Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Разговарајте за да ви олесни душата

Дискусија во 'Психологија' започната од Buddygirl, 5 февруари 2013.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.050
    Допаѓања:
    268.683
    Сега ти го читам мислењето.
    Јас имам ел. точак и тоа би ти препорачала. Лично мене ми е ПРЕМНОГУ страв на тротинет, иако гледам барем во Ск ептен многу ги возат.
    Ел. точак не е мотор, значи мораш да возиш, да педалираш, но многу помага посебно на угорници и слично. Башка со корпа и др. додатоци (ретровизори, жмигавци) за мене е многу побезбедна опција. Во просек оптег им е 40-60км.

Многу се мислев, го имам месец дена скоро, предобра инвестиција :)

На sj *O*, NoirSerpentine и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  2. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Ако сака некој во лична порака да ми пише, сакам да разменам мислење за некои работи шо ми се случуваат..

На Cutiepie1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    294
    Допаѓања:
    1.181
    Не може да ти се напише порака затворено ти е.

4. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Никогаш во животот не сум се чувствувала побезизлезно. Никогаш не ми е било олку тешко, а ако ви се верува, многу маки имам поминато. Најлошото е што ми се одразува на здравјето. Буквално ми пиштат ушите, имам ужасни главоболки, болки во желудник, залче не ми се става во уста, видот ми се магли... Целосно се распаѓам. Не ми се пишува на големо, оти не знам ни сама од кај да почнам. Многу работи не се во ред и не знам како да ги исправам. Се измачив и се измачив и ништо не бидува онака како што треба. Немам решенија веќе.

На CameliaMiller и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  5. Sinisa123

Sinisa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    175

Си дојде. Го пречекав, и не кажа ништо ни како си, ни честито за кола ништо. Влезе во колата и ми вика "се научи да возиш" јас ништо не му реков. Стигнавме дома си легна да се одмори, и вечерта кога стана од спиење го отвори куферот и донесе "подароци" на мене ми даде еден мирис од 4€ (што воопшто нема да го користам, оти е убав де) и милка со лешници, демек тука нема милка во Македонија. И викам ајде ќе му дадам шанса додека е тука да се смириме, да поразговараме, едноставно да бидеме блиски како браќа. И денеска го питам кога да дојдам во Германија да те посетам на гости и ми вика " ти нема што да идеш во Германија, јас таму си работам и учам и си берам пари за куќа да имам, немаѓ време таму за твоите глупости да ги правиш, доволно на 19 год ги направи глупостите во Скопје, јас и ти сме расчистени со тоа". И јас му викам аха, и ми вика ќе излезам не си идам оваа вечер дома. Е утре кога ќе си дојде милката и неговиот парфем од 4€ ќе му ги вратам и ќе му кажам нема што да ми даваш подароци кога јас и ти сме расчистени. Земи си го назад не ми треба, јас имам од 150€ мирис Диор, за твојот од 4€ не ти го сакам повеќе, не ми требе повеќе твојот мирис. Не се замарам веќе ич воопшто не се замарам, што сака нека си прави. Само муабетите да ги збори кој што направил и дека отишол друго ништо и да му ја полнат главата луѓето со муабети и глупости, и роднините да ги слуша што му даваат совети. Никој не ми треба веќе сам, колку можам фала богу способен сум ем ќе си направам дома ќе си средам, ем ќе си исплатам што имам долгови. Сега за неколку месеца пак ќе одам за Хрватска да си работам цела година, ем ќе работам во Хрватска, ем ќе си плаќам долгови што имам, ем ќе правам дома со мајстор. А тој ја така ќе си остане со прстот во уста и со муабетите кој што кажал и со "пријателите" што ги има, а не мисле дека му се смејат позади грб. Ама како ќе си одлуче така ќе си прави, што ќе си посака тоа ќе си добие. А ќе ме моли од утре да го возам низ град, ќе размислам два пати за тоа да го возам низ градот и дека ќе сака. Веќе ќе гледам за мене да ми биде добро ијас да се ставам на прво место, доста беше да гледам за други небитни луѓе.

На Alek90 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.180
    Допаѓања:
    13.002
    Прави што ќе правиш во куќата, само немој да се излажеш да вложуваш во заедничка. За зближување ко браќа ич да не ти текнува, оти не е возможно.

