Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Разговарајте за да ви олесни душата

Дискусија во 'Психологија' започната од Buddygirl, 5 февруари 2013.

1. MiA-1

MiA-1 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    25
    Го изгубив маж ми, личноста со која требаше да створам семејство....веќе ништо не е исто, не живеам само дишам, се чувствувам како вишок секаде. Жал ми е што не се борев доволно, не се борев на време, а сега е касно :( Жал ми е само за моите дома, што ќе ги разочарам. Ама немам сила веќе, душава ме боли ;(

2. orevka

orevka Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    5.407
    Таман мислев дека завршија сите проблеми дека ќе издржам уште малце до мојата цел ,али не не завршија.
    Преку глава ми е од се од сите ,како волци се да ти ја изедат побрзо душата само тоа гледат.
    Таа што ми беше мајка што ме разочара во животот и што ме делеше со братми едно време мислев дека е се ок ,али сум згрешила повторно ме разочара ,се осеќав како да сум тугинец како да не сум и ништо ...
    Дојдов од раб уморна али и со располозение ок ,гладна бев и викам ајде како и секој ден заедно ќе направиме ручек или само ке и помогнам во местење на масата,али ништо немаше од тоа со тоа што ми кажува не и било добро грбот ја болел и ајде ок .Ништо си реков батали се
    По некое време си стана од кревет си седна си јадеше и ми вика да направам нешто за јадење и си викам добро бе што сум јас секој ден да правам јадење црна овца?слугинка?што?Сите седат и уживат а јас прави јадење како будала цркни.
    И реков не правам не ми се јаде .По некое време стана и почна да го спрема тавчето за пржење пошто претходно и се јави синот ,почна да го чисти шпоретот и не успев да викам што ке биде на крајот од приказната.
    Си викам добро бе колку пати ми било ненормално лошо тешко сум била по 10 саати на работа па кога сум доагала дома сум помагала сум ја собирала масата сама пошто сите си станале како гости ,колку мајки колку и да им е тешко направиле јадење ,коку мајки не си ги делат децата ,едното да остане гладно ,а на другото да му оди по газпт иако му дошло врмето за женачка и уште го мази и го третира како дете мало и ми кажува мене дека он не треба да помага ,да ја раскрене масата машко било,уморен бил ....а јас што сум бре човек .
    Тотално сум разочарана од се едноставно ми се смачи ...се облеков и си заминав од дома отидов кај дм останав таму и од таму дирекно на работа .Али уште рано рано почна да ѕвони на тел по што почна да ме прашува за автобус и сто пати и кажав дека незнам точно кога има и дека идам на се или ништо она упорна и реков кажи му на синти нека види во колку имаш автобус ,а она ми вика што рече?и јас ништо и ми вика греота е спие и јас и викам па и мене колку пати си ме разбудила за истиов случај што сум јас магаре?И она пак се прави како да не слушнала и викам ајде чао сеа

Планот за стан изгледа побрзо ќе се реализира пошто повеќе неможам мислам дека се мрднав од сите ситуации почнаа да ми се причинуват гласови и ликови .
    Не спијам добро имам кошмари ,се прашувам со што заслужив вака со што ?
    Па тек почнува животот за мене треба ли еден ден деца да имам па со овие нерви како?
    Искрено ми се смачи од животов дури ни денес после работа ич не ми се иде дома ама ич .....

Уморна сум од се ,ми се плаче али очиве не пуштат солзи ми останува грутка во грлово и ме убива секој ден по малку .... сакам мир,спокој,тишина,среќни лица,сите да бидеме еднакви

едит: Еден ден кога ќе бидам мајка ниеден ден,ниеден час нема да го оставам моето дете да биде роб,нема да го оставам да биде гладно па колку и да ме боли телово од работа,па колку и да сум уморна од се .Ќе го научам дека животот е тежок многу,дека ако сакаш да заработиш треба убаво да се испотиш,ќе му кажам како сум почнала да работам од 17год. и како сум се борела за нешто да постигнам во животот,ќе му кажам дека не е убаво тато да носи мама да меси.
    Дека све што сака да добие и да постигне во животот треба да се бори.
    Никогаш нема да го распуштам и разгалам моето дете.Ќе бидам мајка како што треба да се биде.

