego e najtesko da se komunicira zasto e vo tie ludesti godini,pomal e od tebe,no prilicno vest na zborovi a bogami i na dela...
    Ne im pridavaj tolku znacenje, ne se nervoziraj, uziivaj si vo godinite.izleguvaj setaj, druzise so drugarkite... oslobodise od glupostite, sto si se zatvorila doma da slusas se i sesto... odi zivej nadvor,dete si uste!

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.234
    Допаѓања:
    40.052
    А како да оди надвор кога ја контролираат од дома, и забрануваат и иако е полнолетна имаше пишувано дека не ја пуштаат ниту до 11.
    Потоа имаш проблем со пари. Не е ова како во вашето време кога сите излагале и грицкале сончоглед и лимонада за 20 денари. Денес очекуваат да одат во кафичи, дискотеки. Општеството е станато материјално како никогаш претходно. Едно искачање во Ск за викенд кошта минимум 500 ден. Ако не може да ги следи одма е отфрлена од страна на другарките.
    Ајде сега со пандемијата беше се под рестрикции, па повеќе се собираа по куќи и паркови, ама сега пак ќе се врати стариот живот, и пак истите проблеми. И не се овие проблеми од вчера, цел живот ја пратат.
    Дома фрустрации има цело време, кавги, расправии за глупости. Ај остај тоа, па и се дрзнуваа и физички да ја напаѓаат родителите.

Лесно е да се каже уживај си, живеј си го животот и искачај, ама во реалност не е баш така.

На TeodoraMJ, marija305, lovemme и 19 други им се допаѓа ова.
  5. Ализе

Ализе Активен член

Се зачлени на:
    19 мај 2021
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    72
    Највеќе ги жалам девојките и машките кои не ги пуштаат на раат надвор...баш за греота се

6. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    A koe e toa nase vreme...ne sum od vremeto koga gazozata bese 20den i ne ne grickavme soncogled,toa go pravele moite roditeli:clap:(facepalm):lol:...
    Bas vo mooe vreme doma ne sme se pribirale...ali nema vrska!
    Druga rabota e sto ima restrikcii a treta sto ne se druzi i ne iskaca!
    Ako imas problem so zabrani od doma sigurno ima pricina za da dojde do toa,bez razlika na se, tie se roditeli, ne se sjajni niedni,site imame mani, no mora da se pocituvame!
    Devojceto samo mora da poraboti na sebe, da pobara pomos i svoja zanimacija,hobi,rabota, kurs za da ne se opteretuva so se i sesto!

7. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.434
    Kaко може да има од забрана дома?
    Што е она, животно затворено у кафез?
    Така е тоа, ко шо мислиш.

На Waverly Raven, theowndemon, Angie1432 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Да.
    Причината е што не знаат да бидат родители.

На Waverly Raven, theowndemon, Glowy и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.234
    Допаѓања:
    40.052
    Кој да ги почитува? Родителите што ја напаѓаат физички? Ја имаш читано овде во темата како татко и земал и ја претепал?
    Не, воопшто не треба да ги почитува, зошто да бевме во нормална земја, оваквите родители ќе одговараа кривично, ама кај нас, секако никој не мрда со прст.
    Почитта се заслужува, а не се добива по дифолт.
    А вакви родители, никаква почит не заслужуваат.
    Чим ги оправдуваш, запрашај се и ти каков родител си, чим имаш проблеми со своето дете. Не ќе да е само до темпераментноста негова...

На Ena05, Lunar, Waverly Raven и 9 други им се допаѓа ова.
  10. Mornar

Mornar Активен член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    9
    Живеам во странство последите 4 месеци, сам. Работам со едни азиланти шо поима немаат од јазик,(не разговараме). На прст можам да избројам колку реченици сум кажал во последните 4 месеци.
    Почнав да мислам оти ние (луѓето) нема потреба да разговараме... дури и домашните почнав да ги откачувам, да не ми се досадани...:$

На Осе и gjoker4e им се допаѓа ова.
  11. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.758
    Допаѓања:
    16.497
    Како бре за излегување не требаат пари, па минимум 500 денари треба да имаш во џеб за да испаднеш некаде. Сега младиве се знае каде одат по кафичи и дискотеки, ние си поминувавме со 100 ден, ќе земеме една пијачка и толку, сега тинејџериве не излегуваат без 500 ден во џеб. Иако се родители не смеат да и забрануваат да излегува, да и кажуваат што да зборува, дури и да згреши детето има милион начини како родителот да се справи. Лесно е да кажете кога не се наоѓате во таква средина.

На theowndemon, Glowy, FridaodaMk и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Sto se napna...pa nemoze li da izleze so drugarki da se proseta vo park?
    Za toa 500denari li i trebaat?ne velam deka se pravo, vinovni se sto ne si go poznavaat deteto i nemaat pronajdeno nacin na komunikacija, no deka moze da izleze i da ne misli non stop na toa, moze!