Не сфаќам оти му излегуваш пресрет. Таксито е за без пари, за оние што работат во странство. Нека не се циганчи. @Sinisa123

7. Ocean8:35

Ocean8:35 Активен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Поради мојата покачена анксиозност последниве денови, се сетив колку кај нас (можеби и во другите држави) е луксуз менталното здравје. Ама стварно луксуз. Прво сме натрупани со психолози кои купиле диплома и само парите ни ги земаат. А второ колку за жал сѐ уште народот не сфаќа за овој проблем, колку луѓе не се свесни дека имаат проблем, колку луѓе со некои психички проблеми (анксиозност, депресија....) мораат да кријаат бидејќи ќе бидат земени за потсмев од околината. Колку многу народ имаме што не сфаќа дека овие проблеми не се болест туку состојба, и ако не можат да помогнат на некој да се избори со својата борба тогаш нека не му влошуваат со потсмев. Следно психолозите и психијатрите, со чест на исклучоци но се како лотарија, ретко некој успева да добие вистински добар доктор за овој проблем. Па уште и цените кога ги видов, цело време растат. Што е тоа 2000 денари за 50 минути разговор со допишување. Многу се 2000 денари и за разговор во живо. А колку само се и над 2 000. Зошто?? Зошто тоа го прават оние од кои очекуваме дека најмногу знаат во каква ситуација сме, и сум сигурна дека знаат дека огромен процент на луѓе седат, се мачат, им се влошува ситуацијата и слично само затоа што не можат да си дозволат психолог. Зошто барањето на помош и лечењето представува ЛУКСУЗ? Исто како што не е луксуз одењето на матичен лекар така и ова не треба да е луксуз, никој ја немаа оваа состојба (состојба бидејќи не е болест) бидејќи сака и му е убаво па ајде нека плаќа сам си сака. Замислете да успеете да најдете психолог за 1500 денари, па првиот месец можно е да ви бидат потребни 6 000 денари. Тоа се пари кои ретко кој може да си ги дозволи. Знам дека постои како поевтина варијанта апликацијата разговор.мк но и таму се скапи, има само неколку поевтини кои за жал годинава нема можност да им се најде термин (најверојатно се имаат откажано или не знам но немаат ниту еден слободен термин цел јануари и дел што може да се виде од февруари. Така да и таа една варијанта која беше останата "пропадна". Треба да се сфати дека некои живеат во места од кои им е потребен превоз за да отидат во живо кај психолог за што треба плус пари, има некои кријаат од своите домашни со какви проблеми се соочуваат, има некои пример жени кои имаат проблеми дома пример со сопругот па единствен излез им е онлајн и "тајно". Мислам дека во други држави постои можност и за бесплатни видувања во живо или онлине со психолози. Постојат сами психолози, приватни, кои нудат неколку бесплатни а потоа со плаќање. Зошто и кај нас нема ништо такво? Зошто не постои и кај нас можност за неколку бесплатни видувања со психолог, СО ДОБАР И РЕАЛЕН ПСИХОЛОГ (пример на веќе постоечката апликација или нека биде на друг начин, како било). Знам дека на разговор.мк има дел за бесплатно еднаш или како и да е, имам пробано да го искористам ии ништо, така врви некои коментари површни ти даваат и пак треба да платиш. Колку добро би било да има првите 2-3 видувања бесплатни да може да ти кажи што ти е и слично малку да ти помогни, ти да имаш шанса да видиш како работи па ако ти се допаѓа потоа за следно и да плаќаш. И цените колку добро би било да бидат пониски пример почнувајќи од 300 денари до 600 за допишување, за разговор од 350 а за видео ете ако е малку 350 иако не знам која е разликата исто е времето нека биде од 400 до кај 800/900. Во живо пак нека си бидат цените од 1000 + , но барем онлине не е реално туку високи цени. Да можеби и овие цени изгледаат прениски но се работи за здравје. На тој начин ем многу повеќе луѓе ќе се решат да си ги решат своите проблеми ем повеќе клиенти / пациенти ќе имаат психолозите. За разговор.мк мислам дека треба да воведе и можност за "состанокот" со психологот да трае барем 1 час и психологот после тој 1 час да ја има контролата за исклучување, бидејќи можеби сака да докаже уште една реченица, зошто да биде завршено одма точно на минутата, доколку тој има можност тоа да го подеси ќе подеси откако ќе заврши со зборување да заврши.
    Не знам зошто на сето ова помислив сега, но страшно е колку луѓе се борат секој ден и не можат да си дозволат помош. Можеби дека и јас самата имам анксиозност па можам да замислам како им е па затоа и вака размислувам, кој не доживеал не ја сфаќа борбата на тие луѓе колкава е. Прежално е некој да не може да се "лечи" поради цени кои се нереално високи. Дали можеби и кај нас постојат такви можности и апликации кои се поевтини?
    После неколку години повторно ми се враќаат моите панични напади но овој пат не сакам да давам над 1000 за психолози, за жал првиот пат дадов малку повеќе пари а на крај сепак сама се изборив, овој пат решив тоа да го сторам доколку е можно со помалку пари и така ја отворив разговор.мк и кога видов цените малку се зачудив.

