Deca ne se dijagnosticiraat so parafilii i narusuvanja na licnosta. Dodeka se vo formativni godini, sekoj pravec moze da go fatat
Nema vrska menstruacija so imanje deckovci. Hormonite ti se strapnuvaat, daleku pred da dobies. I imase i togas takvi koi imaa deckovci/devojki na 13. Otsekogas imalo. Samo se poretki. Statisticki, prviot seksualen odnos go imaat okolu 16. Nekoi porano, nekoi pokasno, ama vo prosek e 16.
Не е точно ова. Мислам, може да е точно за тебе, ама дека тогаш беше вака и на 13 не се одеше по журки и клубови е голема лага. Постара си од мене, но добро се сеќавам на дадичките кои беа твои години, ги имав во комшии. Со нив растев и знам што се правеа. Шемата беше исто како и сега, одење по кафичи/клубови. Тогаш имаше за секој по нешто: рок, турбофолк и техно/транс музика. Се правеа рејвови, забави, лајв бендови. На 13 години сите се шминкаа, дали темна, црна шминка, дали светла со сјаило. Карго панталони и стил на Аврил, карирана сукња и бела маичка без ракави или пак фенси стил со кратки миничи и штикли. Кога не искачаа во клубови, се седеше на маало, на едни скалички, и тука знаеа и мене да ме носат, пошто бев премал за кафичи. Сите имаа дечковци постари од нив по 3/4/5 години, пушеа цигари, и правеа сето она што и денес се прави. Ништо не е сменето.
Во Скопје не беше воопшто вака. 2-3 другарки бевме, мали друштва, сите поделени. Можеби зависи и од друштво и околина, воспитување. Машките на тие години исто прави деца беа, цело време кошарка и фудбал само се играше пред зграда. Прво излегување во кафич мене во прва средно ми беше. Не сме биле сите исти такви. Родителите немало теоретска шанса во клуб да не пуштат на тие години. Дискотеки во 3, 4 средно...
За Скопје и ти зборам. Не знам како било по другите градови. Ама Скопје тогаш сите искачаа на 13 години, исто како што искачаат и сега. Се правеа седенки во парк до изгрејсонце. Вие сте биле исклучок, отколку пракса. Потсети се колку девојчиња имаа дечковци во основно. Од моја генерација ретко која девојка се немаше бакнато пред средно. И јас првиот бакнеж го имав на тие години. Сексуални работи не, но онака детски и романтично, да. А и се збореше за секс, воопшто не беше табу тема, иако може го немаа во толкав број како што го имаат денес на тие години. Не знам. Ама не дека тогаш се играло со колички и кукли на тие години... Да не се лажеме.
^или сум постара бајаги од вас,или такво ми било друштвото, ама ова Били што го кажа на 13 години во мое време никој не го правеше. Дискотеки и штикли на 13? На 16 почнаа да не пуштаат на кафе до 9.30 максимум, а на 13 игравме ластик во двор. Прво нормално излегување во диско,со штикли, со шминки, чуда,уфилмана ми беше на 18..... Гледам подруго време е сега,внуките мои на 14 излегуваат по дискотеки, ко ќе се дотераат како теткици, страв ме фаќа што ме чека допрва со моиве
Чудно ми е и мене ова што го прочитав, а не сум ни стара. Дискотеки, штикли, шминка, дечко на 13? Кој нормален родител го дозволува тоа. Малку беа такви, се знае како ги викаа тие, радодајки и од дисфункционални семејства оставени без грижа и надзор од дома.
Чудно е излегување на 13 години. Се согласувам со тоа. Но нешто што забележав и ми смета е тоа "радодајки". Зошто само за девојките се збори дека се лесни или радодајки ако имаат секс, а за машките тоа се смета за нормално?
И за машките имам исто мислење за тие што одат со секакви, "машки курви" (таков дечко никогаш не би погледнала), само тие некако многу покасно созреваа, на 13 ние во клас многу повозрасни личевме од нив. Дека за женски беше муабетот, па се надоврзав.
Може немало дискотеки, да, сме излегувале со 50 денари, некогаш ни со толку, ама дека не се правел муабет за секс, дека немало мување, дечковци и што уште не, не е вистина. Јас бев лејт блумер, и тоа скроз, ама сум го сведочела ова. Аман, никој не ве обвини лично, ама да не се правиме на Тошо.
Повелете девојки, потсетете се. Не беа тие времиња толку далечни за да нема снимки. Во публиката може убаво да се види дека има многу деца. Како може да ги наречеш тие што оделе во дискотеки дека се радодајки? Демек грев било да се оди во дискотека и шминка на 13 години.
За среќа не сме сите исти, може тоа е и убавото. Не знам зошто е тешко да се поверува дека не биле сите такви деца како што се опишува тука. Ниту ќе дозволам детето да ми биде такво. Кога е дете ќе биде дете, има време да се биде возрасен, дискотеките, шминките, дечковците и штиклите никаде нема да им избегаат.
Стара си ти...или не си од Скопје. Во прва средно ги имав првите штикли, 3 сантими де, ама штикли. Во средно почнав да се фарбам и да се шминкам. Е дискотеки не памтам, јас сум па уште постара, и не ми беа нешто по мој кеиф. Почнав да излегувам во средно, да сум дома со последниот автобус ( не со последниот ноќен). Не растевме во саксија, ама јас мислам, поодговорни и поедуцирани бевме. За твоите не бери гајле, нема кај нас ноќен живот.
Имаше журки за деца во вулкан бе. Јас не идев во диско толку рано ама на 13 дефинитивно излагавме и се шминкавме и се дотерувавме. Не познавам никој што играше ластик на 13 години. Исто така не бевме "радодајки", ниту пак сме сега. И скроз е очекувано сето тоа, да брзаш да пораснеш и да личиш пресмешно во процесот, ама тогаш сите тие работи стануваат интересни така да скроз е нормално.
А зошто збориме како се однесуваат 13 годишни девојчиња? Јасно е дека хормоните работат и треба тоа да е нормално колку што е нормално за машките на таа возраст, а знам дека за машките деца поинаку гледате на оваа тема. Многу е можно 13 годишно девојче да се сексуализира самото себе, да е битно да ги "напумпа" градите со потпунки и да се фрла на постари момчиња пошто е "зрела" и пак одговорноста е кај 18 годишник кои нема никаква работа да гледа во толкаво девојче на сексуален и романтичен начин.
Каква ментална гимнастика де прави во темава, просто неверојатно. Развиени биле бе, имале менструација... Да се е*ат вашите ќерки и синови на 13 години и кондоми да им купувате обавезно. Умни тие на мајка. Изопачени.
Bas se zamisliv,ama jas na 13 igrav so barbiki hahahaa ne stikli da nosam,ili da se sminkam hihiihihhhhi