Разговарајте за да ви олесни душата

Дискусија во 'Психологија' започната од Buddygirl, 5 февруари 2013.

1. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.923
    Допаѓања:
    7.394
    На одреден период за да не ја фаќаат панични напади. После тоа пак ќе ја гледа и помага.

2. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    6.076
    Панични напади не се лечат со игнорирање на проблемот туку со соочување.

@katerina.femina И јас сметам дека треба да поминуваш убаво време со неа штом велиш дека многу ти значи. Сигурно би ти помогнало да зборуваш со психолог. Членката погоре ти даде добар совет.

На Трагедијаупмм, KiT, katerina.femina и 2 други им се допаѓа ова.
  3. katerina.femina

katerina.femina Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    24
    Јас не сакам да се дистанцирам од неа. Потребна сум и. Моментално се грижам за бебето и за поголемата ќерка. Огромна подршка имам од сопругот. Заедно учествуваме во секојдневните активности (доручек,ручек,пресоблекувања,заспивања,училиште,домашни задачи..). Се почнува кога тој заминува на работа и дома остануваме ние трите и свекрва ми. Живееме во иста куќа,на различни спратови. Таа моментално е добра,прима терапија,ама има осцилации,моменти кога и се влошува состојбата,плаче,не може добро да се движи...јас многу се вознемирувам и се плашам да не тој момент е нејзин последен... се плашам и од тоа како ќе се справам со ќерките во таа ситуација,да не ми се слоши.. Сопругот мора на работа,а мене секој ден ми е борба. И тој сето ова го знае,ама не може да ми помогне и тој се мачи...(фала ви на советите)

4. Eli311

Eli311 Активен член

Се зачлени на:
    8 мај 2023
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    20
    Толку бедно не сум се почувствувала одамна. Си ветив самата себеси дека овој пат нема да попуштам зошто поради тоа мое попуштање дојдов до овој степен.

5. Maelina

Maelina Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2025
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    282
    Почнав суицидалните мисли да ги преобразувам во план.. Најдов место, начин и алатка. Веќе месеци уназад размислувам за нештово.. Знам дека немам храброст да го направам, но не можам веќе да го издржам товаров, ни психолог ни ништо не ми помага, пре невина сум за ова да го доживувам, ништо не згрешив… само сакав да си се искажам некаде да ми олесни

6. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.120
    Допаѓања:
    9.627
    @Maelina Немој!

Што и да е, ќе биде подобро со текот на времето, не се откажувај од себеси туку така :hug:

Ако можеш, раскажи што е проблемот и тука, можеби вака колективна поддршка подобро ќе ти дојде :l:

Понекогаш проблемите од субјективна перспектива изгледаат преголеми и нерешливи, но не е така верувај :*:

На Трагедијаупмм, Panda00, Maelina и 7 други им се допаѓа ова.
  7. МикиМаусовка

МикиМаусовка Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2024
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    1.264
    Што и да колку можеме ќе помогнеме :l:

На Panda00, Maelina, Unknown_7 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Sweety pie

Sweety pie Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2025
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    470
    Немој те молам,од секој проблем има излез.
    Да ти ја раскажам мојата историја ,можам најпродаван бестселер да напишам,и пак не се откажав,крената ми е главата горе.

На Трагедијаупмм, Panda00, Maelina и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    2.423
    Немој, не вреди што и да е..
    Понекогаш изгледа како да нема излез ама има.
    Не постои ниту еден проблем што нема решение.
    Ако не ти помага психологот пробај со некој близок да разговараш.

На Panda00, Maelina, Unknown_7 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.120
    Допаѓања:
    78.054
    Многу тешки денови сум имала, претешки.. каде и мене не ми се живеело. Ама нешто ме терало да одам и напред без откажување. Сега со години сум среќна, исполнета, но многу поразлично гледам на животот. Не вреди, што и да е! Ќе си речеш јака сум, ќе го поминам ова! Животот знае да е период суров, ама има и доаѓаат и убави денови:l: Пиши ми ако сакаш :hug:

На Panda00, Maelina, Малечка Малинка и 2 други им се допаѓа ова.
  11. JasBee11

JasBee11 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    520
    Те молам не се повлекувај во тишина. Можеш да ми пишеш и лична порака кога сакаш — тука сум за тебе. Секој човек е важен, и ти си важна. Сè што сега изгледа како крај, со време и поддршка може да се преброди.

Не си сама во ова.:hug::l:

На Panda00, Maelina, Unknown_7 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.498
    Допаѓања:
    8.142
    Се пронаоѓам ;(

На Maelina му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Sweety pie

Sweety pie Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2025
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    470
    Немојте бе ве молам....
    Пишете и двете слободно,ке ве ислушам,ке ве охрабрам...ке ви помогнам...

