Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Разлика во години

Дискусија во 'Врски' започната од Bright, 25 ноември 2009.

1. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    1.835
    Се согласувам. Мојот сопруг од мене е постар 10 години но во се имаме разбирање еден спрема друг. Во некои ситуации од се прилагодува накај мене, во други ситуации јас накај него. Се додека се има разбирање, слога, љубов ништо друго не е битно. Во нашата околина на многу луѓе им сметаше што е толку повозрасен од мене(зборувам за луѓе од страна, што гледаат попреку), но ние не им се замараме. Се додека ние се согласуваме и на нас ни оди добро нема што да се замараме со тоа што мислат другите.

На Bellaa1234, LittleZuzu, daylight и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.846
    Да,Вајлд и кај мене имаше што се омажија,ама се омажија повеќето.Зборот ми е дека ете тие момци кои тогаш почнуваа врски со малолетни девојчиња имаа чесност во намерите ,не играа нечесно, само да ги злоупотребат,повредат, девојчињата,ако веќе се впуштиле во врска со нив.Денешната слика која сум ја формирала од разговор со моите деца е дека денес премногу се зачестени ваквите врски а во кои момчињата одат чисто за забава,да го задоволат чисто нивниот нагон, а без да притоа водат сметка дали некој е доволно зрел и дали ќе биде повреден емотивно.
    Сепак ,како и да било, мене ми е непоимливо и тогаш и денес ,како може физички,ментално да ги привлекуваат девојчиња од 14 години .Или се педофили или тешки дудуци,што не биле способни да привлечат девојка спрема нивна возраст ,па им останале не созреани пубертетлии.

На auslader му/ѝ се допаѓа ова.
  3. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.215
    Допаѓања:
    4.253
    Глупости, да имал такви нагони таквиот би гледал 5-6 годишни а не тинејџерки. Тоа само значи дека голем број машки (не сите) подоцна созреваат од девојките, па така не треба да нè изненади тоа. Е сега токму затоа што не се доволно зрели, баш затоа не треба да прават деца, сескуалните нагонин можат на друг начин да си ги задоволуваат. А за брак и деца треба далеку поголема зрелост, и двајцата партнери да се 25 може да биде малку.

На tel-ef му/ѝ се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Нечесно е по дифолт.
    Пишав погоре, зошто мислам така:
    ...аха...
    Направија 'чесни жени' од децата?

На see.emily.play, Bezimenka90 и Anne Boleyn им се допаѓа ова.
  5. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.846
    Под ,,чесност,, ,подразбирам дека не ги злоупотребуваа сексуално,пријателка беше од 15 во врска со сегашниот сопруг ,а станала интимна на 19 ,имал разбирање дека не е подготвена,повеќето имаа тогаш разбирање,за разлика од денешните што ич не им е гајле,гледаат дури да ги изманипулираат.А кажав дека не оправдувам, ни тогаш ни сега и не ми е поимливо да те привлекува толку мало девојче.

Последна измена: 2 август 2022
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Абе, на некое ниво е груминг.
    Си ја 'одгледува' по негов терк.
    15 е дете, како сакаш сврти.

Рачунај, фронталниот кортекс расти до средината на 20тите.
    А баш тој дел од мозокот е одговорен за аналитичко размислување и носење разумни одлуки.

На Sergio298, cresa-jagoda, Ajronmen и 4 други им се допаѓа ова.
  7. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.345
    Допаѓања:
    11.944
    Е, баш ова. Затоа таква личност не сака девојка врсничка, затоа што не би можел да ја одгледува како сака, а со девојче може како ќе му текне, затоа што е неискусно дете.

На auslader, cresa-jagoda, Ajronmen и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.031
    Допаѓања:
    14.434
    А женско постаро од машко 5години?
    За тоа што ќе кажете:rofl:

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    Сосема нормално :)

На Srckata28 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.831
    Допаѓања:
    23.488
    Во тој период што претпоставувам е период со први врски и „моткања“, што се не прават за да им се допаднат на врсници, не па за валидација и угодување на постаро машко. Абе си знаат предаторите кого да одберат. Само што тинејџерките ќе се разочарат кога ќе сфатат дека дечкото не е заљубен во нивниот карактер и ум, туку нивната наивност и неискуство. И ќе им остане ко вид траума од тие години.