Последна измена: 7 октомври 2017
    На Rama, Плавуша123, Rebecca_R и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Matotheja

Matotheja Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    9.355
    Ова е интересен феномен.
    Ако човек е во брак, некој друг кој е сингл, троши пари за него на разни поводи. Веридби, свадби, мекици, родендени... А сингл човекот ако никогаш бе стапи во брак, какво материјално внимание добива од пријателите во брак?

На jasmina00 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.607
    Можам само да претпоставам како ти е. Но најмногу ми пречи што се СЕБЕ ОБВИНУВАШ. Прифати го наенадејново и неочекуваното, остави си време за преболување. Ќе видиш како по некое време фокусот ти оди на друга област/личност итн. Има надеж,не се разочарувај. Додека живееш ќе се бориш прво за себе си па за најблиските.

Последна измена: 7 октомври 2017
  5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.098
    Очигледно, мракот ми е најдобар пријател.

На Algorithm, hermosa, Nalutena1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Aquamarine93

Aquamarine93 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.754
    Уморна сум од луѓе лицемерни и дволични. Тапшачи по рамо.
    Уморна сум и од “дружељубиви Милеви“ кои секој момент те чекаат да им свртиш грб па да ти забијат нож, што е можно подлабоко.
    Уморна сум од луѓе волци, кои ме убедуваат дека целта ги оправдува средствата. Не ве прашувам дали имате душа, го знам одговорот.
    Уморна сум од партиски подлизурковци, чекате работа? Ајде на лепење плакати. Која сум јас да ви објаснувам дека така не се “оправа“ држава.
    Уморна сум и од луѓе кои ме убедуваат дека се грижеле за мене. Зарем вашето игнорирање значи грижа?

Туку, бидете си волци, играјте без скрупули. Лажете, лажете секој ден. Не само другите и сами себе лажете се. Ситни души никогаш нема да разберат високи цели.

А јас, јас на моиве 23 некако брзо се уморив од животот, од вас и вашите подли игри.

