Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Разговарајте за да ви олесни душата

Дискусија во 'Психологија' започната од Buddygirl, 5 февруари 2013.

1. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Сега куќата е на татко ти. Имотот е на него.
    А зошто тоа ти смета кој го носи во куќата, ти каде живееш?
    Ако не сакаш комуникација најдобро е ни татко ти да не го викаш за роденден, веселби и слично, ако толку ти смета прекини секаква комуникација но не можеш да ги делиш оти таа му е жена, ја сака, не е убаво, изгледа себично, вистина може така ти кажала жената но не е далеку од вистината.

На forumce, Cosmic Girl и Bellaa1234 им се допаѓа ова.
  2. Iva:)

Iva:) Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    299
    Допаѓања:
    570
    Како тоа куќата е на татко и? Има девојката право како наследник од прв ред на дел од куќата. Мислам дека ако се потрудите и да размислите кога ќе читате дека и смета што е вселена во имотот на мајка и и тоа по само 6 месеци. Верувам дека ако се отселеле во нејзин стан или ако си купеле свој имот дека немало членката толку да се вознемири.

На Cosmic Girl, Dalene, Asparagus и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.964
    Допаѓања:
    35.074
    Точно така, не е само татко и' наследник, туку и членката после смртта на мајка и'.
    Па мислам и повеќе на неа и' припаѓа дел како што прочитав дека имотот бил од родителите на мајка и', а заедно ја граделе.
    Така да нека си се консултира со адвокат.

На Dalene, Mumoftwo30 и Iva:) им се допаѓа ова.
  4. Iva:)

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    299
    Допаѓања:
    570
    Еве на последниот твој пост ќе ти пишам, ама ќе се надоврзам на дискусијава до сега. Да изгубиш мајка сигурно е меѓу најтешките животни ситуации. Тоа што твојот татко го направил по само 6 месеци ми е некако неубаво, и сосема е нормално да те повреди. Тука и воопшто онлајн најлесно е да се рипне со осуди и паметување. Не им обрнувај внимание на еден куп Славици тука што не се ставиле ни минутка на твое место и во твоја кожа. Сите се силни кога се коментира за други ама ако им се случи на нив исто нема да им биде сеедно. Сум била сведок во фамилија (2 пати) на ваков случај и децата исто како тебе бурно изреагираа кон својот татко. На крај едната го искористи и откачи а он остана сам и во дом а другиот умре сам без никаков контакт со децата. Биди силна и бори се за својот дел од имотот на мајка ти, да не е некоја итра па да го прелаже татко ти и да го земе.

На Dalene, Trexane, Stark и 3 други им се допаѓа ова.
  5. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.630
    Допаѓања:
    9.074
    Види да те прифатела и да го сакаше татко ти ,можеби требаше да отидеш но во тој случај каде и тебе те навредува и потценува,не .Којзнае која маска на лице ја става сега да испадне фина пред татко ти.Ама ,маж ко маж ,не гледа три чисти пред себе за една жена .Пробај да му укажеш на грешката ,не се карај со него сега, не и го пружај тоа задоволство.Те кани на гости само за да биде на свој терен и да те победи .И јас мислам како претходната членка,дека може да го земе имотот на татко ти ,за корист да и служи тој само

На Bellaa1234, Anyshka и Iva:) им се допаѓа ова.
  6. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.345
    Допаѓања:
    11.944
    @Bellaa1234 ако ти е за утеха, ја те разбирам што сакаш да кажеш.
    Сите се европски настроени се дури не им се случи истото.
    Да беа поминати 6 години од смртта на мајка ти па некако да разберам, ама 6 месеци се прекраток период за да почне од ново и со тоа само си покажува колку ја ценел.
    Чим е толку голем курназ и европски настроен нека си купи нова куќа или нека оди кај неа да живее.

На eliesaab, Dalene, Mumoftwo30 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. butttterfly08

butttterfly08 Активен член

Се зачлени на:
    29 декември 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    6
    Здраво девојчиња,
    Знам дека не има многу со истиот проблем но јас прв пат се наоѓам во ваква ситуација и затоа сакам совет. Ве молам кажете ми како да се продолжи напред со животот кога ќе изгубиш нешто што многу си го сакал, на кое што си се навикнал секој ден да го гледаш и одвај чекаш да поминеш време со него.. многу лошо се чувстувам, чувствувам дури и физичка болка кај срцето од толку што ми е тешко, многу ми недостигаат тие среќни денови, сакам да ги вратам а знам дека не можам, морам да продолжам напред бидејќи сум млада но не знам како, се чувстувам скршено како никој и ништо да не може да ми помогне..

