Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Разговарајте за да ви олесни душата

Дискусија во 'Психологија' започната од Buddygirl, 5 февруари 2013.

1. Indiegurl

Indiegurl Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    6.306
    Зборував конкретно за нејзиниот случај.
    Се надевам тебе се ќе ти се подобри, еве гушка:hug:

На nevermet18 и Dashing:) им се допаѓа ова.
  2. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Ја ислушувам секогаш кога можам, ама на секое мое понудено решение добивам одговор "Епа не сакам така, не можам така, не ми одговара, немам време за да направам таква промена, парите се проблем". А вистината е дека го има сето време на светот. Личноста одбива да иде на работа, одбива да е одговорна за себеск, буквално по цел ден си бара на кого да се дере. Кога заработуваше, имаше доста големи примања, ама ни тие не ѝ стигнуваа и сфати дека ѝ е подобро да лежи и да чека некој друг да ја сожалува, да ѝ купува храна, да ѝ плаќа сметки, да ѝ чисте итн. Никој не е должен неа да ја третира како мало дете.
    И не ми е братучетка, за жал...
    Нејзините проблеми се измислени, за разлика од моите, со кои морам секојдневно да се борам.

На NoirSerpentine, Snowflake97, Feminka22 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.737
    Допаѓања:
    2.485
    Да, знам. Ама и моево го кажав како пример за да се обиде да ја разбере. Не се секогаш покрај тебе тие што мислиш дека би биле.
    Срцка :*

На Indiegurl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.737
    Допаѓања:
    2.485
    Ако не ти е крвна врска зашто ја трпиш? :o И ако сака да живее на висока нога не е твој проблем нека си бара сама чаре...

5. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Јас имав ваква личност во животот и последно и реков у стилот не ми се јавувај ако не планираш ништо да смениш туку да седиш и да плачеш кало не способно бебе секој пат за една иста работа и и спуштив. Оваа после некое време се свести па почна да го решава проблемот. Пробај со по строго. Кај некои само тоа пали

На NoirSerpentine, Feminka22, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Како што велиш за неа дека треба да си се грижи сама за себе и за сопственото здравје, така треба и ти.
    Сама треба да се грижиш за себе за сопственото физичко и психичко здравје и да се тргаш од се што ти го нарушува здравјето.
    Едно е да го разбираш некого, сосема друго е да бара од тебе да му бидеш терапевт, психијатар, лекар.
    Ниту некој има право да го бара тоа од тебе, ниту ти можеш и да сакаш пошто не си обучен професионалец, ниту па смееш да се обидуваш да ја замениш улогата што треба да ја има доктор.
    Многу пробуваат тоа да ти го наметнат дека ти си безосетна што нејќеш да слушаш, да трпиш дерење и така натака, а не сфаќаат дека одговорноста за сопственото здравје ја имаат само тие и никој друг.

На mal.ecka, Snowflake97, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  7. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Крвна врска ми е, ама не ми е братучетка, сестра ми е...
    Проблем им е на моите, товар им е, и финансиски и психички ги измачува. Луѓе што некогаш работат и по 18 часа во денот, напорна физичка работа, им ѕвони за секакви глупости постојано, дури и сред ноќ, им се дере... Ако не добие одговор на повик, по "интерпол" ги бара т.е кај сите, комшии, роднини, кај мене итн.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Indiegurl

Indiegurl Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    6.306
    Тоа е (wtf):|
    Crazy..

На mal.ecka, Snowflake97 и Dashing:) им се допаѓа ова.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Суицидална е?
    Дијагностицирана е?
    Била на психијатар?

На mal.ecka и Snowflake97 им се допаѓа ова.
  10. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Да. Има препишано терапија, само не знам колку ја пие сега.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.737
    Допаѓања:
    2.485
    Епа Господ нека ви е на помош.
    Јас сум во таква ситуација и можам барем да претпоставам колку им е тешко на другите што страдаат невини али некогаш тешко се контролирам.

12. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Разбирам некогаш да не можеш да се контролираш. Али воопшто не размислува, реагира бурно во секундата и после нема назад. Треба да размислува за последиците. Ете си дала отказ од работа затоа што во секунда се изнервирала. И сега? Не ѝ е првпат, во рок од една година смени 5 6 работни места. Едно е дома да навредиш некого, па после да се извинуваш. Имам разбирање за тоа, секако не ѝ замерувам, што и да ми рече си премолчувсм, ама на работа не е така.

На mal.ecka, Snowflake97, MeowMeow и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.737
    Допаѓања:
    2.485
    Јасно ми е се на мене. Не дека сум работела јас ама еве примеров со другарките. Не можеа да ме трпат, а друго е некој што ми се крв. Сега избегнувам да зборам со некој да не го навредам без причина. Чекам да бидам по океј. За се има време во животот. А да се обидете да и најдете некоја работа од дома што може да ја работи? Има таква опција ем нема да ја трпат на работа. Јас сега се посветив на факсот го запоставив ради ова се али тоа ми е цел да го завршам.

