Никој не беше тука освен јас и она. Саботата дур јас се грижев за пациентка што не може сама скроз да се пресоблекува, колешката ми вика хитно да дојдам со таков тон арогантен, не те ни погледнува како на дугме да сум. На врата не ми ни кажа што е само рече да дојдам. Јас се исплашив мислев којзнае што е. Признавам дека и нервозно и реагирав бидејќи ме контролираше цело време што правам и ми се мешаше во работата... Причината некои алишта не биле здиплени. Океј прифаќам во иднина ќе пазам алиштата да бидат здиплени. И реков не сега имам пациентка, да завршам. Брзо завршив и после се соочив со тоа дека сум безобразна ,, Како така ми викаш не, јас сум тука шефица, не ти! '' Па што е толку лошо што сум кажала не? Ве молам да ми каже некој. Толку многу се налути што ме испрати порано дома. На пат буквално плачев, се тресев цела, мислев дека ќе паднам, се трудам да не си зимам толку при срце и да останам смирена, ама оваа ситуација ме извади од такт. Сега имам пак одморќе си бидам раат
Зарем не доби отказ од кај оваа досадна шефица? Јас мислам дека можеби има некоја позадина на овој тригер. Сметам дека многу ја гледаш ситуацијава како драма особено на работа. Сакам да кажам не треба да се потресуваш само смирено да и одговориш. И секако веднаш на секое пријави ја кај надлежен, мора да има повисок од неа. Зошто плачеш и се тресеш накај дома, тоа не ми е јасно, како реагираш на нештата мора да се најде начин да го подобриш. Едноставно постави си граници и кажи и ги. Ако ги премине не да се трескаш. Ќе и одговориш смирено ама децидно, отсечно и ќе ја пријавуваш на секое. Но, секоја грешка ете лошо диплење и слично признај ја и кажи дека ќе се трудиш подобро. Но да плачеш и се трескаш не гледам причина. Не си 24 часа на работа. Гледај позитивно на се. Кога така се понаша едноставно биди мотивирана дома кога ќе дојдеш да си бараш нова работа а не да плачеш. Научи се да заобиколуваш вакви ситуации и истите да ти бидат мотивација за подобра ти! Само смирено и со повеќе самодоверба!
Да, добив отказ но уште еден месец сум таму. Затоа што и претходно се има вака однесувано, да ме става под притисок и да ме контролира, и кај надлежната ја пријавив, ништо. На моменти и смирено реагирам. И да си ја вршам работата. Едвај чекам да си отидам од таму! За работа напишав апликација и чекам одговор.
Ништо, месецот мора да се истрпи. Ама па и без тоа ти го прекинаа договорот, предлагам, ограничи контакт со шефицата на само неопходното, фокусирај се на своите задачи, кога ќе те напне пак и ќе ти е преку глава, запиши се во едно тефтерче за случката или телефон, и штом најдеш време пак пожали се од неа. Цело време вака. И ти малку забиберувај и го денот. Важно кога ќе излезеш од таму гледај напред насмеана, дека ќе дојде нова подобра работа.
На минимум ни е контактот, површен, само неопходното го збориме. Ова со пишувањето е предобра идеја, тоа ми е како терапија Сакам конечно да најдам работа што ќе ме исполнува дај боже сите да имаат добро работно место.