На Dina90 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  8. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Има право но после смртта на татко е. Зошто пак татко то да бега од свое и од ново да гради, може нема толку пари, ние не знаеме материјално како се. Но има право да се прежени ако сака дури и со неа да има деца, како шо јас разбрав девојката седи кај него со фамилијата значи ем не е целосно нејзино ем кажува кој да иди во куќата и не дава шанса да заживее со жената која се лути затоа што така се однесува.
    Секој има право да биди среќен, само инает се тера па не смеело никој во семејството да ја гледал жената, да не ја запознаваат, ќе се кријат некаде ко да прават нешто лошо, ко тинејџери. Лошо е да му наметнеш таква вина на таткото само заради инает, дури да се дозволи татко е да плачи оти е ставен во тесно и не знае шо да прави.

На Deus ex mahina му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Deus ex mahina

Deus ex mahina Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2018
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    279
    Што сте се фатиле за тие 6 месеци? Човек на негова возраст поинаку гледа и го чувствува времето што му е останато, и воопшто има поинаков однос кон животот и смртта.

Го прашал ли некој дали се чувствува осамено, пусто и безнадежно, дали можеби му треба помош во секојдневното функционирање, дали има нарушено здравје?

Самиот пост е каша попара, на моменти е проблемот во 6те месеци, на моменти во присуството на маќеата во домот, на моменти во нејзиниот карактер.

На Cosmic Girl, flower55555, Lisandra и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Peperutka17

Peperutka17 Активен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2024
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    173
    Sekavaj se na tie momenti so radost,bidi srekna Sto si GI pominala tie momenti.Taka trebalo da bide,mora da prodolzis ponatamu.Iako sega mislis deka NEMA da mozes so tek na vreme ke se naviknes.Cudni se gospodovite patista ama mora I da pomineme takvi momenti.Site sme bile vo slicna ili ista situacija,najdi nesto sto te pravi srekna.Jas citam knigi,pesacam dosta i toa me ispolnuva i dava sila za ponatamu.

На Cosmic Girl, eliesaab, Dalene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Iva:)

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    299
    Допаѓања:
    570
    Ако некои работи не ги знаеш подобро премолчи си. Какво право после смртта на татко и, земјата е на мајка и и пола куќа исто, има право на дел, наследник е ќерката од прв ред. Или да поедноставам, ако е само она дете има 25÷ а таткото 75÷ од имотот на мајка и.

На Dalene и Anyshka им се допаѓа ова.
  12. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.345
    Допаѓања:
    11.944
    Сме се фатиле пошто е знак колку ја ценел и поштувал ко сопруга.

Ако му треба помош си постојат психолози и психијатри за тие ствари, слободно може да си се обрати таму.
    Или па наместо да ја вреѓа ќерка му како е проста и глупа што не размислува европски, може да побара помош, заедно да го надминат периодот, да си бидат потпора и поддршка еден на друг.

На крај краева вие прашавте како се чувствува членкава? Ја изгубила мајка и, нормално дека ќе реагира бурно што наместо татко и да биде потпора и поддршка ко родител, тој трча по друга жена.

На MeowMeow, eliesaab, Dalene и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.964
    Допаѓања:
    35.074
    Па и таа нема што да бега од свое.
    После смртта на татко ми јас и мајка ми сме наследници, брат ми е починат.

Кога била мајка ми кај адвокат тој ја прашал дали имаат деца и побара адвокатот и јас да одам кај него.

Така да членката нека си оди кај адвокат на време да не му го помати умот жената на татко и' па неговиот дел да го препише на неа.
    Законски има право членката.
    Таа и татко и' се наследници.

А да, да имаат деца со неа па таткото нека им го препише неговиот дел на нив.
    Како што разбрав и жената има дете/деца па може ќе го натера да им го препише на нив неговиот дел.
    Има зошто членката не ја сака жената, сигурно е некоја итрица, еее колку има такви само за корист што с со некој.
    Се фатиле дека таа не го почитувала и сакала таткото, а тој па многу ги почитувал и сакал неа и мајка и' штом за 6 месеци почнал со друга, тоа е премногу брзо.

На Dalene и fbaby им се допаѓа ова.
  14. Deus ex mahina

Deus ex mahina Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2018
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    279
    Мртвите се мртви, (не)почитувањето е за живите.

На hermosa му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Dalene

Dalene Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2024
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    2.457
    Конечно мирно и спокојно можам да си признаам себеси дека се исплатеше секој вложен напор и труд изминативе години. Иако повеќето беа скептични (по некои со подолги јазици пробуваа да ме сопкаат и предомислуваат, а на крај први дел од нив ми подадоа рака, иако ниту зборовите, ниту подадената раката отпосле не ми се кој знае колку значајни) јас сепак не се откажав од моето.
    И се уште си терам по мое.
    До кога?
    Ете до крајот на вечноста, се пронајдов себеси во секој поминат миг, ја откив целта на напорот и леснотијата по него и сфатив.
    Сфатив, се'. :l: Не откривам повеќе, нека стои само како посетник за во иднина.

