Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Разговарајте за да ви олесни душата

Дискусија во 'Психологија' започната од Buddygirl, 5 февруари 2013.

1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    Ќе се обидам да ти одговорам на прашањата @promeneta

1. Да ја обвинувам бидејки очекува возврат и бара човечност онаму каде што очигледно ја нема. И да и се понудила пријателкава ете сменила мислење, што може девојчето? Да промени нешто не може, освен да извлече поука и да се промени самата себе си.
    Кога човек стигнува до заклучок дека не може да промени некого, треба да се промени самиот себе си за да не се разочарува.

2. Секој има свој начин на пишување, а и не можеме да знаеме секогаш во каква конотација некој пишува позади еден монитор.

3. Ете и самата си кажа дека си изгорена безброј пати што и верувам дека си извлекла поука од таканареченото "изгорување", и си согледала со кој каков однос треба да имаш нели?!
    Јас лично не очекувам, иако не можам да порекнам дека некогаш ми е криво, но на крај секогаш знам да си го изправам. Се надевам свати што сакам да кажам со тоа.

4. Сум пишувала за луѓето, животот и вистинските вредности, ќе продолжам и да пишувам. Но на самиот крај од секој мој пост сум формирала сопствен заклучок од грешките и сум изнесувала став за секое мое стекнато искуство.

5. На петото прашање не можам да ти одговорам, но можеби еден ден ако продолжам да пишувам овде ќе те удостојам со одговорот.

6. Врти сучи сметам дека се разбираме и дека на некој начин имаме исти став само што го искажуваме со малку поразлични зборови :).

Поентата ми е, помагај ако сакаш да помогнеш некому, но веќе кога помагаш треба да бидеш свесен дека не секогаш секого ќе те удостои со почит.
    Плус, никој нит е должен да помага некому нит да му биде помогнато, ако веќе сме решиле да навлеземе во било каква борба за достигнување на некоја наша цел, треба самите да бидеме свесни да се снајдеме за да успееме.

На promeneta му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.272
    Не знaм штo прaви, aмa веќе изгубив силa. Немaм желбa зa ништo. И пoнaтaму мислaм декa нештo не е вo ред сo негo.

3. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.186
    Допаѓања:
    5.118
    Се губи силата и ако не ја трошиш на нешто креативно т.е работа или нешто што тебе те исполнува, но и ваков пристап како на татко ти не оди баш на добро ама сепак родител е, не еврувам дека лошо ти мисли, кој да знае што е финтата. Најди си работа ќе видиш како подобро ќе ти биде, ем, ќе излегуваш од дома, комуникација со луѓе и на крај на месец ќе се частиш нешто., колку е толку твое е. Свој човек ќе станеш, тоа не е мала работа.

4. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    Верувам дека веќе си возрасен човек и доволно способен за да најдеш работа и да работиш.
    Не можеш да седиш дома постојано а си возрасен дечко, воедно овде ти излегува на површина и твојата депресија како последица на животот што го живееш.
    Ти имам и веќе пишувано во врска со татко ти, тој нема да се смени, штом не помага разговор тогаш време е да станеш од таму каде што седиш постојано и да побараш работа за да застанеш на цврсти нозе, во случајов и факултет да запишеш меѓувремено ако веќе татко ти се изјаснил и си го покажал своето лице.
    Не барај правдина затоа што ја нема, едноставно помири се со човекот и неговиот однос, постојат секакви родители, ни прв си ни последен со вакви проблеми, јас сосема те разбирам, разбирам дека си разочаран од татко ти и ти е тешко, поготово никако не ги оправдувам неговите постапки, но за да ти успееш на некој начин во животот мораш да согледаш и да соџвакаш а најпрво да застанеш на цврсти нозе пак ќе кажам, веќе си возрасен и време е да го смениш животот во кој што живееш бидејки секој дел од животот има своја етапа, а луѓето морат да работат за да на некој начин се одржуваат во нормала.
    За да се спасиш себе си и да се излекуваш од состојбата во која што си мораш да превземеш нешто за себе си, почни да бараш работа, каква таква како за почеток доволна за да се издржуваш себе си и да застанеш на свои нозе, се врти кругот, може и татко ти еден ден ќе се свести за тоа што го прави но не треба тој ден со скрстени раце да го чекаш туку да се бориш за својата иднина и успеси во истата, во случај и да не се освести ти самиот ќе бидеш среќен и исполнет ако придонесеш за твојот живот.

