Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Разговарајте за да ви олесни душата

Дискусија во 'Психологија' започната од Buddygirl, 5 февруари 2013.

1. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Ако имаш такви мисли појди разговарај со психолог, никој нема да те испрат во Бардовци не се секирај така да беше 90% од народот ќе беше за во бардовци

Јбг... биќе боље

Ни прв ни последен, ниту па е нешто страшно, можда може да се реши со лекарства ако неможе да си мив и здрав има и други начини ако ти е тешко разговарај, не се затварај во себе, најди некоја личност од доверба.

Последна измена од модератор: 8 февруари 2022
    На edna_malecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Boka98

Boka98 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2021
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    113
    mozes da mi kazes detali okolu ova sto si go napisal me interesira kako dozna sto te natera na toa i slicno,ako ti e glupo mozes vo poraka (sekako e anonimno) :) poz

pocnav da ja citam temava deneska ustvari pobarav od 2022 od novava godina pa navakaj pa ete ajde da recam me natera da napisam nes gledam temi od ljubov temi od zalenje koj blizok i slicno pa da pisam mojava FUCKING TEMA :) <3 SLICNA E SO VASATA :)
    problemot se javi nekade posle zav sredno okej idam na faks ucam studiram na fzf zavrsuvam 8 ipol prosek ni bubac ni nisto mlad prespektiven ke ja prevrtam planetava doma roditelite gordni namene oti u sredno matematika idev na polaganje za fking 2 da pominam godina a sea zavrsuvam fakultet vo rok bez ni eden padnat ispit dobar rejting na redoven studen megju profesori redoven vo zadaci vo sve vo predavanje i SE JAVUVA PROBLEMOT
    zavrusvam 2020 baram rabota so skolovo nema jok nisto jebiga okej idam kelner kade klener vo kazino 1 2 3 smena slobodno vreme nemam ni da otidam smetka da platam parnerot nemam sila ni vreme da otidam kafe da ispijam da se vidam ne pa ni na kino ni vikend ni kurac ni palac plata 17 ajde teram so teram ,sfakam deka voa ne e zamene nee profesijava zamene rabotam 4 meseca napustam feb mesec si vikam nemozaxm da mu bidam klener(nemam nisto protiv taa profesija)ne me zadovulva (opkruzuvanjeto na lugjeto tamu od kolegi do sefovi do se mi bese so eden zbor RASTURI KUKA) sobrav nekoe denarce okej stedev(inaku sum familija od rabotnici i ne sum tato sakam ova sakam ona cel zivot vo limit a i podlimit go ovie moi fking 23 god)apliciram vo fabrika idam rabotam 1 2 3 plata ista i POCNUVA da mi raboti psihata DO TOA NIVO DA KOGA ODEV NA RABOTA POVRAKV DOMA ILI POPAT PA ODEV NARABOTA I OD NERVOZI OSLABEV PREKU 15-20 neznam tocno ne me fakaj za zbor si vikam ne e voa zamene pocinjam da baram rabota pak na strukava si vikam rabotam drugi raboti ne probav u ova barem da znam dda probam ne mi e krivo okej ke rabotam bilo sto pa jebiga ke zrtuvavm sloboda za da odam n rab nema ispaganje nema nis SVETOT NA VOZRASNITE pa mi se pali lambickata u mozkot pa koj vozrasni uzivaj dodeka si mlad posle ke rabotis cela tvoja zivotna era i do tie pritisoci doprev od taa psiha sto veke nemozev da spijam navecer ke mavnev 2 -3 stoka doma dupli da mozev da si opusam nervi da zaaspiam no ALKOLOHOT NE RESAVA PROBLEM TUKU SAMO UBLAZUVA psihava use tolku me mava napustam i od tamu 3 meseca rab si naogam rabota na strukava NO DA POCEKAM 3 MESECA OTI MENJAAT LOKACIJA PRESELBA za 3 meseca ke se prefrlat i me planiraat okej ja super najdov na profesija super samo 1 smena adminisrativna rabota super,megju vreme ispaga oglas za vo drzavna administracija vo edno ministerstvo i ja fking odam pravam dok apliciram testovi edno drugo treto peto ali drzavno ko drzavno namestajka za nivni covek pominaaa 3 emseca od oglasot,odluka spored oglas toj i toj na toji toj dautm use nema odbrano kandidat TOLKU DOWN PAGANJE NE MI MOZESE DA MI SE SLUCI. gi kontaktiram pak ovie vo sk no bez uspesno ne mi se javuaat i ostnauvam so K*r vo raci i sea treba da idam da rab bilo sto bukvalno bilo sto oti TAto kupi mi cigari na 23 ne e covecki . Etoa bese moja prikazna malku porazniclina od prethodnite od ta psiha od toa overthinkng depresija i anksioznots
    pa spodeliv edno moe iskustvo onaka vo kratki crti i da site se tuka vo momenti na placenje vo momenti na nervoza doma ne zboram so nikoj si sedam vo soba I ISPAGAM 1 DO 2 PATI VO DENOT na pesacnje ona brzo pesanje da SE IZMORAM no mislite pak mi se tuka sto ako odam vamu sto ako odam namu ovde imam tie uslovi onde imam tie uslovi ednostavno nekako ko da nejkam da zgresam i premnogu se razocarav od sve nekako neznam site mi vikaat ke bide mlada si pocekaj sea diplomiraana sega lutas sea probuvas raboti ovaa ti se svgija ovaa ne sea gledas ustvari koja rab ti odgovara koja ne,od dr str si vikam nesakam da odam na mesta so ke ostanam 3 4 5 meseca pa da menjam dr oti ednostavno pravam losa slika za mene,salon za bela tehnika apliciram(nebitno koj ) dosea najdobro nesto so bi rabotela bi bilo toa ne me vikaat na razgovor fakam vrski so sefovi oti ako ne znaes u mk nekoj da se piknes tesko teebe ke bide cel zivot ke bides crnata ofci4ka,i ne me vikaat na razg oti kasno sum aplicira okej izivini .i plus 3 4 meesca so cekav za rab ke se snjadev 100 pati a sea mi ostanuva bilo sto
    Nekoj da dae meislenje za moov MOOD i kade gresam?se mislam deka cv mi e gresno so ne me vikaat na salam mesta go prepravam go menjam ama nema sto da smenam tie se tie infomracii....
    pa decki Leave coment :D
    inaku ne dopisav vo fab koga bev nekako sistemot na fukncioniranje me e*ese vo mozok rabotis od tolku do tolku vo tolku prevoz pauza do tolku kako robot i dali ne go prifativ toa neznam i me terase na povrakanje nekako nz odbivnost

3. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.280
    Допаѓања:
    9.105
    Јас најпрво би те замолила да почнеш да пишуваш на кирилица, бидејќи вака е ужасно тешко на форумов да се разбереме, исто и интерпункциски знаци ако не ти е проблем да користиш.
    Е сега скоро ништо не те разбрав од толку долг пост, ама тоа што разбрав е дека луташ од работа на работа и нигде не се пронаоѓаш, и сакаш работа на струката.
    Океј е тоа што сакаш, ама кај нас во државава тоа тешко функционира или треба да имаш премногу среќа па одма да се вработиш на струка, луѓе има со по 10год диплома и не можат да најдат работа за тоа што вложиле труд и учеле, па работат што било.
    Најди некоја работа привремено што те исполнува, дали во некоја продавница/бутик, а во меѓувреме аплицирај за работа на струката, па ако најдеш тоа што бараш од претходното место ќе напуштиш.
    Тоа е тоа што може да се каже, нигде нема идеално.

На Ajronmen, Ljubova и Boka98 им се допаѓа ова.
  4. Boka98

Boka98 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2021
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    113
    U pravo si so napisa ova ,ona koga ke se iznerviras i se sakaas da kazes se vo kratki ceti.Inaku dw problem e vo pronaogajeto

5. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2021
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.427
    Некогаш не е толку лесно, и да сакаш да побараш неможеш.

На Boka98 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. cutieee123

cutieee123 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2021
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    224
    Прво и основно дали си ти задоволна со изборот на струка?Дали мислиш дека имаш иднина со тоа?Ако стварно со љубов си завршила и сакаш напредок земи среди се прво психички а потоа направи план за понатаму. Среди си го CVто, пишувај по фирми за пракса, шири контакти...Пробај научи некоја вештина плус, курс или нешто...Истражувај може ќе смислиш нешто и ќе се пренасочиш во друга струка. Сега барем има недостаток на работници, работи било што и паралелно надоградувај се со нешто ново...Ако не е тајна што конкретно имаш завршено?Можеби можеш нешто и приватно со тоа да се потрудиш да работиш...