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.434
    Јас до некаде ја сфаќам @nevermet18
    Колку и да сакам да помогнам и да ислушам човек, некогаш некои стварно се напорни.
    И се плашам исто да не си наштети.
    У мој случај само се работи за другарка, која кога е нервозна, напната, депресивна способна е намерно да бара кавга, да те испровоцира и извади од памет.
    Некогаш доаѓа до степен што поради агресија бара лекови у случајов дијазепам, хелекс и доколку не и помогнат да бара нешто појако.
    Одеше на психолог, сега не.
    Зборував и помагав колку можев, полека почнав да кревам раце.
    На крајот, никој не е должен да трпи туѓи нервози.

На Snowflake97, Feminka22, MeowMeow и 6 други им се допаѓа ова.
  15. penelope10

penelope10 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2021
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    1.253
    Нервозна сум, сакам да сум сама, не можам да поднесам никој, сакам 3 дена да не прекинам да плачам. Преблизу си, а те нема. Што се преврте наопаку, зошто се смена? Дали те изгубив, дали е крај? Не знам дали да кренам раце од тебе. Единствено што знам е дека ми фали твојата прегратка, сјајот во очите и таа преубава, бушава коса. Би те гледала до вечност

16. Matotheja

Matotheja Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    9.355
    Како да помогнеш на човек што очигледно има потреба за помош од психолог/психијатар? Како да му кажеш дека му мислиш добро и сакаш да побара помош, а притоа да не се налути?

17. Dashing:)

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.737
    Допаѓања:
    2.485
    Јас не мислам дека можеш да му помогнеш освен да почекаш самиот да сфати дека има потреба од помош.
    Некој луд можеш да го убедиш дека е таков? Не. Си мисли дека нормален. Само полошо мислам дека ќе направиш. Освен да бидете покрај него и да му помагате вие колку што можете.

На Bananki023 и Matotheja им се допаѓа ова.
  18. fast_and_curious

fast_and_curious Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2021
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    476
    Не се осеќам добро во последно време. Не знам што се случува со мене. Многу сум разочаран и сум под постојан стрес. Се чувствувам многу осамено. Премногу се трудам, ама испаѓа дека се е за џабе. Едноставно немам на кого да споделам нешто бидејќи сите се дволични и лицемерни, а за жал тоа биле луѓе во кои сум имал доверба. Сфаќам дека можеби некои од нештата се случуваат поради мене, но веќе премногу е. Доста ми беше веќе чување во себе. Мило ми е што успеав да си ја олеснам душата на форумов.

На NoirSerpentine, Bananki023, Cherryblossom9 и 10 други им се допаѓа ова.
  19. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.702
    Мислам дека имам депресија ради тоа што пред луѓе сум среќна правам глупости и све а у себе осеќам тага.
    Осеќам и дека подобро ми е втора смена у школо искачам у 12ипол се враќам у 8 јадам и се паркирам за кревет и не мрдам.
    И мислам дека така имам повеќе "активности".
    А прва смена мразам ради тоа што од сабајле сум у школо до кај 2 стигнам дома и не мрдам од кревет буквално.
    Дури и кога беше сончево се фатив на дело си викам "види види сите излегуваат се радуваат на сонцето само јас не зошто пошто немам друштво и ќе си останам сама засекогаш".
    Дури и денес се будам гледам дожд си викам "јееј".
    Да ми рече некој ај да правиме ова, ај да одиме ваму ќе му речам ај просто пошто незнам да речам не.
    Некогаш јадам некогаш не.
    Некогаш дури вина осеќам зошто сум се прејала.
    Вчера баш и заборавив да јадам после некое време ми текна.
    И имам приметено некако како со зорт се смеам некад.
    Еднаш си викам убава сум после си викам види се каква си ма одвратна.
    Некогаш сакам тишина, друг пат ми смета. Исто и за галама.
    Некој да ме повреди ќе бидам повредена у моментот, Али после заборавам и после ми се враќаат муабети и ме боли пак.

Незнам со кој да зборам, да не бидам смешна. Може и на вас сум ви.
    Незнам..

На Bananki023, Maryy. и Feminka22 им се допаѓа ова.
  20. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.994
    Ne si smesna , tuku sekoj od nas ima vakvi denovi ,veruvaj.Nekogas mi se smee,nekogas mi se place, nekogas sakam mir,nekogas galama.Takov e zivotot, navikni se.
    Nemase lo ti decko, pa da izlezes so nego , da si piete kafe,razgovarate, stom velis deka nemas drustvo?
    Kraj kraeva ,jas najubavo si minam koga sum sama ponekogas, kafe,kniga,serija milina mi e.
    Sega imam bebe pa i so nego se zanimavam i veruvaj ne mi trebat ni drugarki, ni iskacanje od doma so niv ,nisto.Maz i bebe, dovolno mi e
    Ne si depresivna,imas samo losi denovi ponekogas.
    Se ke bide okej !

На edna_malecka му/ѝ се допаѓа ова.