Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Разговарајте за да ви олесни душата

Дискусија во 'Психологија' започната од Buddygirl, 5 февруари 2013.

1. calm-girl

calm-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2021
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    911
    Па игнорирај ја. И јас се прашувам зошто го кркам стапот понекогаш кога никому ништо не сум ни рекла ни згрешила.
    Инаку не е до искреноста на луѓето, туку до интелигенцијата на другиот како ќе го сфати искрениот. :)

2. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.702
    Девојчето недела дена го немаше у школо, буквално се препородив без нејзе.
    Кога беше се правеше како ништо да не било.

3. calm-girl

calm-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2021
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    911
    Е ништо страшно де. Обиди се да поразговараш зошто ти е толку лута, ако ти се смири во ред, ако не тогаш нема што да се замараш со нејзе.

4. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.702
    Ти викам дека поубаво ми е без нејзе, си уживам не се замарам.
    Сега јас глумам "жртва" пошто многу тешки зборови паднаа од нејзина страна, на некој начин ја избришав од животов.

5. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    40.021
    Не ми се верува каков ми е животот овие денови.
    Хаос.
    Во еден момент ми се плаче, ми се вришти. После го погледнувам син ми. Имам читано дека бебињата ги осеќаат емоциите на мајката, па се смирувам.
    Една работа ми помага моментално додека сме само јас и он сами. Он е златно бебе до сега, во најтешкото ми олеснува.
    Го читам форумов, читам глупости на интернет, слушам било што само да тргнам мисли од најлошото.
    Не ми е добро. Имам огромни болки. Се ме боли физички, а уништена сум психички. Страв ми е од панични напади, а сама сум, маж ми не е тука да го чува бебето додека се распаѓам.
    Но, никој околу мене не приметува.
    Таа фасада е толку тешка, а толку олеснувачка во исто време.
    Поддршка сум им на оние на кои им треба, викам ќе биде ок, се ќе помине, но секој ден е се полошо.
    Најлошо е кога еден ден конечно тргнува се на добро, си велам еве помина, а утре пак удар.

На marlonbrando69, mal.ecka и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  6. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    17.680
    Само да не се оствари лошово претчуство што го имам. Дај боже се добро да се заврши. Конечно да се заврши.
    А и да не се заврши,
    Господе само не ми го одземај мирот и спокојот во моето семејство. Тоа ми е повредно од се...

На Anne Boleyn и mal.ecka им се допаѓа ова.
  7. Fraxinus

Fraxinus Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2021
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    1.287
    Пријателите си живеат свои животи со семејства, очекувано и нормално, долгата врска замина во бестрага, нешто ново ниту на повидок...
    Ќе морам да учам да живеам сама. Изгледа така е судено. Ништо друго не ми преостанува, освен една тажна воздишка.

На christinnn, FridaodaMk, Dimi_ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Kalimero123

Kalimero123 Активен член

Се зачлени на:
    18 септември 2021
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    117
    најубава терапија само дали ке најдеш рамо за плаченје или тапканје по рамо ,да се исказес секако ке ти е полесно

9. Kalimero123

Kalimero123 Активен член

Се зачлени на:
    18 септември 2021
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    117
    извини а омазена си или дечкото те оставил, зошто велиш ке останеш сама ?ако е второто има многу немој веднаш да си мистер скрсено срце ,јас колку протеглав за пола година па се дрзам,има подобро утре и за тебе

Последна измена: 20 септември 2021
  10. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.755
    Допаѓања:
    16.483
    Скогаш е добро кога има на кого да се отвориме и да се потпреме, да ги искажеме нашите емоции, стравови, мисли што ни се вртат низ глава. Потребна ни е поддршка од најблиските, најсаканите, потребно ни е некој да не сослуша, некој да ни биде ветер во грб. Немој да ги криеш сите тие заробени емоции во себе, сподели ги, секогаш кога ќе споделиш со некого олеснува.

На Kalimero123 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Dimi_

Dimi_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2020
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    531
    Сакам да создадам нешто. Да најдам некоја... За радост, не за тага. За смеа, не за плачење. За среќа, не за кавги. За брак, не за разводи. За шетање по светот, не за љубомори и дремење дома. Осаменост, тепа.