А денес, ден сабота како ден за благодарност ми е ден за огромно благодарам на сите. Особено тие со подолгите јазици, продолжете така и понатаму. Некому исто како на мене ќе сте му отскочна штица на почетокот, а подоцна нема ни да ве приметува, а први дел од Вас ќе потрчате да подавате рака и земате дел од колачот друга личност што го стокмила за тие што искрено поттикнувале и подавале раце кога било вистинското време и место и куражеле со соодветните зборови. И за нив огромно, најголемо благодарам на сиов свет, ве обожавам.:hug:

На Trexane му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Dalene

Dalene Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2024
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    2.457
    Зависи како се води имотот. Ако е од мајка и и се водел на неа во оставинска постапка им се дели на партнерот и децата, значи на татко и и неа. Е таа ако се откажала на дел од куќата во корист на партнерот на мајка и, значи татко и се зафркнала и му го предала цел имот во негови раце.
    Само тогаш ова што си го пишала е точно.
    Додека е тој жив и се води на негово име сето може да прави што си сака, законски, а морално- етички како е се е ствар на видување.
    Според мене на пример ниту морално, ниту етички ми е да носи друга за 6 месеци, ама тој плачкото можеби поинаку си размислува, ете како што опишала членкава @Bellaa1234 ќе си поплаче, ќе си се потуфка и прифати дека си е во право.
    Законот едно вели, луѓето во животот и низ неговиот тек друго прават и ете ти ги недоразбирањата.

Инаку јас убаво те сфаќам што сакаш да и посочиш на членката, ама верувај ако читаш меѓу редови и од тоа напишано низ редовите ќе укапираш дека огромен револт носи ќеркава и со право, бидејќи татко и избрзал. Можеби да оставел повеќе простор и време и сите заеднички да се договарале што како би биле едно големо, проширено среќно семејство, а не вака тој и таа само диктираат правила на игра.
    Не е фер тоа така.
    Во проширените семејства почит и право на збор секому, за спокој и раат или ако не е така, еве до каде оди сето тоа диктаторско наметнување на еднострано гледиште и одлуки.

На Bellaa1234 и Anyshka им се допаѓа ова.
  17. Dalene

Dalene Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2024
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    2.457
    Токму така како можеби тој низ својата призма, себично и еднострано си гледа за времето што му преостанува, животот и смртаа без да земе во обзири дека не е сам и дека има ќерка со него во неговиот живот.
    И можеби не е до толку до времето, 6 месеци иако сметам дека е избрзана неговоата одлука. Повеќе е и од ова.
    Можеби да оставел повеќе простор и време и сите заеднички да се договарале што како би биле едно големо, проширено среќно семејство, а не вака тој- татко и и таа- маќеата само диктираат правила на игра.
    Не е фер тоа така.
    Во проширените семејства почит и право на збор секому, за спокој и раат или ако не е така, еве до каде оди сето тоа диктаторско наметнување на еднострано гледиште и одлуки.
    Затоа не само 6 месеци туку присуството и диктаторскиот карактер на маќеата провејуваат според тебе во каша- попарава постови, а за повеќето од нас членки постови разбирливи и воглавно пишани во моменти на голема болка и со револт кон сето што и се случува. И со право е револтирана.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.953
    Допаѓања:
    15.948
    При толку ѕвонења и молби за излагање, човек не најдов. Дали само ова се дешава кај мене?!

Барам грешки, дали и каде сум згрешила....

На Deus ex mahina му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Три години се заедно верувам дека се сакаат, а може и пред смртта на мајката се знаеле или нешто се случувало. Така да не е врската без врска, зошто да не бидат заедно.
    Е сега се спомна дека таа имала куќа така да на женава не верувам дека и е дојдено до имотот туку да може да живее со семејството на мажот.и не се зборува за имотот туку општо живеење, мислам е претерано да не може да ја донесе во неговата куќа, да не може да се гледа со останатото семејство оти неа не и се допаѓало тоа.

На Dalene му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Iva:)

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    299
    Допаѓања:
    570
    Знам и те разбирам, истото го поминувам оваа година и јас. И "другарките" станаа само од потреба и интерес, кога сакаа и каде сакаа сум одела за да им угодам, сега ги нема, се не можат. Не знам како и зошто, пишував и во други теми и многу луѓе се со истиот проблем, особено ако се веќе во 30тите како мене. Тогаш е многу потешко запознавањето на нови пријатели за излегување и дружење.

Последна измена: 28 септември 2024
    На Anyshka и GirlLove им се допаѓа ова.