Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рак во блиската фамилија

Дискусија во 'Психологија' започната од Zlatusko, 11 ноември 2010.

1. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Чудно е се, чудно и после ќе се чуствуваш.
    Татко ми без болки си замина, само со водата во плуќата се измачи два дена.

На Dentina му/ѝ се допаѓа ова.
  2. SonlivaDevojka

SonlivaDevojka Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2020
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    21
    Tatkomi vekje ima tecnost i preku toa se posomnevaa deka se raboti za rak pa napravija ispituvanje

3. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.789
    Допаѓања:
    4.836
    @Bibi30 не знам ништо за тој тип што го има татко ти.
    Јас правев испитувања и ми рекоа дека нема метастази.
    На извештајот пишуваше дека има отечени лимфни јазли кои што се под 5 мм. Мислам дека ако се над 10 мм тогаш се смета за метастаза. Директно може не пише. Ако ги има тие информации во извештајот побарај на интернет, не ме фаќај за збор за ова.
    Ви пуштам среќа да биде се во ред.

Едит: Др. Кралева е мошне добра во Систина, ако сте во можност закажете консултација само, пишете и маил лично на неа со прикачен извештај. Може да ви даде насоки, може нема ни пари да ви земе за консултација, а може ќе помогне. Хистопатолозите исто се добри таму, пишете маил за второ мислење.
    Притиснете за пет скен, барајте конзилијарно мислење. Бесплатен е на државно во пет институтот, на приватно околу 800 евра мислам дека е.

Последна измена: 17 февруари 2021
    На Bibi30 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. SonlivaDevojka

Се зачлени на:
    9 ноември 2020
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    21
    Neznam dali se raboti za istoto no na izvestajot pisuva nesto vaka
    "Mekotkivni fragmenti po napravena bronhobiopsija so promer do 3 mm prosledeni vo parafinska procedura i obraboteni na poveke nivoi"
    Inace od sistina ni se ovie rezultati tamu gi odnesoa

5. WarriorAngel

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.789
    Допаѓања:
    4.836
    @SonlivaDevojka мислам дека тоа се примероците кои се испитувани од биопсијата. Фрагментите кои се доставени за анализа.
    На пет скен покажува за зголемени лимфни јазли.

6. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.655
    Допаѓања:
    29.369
    @SonlivaDevojka и тетка ми го имаше ова, се лечеше на онкологија не кај Симонида туку кај тој докторот. Ајде да не коментирам колку се неодговорни и суетни двајцата, зависиш од нив и мораш да ќутиш. Кај тетка ми кога открија не беше проширено, ама беше на место со многу крвни садови и не можеше да се оперира, барем никој не се нафаќаше. Одма почна со хемотерапија, ама и нејзе ја бафтаа со контрола на долг период, и после некое време почна да и се кочи левата рака, едвај да може да ја користи и еден ден мислевме да не има удар, ја однесовме итно во болница, и испадна дека и метастазирало во мозокот. После тоа одеше на зрачење ама веќе ни беше јасно дека е џабе, и само гледавме да и се олесни ситуацијата. Затоа и од мене совет од срце е да проверувате почесто и да не чекате, може нешто ќе може да спречите.

Периодот кога ќе е на хемотерапија многу ќе е осетлив организмот, на вируси, бактерии ќе треба екстра екстра пазење и ќе мора суплементи за подигнување имунитет. Ние имунофан дававме, за среќа во периодот додека беше болна тетка ми не фати вирус или грип, ваљда беше ефикасно. Исто и суплементи од печурки пиеше, канабис и фрејхер. Повеќе на живи јадења да е, природни сокови. Ви посакувам што помалку тешки хемотерапии и позитивен исход:hug:

На mssuniquee и Dentina им се допаѓа ова.
  7. SonlivaDevojka

Се зачлени на:
    9 ноември 2020
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    21
    Ti blagodaram mnogu. Tie suplementi mozat da se nabavat od apteka ili nekade se poracuvaat? I na tatkomi mu davame najrazlicni prirodni raboti napraveni za imunitetot da mu go drzime sto povekje. Neznam iskreno kako kje odat tie raboti utre e na prvata hemoterapija pa kje vidime sto i kako ponataka.

На renata77 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.655
    Допаѓања:
    29.369
    Шитаке печурките како апчиња ги има во повеќето аптеки, имунофан, има спреј и ампули, ние тогаш набавувавме од Русија немаше тука, ама сега имам видено онлајн дека и кај нас има во некои аптеки. Фрејхер е масло од канабис без тхц, во Зегин аптеките ако не се лажам.

9. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.988
    Screenshot_20210217-234659_Gallery.jpg

Овие се мислам најОК ама не се препорачуваат за тие што имаат проблем со црн дроб..
    Имунофанот има страна на фб..