На Mr. Right му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.272
    Витaминa, дрaгa фaлa ти зa oдвoенoтo време. Бaш вчерa мислев дa oдaм чекoр пo чекoр. Нaјгoлем прoблем ми е вoзaчкaтa дoзвoлa, се влечaм веќе три гoдини. Првo сaкaм тoa дa гo зaвршaм. Имaм вo плaн зa три месеци некaде дa aплицирaм зa стипендијa, aкo не нaпрaвaм ништo тaму тoгaш пaк нa држaвниoт фaкултет дa прoбaм. Мaјкa ми ми спoмнa зa дa рaбoтaм кaј неa, сo пристoјнa плaтa oд 10.000. Амa сегa не им требa, дури вo мaј, пa зaтoa чекaм. Мoнoтoнијaтa убивa, пa дoдекa чекaм плaнирaм дa oдaм вo теретaнa и дa пoчнaм дa вежбaм и тoa ми е кaкo некoј лек.
    Сaмo не знaм дaли е пoдoбрo дa пoчнaм дa гo игнoрирaм и дa не му збoрaм. Кoгa ќе пoмислaм и пoдoбрo е aкo гo игнoрирaм и не му збoрaм. Мoжеби не е убaвo, aмa тoa е. Чoвек не се менувa, a зa негo имa уште мнoгу дa се збoри. Не ни знaе тoчнo децaтa кoгa му се рoдени, тoa дoвoлнo кaжувa.
    Ајде, ќе oдaм сo бебешки чекoри штo се вели пa се нaдевaм декa ќе врoди сo плoд.
    Уште еднaш, фaлa ти. :hug:

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Morgan Le Fay

Morgan Le Fay Активен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2016
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    3
    Мислам дека коренот на моите проблеми е далеку во детството и во начинот на кој функционираше моето семејство, ама оттогаш се испреплетија многу проблеми и се намножија корени, тешко е да ги отстранам.
    После некои работи што ги доживеав ми дојде преку глава.
    Морам да глумам пред светот, затоа што никого не го интересираат ничии проблеми. Јас не сакам да барам помош од никого. Само сакам да ми тргне. Зошто да им го давам задоволството да гледаат како пропаѓам во проблеми и во тага. Напишав во мојот претходен пост дека или ќе ме сожалуваат, или ќе ме исмејуваат, или ќе ме осудат. Тука се сите такви. Немам блиски луѓе. Немам пријатели кои ќе ме ислушаат. Немам брат и сестра. За мајка ми не можам да кажам добар збор повеќе, жалам. Татко ми е далеку, а и кога би бил блиску не би сакала да разговарам со него. Немам таква блискост да му кажувам се`. И со нивните роднини не сум многу блиска. Зошто да ги замарам, кога сите имаат нивни проблеми. Освен мајка ми која се убедува дека ги нема.