На Panda00, Mumoftwo30, Maelina и 2 други им се допаѓа ова.
  14. МикиМаусовка

МикиМаусовка Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2024
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    1.264
    Немојте така пишувајте слободно, разговарајте, затоа сме тука. :l:

На Panda00, Mumoftwo30, Maelina и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.866
    Допаѓања:
    2.577
    Ако некој сака да ми помогне со разговор нека ми пише лп.

16. Лејди Гага

Лејди Гага Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2025
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    1.178
    Имав одмор две недели и неделава пак почнав. И кажав на шефицата. И она видела колку е саат. Зборувала со нејзе. Ја предупредила и таа си ги увидела грешките. Јас бев скептична:(Неделата кадешто бев на боледување шиканирала друга колешка што си даде отказ. Па и таа ми се пожали.
    Денеска работевме со нејзе, јас и еден на обука, не цело време за среќа. Пофина беше денеска:Dиако неможам да и простам што така се понашаше спрема мене и другите колеги.
    Мое мислење : Жената е чудна:?:

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Малечка Малинка

Малечка Малинка Активен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2025
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    354
    Реално не, затвореноста не помага да се реши проблем. Само е товар што сам си го носиш.
    Но ако немаш прав човек за разговор и подршка, искажувањето на внатрешните борби може да ти донесе дополнителни проблеми.
    Лично многу сакам да разговарам слободно со блиски пријатели и фамилија. Но го немам тој луксуз. Се прашувам дали јас лошо комуницирам или тие погрешно ме филтрираат. Комуникацијата со родителите ми е најповршна можна и тоа ми е голем недостаток во животот. Сум компензирала со 'oversharing' кон други личности кои или не ме ни слушале или ми покажале дека не треба да се отварам.
    Засега секој пат кога сум се отворила искрено, испаднало нож свртен кон себе. Така да, колку и да ми е тешко, сопствените камења ќе си ги носам јас. Тоа си носи свои последици, но ќе се справам.
    Во младоста имав многу депресивни епизоди, со сериозен период кога единствено што сакав е да ме нема. Фала му на Бога што се извлеков од тоа дно, сега се сакам себе си и ништо не ми е поважно од љубовта кон себе.

Ова е некое мое мислење на темата.

А конкретно дојдов да се олеснам за следново:
    Ме повредува и непријатно ме изненадува кога блиска личност ќе ми каже дека сум пресметлива/со задни намери.
    Разбирам дека така може да делува понекогаш, но на некој кој не ме познава.
    Ми се случило неколку пати да ми го кажат тоа и срцето ми се стега секој пат. Ако толку не го познаваш мојот процес на размислување и делување, испрати се од мојот близок круг.
    Најмногу боли од родител, но тоа е. Се во животот си носи своја лекција.
    Едно по едно, се осеќам се по осамена. Пресензиривна личност сум, а воедно и ладна и дистанцирана. Животот ми е борба меѓу тие два екстреми. Некогаш ми е нормално, некогаш ми е заморно.
    И така.
    Благодарам за просторот да се искажам :l:

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Maelina

Maelina Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2025
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    282
    Леле луѓе ви благодарам многу, не очекував таква поддршка, пишав само некаде да си се искажам пошто немам на кој. :l: Нормално дека сите си имаме свои проблеми, многу пати сум дошла до раб на откажување но ме спасила надежта дека утре ќе биде подобро, но со секое утре е сѐ полошо и полошо, па тие ужасни мисли ми се зачестуваат. Последниве месеци многу планови имам кројано, пронајдов каде ја чува татко ми пушката заклучена, пронајдов јаже и добро место за тоа, меѓутоа ете сум сеуште тука и се вложувам со полна пареа во животов настрана од сите тие мисли и планови.
    Можеби нема да го направам, но лошо е кога немаш на кого да се искажеш и сите само ти се ситат на маката, морав гласно да го напишам тука, жива среќа што постои форумов и што постоите вие во него. Ви посакувам сѐ најдобро на сите. :hug::l::f:

На Трагедијаупмм, Mumoftwo30, christinnn и 7 други им се допаѓа ова.
  19. Sweety pie

Sweety pie Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2025
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    470
    Јас на вас ви зборам и ве подржувам...но веке подолго време имам голем проблем што ме мачи....и најискрено последните два дена почнаа суицидни мисли да ми се врткаат по главата ....

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.923
    Допаѓања:
    7.394
    Никако со суицидни мисли. ;(
    Што и да било, ќе се среди.

Разведри се малку. Излези од дома, разговарај со некој близок. Немој со такви помисли. :hug:

На JasBee11, Mumoftwo30, Лејди Гага и 1 друга личност им се допаѓа ова.