7. Limpan

Limpan Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2020
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    3.681
    Падови падови и само падови.
    Се што допирам уништувам.
    Веќе почнувам да размислувам за што живеам јас воопшто која е мојата цел.
    Кога помислувам на самоубиство причината поради кого не го правам тоа е моето семејство посебно баба ми бидејќи знам дека ќе биде уништена.
    Но буквално ништо не ми оди, другарките сите се дружат со мене само од корист, дечко немам, љубов не сум осетила воопшто во животот.
    Се осеќам толку празно,поништено што не незнам како да го опишам,секој ден си давам нова надеж дека ќе биде подобар ден дека наскоро ќе ме огрее и мене среќа дека ќе си ја најдам љубовта на животот,али од ден на ден разбирам дека јас стареам,а кај мене ништо не се променува се е исто како и пред 5 години.

На Ane_na_Bisera16 и Boka98 им се допаѓа ова.
  8. Boka98

Boka98 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2021
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    113
    Kako mislis od korist,kako sekavas deka se od korist kakva korist materijalna? Pisi malku lo detalno sakam da zboruvam na temava isto sum i ja so i da fsnam nisto ne mi ide,maler neviden,negativna energija full

9. Medical girl

Medical girl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    88
    Девојки мислете само позитивно за да ви се врати со убаво.. Какви ви се мислите таков ви е животот...Прочитајте ја моќта на потсвеста

На cresa-jagoda, Ane_na_Bisera16, buba4e89 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    8.924
    Не си единствена. На многу луѓе им се случува вака да се чувствуваат особено во периодот од завршување на образовниот процес па до пронаоѓање на правец во животот. Многу често се појавува анксиозност во овој период. Нормално е, не е страшно. Само полека, со мали чекори.
    Ретко кој веднаш по образованието завршил на работа од соништата, или со платата од соништата.
    Нема премногу можности во државичево, ама па не е ни невозможно. Полека полека ќе ти се наредат работите во животот, само биди стрплива и работи на целите и желбите што ги имаш.
    Ако се осеќаш премногу тешко, и не можеш никаде да се пронајдеш, не е ништо страшно да разговараш неколку пати со стручно лице.

Последна измена: 24 јануари 2022
  11. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.280
    Допаѓања:
    9.105
    Колку години имаш, мислам дека си тинејџерка според ова, бидејќи во тој период скоро сите на таа возраст така се осеќаат.
    Овие причини што си ги набројала се реално банални па поради тоа да помислуваш на самоубиство.
    Главниот проблем е себе прифаќањето, кога ќе бидеш самата со себе на чисто и нема да бараш дечко за да бидеш среќна и исполнета, туку со самата себе ќе бидеш среќна и задоволна, тогаш ќе почувствуваш промени.
    Едноставно е како зрачиш, тако привлачиш.
    Ако си ти постојано негативна, со мислите дека ништо не ти оди, не можеш да најдеш дечко, не си среќна и сл, нормално дека и нема нешто да тргне на подобро.