Последна измена: 20 јануари 2016
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.918
    Допаѓања:
    171.777
    Одамна, одамна се немам чувствувано вака. Сигурно го имам тупено до барем пред една година дека имав „осетлив“ желудник, а се тоа ми беше само плод на стресот. Никогаш не ме болеше само желудникот, ме болеа екстермиетите, ми се вртеше, едвај стоев на нозе. Сега пак ме фаќа исто. По скоро цела година (колку што се сеќавам), ама толку лошо не ми било ни матура ко полагав (менструацијата се погрижи се да биди под нејзина контрола).
    Ми се чини како луѓето да ме неќат. Сакам да кажам, ако јас два дена учам после тоа се ладни кон мене или само јас си ставам некоја имагинарна ситуација дека е тоа така. Ми се чини ако јас не ги побарам тие никогаш и не би ме побарале (..не дека немам таква убава сочна листа на фејс, ама зборувам за најблиските).
    Плачам секој ден, се карам со моите секој ден и останувам да се надевам дека некој ќе ме побара како шо јас нив ги барам. Ако јас не викнам на кафе - нема да биди. Ако јас не предложам да излезиме во парк - нема да биди. Ако јас не речам шо викаш за ова- и ова? - нема да биди. Вистина е дека целосно се исклучувам кога ќе учам ама дури и тогаш гледам да не се чувства моето отсуство, барем онлајн, колку и да е тоа грешно, барем некако ме има, на кратко - на кратко. И пак се ладни со мене. Ако сите знаат колку напор вложувам во се, ќе ме почитуваат повеќе?
    Почнав да чувствам дека на сите му сметам. Веќе околу очите изгледам како да имам ставено црвен туш. Се тресам, страв ми е дека сите ќе ги изгубам и сега смао шо се напив апче за желудникот зошто ми се чини дека сериозно нешто не е во ред со него, како нешто да ми го вади од внатре.
    Ова оди нагоре и нагоре, како да нема назад. Почна од пред НГ кога се десија некои работи во склоп со друштвото и од тогаш оди само на полошо и полошо. Деновиве го достигнав најлошото, во сите мои 19 години не сум се чувствала вака.
    Крај краева, не барам совет, да не ме сфатите грешно. Обично неќам да зборувам за моите проблеми само сакав да чкртнам два три збора дур почни да делува апчето, колку да ми олесни. За да си верувам дека ми олеснало од ова шо сум се испразнала.
    Ех да знат колку грешна сум за професијата која ја одбрав. Ех, да знаат.

На ceca-1, vitamina, R.o.s.e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    Сите имаме вакви периоди, периоди кога ни трепери желудникот, имаме грутка длабоко во стомакот која тешко се корни штом еднаш влегла внатре. Ако ти е за утеха верувај ми дека не си единствената со вакво чуство и бош периоди од најразлични животни етапи.
    Да ти кажам ли најискрено од што ти потекнува дотичната грутка?
    Од нервоза и апчиња.
    Нит прва нит последна, за жал фунционалноста на денешното општество ни е таква, макотрпна, тешка и зајадлива. Место каде што сите предатори се борат за пленот, а гладни се, верувам и приморани за такво нешто. Самата борба за власт не јаде.. а што останува со нормалноста.

Имаме и периоди кога се чуствуваме баш така како и што опиша ти во врска со пријателството и блискоста, верувај секојдневие е тоа денес, нормално е да секој реагира како што милува и му е кејф, многу ретко се среќава човек да се сети на тебе и да те побара во момент на лаф муабет а богами и во проблем. Сите кој од кој сме порастрчани и поокупирани за сопствената превласт, не е убаво но за жал секојдневно живееме со тоа, лицемерието и себичноста на секого стана дел од животната навика.

За крај, не сваќај дека ти давам совет или ти паметнувам, сакав само да те подржам на некој начин и потикнам :).

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  9. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.918
    Допаѓања:
    171.777
    @vitamina не сфатив дека ми даваш совет, баш е истото нели. Не знам, сепак мислам дека ако му значиш на човек ќе се сети на тебе безразлика на обрврските. Барем јас ако не повеќе, на една недела ми текнува да кренам телефон, да викнам на кафе, да пишам на фејс, ама зошто не и нив? То ме интересира, како им е во главата. Шо мислат, зошто и колку.

10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    Точен е фактот дека кога се сака може да се најде време, еден саат од некој ден може да се издвои без разлика, во тоа не се сомневај.
    Јас би ти кажала вака, уз муабет потпрашај ја, дотичната и другите со кои се дружиш, кажи им зошто ти си таа единствената која ги бара не се срами тоа да им го кажеш, кажи им што мислиш, може ќе ја согледаат грешката а може и не, ако не ја согледаат никогаш и не ти биле другарки.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  11. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.918
    Допаѓања:
    171.777
    Јас сум свесна за тоа и бездруго го велам ама вака, во такви деној, тие работи ми изгледат полоши од обично. Сега некако и не ми е грижа за тоа, ама ете. Само чудно ми е кога и јас ќе се заинатам да не барам ми велат дека јас сум таа која заборава.