----------------------------------------------

Инаку, последнава реченица што ја пишав, ме натера да прогуглам, и најдов интересно истражување на каков ефект имаат врски со постар партнер врз менталното здравје на една адолесцентка. @tel-ef Значи има дури истражувања на оваа тематика, да си знаеш. Во истражувањето пишува дека % на депресија кај адолесцентки со постар партнер е колективно зголемен за разлика на адолесцентки со партнер врсник - и тоа и кај оние што имале секс со постариот партнер и што немале. Убаво е да разгледаш.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6076385/

На Glowy, Noemi, Anne Boleyn и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Anah

Anah Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    1.380
    исто голема разлика е женското ако е 20 а машкото 15

На Angie1432, cresa-jagoda, Ajronmen и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Годините не се само бројка. Годините се искуство и до некаде созреаност. Затоа во секој период од животот се очекувани различни работи да се прават. 15 години, почеток на средно. Многу млади во овој период мислат дека се созреани и дека имаат многу животно искуство. Тоа може да е така, но споредено со нивни врсници. Во никој случај не може да се споредува со некој 20 годишен.
    Според мене 5 години разлика (мислам на врска 15 годишна со 20 годишен) е премногу голема.
    Добри совети дадоа членките.
    Што гледа дечко од 20 години во 15 годишна? Сигурно не мисли сериозна врска.

На Lady D ❤️, elimkd, Minionn и 13 други им се допаѓа ова.
  13. Vil

Vil Активен член

Се зачлени на:
    3 август 2022
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27
    Се согласувам истото го мислам и јас.

На Lady D ❤️, Just.do.it и auslader им се допаѓа ова.
  14. TheTruth*

TheTruth* Активен член

Се зачлени на:
    6 јули 2022
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    350
    Потполно се согласувам со ова и другите исти мислења на темава од различни членки. И затоа во претходниот коментар пишав еве пример како мајка на 15 год. ќерка ако дознаам или ми открие дека е во ваква врска со ваква разлика во години внимателно ќе следам какви и се емоциите, како се однесува и како им се одвива врската. Во вакви ситуации кога се млади и неискусни деца, родителите се законски одговорни за се во врска со ова.
    Ако добор сум информирана и еве хипотетичка ситуација за склучување брак на 16 год. треба потпис и дозвола од родител или законски старател.
    Не се ваквите врски, ако се тоа воопшто и врски, баш онака супер и романтични како што на млади год. можеби би биле доживеани, дури и најдобри намери да има партнеров од 20+ год.
    И не мислам дека многу се неинформирани за ваквите појави, ама се повеќе си мислам и сум уверена дека некои млади се втурнати и од самите старатели за одредена финансиска надокнада кон вакви активности. Колку се пријавени и спречени, ама и колку не се тоа е жално, па завршуваат со бременост на многу рани години и испаѓа дете да расте и гледа дете.

На auslader, fbaby и Vil им се допаѓа ова.
  15. Rose-Mary

Rose-Mary Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2022
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    45
    А 22 и 17?

На Тианче му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    8.923
    Само сакав да истакнам дека со оглед на сите мислења што ти ги прочитав, сепак ме увери дека годините може да бидат доказ за тоа кој-колку е зрел.
    Мислам, и со ова мислење и со сите наредни, сама си пукаше во нога.

Твоја си е одлуката. Праша фино лепо, ти одговорија.
    Да, 6 години може да не е голема разлика. Ама, да, огромна разлика прави тоа која е возраста на лицата. Има огромна улога тоа што ти имаш 15.
    Дали ти е океј 10-11 годишно девојче да е во врска со 16 годишен тинејџер? Технички и двајцата се малолетни... Нека е и врската без секс... Ти си само 4 лета постара од тоа 11 годишно девојче.

Од машка гледна точка те уверувам дека дечкото не е зрел чим се впушта во врска со 15-6 годишна девојка.

Да знаеш дека е голема веројатноста да почне да се срами од тебе и да те крие. Пошо тој или завршува факултет сега, или работи, а ти ќе тргнуваш во средно.
    Замисли кога на работа ќе го прашаат дали има девојка/која е/колкава е. Дали мислиш стварно дека би кажувал?
    Ако те крие - red flag!
    Ако не те крие туку се фали дека фатил средношколка за девојка - уште полошо!