На Ajronmen му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.214
    Допаѓања:
    8.719
    Многу дилеми тука и хаос во мислите. Донекаде и ми е разбирливо зошто толку хаос во главата, кога уствари си се соочила со реалноста после дипломирање. Мораш да се организираш прво во психичка а после и физичка смисла. Што ти треба, а што сакаш? Сакаш да работиш во струката ама ти требаат и приходи? Да работиш за приход а да бараш друга работа која ќе те исполни и ќе ти биде согласно квалификациите не е лесно, зошто барањето работа е работа само по себе. Бара труд и време. Второ, одбивањето за некоја работа или искуството со државната работа што го пиша се дел од барањето работа и тоа не треба да те обесхрабрува. Трета работа што треба да расчистиш со себе е во однос на менувањето работа и работни места. Реалноста на модерното време е менување работи и фирми. Не треба да се има илузија дека цел живот ќе се работи во иста фирма, таа ера одмна е завршена. Во однос на тоа што ќе рече идниот работодавец за твоето претходно искуство е башка тема и е дел од едно пошироко прашање - како да бараш работа, како да се презентираш себе кога бараш работа. Прво треба да бараш организирано, плански и со цел. Тоа значи да отвараш секој ден огласи, да пратиш што има ново во таа смисла, да следиш информации за нови работни места не само од медиуми туку и од луѓето наоколу. Некогаш приликите излегуваат од неочекувани места, не само од огласи. Колку што имаш време обиди се да се вклучуваш во бесплатни обуки, предавања, советувања од твојата струка и од областа на барање работа, кои сега ги има на претек преку различни платформи. Може ќе ти отворат врата до некоја работа а и ако не, во секој случај ќе научиш нешто ново. Аплицирај само на работни места кои се соодветни. Не аплицирај на се живо и диво. Тоа остава лош впечаток кај тој што бара работник - дека не знаеш што сакаш. ЦВ-то може ти е добро (а тоа е многу повеќе од тоа да нема лажни информации, мора да е и без печатни и граматички грешки и да е на соодветен електронски документ кој нема да личи како да го правел некој што не е компјутерски необразован), но еве и да е, дали го прилагодуваш за позицијата за која аплицираш и за различни фирми? Не може еден ист шаблон да помине исто добро на секој оглас. Исто и мотивационото/пропратното писмо-го менуваш по потреба. Ако некое раб. искуство не е релевантно за работата едноставно не го ни ставај во цв-то (пр. може не е битно што си застапник за авон), а ако е од областа, макар и да е почетно ниво, макар да е и неплатено, пиши го- зошто колку и да е ниско ниво, било работно искуство од тој домен. На интервју исто има правила како и што треба и не треба, и како да се продадеш добро. За ова можеш и на нет да истражуваш малку. Прашањето на работодавецот, зошто си работела како x, y, z досега, (ако воопшто му ја дадеш таа информација па може да те праша за тоа искуство), можеш да го одговориш на начин кој ќе ти оди во полза а не да ти штети- дека си човек кој сака да заработува самостојно, да е финансиски независен и дека тоа е привремен ангажман додека бараш работа што ќе те исполни. Ќе си кажеш дека едноставно не се плашиш од чесна работа. Може да ти замери некој ако имаш 0 денови работно искуство (макар и неплатено или волонтерско), ама нема да ти замери што си работела.
    Битно е да не ја губиш целта од памет, да не се опушташ на работно место што ти е под нивото на квалификации и кое не сакаш да го работиш. Да бидеш активна во барањето. И прашувај и каде што нема оглас. Има фирма во која би сакала да работиш?-праќаш цв на нивни мејл, одиш на врата и приложуваш документи, во случај да им треба човек со твоите квалификации. Има фирми кои создаваат база на кандидати и по потреба сами си ги бараат. Некои нудат пракса која може не е платена ама па ќе ти отвори врата за работа за во иднина. Сум видела како се вработувале луѓе и на овие два начини.
    Се надевам ќе ти е од помош ова долгово четиво :D

13. Boka98

Boka98 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2021
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    113
    Po nekogas si razmisluvam i znam deka se e od mozokot no teorija i realnost e dr ..Spored mene se go razbiram toa go sfakam se potpolno no nekako nz...kako da opisam ko danimam csutvo na nesigurnost

Arhivar sum po profesija,diplomirsv na fzf,za drzavno probav nekolku pati no bezuspesno,za privatni firmi najcesto administracija,asisten administracija,kancelsriski rab apliciram no zosto bi bila ja koga moze da bide pravnik ili ekonomist i da gi brka site rab,najcesto naiduvam na ,so e toa,kaj zavrsi ,so ke rsbotis pa nrma prosperitet ,da nema nieden od generaciite prethodni ne e vraboten koj kaj fanal patot stranstvo koj tuka(sekoj sk srekata)ama problemot e so ziveam sekoa den deka nekoj ke se javi za nekoj oglsd so imam aplicirano i bezuspesno,i sea ke idam da rab nes bilo so 15 16 kolku ds pocnam so nesto vo zivotov da ne dremam doma i da mi e sram od sebe ,go sfskam i toj muabet deka ne treba razocaruvanja i slicni muabeti no sepak pocnav da citam kniga (kalugerot so go prodade svoeto ferari) i mslku na sebe si dojdov so mentalhealth ako moze da go kazam toa depresija anksioznost,i overthinking i deka koga ja brkas nekoja rab vo zivotot taa kako da bega od tebe,pa zatoa bidi spremen i cekaj ja so otvoreno srce koga ke se pruzi prilikata .Inaku da znam zosto ova mi se slucuva ova bash minam na toj periodot na transformacija od edna sredina kon malku poveke realen svet...
    Fala ti so odvoi vreme na gore tekstot napisan bash mi se dopadna i se pronajdov.

