1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Разочарување од терапевт

Дискусија во 'Психологија' започната од Fraerce4, 17 јуни 2024.

1. Fraerce4

Fraerce4 Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2024
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    71
    Незнам како да ја опишам оваа ситуација како проблеми или како состојба, како да почнам но ќе се обидам да бидам краток и да опишам тука.
    Јас сум лечен алкохоличар за среќа кај мене целото лекување одеше повеќе од добро, на моменти дури и заборавам дека некоаш сум пиел алкохол.
    Пред да отидам да се лекувам на конец бев да станам и зависник од коцка, за среќа и тоа се решеи, односно кога престанав да пијам коцкањето само по себе исчезна а долговите не беа толку страшни што ти вратив без некој поголем проблем.
    Зато само ќе кажам памет во глава гледајте да не си навлекувате пороци зошто пороците сами по себе еден по друг се влечат понатака.
    Во групите за лекувани алкохоличари престанав да одам не поради некоја посебна причина туку зошто многу инсистираа на тие упати кои мене ми беше многу незгодно да ги земам од матичната. Така продолжив еднаш неделно да ги посетувам се додека неколку пати не ме опоменаа да не доаѓам повеќе ако не донесам упат. И ок престанав да доаѓам зошто и онака немав некој проблем односно желбата за алкохол речиси исчезна како и никогаш да ја немало, не пијам и тоа е тоа.
    За ова морам да им се заблагодарам зошто навистина ми помогнаа апстиненцијата да биде долга и квалитетна.
    Сепак уште на почеток ги прашав дека сакам и да престанам да пушам на ова добив одговор дека не е добро од еднаш да ги оставам сите пороци за што се сложив. По една година решив повторно да отидам кај нив овој пат не за пиење зошто тоа е веќе позади мене туку за цигари.
    Бев изненаден дека во цела болница сите доктори, психотерапевти пушат, ми беше чудно како ќе ми дава некој совет за нешто кое самиот го прави.
    Сепак решив дека нема смисла да барам помош за пушењето таму зошто очигледно сите пушат и тоа не го гледаат како некој проблем како што го гледам сам. Така решив да направам некој план за одникнување со вклучено искуство од алкохолизмот. Така на своја рака си почнав терапија која ја земав за одвикнување од алкохол но поради тоа што многу ретко ја пиев или воопшто не ја пиев зошто немав потреба ми остана цела мала апотека. Всушнот се работи за лекови за стабилизирање на карактерот односно да нема големи промени во расположението, нешто кое многу значи при одвикнување од било која зависност.
    Така јас веќе неколкку месеци на своја рака престанав да пушам.
    Она кое ме изненади вчера!
    Вчера одам во Хилтон на едно предавање на Смиљан Мори, мотиватор словенец кој пред се го следам зошто е редовен во вежбањето, па сам платив карта за да го слушам неговото предавање. Очекував дека откако платив 40 евра ќе биде едукативно предавање но тоа всушност излезе предавање каде он сака да ували некои осигурања и каде речиси сите што се дојдени се поканети од некого. Откако сватив што е работата некако издржав до попладневната пауза видов дека има ручек па ручав и решив да си одам. Кога одеднаш гледам дека во организацијата е присутна мојата психотерапевтка која толку месеци разговарамев како да ги препознаваме разни тригери, за алкохол, и разноразни зависности. Тогаш сватив деак мојата психотерапевтка е влезена во оваа понзи шема и она активно работи.
    Откако си отидов да ја земам колата и да заминам на враќање поминав поркај влезната врата а таму ја видов мојата психотерапевтка како замислено пуши и се надева на некое „богаствто“ кое секако не постои.
    Во тој момент си помислив, кому сега овде му треба помош? Мене кој се ослободив и од никотинската завистност покрај алкохолната или неа која веќе има 2 зависности.

Темава ме трогна, некој коментар???

На SigmaMan и arabella_ им се допаѓа ова.
  2. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    757
    Допаѓања:
    911
    Pa sto ako pusi cigari,i go sledi SMILJAN MOIRI,psiholozite gi zamisluvas kako bogovi i nadluge ,pa te tresnalo od glava deka se covecki bitija.Golemi ocekuvanja.Doktorite isto ke ti recat ne pusi i ne se debeli loso e,ama i tie go pravat toa.Celosno go razbiram tvojot sok.Znaeme site deka kocka i alkohol ne se sporeduva so zavisnost od tutun.So sreka.