Денеска разговарав и избегава да ми каже , мажот не е причина фин е , всушност него му реков го прашав прво ми рече не знам стварно ,а тој доста работи така да не верувам дека тој се замара , нема врска ,малце ми е криво што сега идат празници и и е роденден ,ама нема ништо да земам и дефинитивно ја изгубив сестра ми , кога не ми збори тоа е , нема ниту јас да зборам . Јас мислев само другарки се оддалечуваат од другарки кога ќе најдат дечко , сега почнаа и сестрите ,жално ама тоа е , без обѕир што имаме свои животи мислам треба секој со сестра да има муабет , ете јас ја немав таа среќа
Јас сепак мислам да и дадеш шанса, ете земи и нешто за роденден, и прашај ја зошто не разговарате, што е проблемот. Пробај да дојдеш до одговор, па потоа донеси дефинитивна одлука. Ајде нека биде љубов прво па и последно ако треба
Сакам да кажам дека немам против религии, напротив интересни ми се за длабење и споредба и да видам шо е мотиватор за различни луѓе. Еден од интересите ми е конкретна религија, и иако не сакам партнер кој би бил религиозен (сметам дека нема да сме компатибилни), имам многу религиозни луѓе околу мене и пробвам да се радвам со нив на секој празник, особено тие шо не се во религијата во која ме растеле (тие знам кога се и традиции, за другите не знам). Ама идам од таква (поширока) фамилија шо разубедва, шо бара потчин, па забелешка дека не си станал во Недела за в црква, дека не носиш крст, зошто не постиш и работи шо уште како дете ми створале анксиозност - како сме живееле во последните денови и се било готово, дека имало един начин да се спаси душата и не, не, не мора да си добар чоек. Само верник оти другото иди по дифолт. И ова го велам вака, иако сметаат дека се добри луѓе и дека религијата ги прај добри луѓе, ама се добри луѓе за себе и за никој друг. Илузија. Без трошка грижа за некој друг, со многу осуда, со фрлање прв камен и не вртење образ, без обзир за чувства и различни искуства, и притисоци сите да бидат како тебе зошто различното е „грев“. Во моја книга ова не е знак на љубов, почит и добар чоек. Впрочем, ова е нешто шо го гледам кај сите кои идентитетот си го засноваат на религија, место на основна човечност. Цел живот сум се борела со анксиозност која ми била створена ради притисоци околу религијата, онаму кај шо многу го наоѓаат мирот (и ако не најдиш мир, која е поентата?). Кај шо јас морам да прам ритуалчиња да се смирвам, и пак и пак да не можам. Кога прв пат се одделвав од религијата имав буквално мелтдаунс зошто реалноста во која растев се разнишуваше и ова значеше дека јас ќе бидам казнета, дека јас сум лоша, јас сум невредна, срам за семејството, за црквата, лош чоек шо не можи да биди добар зошто то шо ме прај добра се прашвав дали е вистина. И после се наоѓам како одбегнувам дел од фамилија зошто прај да се осеќам како шо се осеќам денес (денес бев изложена) и пак се враќам во тие моменти кај шо бев повредена, кај шо бев анксиозна и пак сум, па и нервозна и место да сум заштитена зошто дете, бев нахнадно шутната. И лани кога се ојде упм во животов, мајка ми со сила ме однесе в црква. И толку многу се налутив таму. А-у. Лута. Лута зошто ако има нешто горе - то е нештото шо напрај да ми е вака. Искушение my ass. И следната Недела одбив да одам. И неделата после то одбив да одам. И веќе се откажа. Ја оставав „да ме прај салата“ и да ме мачка, и да ми дава да пијам работи зошто јас разбирам шо осеќаат сите, пошто некогаш сум осеќала и јас. Ама се осеќам како никој никогаш да немаше обзир шо осеќам и јас. Јас вервам во енергии и некогаш се осеќам како баба Ванѓа (фала ментална болест), и секогаш најголема болка ми е дека било каква наклонетост кон „судбина“ ми дава ваква „алергична реакција“. Ете така да извам од мене то шо денес ми предизвика силна анксиозна реакција. И можда треба пак да го обработам ова. Се шо сакам е да се радвам со сите ко ќе се радват и да тажам со сите кога тажат. Не мора да е толку длабоко (и за мене).
Нема да ми олесни и да пишам тука, знам. Неизвесноста ме убива... седам и чекам, секоја секунда... Се скренав од мисливе!
Не чекај, што и да е, ако треба да дојде ќе дојде.. Колку повеќе чекаш и мислиш, дупло повеќе ќе чекаш и мислиш.
Најголема лага е дека времето лечи сѐ! Не лечи ништо, само се учиш да живееш со тоа што ти се случило, учиш да го прифатиш тоа и да се помириш со ситуацијата. Болката за член од фамилија никогаш не поминува, никогаш не забораваш.. Колку години и да поминат, исто боли. Секогаш боли тоа празно столче на масата.. Едниот на небото, другиот далеку од дома.. Ништо не е присутно колку нивното отсуство. А на Бадник, Божиќ и Велигден како болката и копнежот да се уште поголеми. Колку и да е сѐ убаво, колку и да си постигнал во животот, ги нема саканите да ја споделиш среќата со нив, заедно да се радувате. Боли суровата вистина, фактот дека никогаш нема да биде исто без нив, никогаш ниту еден празник нема да биде ист како кога бев дете, кога бевме сите заедно. Колку време и да си поминал со саканите, никогаш не е доволно.. Се надевам дека е негде на подобро место, дека нѐ чува сите од горе. Среќни празници на сите православни христијани, нека ни е за многу години. Сакајте се, чувајте се еден со друг!