12. Kalimero123

Kalimero123 Активен член

Се зачлени на:
    18 септември 2021
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    117
    pak kekazam najdobra terapija samo poslushajte patalci vo ova volco vreme osven ako si spremen da istraes i predavstvo i licemerie i dvolicnos slobodno zbori i iskazi se na site ako ne si dovolno hrabar-a i spremna da nekoj namesto pomosh ti stavi sol na bol so toa shto ke te ozboruva,pozadi grb kuti si ovie cizmi proshle niz dolg i trnliv pat sepak vnimatelno birajte

13. Kalimero123

Kalimero123 Активен член

Се зачлени на:
    18 септември 2021
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    117
    teshko drugar na nikoj na celo ne mu pishe a i moze da najdesh a posle nekoj period duplo da te skrshi a po nekogash osamenosta e i dobra da iskulirash ali ne da se zatvorish vo sebe malku da oladish glava ne e losho primer sam na ribarenjeedno dva tri dena taka

14. Цобра

Цобра Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    613
    Јасенче, никот ти е нели дрво јасен, а дрвата се дел од заедница, само дрво исто и сам човек е подложен на пропаѓање, затоа биди дел никако сама, а плодот на тоа сам ќе дојде.

На Fraxinus му/ѝ се допаѓа ова.
  15. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.428
    Допаѓања:
    12.188
    Нема што да има тажна воздишка. Ќе си се наредат коцките и за тебе. Баш тогаш кога најмалку очекуваш. Затоа сега уживај во животот ќе видиш дека се ќе си дојди на свое место.

На Fraxinus му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lena_3366

Lena_3366 Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    114
    Луѓе, никогаш не подлегнувајте на психолошка манипулација. Јас сум жртва на психолошка манипулација од страна на мојот сопруг. Нормално, психолошкото малтретирање не е физичко, па да се види модринката и затоа никој не верува. Читав многу за психолошката манипулација gaslighting и се пронајдов во тоа. Имено, кога ќе прашате нешто што ве повредило наместо да се одговори се кажуваат разни напади: што ти е тебе, што измислуваш, што фингираш, пак со твоите бубачки, дури до зборови како шизофрена си, луда си, не си нормална. Истото подразбира и да ве оговара пред други луѓе и заедно да заклучат дека сте за на психолог. Заради тоа почнав да ги мразам сите, затоа што не ја ислушуваат мојата страна, само неговата и останувам недоречена. Исто така, она што го направил или го кажал го релативизира до степен да ти го полуди мозокот. Имено, еве денешна ситуација: Го прашувам нешто, бега не сака да одговори, го фаќам посилно за рака за да застане и во тој момент ми вели уште еднаш стегни ме ќе видиш што ќе ти се случи. Го прашувам што сакаше да кажеш со тоа, и ми вели: дека јас сум добар човек, ти можеш да ме стегаш јас ќе ти возвратам со љубов. Му викам ајде кажи, знам дека не е тоа, туку дека ќе ме тепаш. Ми вика не, туку дека ќе те стигне Божја казна, на тоа мислев. И ова е само пример, и за други работи посериозни во врска со живеалиштето ме врти. Од мирна, стабилна девојка, која факултетот и работата и' беа приоритет, ме направи депресивна. Не можам нервозата да си ја контролирам. Кога ќе се изнервирав порано знаев само да подвикнам и толку. Сега се тресам, имам панични напади. Дури и потајно го мразам. Инаку, пред луѓе секогаш сум јас лошата, а тој е тој што е мирен, дружељубив, фин. Сакам психички да се средам, пред се' заради бебето.