Маслото Freyherr е многу слабо..според мене џабе пари фрлени..ако веќе се дава нешто ма база на канабис, барем да е вистинското.. Не само да се трупа организмот со масла и апчиња..

10. WarriorAngel

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.789
    Допаѓања:
    4.836
    Дали некој бил кај др. Ѓорѓи Бабушку за гинеколошки/онколошки проблеми во Ремедика?

11. SonlivaDevojka

Се зачлени на:
    9 ноември 2020
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    21
    Kako mozam da dojdam do nejzin kontakt?

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.363
    Па јави се во Систина,закажете консултација-преглед

13. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.988
    Закажи во систина иначе не верувам да ти врати на мејл ако не сте нејзини пациенти..
    Ама пробај..
    slavica.kraleva@acibademsistina.mk

14. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    53.169
    Иначе тука да прашам, прават ли кај нас било каде такво генетско испитување за рак?

15. jok

jok Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    905
    На МАНУ сајтот пишува дека прават некои испитувања. Ама дали е навистина така, треба да се праша директно кај нив.
    http://www.manu-icgib.mk/aplikativna-dejnost/10/genetski-testiranja

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  16. WarriorAngel

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.789
    Допаѓања:
    4.836
    @mssuniquee прават генетски испитувања во МАНУ. За BRCA1 и BRCA2 е околу 80 000 мкд. Не знам дали воопшто ти се потребни тие, но само за тие знам цена.
    Во Авицена има два пакети за генетски испитувања. Едниот кој го содржи гените што конкретно ми требаат беше околу 92 000 мкд.
    Другиот пакет што ми го предложија беше со повеќе гени, не знам што содржи пошто не го направив, тој беше околу 120 000 мкд.
    Авицена немаат информации за ова на сајтот, се јавив да ги прашам.

Едит: на Фармацевтскиот факултет имам правено за мутација за некои гени поради тоа што ми се покачуваат тромбоцити одвреме навреме без некоја посебна причина. Тоа ме чинеше околу 1200 мкд. Може таму прават и други испитувања, ама немам информации.

Во МАНУ е бесплатно да направиш генетски испитувања ако имаш потврда дека некој од фамилијата има мутација.

Во Жан Митрев можно е да прават, на страната нивна пише нешто за генетски испитувања, ама нема многу информации.

Последна измена: 21 февруари 2021
    На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    1.179
    Пишував погоре за татко ми. Направи компјутерска, на онколог сме сл недела. Ги пратив доктор зет да ми ги прочита. Од 3мес до година му дава...има депозити на црн дроб. Стомак полн со вода (ќе се обидам на ургентно вечер ако сакаат катетар да му стават да се олесни). Психички паднав. Само јас знам (ма да мислам и он знае уште од првиот пат кога отиде на онколог сам со биопсијата, само не ни кажува). Немам со кого да направам муабет. Мајка ми е пресекирана, 50год се заедно, цел живот за болни се грижи, не знам дали да и кажам, срце ќе ја стегне, мислам она пред него ќе замине. Немам брат/сестра... на мм му кажав он има изгубено татко и брат од рак... И он не знае што да правиме, осетил на своја кожа дека нема спас...цел ден на работа сум уплакана, нез кој крај да го фатам... Болело у пм

18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Ќе седните сите тројца и отворено ќе разговарате.
    Не е твој товар, за сама да го носиш.

Треба да мислиш и на себе. Доправа ќе имаш живот за живеење и проблеми твои за решавање.

Ви посакувам многу среќа :hug:

На thelittle17 и Bibi30 им се допаѓа ова.
  19. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Каква е неговата општа состојба?

Пред 5 години кога му го открија ракот на татко ми, не викна докторот дека ако не се оперира и не ја извадат бешиката дека за 3 до 6 месеци ќе го изгубиме.
    Он одби да се оперира, живееше добро 4 години лани летото примаше хемотерапија и ја поднесе супер.
    Ама пушти петастази на црн дроб се полнеше со вода и за многу краток период почина.
    До 20 јануари беше на нога возеше се шеташе живееше како нормален човек.
    Во Градска однеси го ќе му стават катетар.
    Он и со катетарот многу тешко мокреше бубрезите откажуваа.

За тешко е многу, јас не се препознавам мислам дека ќе полудам сите околу мене ги мразам.
    Плус и трудна сум и чуствувам вина што неможам да го исплакам туку само си собирам.

На thelittle17 и Bibi30 им се допаѓа ова.
  20. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    1.179
    Он вака е супер, подвижен, деца ми зема од градинка без проблем. Сега малку психа го мава, ама јас му давам задачи,знам нема да ме одбие, да не залегне.. ќе видам онкологот штоо ќе каже, дали би оперирале, а за катетар го носам тогаш вечер во градска... И јас ги мразам сите,сите ми се криви сега...