Извинете ако мислењето не е за тука, слободно избришете го мојот коментар.

Последна измена: 11 јануари 2025
    На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  8. DragonFly22

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    294
    Допаѓања:
    1.181
    Соништата сепак се остваруваат, затоа не се плашете да сонувате и посакувате и најважното да се трудите со верба. Секогаш нема да се остварат сите соништа наеднаш, за да имаме за што друго да се трудиме со надеж и верба и пред се водени од голема љубов.
    Да, понекогаш ќе делува сето тоа застрашувачки, ама не треба да се поколебаме и потклекнеме. Успехот се крие зад аголот, зад следната кривина, само треба храбро да продолжиме да чекориме.
    Тој не очекува на патот пред нас.

9. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.180
    Допаѓања:
    13.002
    Се испозанесоа, пола од таа апликација си отворија приватно. Цени до плафон, за жал.

Нормално е да си покачуваат цени само треба да се коректни. Сепак не ни држат класичен цел час од 60 мин., туку повеќето се 45 или 50. Инаку сега под 1000 ден. нема ништо, ниту пак ќе најдеш поевтино. За квалитет излишно е да се зборува. Она што им фали е практично искуство.

10. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.422
    Допаѓања:
    5.005
    Мене досега ниту еден сон не ми се остварил, а често сонувам.

11. DragonFly22

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    294
    Допаѓања:
    1.181
    Баш ниту еден?:?:
    Не знам што да ти пишам за утеха освен верувај можеби во иднина ќе ти се оствари некој од соништата.
    Јас верувам. Мене ми се оствариле и повеќе од еден, ама не сите наеднаш.
    Не сум таа среќа сите се од прва наеднаш да ми се оствариле. :)

12. Компир Манџа

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.422
    Допаѓања:
    5.005
    Па и не би сакал да ми се остварат соновите.
    Можеби понекогаш ај, ама 80% од нив не би сакал да се остварат. Не дека се лоши, туку не е нешто многу значајно.

А и чудно, во текот на денот ги заборавам и повеќе не ми текнува на нив. На пример сабајле ќе ги знам, ќе ги раскажам на некој близок ако се за кажување и после тоа...иш. :x

13. DragonFly22

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    294
    Допаѓања:
    1.181
    Сите различно сонуваме и за различни нешта, инаку да воглавно кога се незначајни онака некои неповрзани настани брзо се забораваат. Истото сум го приметила.

На Компир Манџа му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Happywoman

Happywoman Активен член

Се зачлени на:
    5 јули 2023
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    44
    Od najdobra licnost,so dusa golema,so vospituvanje,so pred da kazes nesto da razmislis dali ke povredis nekogo,da odberes sam da si povreden pregoltuvajki samo da bide dobro za drugiot,da se molis v crkva za drugite a istite da ne gi boli gazot za tebe,i na krajot za istite tie si surov,si se smenil,losa licnost si.
    A zosto zatoa sto pocnuvas da se branis,da se otrgas od nivnata losotija i praznina.
    I toa ne odgovara pak.
    Eh Makedonijo mora nee sekoj za roditel,ni za rodnina,ni za partner.
    Mladi sposobni pametni ubavi odat na Psihijatar pijat lekovi za depresija,a nenormalnite setaat na sloboda i maltetiraat nedolzen narod,pa zasto Gospode go dozvoluvas ova?
    Roditelot doma da ti e prv neprijatel,dodeka nekoj moli za dete,pa ima li kraj za takvite.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Neptun's fog

Neptun's fog Активен член

Се зачлени на:
    10 декември 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    Пиши ми ако ти треба разговор.
    Буквално во иста состојба сум.

16. Neptun's fog

Се зачлени на:
    10 декември 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    Поздрав, геј дечко тука со пропадната долга врска, а покрај тоа, голем милион други проблеми.
    Многу го сакам животот и не би сакал да завршам вака мизерно со него, ама едноставно не ми оди во ништо веќе година дена.
    Многу е исцрпувачки и веќе ми се одразува по здравјето.
    Многу би ми значело добар муабет!

17. Компир Манџа

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.422
    Допаѓања:
    5.005
    Можеби треба да пробаш со девојка. (hollest)

18. Neptun's fog

Се зачлени на:
    10 декември 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    Молам???
    Да сакав да пробам со девојка, немаше да сум геј..
    Свашта...

19. ¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯ Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2021
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    1.556
    Не очајувај ќе си најдеш друг .

20. Компир Манџа

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.422
    Допаѓања:
    5.005
    И како би нашол сега нов дечко во Скопје (или Мк)?
    Очигледно ти треба после таква лоша врска.

Каде ги барате?
    На фб, диско/кафич?

Еве ти помагаме...;(