На Medical girl и Cosmic Girl им се допаѓа ова.
  14. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Ако сака некој нека ми пише лп. :)

15. Boka98

Boka98 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2021
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    113
    I da se nadovrzam na gore napisanoto,samodoverbata koja ja imav se izgubi nekako....vo sekoa rab gleam negativmo so strav so nesivurnost a imam samo 25 god...koj cel zivot me ceka predmene(anksioznost i depresija simptomi)

16. mouse

mouse Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    338
    Не ти ја знам ситуацијата, меѓутоа доколку можеш смени ја средината, тргни ги од тебе токсични луѓе и амбиент. Не трпи негативна енергија, грижи се за твоето ментално здравје зашто само ти си одговорна за него. Заштити се.

На hermosa и edna_malecka им се допаѓа ова.
  17. NakedDool

NakedDool Нов член

Се зачлени на:
    22 јануари 2022
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Здраво.

Нова сум, и мислам дека темата одговара со мојот проблем.

Веќе некој период се борам со депресија и црни мисли.
    Раскинувања, друштвото ме одбегнува, лоши односи со родителите и отказ од работа.
    Како и да постапам, е погрешно.
    Кренав раце од се, речиси ништо не ми е важно повеќе.
    Престанав да се трудам околу некои работи зошто е залудно.
    Како да се борам за нешто кога никому не му е битно што правам јас.
    Не можам да бидам секогаш иницијатор за се, но не се живее ниту сама.
    Уморна сум од фејк луѓе околу мене, но и од седење дома.

Имам хобиња и активности кои привремено ми ги отрга мислите, но сепак навечер кога останувам сама, надоаѓаат мислите и тешко се ослободувам од нив.

Се плашам дека ќе останам сама, не можам тоа да го поднесам.
    Утре сум на разговор за нова работа, но сеедно ми е дали ќе ја добијам работата, и така никој нема да ми честита, да ме охрабри.
    Ми треба подршка, да знам дека не сум сама.
    Не можам ни да го заборавам него, не можам ни да и простам на другарката која ја сметав за сестра која фрли другарство во вода 15 години заради други ликови кои ги познава релативно краток период и ме игнорира.

Не паметам кога последен пат ми се случило нешто убаво.
    Страв ми е да пуштам нови луѓе во мојот живот, се плашам дека ќе заминат, а со болката не секогаш се справувам добро.

18. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    @NakedDool

Колку и да звучи излитено, многу луѓе се борат со состојба слична на твојата, и може тоа да не ти е никаква утеха но знај дека не си сама.
    Второ што треба да знаеш е дека секој проблем е решлив, а секој лош период е минлив. Знам и по себе. Животот може да те награди со нешто убаво кога најмалку очекуваш. Затоа не планирај многу. Но не се затворај дома. Ако треба и сама, излези да пешачиш, спортувај, започни некое ново хоби. Поентата е да не потонеш во црните мисли.
    Ако навечер ти е најтешко, организирај си го времето тогаш за да не остануваш без обврски.
    И немој да се плашиш да пуштиш нови луѓе во животот. Живеј за моментот, живеј денес затоа што тоа е тоа што ни е загарантирано.
    Се' ќе биде во ред!:hug:

На cresa-jagoda, cutieee123, Panicarka21 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. NakedDool

NakedDool Нов член

Се зачлени на:
    22 јануари 2022
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Најпрвин, ти благодарам за утешните зборови.:hug:

Изминатава година пуштив неколку ликови во мојот живот, сите заминаа и оставија огромна празнина во мене.
    Не знам зошто, не сум нападна личност, секогаш гледам да ги насмеам или да им се најдам во добро или лошо.
    Секогаш давам до знаење дека можат да сметат на мене.
    Најпрвин ме опсипуваат со комплименти а во следниот момент повеќе не се дел од мојот живот.

Сега ќе пуштам серија, колку да ги отргнам црните мисли.

На prominent му/ѝ се допаѓа ова.
  20. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    И јас имам слично искуство како твоето.
    Не си земај се' при срце, млада си и допрва ќе налеташ на секакви луѓе.

Но верувај дека тие што имаат намера и што треба да останат во твојот живот, ќе го направат тоа без изговори. Ќе ги препознаеш таквите луѓе. Ретки се, но ги има.
    И многу е подобро да имаш малку пријатели, но да знаеш дека можеш да сметаш на нив.

Уште ова - за мене добар вентил за негативни емоции е пишувањето. Можеш да се обидеш и со тоа:)

На cresa-jagoda, hermosa, Cosmic Girl и 5 други им се допаѓа ова.