Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Разговарајте за да ви олесни душата

Дискусија во 'Психологија' започната од Buddygirl, 5 февруари 2013.

1. SURF

SURF Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2016
    Пораки:
    263
    Допаѓања:
    1.331
    Пробај да го најдеш коренот на се тоа и од почеток да го преиспиташ.
    Можеби медиумскиов терор со информации за Коронава додаден на секојденвните проблеми, желби и очекувања не притиснаа сите . Некои подобро , некои полошо се држат. Некои дури и не ни издржаа за жал.

Пробај најди некој вентил на издувување на негативниот набој. Пробај со некое ново хоби, земи читај книги ако сакаш мозокот да го пуштитш на пасење во фантазијата, земи почни да спортуваш ( мислам на некаква физичка активност како возење точак, пешачење, искачување на некој рид или планина).
    За лежењето во кревет ќе ти кажам дека ништо не е бесцелно доколку извлечеш некаква порака во смисол да направиш одмор пред да продолжиш.

На Nightwish11, mira.mira, Hellobeautiful и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    Не знам како да се извлечам од потребата да контролирам се' и секого околу себе.
    До тој степен што се соочувам со изливи на бес кога нешто не е како што сум планирала, дури и да се работи за поместување на некој ,,безначаен'' план како одење на кафе. Буквално вријам во себе, а се трудам да не го истурам бесот на луѓето околу мене, знам дека после ќе ми биде криво што сум постапила така.

Знам дека не можам се' да испланирам и да подредам, знам дека е потребна и спонтаност, но сум станала толку нефлексибилна и ригидна што почнав да ги одбивам сите околу себе.
    И постојано се обвинувам себе, и за нешта што добро знам дека не се моја вина ниту пак се под моја контрола.

На Nightwish11 и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  3. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.079
    Допаѓања:
    7.360
    Prvo proveri da NE si anemichna.
    Potoa pochni da citas knigi za samomotivacija ili poseti nekoj online seminar. Definiraj celi vo zivot.
    Obidi se sekoj den da smenis po edna rabota koja ti smeta.
    Poseti psiholog, porazgovaraj.
    Periodov e takov koga site ne sme motivirani I sekojdnevniot stres so covid ni deluva na psihichkoto zdravje. Ke pomine no barem napravi mali promeni na sekojdnevieto.

Последна измена: 25 јули 2020
    На Nightwish11, Hellobeautiful, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Cuvstvuvam ogromno razocaruvanje, nemam sila veke...neznam sto ke bide, neznam zosto si go pravam ova sama na sebe...
    Gospod neka mi dade sila!

На Anie93 и Fidorija им се допаѓа ова.
  5. Aqualina

Aqualina Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    921
    Па ај подобро да пишам отколку да си држам во себе. Налетав на еден колега кој додека студиравме беше најнесериозен од сите, само се зафркаваше со нас женските и редовно беше прозиван и од едукаторите за тоа и ми текна кога почнавме со работа тој едвај еден месец додржа. Нејсе пред неколку години бев на интервју во една од најнапредните фирми кај нас и кога се запишував во книга за евиденција на лица кои влегле во фирмата тој ден видов дека пред мене дента на интервјуто бил и тој и се зачудив. Личност со нула амбиција, со повуци потегни што полагаше, мама го протињаше насекаде, ама ај не е тоа моја работа. Дојде и мој ред на интервјуто, се во ред до делот дали планираш да раѓаш, WTF:drunk:(facepalm) :|
    И на крај дел од протоколот на интервјуирање, ај сега ти прашај не нешто и нормално ме интересира кои ми се шансите за влез, и ми вика не се надевај многу, ти ќе треба да основаш фамилија.
    Кога по некое време разбирам колегава го примиле, нели он не раѓа:mm:
    Добро е што не ми рекоа влагаш ама потпиши дека три години нема да раѓаш, така да родова дискриминација до незнам ти каде, до кој левел веќе:puke:
    И не сум се замарала за ова се додека во една група каде е машко админ не испадна по објава на едно загугулено сликче каде се гледа главата на женско да тргнат милион објави на исмевање на нечии изглед, и муабети женскиве се ракламираат, а во истата група машки сликани опрчени на цела слика си стојат и никому ништо.
    И во странство го има ова не дека не, ама во фирма и надлежни установи има да го/ги ставиш во судница и добиеш на тужба и ољуштиш и нормално каде има строги правила еднакви за сите има и почитување на истите ,а не родова дискриминација и навреди на различни ми ти основи.
    Епа тоа е тоа што ни фали, како за почеток па патем може има некаква шанса да се оправи и друго или има некаква надеж-таа последна умира.
    п.с. Државичка во чии образовен систем Родовите студии се воведени пред неколку години и воопшто не се вреднувани и ставени на пиедестал како оние кои со децении постојат, па што да пишам а да не заплакам, се ожалостам и на крај опсујам:@