На Lanna89, GirlLove, злоба и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.341
    Допаѓања:
    137.450
    И поповите исповедаат па се грешници и тие. И тие пушат и пијат.
    Јас откажав цигари и ми се згадија оти пушач ми објасни кои се последиците.
    Ми рече, ќе немаш заби, јас ги извадив сите и на 40 ставив вилица.
    Косата ќе ти стане тенка и кршлива, како мојата.
    Ноктите жолти.

Здивот и алиштата ќе ти смрдат, а ти нема ни да знаеш оти си навикнат на мирисот.
    Парите ќе си ги трошиш на цигари, 5000 месечно.

И кога сфатив, ми се згадија и прекинав.

Така што, не е страшно, они сакаат, пушат, ти кажале како ти да не пушиш и делувало.

Не се изненадувај од луѓето, само луѓе се.

На Lanna89, SV1911, Трагедијаупмм и 7 други им се допаѓа ова.
  4. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.127
    Допаѓања:
    3.230
    Прво, честитам за твоите лични постигнувања, огромен личен напредок, дополнително, што станува збор за неколку зависности во едно време.

Второ, гледам дека навистина ти оди добро затоа што стануваш свесен за иронијата на “реалноста“.Иако, во одредена рака тоа е трагично, стануваш посвесен, но, ја немаш поддршката на едно здраво опкружување, потпората поради која и си станал зависник. Како човек да не западне во зависноста, ако е свесен за нејзината иронија? Тешко е, верувам.

И затоа, имаме огромен раст на зависности од секаков тип, од алкохол, преку коцкање до мобилни телефони. Кога стварноста е цинична мислиме дека зависноста е решение, но, не е, бидејќи на тој начин станува двојно цинична, станува цинизам на бегството во една цинична стварност, но, тоа е замка, со едно бегство не се избегнува друго бегство.

Што се однесува до доктори што пушат/имаат 30 кг вишок, психијатри што се бизнисмени, говорници маркетинг - агенти,, „И тие биле луѓе“ не ги оправдува, не се на нивото на своите професии, заклетви... Секако, во одредени случаи има оправдувања, но, не во глобала, не со таква френкфенција... Сѐ е во ред со тебе, другар. И јас како човек без „класични“ зависности, и некој што е здрав (барем до сега) сум ужаснат.

Добриот доктор треба да е модел за здрав живот, добриот адвокат/судија за правичност, добриот архитект за естетика и инженерство, добриот проповедник за цврстина и вера, што е усогласена со постапките... Не, нема оправдување! Си наишол на лоши примери.

Но, бидејќи , немаш премногу избор, со оглед на тоа што многумина се вакви примери, следи го она што ти велат, но не го прави тоа што тие го прават. Биди подобар од нив! Така не само што ќе излезеш од зависноста туку ќе бидеш поусогласен со своите убедувања од нив. Ваквото градење на карактерот ќе ти помогне да имаш силна основа никогаш повеќе да не бидеш зависник.
    ..

Трето, ти препорачувам, наместо на вакви „мотиватори“ да се упатиш кон читање на реферетни книги од психологија/психотерапија за зависности (и не само тоа), или да си најдеш подобар психотерапевт (обидувај се додека не го најдеш), тие секако се ретки, но верувам ги има.

Четврто. Имаш добар увид, направи убав преглед низ неколку реченици, за тоа колку е всушност „ироничен“ светот и како таа иронија се испреплетува низ разни домени. Кога би напишал книга, јас би те читал.

Последна измена: 17 јуни 2024
    На Lanna89, GirlLove, Gentlewoman! и 12 други им се допаѓа ова.
  5. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.402
    Допаѓања:
    13.877
    @Fraerce4 фрли 40 евра за Мори? Он е доминантен со години и си збира пари на ваков начин. Да не ме сфатиш погрешно, еве конкретно тој ми падна во очи и нека стои ова тука и за другите.