На marlonbrando69 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.214
    Допаѓања:
    8.722
    Чуството на супериорност си го искажал во кавгата (за да компензира за слабата самодоверба и моменталната навреда):
    Ако се однесуваш лошо со него,кој е толку многу добар и заради тоа не заслужува таков однос, Господ ќе те казни тебе а него ќе го заштити. Се става над тебе во секој случај.
    Во случај на расправија ако реагира со лутина или дефанзивно, се повлекува, не се вознемирувај. Остани смирена и не настојувај да се зборува тогаш. Ако треба и повлечи се, замини. Може да се обидеш во друга прилика да се дообјасниш ама секако ќе треба да биде на начин што нема да му ја загрози сликата за себе ако сакаш да не изреагира на ист начин. Кога те напаѓа тебе при расправија, не се докажувај со него дека греши. Колку и да си рационална во образложувањето, нема да го прифати. Само кратко кажи му дека му е лоша проценката и продолжи понатаму.
    Врската со нарцисоиден човек не е како нормална врска каде што кога ќе се повредат нечии чуства следи расправија и објаснување па на крај решавање на проблемот и смирување. Во ваква врска проблемите не се разрешуваат еднаш-засекогаш. Ако се работи за навреда кон него, наместо повлекување, лутина, обид да се решат проблемите, реагира со казнување, потценување, бркање, се заканува со крај на врската. Значи реакцијата на навредата е несразмерна со неа, претерана, место лутина, реагира со бес.

На Idedemja и Lena_3366 им се допаѓа ова.
  18. Lena_3366

Lena_3366 Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    114
    Најдобар совет што го имам добиено во животов!!! Ти благодарам! И, да, станува збор за нарцисоидна личност, тоа го влече од лошото воспитување на мајка му. За неа нејзините деца се најдобри, најпаметни и најубави. Пр. за брат му, има завршено Правен факултет и работи во администрација. Познавале некоја сосетка којашто исто така била правник, но вработена како правник за една од попознатите синџир аптеки. И велам јас сигурно многу добар правник е, а мајка им враќа: ,,О, неее, не е до тоа, син ми е уште подобар правник, ама нема среќа ко оваа". Или еве пример за маж ми уште кога учел во средно. Класната ја викала мајка му за да и' каже дека многу зборува на час, и пречи, упаѓа во збор за да се направи интересен и да го смират дома. Свекрвата кажува одам јас дома, му кажувам што ми рекоа и го гледам ми вика мамо не е така и ја наведнува главата и трепка со очињата, си викам јас син ми не би лажел,што и е на класната. Колку пати само пред него ми велеше дека имал холивудска ,,лепота", сум имала среќа што токму него сум го пронашла. Така што, таа нарцисоидност влече корени од таму, според мене.
    Мислам дека со одговоров твој како да сум била на психолог (што толку ми треба разговор), и е најдобро нешто што сум слушнала од кога ми почнаа лошите денови.

На hermosa, Cosmic Girl, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Kalimero123

Kalimero123 Активен член

Се зачлени на:
    18 септември 2021
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    117
    незнам кај да фатам ,кога на човек му е тешко и му е потребно она знаете да се искаже ,работиш се смееш а не си ја сватил шалата зошто умот ти бил на друго место идеш поминуваш низ местото кај сте се збирале гледаш останале двајца а бевте 15 другари кој заминал џедем кој се иселил пола си ги погребал умреле од луциферови пороци ,кој го убиле ,добивасх луцидна реалнос идеш дома бараш релаксација на мозокот да се испукаш ,да кажеш што се си прошол да не оди во гроб со тебе дека и од што да се пазат ,зошто е волцјо време уклуцувасх п.ц пушташ музика а таму или стар хит кој ке ти врати спомени или новокомпонирани кои се смесхни за твој слух ,бараш читаш википедии учиш што веке го знаеш едвај наогаш виртуелно друштво и таму ,нема место за тебе спремасш храна,уклуцуваш перална ,доагаат деца од школо разговараш ,и денот прошол мора да легнеш за рано да станеш за корка леб ,а таму инзомија кога замина времето како мене ми се слуци ова од кај да почнам сега одново а никого да не повредам имам ли надеж,треба ли,вреди ли а немаш кому да се ослониш наидува по некој колега некогаш звонат хамбург,дубровник веке и не кревам слушалка како да е кажано се има ли подобро утре за мене

20. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846