На SummerGirl, 1209, SnowWhite8 и 6 други им се допаѓа ова.
  6. dankee

dankee Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    772
    Сакам да ти го коментирам овој дел, знам колку боли и имам го осетено истото или пак ке ти ја понуди работа само за да те гледа пошто ги има и такви примаат жени за да ги гледаат. Јас еве како одговарав на таквите прашања на интервју. Јас им велам : Господине/Госпого, тоа е прашање од приватен аспект на кое одбирам да не одговрам и е работа која опфака работи кои нема во никаков размер да влијаат на работата. Јас можам да завршам 100 работи во една година и да одам породилно( во случај да останам бремена) а може мојот кокурент што е машко да ја завши истата работа во 5 години. Јас се сметам со особа со принципи и се посветувам на работата. .. И според протоколот како што велиш ти треба прашање од твоја страна, јас секогаш прашувам : Во случај да ја добиам понудата за работа, што е тоа што вашата фирма го прави што би се одвојувала од другите ? Со ова прашање секогаш ги замислуваш и мислат дека имаш повеќе понуди и те сметаа за појака и попаметна. Мене ваквите по дрски одговори, одговори со став ми отварале повеќе врати.. Вакви неморални прашања ги има и ќе ги има.. сум добила прашање од стилот и кои ми биле родители. Но само културно, одмерено да им покажеш дека на нив ти им требаш а не тие тебе, само така ќе покажеш став. Тешко ти е знам но сакав како совет да ти дадам за следна прилика... се надевам за успех наскоро.. Не се разочарувај!!!!!

На SummerGirl, teaiva, 1209 и 7 други им се допаѓа ова.
  7. QueenBeyonce

QueenBeyonce Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2014
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    850
    Постојаното живеење во идинина(што ако?), те спречува да ја живееш сегашноста. Анксиозноста ко состојба постојано те тера да размислуваш на сите негативни исходи на некоја ситуација(иако шансите за нивно одвивање се минимални)... Знам дека чувството е тешко и дека тешко можеш да го отргнеш. Би ти препорачала разговор со психолог(ако ти е страв да отидеш физички, има многу психолози што работат по телефон/онлајн). Јас лично би можела да ти препорачам да пробаш да живееш во сегашноста, да се пронајдеш во некое хоби, да правиш нешто што те исполнува. Од друга страна топло ти препорачувам физичка активност( па макар и една прошетка), медитација и слично...

На Anie93, Корнелија и SURF им се допаѓа ова.
  8. Aqualina

Aqualina Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    921
    Тогаш не знаев дека во која мера и насока да е прашано така треба да се одважиш да одговориш, ама беше ова пред неколку години. Сега со овој мозок и став буквално цел есеј усно ќе испеам:D
    Фала за насоките и примерите на одговор, се е во ред тоа, муабетот ми е дека тогаш се разочарав дека и во фирма од таков калибар фигурираат особички со таков дијапазон на прашања и начини да те разоружаат. Ама па и фала им, после тоа поттикната од ова делумно, запловив во други води, а за интервјуа сум имала и почудни од оваа од аспект на темите кои се обработиле, ама во оваа дискриминацијата им беше во преден план ставена. Се надевам извлекле поука од тоа тие од тимот што работат регрутација и селекција:)

На SummerGirl, teaiva, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. dankee

dankee Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    772
    What doesn`t kill you makes you stronger. Се е лекција ,се надевам и тие ја добиле својата :)