На AlmedinaDina88, buba4e89, Rama и 7 други им се допаѓа ова.
  7. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.864
    Допаѓања:
    170.994
    Ништо сериозно, само мала потреба да напишам збор- два. Секогаш кога пишувам тука сакам да напоменам дека не барам совет, не ми враќајте.
    Се чувствувам осамено. Не мислев дека некогаш ќе се чувствувам осамено. Пак. Дали се навикнав да излегувам често, да се мешам низ луѓе, еве не знам. Дечко ми го сакам и сум со него и покрај дечко, ми е и пријател ама факт е дека имаме потреба од други пријатели. Од една другарка и немам нешто поќе, а сега и таа не е тука. Одамна немам чекано да поминат две недели. Ми пиши зошто знај дека сум сама, дека опциите сем неа не ми се добри и сум благодарна шо мисли на мене. Дојде школска од средно кај мене, секои два- три месеци барем пиеме кафе, а не знаев ни разговор да почнам. Истиот ден ми пиши др другарка да се видиме, и сакам да се видиме, ама ... Кога ме прашува кога не знам да кажам. Не дека сум зафатена, едноставно ... Во исто време и сакам и неќам.
    Ќе се видев порано некој сат со дечко ми, па со другаркава, па еден разговор со едниот, друг разговор со неа и држев рамнотежа некако. Дечко ми оди на работа и ако не се гледаме и ако не збораме на телефон, јас скроз ќе го изгубам (паметот) зошто од толку време останата на себе почнаа да ми се враќаат стари, поинтензивни чувства на страв. Едноставно колку некогаш и да сакам, не смеам да бидам оставена на себе. Овие од друштвото мое се приказна сама за себе. Од тие кои излегуваат редовно само со еден можам да зборам, другиот ужасно ме нервира, а со третиот имам максимум две недели повеќе муабет. Останатите успеваат да излезат еднаш месечно и поретко, а со нив сум поблиска. Не знам дали е ова животот на возрасен каде никој нема време, секој има обврски. Ако ова е процес на транзиција - тешко ми оди. Ми недостига другар ми кој замина да студира во друг град зошто далечината си го направи своето. Секое идење ми е подалечен. Или можеби едноставно секогаш сум имала по една, до две другарки. Не би рекла дека пријателствата ми биле токсични, но кога имав две блиски другарки тие или:
    1) се караа, па ме тегнеа меѓу нив како родители во развод;
    2) или беа преблиски и ретко ме селектираа дека сум таму.
    Прв пат имам пријател кој ме бара за кафе, каде не сум иницијатор само јас зошто ќе побудалам дома од самотија, каде имаме заеднички теми за разговор, слични ставови и забелешка дека таа ги има лошите карактеристики на дечко ми, а јас лошите карактеристики дечко ѝ, па знајме да се караме во одбрана јас за нејзиниот, та за мојот. Сакам да кажам, најдов пријател и моменталното отсуство ме тера да се чувствувам како во средно. Сама. Можеби опкружена со луѓе, ама сама.
    Некогаш се карам со себе зошто излегов од меурчето, кога немав потреба за дружење ама па друг пат си велам ако не излезев немаше прво да го запознаам дечко ми, немаше да запознам другарка ми, ни па другар ми иако последниов период не сме најблиски. Ама некои пријателства си одат, други идат. Се плашам да не почнат само да си одат, а не да идат.
    Па си викам да си ги земам шансите и сакам да се отворам, но од луѓе кои ми се допаѓаат се уште две девојчиња. Со едното излегувам често и ми се допаѓа. Секогаш ми треба време да се привикнам на човек. Другата ми е колешка. Ја знаев од средно ама јас socially awkward, таа socially awkward и никогаш не се здруживме. Барем една да имаше еден пар, можеби ќе имав уште едно пријателство. Односот не ни е како колешки туку како пријателки, но секогаш велам дека ми треба време однос со некој човек да ми помини во пријателство, вистинско пријателство.
    Ми олесна.
    Кога ќе напишам и ми олесни не знам ни дали да пуштам мислењето ама ете.
    Изгледа има и невидлив дел останат од недочистена маскара, па сега печат очите јбг.
    Немаше ни толку да си влезам во чувствава ако станев во нормално време каде има пто да ми зема вниманието, но здраво е да знам на што сум со себе.

Последна измена: 8 октомври 2017
    На senjorita-v, Annora, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  8. LudaJakimovska

LudaJakimovska Активен член

Се зачлени на:
    30 август 2017
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    33
    да ми се живи и здрави масажериве секој ден така убаво ГИ масираат нервиве абе за диплома...па и на крај јаготки на шлаг сите ме сакаат и почитуваат.....КЕ ЗБЕСНАМ БЕ ЛУЃЕЕ:x (си поприкажав да ми олесни)

На najbolja и sj *O* им се допаѓа ова.
  9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.098
    Цел свет ми е пред нога, можам јас.

На hermosa му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ivimis

ivimis Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    523
    Веќе неколку години како да не сум јас, од среќна и позитивна личност како нешто преку ноќ да ми се случи... Се почна кога се запишав на факултет, заради грешка на една проф при запишувањето ме ставиле друг смер и електронски сите предмети ми беа различни, и ништо ајде трчав секој ден само да си го оправам факултетот, ми кажаа да чекам до септември .... за жал не успеав да запишам година и тоа не беше по моја вина туку заради некој сосема трети... жал ми и криво ми е а учам и трудам се ама некогаш е џабе.... ослабнав од проблеми имав 40 кила на ништо не личев се ми се сруши, сите планови .... Имав булимија повраќав после секое јадење и не бев свесна за ништо. Сега едвај си го вратив здравјето ама џабе е седам дома и тешко ми е