Уште поважна работа, ти си ја расипуваш младоста а можеби и иднината, бидејќи верувај, на 22 годишен дечко што работи нема да му биде интересно и забавно да пишува домашно со тебе кога ќе се вратиш од школо. Дури и ако му е, пак и тоа е многу чудно.
    Како и да е, ти ќе треба да седнеш да учиш, а тој ќе има време на претек, и ќе сака да има активности со девојка му. Ти, како помала, веројатно ќе се плашиш да го изгубиш бидејќи тој е, нели, позрел од сите машки што ги знаеш, па ќе ти трпи училиштето само за да имаш време да "вложуваш" во врската.

Еве стварно нека е зрел дечкото. Ако е, тоа значи и дека веројатно би сакал сериозна врска.
    Не мислиш дека се уште немаш доволно уживано во детството, и дека си го кратиш со тоа што се впушташ во сериозна врска на 15 години?
    Во најубавиот период си од животот.
    Во најбезгрижниот. Сега најмногу учиш, најмногу се обликуваш. Растеш како личност.
    Зошто си додаваш непотребни компликации во младоста.
    Буквално животот само што ти почнал. Буквално сега почнуваш да правиш спомени.

Пак ќе речам, твој избор.
    Ама не им се лути на девојките што ти пишаа тука. Сите се во право.
    Со тоа што одиш против сите, всушност треба да ти е јасен знак дека можеби и не си толку зрела колку што мислиш.
    Ова можеби ќе го сметаш за навреда, ама искрено, не е.
    Не го сметај ни за грижа - мислењето на рандом ликови од интернет. Но те молам барем земи ги во обѕир мислењата и размисли за нив, макар и да не се согласиш на крај.

Терај си ко што ќе си решиш, во спротивно цел живот ќе ти се виновни твоите или пак форумџиите.
    И продолжи да дуваш и на јогурт ко што велиш, за да не дојде до тоа да се обвинуваш и себе си еден ден.

Ама ако бараш одобрување од луѓе на темава и ситуацијава, од повеќето од нас (повозрасни) биди сигурна дека нема да ја добиеш.

Последна измена: 3 август 2022
    На mode-kristina, Celltica, Oneo и 24 други им се допаѓа ова.
  17. Priroden

Priroden Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    2.947
    Како вчера да беше на факс го слушам еден колега што непрестанува да збори пред колешките, абе ја до скоро идев со 15 годишна.
    Ова у времето Милан Станковиќ коа им беше на тинејџерките омилен, иста таква шишка и шатиран. Си викам човече, да признаеше дека си геј пред нив ќе те разбереа, ама од тој момент когс го кажа ова за 15 годишна мислам ко чудак го гледаа до крај. За шо зборувате жити се... По 20 години имавме тогаш.

Најголема разлика коа бев 28, идев со 21 годишна многу многу незрела али ми одговараше у моментот(странство, изглед, едноставно кликна кога се запознавме во ноќниот клуб). Оттогаш се некако или се со незавршен факс, а преориентирани на некој друг или некако со маки завршиле па знам дека се 23-24+

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.676
    Допаѓања:
    7.941
    5-10 години ми се океј, ако се полнолетни и двајцата.

На Nikola_83 и anggell им се допаѓа ова.
  19. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.877
    Допаѓања:
    25.380
    Сум била со 5 години постар дечко . Во тој момент , јас имав 13 а тој 18 години . Врската беше околу 3-3ипол месеци . Убаво ни одеше се , освен потребите . Тој имаше потреба да биде поинтимен со мене , но јас не сакав , не бев спремна едноставно . Секако , ми понуди да чека додека самата не сум спремна , не сакаше да се разделиме само поради секс , но јас не сакав . После неколку недели од тој разговор , јас ја прекинав врската . Отворено разговарав , му објаснив дека јас не сакам тој да ме чека мене , дека и двајцата сме премлади за да се обврземе , животот е пред нас нели ..

Денес , тој си е среќно оженет со девојка со приближна возраст на него . Исто и јас сум мажена со сосема друг човек , кој е постар од мене само цели 8 месеци :D .

Не жалам за врската што ја имав со тој дечко , баш напротив . Мило ми е што барем еден од бившите бил човек и човечно сме се разделиле . Каков баксуз бев порано , сите петарди мене ми се паѓаа (facepalm) .

20. _Cotton_Candy_

_Cotton_Candy_ Активен член

Се зачлени на:
    3 септември 2022
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    44
    И јас бев на твоето место и исто така ја прекинав врската. Да сте двајцата полнолетни океј разбирам и не би ми сметало но сепак секој не е спремен за интимност кога другиот партнер е спремен. Јас исто така би сакала да сум повеќе време со некој пред да му се доверам со моето тело.