12. Morgan Le Fay

Morgan Le Fay Активен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2016
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    3
    Не можам повеќе вака. Ќе решам нешто, точно знам што треба да направам и на крај немам храброст да се соочам со некои луѓе. Мене ми нема помош. Ми се чини дека никогаш нема да си ги решам проблемите, ќе ми пропадне животот.

13. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.918
    Допаѓања:
    171.777
    Ако неможиш очи в очи да збораш со некои луѓе, како шо рече, зошто тоа не го направиш писмено?
    Мислам можам да те разберам како е кога дома си го планираш разговорот во глава и кога ќе стигни моментот едноставно неможиш, како грутка да имаш. Многу работи кои ги сметам за сериозни ги зборам искрено писмено. Како полесно да ми е да се искажам кога се работи за нешто сериозно.

На Lexus и Morgan Le Fay им се допаѓа ова.
  14. johnnys.girl

johnnys.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2016
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    83
    иако 24/7 сум со насмевката на лицето, не ми е до смеење.. има толку многу работи кои сакам да ги променам и од денес ќе почнам.. а нешто што најмн сакам е да ме има некој, да се сакаме премногу, да ни биде убаво, среќни да сме:(тој да биде машкото во врската, тој да го прави секогаш првиот чекор, да му бидам приоритет, да ме сака исто колку и јас него.. да излегуваме заедно, да се среќаваме, да биде мој а сеуште да си мислам како да го придобијам, да ми играт хормоните додека сум со него, поедноставно речено да се бакнуваме со таква нијанса како љубовници, а да се понашаме како најдобри другари. Ми треба ваков, многу ми треба;(;(;(;(

На Emy867, Juicy, LUCERKA и 3 други им се допаѓа ова.
  15. awayfromyou

awayfromyou Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2012
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    299
    Не сакав вака да биде.Не сакав ваков начин на живот.Имам се а немам ништо.Се вртело се околу парите викаат.. Абе ми иде да ги треснам од земја! Денеска се почитуваат се некои глупости, а вистинските вредности се занемаруваат.Сакам да сум среќна.Таа среќа ја барам веќе неколку години и никако да ја најдам.Ама, јас сум виновникот.Срцето кога ќе засака тоа после никој не слуша, за жал.Се трудам ама не можам.Колку се е сменето,сакам времето да го вратам никад да не го запознаев.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Tatjana95

Tatjana95 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.115
    Стварно не знаев кај да го поставам прашањето.. Ако не е за тука слободно преместувајте, бришете, итд....
    Што треба да направиш за да се спознаеш себе си?
    Дали е можно партнерот да те ограничува да го направиш истото или целата ствар е само во тебе?
    Имам проблем на оваа тема веќе некое време.. И не знам што да правам... Ми треба да реагирам брзо а не знам како.... Претешко ми е, во ептен голема збрка сум... Помагајте :|

17. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.918
    Допаѓања:
    171.777
    @Tatjana95 како сакаш да се спознаеш себе си? И зошто партнерот би те ограничувал да го правиш тоа?
    Воглавно не сфаќам шо сакаш да кажиш под зборот „спознае“ за да можам да составам било како одговор. Ако сакаш да се запознаеш себеси, подлабоко, тогаш не гледам зошто партнерот би те ограничувал во тоа сем ако има одредено влијание врз тебе и се плаши дека ќе го изгуби. Ако зборот „спознае“ значи нешто друго, тогаш се извинувам за грешните зборови.

На Tatjana95 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    8.431
    Како да му објаснам дека не сакам повеќе ништо да имам со него ?
    Знам дека ме сака и му значам ама љубов без разбирање и почитување не ми е потребна .
    Сакам да имам некој што ќе ме разбира без зборови , нема да ме ограничува и врши притисок, некој со кој ќе можам да бидам своја.......

