Ок е разликата по мене. На тие години во принцип девојките размислуваат доста позрело од машките врсници, па постар партнер би одговарал
Девојка 26, дечко 39 години мислење? Искрено, имаме ептен добра конекција. Страст. Разговор. Разбирачка. Скоро 9 месеци. Најмногу ме плаши како би се справила со влијанието на околината.
Со кое влијание, на што мислиш поконкретно? На 26 години веќе не треба да ти е гајле за мислењето од околината. Околината стално ќе има некое мислење. Двајцата сте возрасни.
Не мислев на широката околина. Гајле ми е за нив. Најмногу мислам на тесното семејство. Мислам дека никако нема да прифатат толкава разлика во години.... А од друга страна, си викам, ќе се помират ако сум среќна
И јас сум во сличен проблем, колку и да не се замараме во себе пак мислиме како ќе прифати другата страна, јас , бидејќи сестра ми е мажена за 9 год постар и случајно кога разговарав со една роднина и кажав дека и јас најдов 10 год разлика, ми рече, е браво све старци донесовте дома...така да, ако ти е толку важно ќе се навикнеш на секакви ккоментари
Твојата среќа треба да им е најбитна. Ако нивните предрасуди ги редат пред твојата среќа, не треба да ти е важно што мислат, па што ако се најблиски. Твојот живот ти ќе си го живееш, не мајка ти, татко ти. Ако сакаат да прифатат супер, ако не нивни проблем.
Леле некултурни како имаат храброст така да кажат... страшно вие бидете среќни а з вакви коментари ич да не се замарате Идеално за мене би било 5-10. Завршив со врсник, не е лошо... ама ако беше постар мислам подпбро ќе беше.
Јас таков "роднина" у куќа не би пуштила никогаш. По некои работи препознаваш колку му е паметот на човека. Би го изрендала ко старо сирење, кога ќе ме види рака да ми бацува. Ужас.
Имам чувство дека сите пишуваат за врски во кои машкото е доста постаро од женското, но јас познавам и примери каде што жената е малку постара од мажот (некој месец до година-две) или каде што жената е некој 10 или 10+ години постара од мажот. Значи едниов пар - и двајцата се разведени и имаат деца од претходните бракови. Децата на жената се веќе возрасни, на мажот се школска возраст. Заедно се веќе подолго време и ми личат среќни заедно. Во секој случај тој е посреќен сега него ли додека беше во брак со бившата жена. Бев сведок на тоа како реагираа другите кога дознаа, не им беше јасно зошто маж кој сега не е веќе во брак, кој е слободен, кој сеуште изгледа добро и кој може да оди со која сака не избрал некоја помлада од себе или помлада од бившата жена. Правеа шеги зад негов грб и сл. Сега веќе се привикнаа сите, видоа дека они си се слагаат, ја запознаа жената, видоа дека е фина и престанаа со глупите забелешки. А да, и што е најинтересно, и неговата бивша жена е исто така во врска со доста помлад маж од неа.
Стара жена, ем разведена, ем со деца, абе одма да иде да се обеси, каков брак, каков маж, па уште и помлад. Ова е размислувањето на повеќето по прашање на врски и бракови на нашиов Балкан. Затоа жените по разводот стануваат самохрани мајки, а мажите си тераат и живот и ќејфој. Еве да ја продолжам низата, и јас знам среќно семејство каде жената е постара од мажот, некои 4-5-6 години, не знам точно. Но, останува фактот дека за жената почесто се коментира во негативен контекст отколку за мажот. Без разлика на сѐ, ко да мора некоја маана да ѝ се најде на сиротата балканска жена.
Можам од лични искуство да кажам за ова што имаш пишано. Јас сум од вереникот постара скоро 8 години, разведена со дете а тој никогаш не бил женет, и кога почнавме врска немаше ни деца, сега имаме заедничка ќерка од 3 години. Неговите ме прифатија нај нормално, ни дете, ни развод па ни години им сметаа ( не се од Македонија) ама затоа пак од мојава страна сите се потресоа, како така јас разведена со дете а да бидам во врска со ерген плус толку години по мал од мене, демек на почетокот можи не ама после може да почне да ми префрла, дека нема да го прифати детето, еден ден да бара помлада жена и такви некој глупости Веќе 6 години сме заедно и фала му на Бога се е супер меѓу нас. Сите се помирија ама муабетите јас никогаш нема да ги заборавам.
Јас сум помала 2 години од сегашниот дечко, дома ми коментираа зошто сум си нашла помал, несериозен сигурно бил. Само во Македонија уште овој прост менталитет е.
Верувај, тие што се апла постари се уште полоши. Посериозни за мене биле тие што се година две поголеми од мене одколку тие што биле 10+.
И тоа е стереотип. Не се согласувам да бидам искрена. Имам другарки што имаат постари дечковци 3-10+ години и имаат убави врски. Помал или постар, битно да ти одговара личноста. Над 18 години мислам дека не треба да се прави муабет воопшто за разлика во години.