Си контрадикторен, сам свесно ја судиш нејзе иако и ти самиот си бил таму. Имаш избор да продолжиш да работиш или да си најдеш друг психотерапевт.

На Angie1432, Mumoftwo30 и nextredstyle им се допаѓа ова.
  6. Fraerce4

Fraerce4 Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2024
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    71
    @eliesaab, Ако ме читаше внимателно ќе забележеше дека јас мислев дека предавањето е од едукативен карактер во смисла за себеразвој, бизнис стратегии итн, всушност и по тоа го знам Мори. Појма немав дека таму се дилаат животни осигурувања и дека повеќето таму се поканети и немаат платено. Со други зборови само јас сум платил и не сум разбрал како што треба за што е собирот :)

7. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.402
    Допаѓања:
    13.877
    @Fraerce4 скроз внимателно те читав. Се прашува или се пребарува (ако не си го слушал никогаш).

8. Fraerce4

Fraerce4 Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2024
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    71
    Пребарував после тоа, и еве што најдов, тоа и што го мислев. Дечково детално го опишал, се намерно им е смислено.
    Можеби не е место овде но ако да имаат и другите јасна престава за преваранти од ваков тип како Мори, Витанов итн...

Pozdrav,izvinjavam se sa okasnelim odgovorom. Smiljan Mori radi istu onu staru piramidalnu stvar samo pod novim ruhom, uvaljivanje vrućeg krompira gde je jedino njemu zagarantovana zarada. Odabrao je osiguranje jer se radi o sivoj zoni, i tu će teško neko da ga optuži za prevaru osim ako se ne radi o debelim dokazima.

Prevaranti poput njega će tražiti bilo koji način da uzmu novac, pa po cenu i da batale u potpunosti MLM a i da ga transformišu u nešto neodređeno, samo da bi se došlo do novca. Zbog interneta, kritičara i sad korone, MLM mora da menja oblik ili mu sleduje propast ali neke osnove su još uvek tu, kao što je slepo verovanje u lidera / vođu i nametanje samo jednog načina razmišljanja u kome nema mesta za bilo kakvo kritičko razmišljanje i sumnju.

Kako ja vidim, on zvanično radi sa osiguranjem a iza leđa potura neko MLM lupetanje u stilu life coaching i slično. Pošto su mnogi tzv. MLM lideri doživeli hladan tuš, dobrim delom i mojim tekstovima protiv raznih prevara u poslednjih nekoliko godina, više svoj pravi “biznis” ne reklamiraju putem svojih društvenih naloga nego ih drže pod ključem, van očiju javnosti, samo za “odabrane”.

Ja sam par puta kačio objave sa fejsbuka takvih poput Morija, da bi sad iste te osobe svoje “biznis” profile krile iza anonimnih naloga ili nepristupačnih linkova. Cilj im je da zaobiđu prozivke za svoj “rad”, i da što manje javnost zna šta oni konkretno prodaju ili uvaljuju.

Nadam se da sam bio dovoljno jasan da MLM samo menja oblike kroz godine kako bi se predstavio kao nešto novo ili kako je prošao revolucionarne promene, a da je i dalje glavno oružje prevejanih prevaranata poput Morija, jer sa njim mogu lako da kontrolišu potencijalne članove i kroz bajke o uspehu ih odvoje od svog teško stečenog novca.

9. Fraerce4

Fraerce4 Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2024
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    71
    Ти благодарам Виктор, да да ќе напишам поопширно за опшествово во кое живееме, ова е ужас. тло каде создаваме и гаеме пороци ужас одвратно опшество имаме. Убаво примети доктори со +50 кг не можат да лекуваат дебелина, па што сака да е!

10. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.562
    Допаѓања:
    127.710
    @Fraerce4
    Па, друг пат прво гледај подобро да се информираш пред да платиш.
    А, за пороците на другите да не те чуди. Има многу такви.
    Ти само држи се до твојот пат на ослободување и оздравување од твоите пороци. Не дозволувај изборот на другите да ти влијае.

На Fraerce4 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Vikktorr

Vikktorr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2015
    Пораки:
    1.127
    Допаѓања:
    3.230
    Не е само кај нас, за жал, еве, овој говорников не е наш., иако кај нас има некои специфични „феномени“. Секако во култура како американската каде пушењето е општо осудено, би било незамисливо доктор да е пушач... Молам другар. Со среќа. Пиши ми ако ти треба дополнителен разговор, некогаш.