На Outlook му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Gozi78

Gozi78 Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2016
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    60
    Uf vo barem deset komentari se pronajdov sebe si,nekoj tezok period me tepa ke me dotepa nemam zelba za nisto zaboraviv da se smeam a koga ke kazam deka mi e tesko dobivam odgovor i sto ti fali ....se se mi fali od vnimanie ,do ljubov do razbiranje i da ne go tupam mnogu ...mozebinemam recnik da se iskazam ama barem onie deset me razbraa...

20. Valencia

Valencia Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2015
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    610
    Најпрво искрено сакам да побарам совет и мислење од вас доколку не ви е тешко да ми одговорите.
    Подолго време се мислам дали да пишам или не, ама ајде... за мои 15год. вие би очекувале да се жалам и да кукам како тоа ми раскинал дечкото и сл. (камо да беше тоа проблемот)... Ама јас, според мене се наоѓам во многу потешка ситуација.
    Не знам од каде да почнам... ајде вака (ќе го ставам во спојлер па мило би ми било доколку ми одговорите):

Јас сум дете на разведени родители, уште од многу мали години живеам со мајка ми заедно со мајка и (баба ми), сестра (тетка ми,не мажена и живее со нас) и до пред 5 години имав и вујко кој за жал веќе не е меѓу нас. Него го сакав дури и повеќе од татко ми, ми беше идолот на мојот живот.

Се започна откако тој мој идол еден ден не реши да си го одзеде животот. Се обеси. Да добро прочитавте. И тоа пред мои очи (на никој ова го немам кажано), од тој ден, на мои 10год. мене ми се сруши светот. Всушност на сите, не само мене. Се разбира најмногу на баба ми.
    На некој начин жената се ''разболе'' од тага по своето чедо. Почна да станува многу нервозна и неподнослива. Постојано да вика и да не' вреѓа, особено мене и тетка ми. Едноставно женава како да нема влакна на јазикот. (Но мајка ми не ја вреѓа никогаш) Има пероди кога женава си е океј, најнормално функционара, дури понекогаш си помислувам дека конечно се врати мојата стара бабичка која животот би го дала за мене, ама гадно се лажам. А денес, денес јас за нејзе сум: краветина, говедо, свиња, невоспитана, малоумна итн. За се ама баш за се јас сум крива... мајка ми се враќа уморна од работата и она ќе прокоментира ''Ете сега мајка ти преморена е, само да ти донесе тебе да јадеш, и да те облече.
    И мајка ми започна да потпаѓа под нејзино влијание, мајка ми во текот на денот може да смени расположение едно 10 пати. Мајка ми воопшто не е таква личност... односно не беше таква. Постојано наоѓа некоја закачка за да се кара со мене и сл. На пр. зошто ова било на масата а не на биро.
    Многу ми е тешко тоа што јас еден ден не можам да го поминам како што треба, секој ден плачам дали поради баба ми или мајка ми. Мајка ми никогаш не застанала да ме одбрани кога баба ми се расправа со мене. Само ќе ја прашам на страна ''Зошто?'' и она само ќе ми рече ''Знаеш каква е, не можам да се расправам со неа"
    Тоа не се луѓето што ги познавам.
    Постојано сум нервозна и дури не можам да се сконцентрирам доколку имам нешто за учење или пишување...
    Последниот месец дена многу почна да ме стега левата рака и левата страна од градниот кош. Никој не ми верува.
    Бев по психјатри и психолози, ми дијагностицираа анксиозност... но јас не можам, толку луѓе околу мене а се чувствувам осамена. Ми требаат луѓето што ме израснаа и ми пружија кров над глава и парче леб, но јас повеќе не можам да ги препознаам.
    Како да има влезено ѓаволот во нив.
    Поскаувам проблем да ми беа дечковците, симпатиите и сл. Ама јас се плашам да се приближам кон некого. До сега ниту сум имала симпатија а ниту пак дечко. Најдобрите другарки си ги покажаа лицата но сеуште си глумиме едни на други...
    Надвор сите ме познаваат како позитивна личност ама никој не знае како ми е дома.

Не знам што да правам понатаму.. едноставно немам желба за ништо и немам никакви цел.