Ne sum ja procitala deka ja pretepal...ne ripaj odma..
    Jas kakov roditel sum se gleda po moite deca!
    I imaat pravo na zbor i sekogas se soslusani i nivnite zelbi ispolneti.
    Od 6 godini potpolno osamostoeni i so nikakva precka da igraat ,da donesat drustvo, da izlezat so drugarcinjata nadvor ili bilo sto sto e vo domen na nivnoto detstvo...temperamenten e premnogu no ne e bezobrazen, ima golema razlika vo toa!
    I nikogas ne sme krenale raka niv, ni jas ni tatko im!
    Si gi vrtite prilaskie na koj kako mu odgovara... vo nieden moment ne gi opravdav nitu opravduvam fizicko ili psihicko nasilstvo, i da treba da odgovara krivicno!

Последна измена од модератор: 18 јуни 2021
    На Billy Idol му/ѝ се допаѓа ова.
  13. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    1.285
    Родителите не и дозволуваат да излегува ако излезе без тие да знаат кога ќе се врати, ќе ја караат ќе ја тепаат, дури и да излезе така како ќе може да не мисли постојано што ќе се случува дома кога ќе се врати...
    И не може да излезе без пари од дома може на другарките во последен момент да им текне да одат на кафе....

На theowndemon, Billy Idol и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  14. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.758
    Допаѓања:
    16.497
    Може, ама денеска младите ретко шетаат, повеќе сакаат да одат на забави, а за тоа треба пари, и дома да си направат забава пак треба пари за да купат нешто за јадење и пиење. Јас ја читам постојано кога објавува, затоа се ставам во положба дека воопшто не е лесно да си опкружен со таква средина, особено кога тоа се родителите кои треба да ти бидат најголема поддршка.

На Осе, Bezimenka90, Billy Idol и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Toa e drug moment... sakav samo da vidi i druga strana, da ne gleda samo crnata varijanta, malku da se raspolozi...isto kako sto bi sovetuvala drugarka, prijatelka bratucetka!
    Ne e voopsto lesno i jas imav drugarka so takvi roditeli i nie ja vadevme od doma sekoj den, za da se uverat deka ke bide so nas!
    Roditelite ne se svesni kakvo zlo i pravat,taa veke ima niska samodoverba poradi nivniot stav i toa e najgolemiot problem sto gi pravi site drugi.

16. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    1.285
    @Mami3 за жал не се сите родители како вас да ги подржуваат одлуките на своите деца.

Понекогаш е тешко да се разбере некој друг.

Многу другари денес се од корист тешко е да ги пронајдеш вистинските кои ќе ти помогнат.

На Mami3 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Se soglasuvam i znam deka e taka.
    Znam i povozrasni koi nikogas ne se doizgradile poradi toj problem so roditelite.
    Zatoa mora vnimatelno da se biraat zborovite i nacinot na zborunje so decata, taka i tie ucat kako da se spravat vo slicni situacii!
    Vikanje i tepanje nema efekt vo nikoj slucaj!
    Eve mene mi e krivo sto e odlicen vo kosarka, premnogu e dobar,no znam deka vo Makedonija sansite mu se minimalni za golem uspeh, toa bara sretstva, se nadevam ke uspeeme da mu pomogneme do kraj... toj e zaletan tolku mnogu sto e duri zalno da go slusas koga ke kaze deka tuka znae deka nema sansi a e malo dete od nepolni 12g.

18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Сакате да кажете дека сте немале ограничување за излез навечер? :o
    Јас имав и на мои 16год бев пуштена до 00h, на 17год 1h. И до тогаш не знаев како изгледа дискотека. Пари секогаш повеќе ми давале ама не за да ги испијам истата вечер туку за да имам во мене, за не дај боже. За сестрите после мене полабаво беше. Тогаш му се лутев, се каравме, лупав врати дома, ме казнуваа со забрани за излез ама рака никогаш не ми кренале. Не се осеќам оштетена, напротив подобри родители да ги бирав немаше да ги најдам. Секогаш ми биле поддршка, секогаш сум имала се, ништо не ми фалело. Малку повеќе ги нападнавте родителите.

На TeodoraMJ, lovemme, Dream-Girl и 11 други им се допаѓа ова.
  19. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.034
    Допаѓања:
    14.461
    И јас во основно имав излез само низ населба, во средно излез до 11-12ајде тоа кога да се прибереш до некаде е разбирливо. Јас не бунтував тогаш, до колку до толку иако има деца што кога им забрануваш се караат со родители и ја прават големата. Ова не е совет за малечка, но само ете како поддршка дека забрана за излегување, ограничување постои и постоела, сега не знам колку години има....

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.434
    Полнолетна е.