На Fraerce4 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.243
    Допаѓања:
    226.502
    Чекај, за да откажеш цигари си зимал терапија којашто си ја зимал кога си се откажувал од алкохол?

13. Fraerce4

Fraerce4 Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2024
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    71
    Всушност многу малку или воопшто не сум ја земал таа терапија кога сум престанувал да пијам. Да сега сам на своја рака си ја земав за да се одвикнам од пушење, зошто имам цела мала апотека дома од тие лекови. Смета?

14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.243
    Допаѓања:
    226.502
    Дечко ти ќе створиш зависност после од таа терапија.
    За алкохол не знам, ама пушев од 14 год (да, убаво прочита) до 34.
    Преку ноќ ги оставив. Два дена тешко, потоа никому ништо.
    И ако си склон на пороци, можеби треба да побараш помош од психолог, ИНДИВИДУАЛНА, за да ојачаш малце во самодоверба и во карактерот за да немаш вакви фрки.

На halfasoul и purpleblue им се допаѓа ова.
  15. Fraerce4

Fraerce4 Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2024
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    71
    веќе не земам ништо, земав првите недели на своја рака да ништо страшно, и да сакам да земам повеќе немам толку имам башка што не сум склон кон таблети јас и кога треба да ги земам не ги земав не пак сега.

16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.243
    Допаѓања:
    226.502
    Најдобронамерно ќе го кажам ова.
    Не може да речеш не сум склон на таблети.
    Тоа е луксуз.
    И јас сум СКЛОНА на јадење чоколадо но свесна сум дека кога ќе речам СКЛОНА не зборам за склоност кон респираторни болести ( каде човек нема избор), туку ТИ имаш избор, односно јас во врска со благо цигари итн итн.
    Одлучи се што сакаш да бидеш во животот.
    После одбери го патот да стигнеш до тоа. ТОЛКУ.

На Dentina му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    757
    Допаѓања:
    911
    Vo familija imam pusac koj saka da ostavi cigari,koi se tie lekovi za ostavanje cigari i kaj se odi vo koj centar.Ako moze podetalno.Na nekolku pati gi ostavase, po nekolku meseci,posle pak se vrakase .?

18. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.849
    Допаѓања:
    39.644
    Еднаш зависник, секогаш зависник, не го заборавај тоа, елем биохемиски се случува во мозокот процес, и кај психички и кај физички зависности, што делува како брза награда, па секогаш има ризик да се врати некој на порокот.
    За преварантот видов од пријателка што се бафта со тоа смарт мани, да , смарт е само за тие на врвот на пирамидата. Другите биваат искористени, ес симпл ес дет.
    За заблудени психолози, ги има секакви. Една ластовица не ја прави пролетта. Има психијатри алкоси, клептомани и слично.. И сите ги знаат пример во мал град.
    Едноставно не оди таму и точка.
    Јас не би одела кај пререлигиозни на пример, иако верата е општо прифатена за разлика од млм.
    Секој со својот избор. И ти си отишол таму, па може и таа сфатила после дека е глупост.
    Јас имам ама умрено од досада на сељото витанов, отидов оти бев на гости во друг град а домакинката борџеше некому услуга да се појави.
    Си броев овци во паметот и издржав некако, чудејки се како ги лаже. Ноооо, тоа е, се е за луге, преваранти постоеле и постојат. Боље запознај ги, за да не наседнеш.

На SV1911, MarijaMi90 и eliesaab им се допаѓа ова.
  19. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    757
    Допаѓања:
    911
    Fraerce4 moze i licna poraka da mi pises vazno mi e tvoeto iskustvo, za pomos ,kako hieni ti se nafrlija ovde,bozem site tolku ispravni i bez nieden porok.Ti cestitam za uspehot i hrabrosta.

На halfasoul му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.296
    Допаѓања:
    41.016
    Еми очигледно тебе, кој скокал од зависност у зависност, а не неа шо си пафка на пуш пауза...

На halfasoul и eliesaab им се допаѓа ова.