На SummerGirl, tina2018 и Aqualina им се допаѓа ова.
  10. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Daali se e vo glavata nasa?!
    Prasanja,odgovori,zamisli,fantasii, ponizuvanja, velicenja, ogranicuvanja ili vozdignuvanja...
    Dali zivotite si gi pravime sami horor ili pak nerealna najubava bajka!?
    Dali imame izbor na patot koj ima samo edna nasoka?
    Dali..dali.. dali..
    Milion prasanja nieden odgovor!-nesakam na 80god da gi doznaam odgovorite.
    Velat kolku si postar tolku si pomudar,.dali e toa taka?
    Dedo mi velese i 2 min pred tebe da go videl sonceto, pomudar e postar e od tebe...

На teaiva, Cherry333, mira.mira и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. turist

turist Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    443
    Мудроста се стекнува со интерес, размислување, барање, истражување. Мала е мудроста само од возраста.

На Anie93, *Amethyst*, mira.mira и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2016
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    4.865
    Луѓенца ми треба помош. По природа сум затворена личност и не сакам многу да се социјализирам, ама во последно време немам волја за ништо, не сакам ни да слушнам за излегување, кога ќе ме викнат веќе незгодно ми е да ги одбивам. Дома ми е исто многу грдо имам многу несогласувања со домашните и некако најубаво ми е да сум сама. Што не е во ред не можам веќе вака.

На Callie и ThePharmacist им се допаѓа ова.
  13. ThePharmacist

ThePharmacist Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2020
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    765
    Без пријатели не можеш да функционираш. За лошо за добро тука се. Запрашај се што добиваш сама а што со пријатели па одлучи што ке правиш понатаму. Дали во најтешките моменти ти е подобро сама или со пријатели. Ете и форумов ти е еден вид виртуелен пријател.

На SINOLICKA_123, poenta и mira.mira им се допаѓа ова.
  14. turist

turist Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    443
    Најди друштво што сака да оди во планина или природа. Во планинарски дом, шатор...може да си неколку дена сама, ќе ги исчистиш мислите, разведруш духот

На teaiva, eliesaab и tina2018 им се допаѓа ова.
  15. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.280
    Допаѓања:
    9.105
    Не е ништо лошо да сакаш да си сама, некогаш е потребно да си посветиш време на сама себе.

На Anie93 и mira.mira им се допаѓа ова.
  16. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    1.121
    Фала ти мила, веќе почнав да вежбам, внимавам на исхраната, решив да си отворам сопствен бизнис па се фокусирав на тоа. Едноставно сфатив дека морам САМА да си помогнам. И се радувам што направов таков чекор. Мислите ми се насочени на дриги поубави работи, некои денови тешко ми е, признавам, ама таков е животот. Сепак фала ти за советите:l:

На eliesaab, Anie93 и QueenBeyonce им се допаѓа ова.
  17. QueenBeyonce

QueenBeyonce Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2014
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    850
    Баш ми е мило што сте успеале да се пронајдете во нешто и што сте фокусирани на тоа. Верувам дека сте силна личност и дека ќе ги искористите своите потенцијали. ❤

На eliesaab и Корнелија им се допаѓа ова.
  18. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    2.397
    Ај што денот ми е залуден, и животот ми е. Коа два дена не те бара никој, кога два дена седиш и само таванот го гледаш сфаќаш колку си сам и колку немаш никого. Имам една голема мечка, си спиеме заедно. Само неа си ја гушкам. Се прашвам каде згрешив толку. До толку на никој не му чинам? Само искрена љубов сакав и да сум среќна, да сум среќна макар на еден ден ама џабе. И ајде кажете ми причина да не се убијам. :)

На Indiegurl, SnowWhite8, edna_malecka и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.791
    Допаѓања:
    19.646

Немаш никаква причини за да се самоубиеш. Само треба да ги смениш погледите кон животот, пронајдиш свои активности во текот на денот и цел во животот, макар и да е да појдам до продавница да си го купам омиленото чоколато и каснам!

На elenaxbbg, edna_malecka, teaiva и 4 други им се допаѓа ова.
  20. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    2.397
    Имав многу работи што ги правев, многу занимации. Сега немам ни желба ни сила за било што.