На Aleksandar1212 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.088
    На крајот од денот,пак сум сама.
    Проклето сама.
    На никој не му е гајле кога ќе се затворам во соба меѓу 4 ѕидови,како сум,што ми се случува....
    И се надминувам сама,и психички кризи,и емоционални и физички болки.
    Пробав да споделам,ама освен привремено сожалување ништо не добив.
    А иронично е што за истите тие личности јас одев во оган и одам без да размислам.
    Секој има некое проклетство во животот,а моето е осаменоста и глупавоста ;)

На senjorita-v, hermosa, ЕденЧлен и 7 други им се допаѓа ова.
  12. LanaSGirl

LanaSGirl Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2016
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    1.118
    Глупава сум што пред небитни луѓе кажувам премногу за себеси,а потоа ти го злоупотебуваат тоа.:@

На buba4e89, AlmedinaDina88, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. *Infinity*

*Infinity* Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2017
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    275
    Многу е заебано кога се бориш со своите демони во себе.

На Algorithm, hermosa, buba4e89 и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Ники.

Ники. Популарен член

Се зачлени на:
    5 декември 2016
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    1.266
    Зошто гледам толку негативно на новите работи што се случуваат околу мене..?
    Во се знам што е добро или ми тргнало на добар пат,знам уште од почеток да најдам негативна ситница.
    :headbang: :swear:

На buba4e89, ELIDavor и Rama им се допаѓа ова.
  15. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.129
    Лицемерие ,лицемерие насекаде но најстрашното нешто ми е баш тие што ти се најблиски и што највеќе ќе им веруваш е баш тие ќе испаднат најголеми лицемери како мојата родена сестра.

На Aquamarine93 и Rama им се допаѓа ова.
  16. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365

Spomnuvas - ne se borev dovolno, ne se borev koga trebase.

Za da se socuva edna vrska, za nejzino socuvuvanje treba da se borat dvete strani. Dokolku se bori samo ednata strana, taa bitka e izgubena pred da zapocne.

Dokolku se' bilo korektno od tvoja strana, a toj odlucil da zamine so druga - so zdravje neka odi, znaci deka ti ne gubis nisto.

Sega boli, no koga utre ke poglednes na situacijata potrezveno, ke sfatis deka idninata e pred tebe.

Bez sekoj se moze, taka i bez nego, no so sekoj ne se moze, kako sto ne mozelo so nego.

Zdravje, ke se pojavi nekoj so koj ke moze da se gradi idnina.

Gradenjeto idnina e timska igra, a za dobar tim se potrebni dve strani.

Glavata gore i gledaj kon idninata, bidi mi dobro. :) :hug:

17. ivimis

ivimis Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    523
    Кој е за муабет нека ми пише порака :*: Најтешко е навечер кога секакви мисли ти поминуват низ главата и неможеш да заспиеш

На sj *O* му/ѝ се допаѓа ова.
  18. sasaSasa

sasaSasa Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2015
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    29
    И срце и душа ме боли.

19. s.w-e.e-t.y

s.w-e.e-t.y Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    432
    Само мене ли ми се случува да не можам на глас да кажам како се чувствувам? Секогаш кога ќе се обидам да разговарам со најдобрата другарка за тоа што чувствувам се кочам..не можам збор да изустам, како да имам некоја грутка во грлото...ете баш вчера се обидував да и кажам дека ми се свиѓа нејзин другар и да побарам помош од неа во врска со тоа, но не можев. Таа си мисли дека не сакам ништо да и кажам за мојот живот и дека нешто кријам и поради тоа често ми се лути. Ве молам дајте ми некој совет сакам да можам отворено да комуницирам барем со неа.

На Nuny му/ѝ се допаѓа ова.
  20. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    3.149
    Ако може кај некој да се обратам за совет, мн би ми значело.

На Nuny му/ѝ се допаѓа ова.