Стигна резултатот од патологија, пишува Lentigo maligna melanoma, pTNM=pTis, pNx, pl0, pR0, Stage0. Clark level 1, TIL 2. Треба допрва да оди со наодов кај докторката што ја оперираше, знае ли некој да ми објасни што значи ова?
lentigo maligna melanoma-рано откриен карцином на кожа clark level 1 -проширено е сега засега само на епидермисот til2 претпоставувам е комбиниран начин на лекување…имунотерапија плус хемо
Меланомот е во рана фаза и нема инвазивни знаци. Со правилно следење и превентивни мерки, прогнозата е треба да е добра. Одете на преглед што е можно побрзо и превземете све што треба. Се јавува поради долготрајно изложување на сонце.
Каква е таа имуно терапија и хемотерапија, бевме тука на дерматоохија докторката рече дека според неа нее страшно дека тоа се решавало со операција, допрва треба да оди на клиника кај докторката што ја оперираше.Танжман се ослободив малце сега ова ми е шок, а и таа ке западне скроз психички ако трева да оди на хемо терапија,од тоа и е највеќе страв.
Ако е Stage 0 меланомот, најверојатно ке го отстрани хирургот ткивото со оперативен зафат. Нема потреба за хемотерапија.
Ти благодарам,се надевам дека е така ,пишува stage 0 и таа е веќе оперирана,се надевам дека со тоа е завршено.
Jas neznam kade e najsoodvetno da se iskazam,pa eve tuka. Prvo veruvam deka na sekoj od vas sto se soocil so vakvi dijagnozi dali za sebe ili za nekoj blizok voopsto ne vi e lesno. Jas osven na Gospod na nisto drugo ne racunam. Tatko mi odednas pocna da se zali na golemi bolki pod rebrata voedno i vo vratot. Posle tolku cekanje red,salteri,doktori go odnesovme na Dezuren vo Voena bolnica. Go hospitaliziraa na Oddel Pulmologija. Nitu nekoj ne izvestuva nesto,nitu se dozvoleni poseti. Ni kazaa deka ke mu pravat Biopsija(toest doznavme skrisum od sestrite)no ne na Beli drobovi tuku na Crniot drob,bidejki na magnetot se pokazal nekakov plik. Prima infuzii,plukjata e ok(iako e pacient na HOB)no cekame rezultati za Crniot drob. Bolkite pod rebra mu prestanaa,dali od infuziite tamu neznam. No sekoj den se zali na vratot(voedno ima i vratna spondiloza)i neznam nakade da terame. Saka da si dojde i da odi na masazi a voedno i ne mu kazuvame kakvi ispituvanja mu pravat,i na nikade ne sme. Dali nekoj od vas ili vas blizok se soocil so vakov problem? Pozdrav do site
Знам дека ти е тешко но пробај да се смириш.Вие ко прво уште немате дијагноза на канцер така да не си прави да ти е уште потешко. Правење биопсија незначи по дифолт дека постои сомнеж да пациентот има карцином туку може да се прави и во случај на инфекции, израстоци итн. Ако не дај боже има канцер болките во никој случај неможат да исчезнат од инфузии , туку тоа може да се случи само ако прима хемотерапија. Поздрав и секое добро.
Ima golemi bolki de podobro mu e de mnogu poloso,mi rece nemozam da disam od bolki posledno. A seuste nemozat da otkrijat kade e tumorot,mu pravele bronhoskopija na pluka bil cist,se somnevaat na tumor na crn drob ama nemaat postaveno dijagnoza. A jas neznam kako da pomognam,da mozam pola od bolkata da ja prevzemam ke ja prevzemam. Prvpat se soocuvame so vakvo nesto
Zdravo na majka mi i otkrija pred dve godini rak na beli drobovi, primase hemoterapija i radioterapiija , sega pie samo apcinja dadeni od onkolog, na snimka se vide deka e namalen rakot , no taa ima mnogu bolki nikakvi lekarstva protiv bolka ne pomagaat i mnogu e omalaksana. Ako ima nekoj iskustvo da spodeli kako ste pominuvale vo toj period sto e pomagalo .
Kaj mene tatko mi e 13 ti den vo bolnica,se somnevaat na tumor na crniot drob i demek treba 4 dena za rezultati,on se cedi od bolki nisto ne pomaga. Jas nz 13 dena dosega infuzii,apcinja,de se zima krv,pa de cekaj od magnet 4 dena cd to nee procitano,pa edvaj dodeka napravija Bronhoskopija,pa dodeka stigna na red za biopsija i fati vikend. Dali stv tolku traat ispituvanjata ili kaj nas nikoj ne se zamara neznam.
Pocituvani Dali nekoj od vas ili vas blizok se soocil so golemo ostetuvanje na crniot drob? (Bolestite pusti da ostanat,ti go menuvaat zivotot od koren naopaku,mislam i koj zivot prezivuvanje).
Татко ми.. Од цироза до рак 4ти стадиум.. Повели прашај што те интересира Тумор маркерите какви му се? Оштетување е или рак?
Мене блиска роднина сега скоро ми почина од рак на уста, луге мои, тоа се невидени маки, да не му го посака човек ниту на најголемиот душман. Тоа е бавна и тешка смрт, во крајниот стадиум ниту можеш да јадеш, ниту разговетно да зборуваш. Тоа се невидени маки за болниот и невидени трауми за блиските.
Здраво, се надевам се е во ред и не треба дополнителни терапии. Но ме замисли, на мајка ми и се појави нешто така испакнато бело па ќе ја носам на лекар. Каква беше во вашиот случај и дали приметивте промена и отидовте на лекар?
Pocituvani clenovi, Dali vasite bliski sto boleduvaat od rak na odreden organ,eve na crniot drob ako imate nekoj iskustvo,dali licnosta spie? Dali vo celiot proces na lekuvanje moze da se vkluci lek za smiruvanje,sepak e golema psihicka vojna,no lekot koga ke splasne emocii ke otspie ke odmori organizmot. Dali se zalat na bolka vo ramoto i vratot(a ne na bolka vo stomakot)vo megjuvreme ima i spondiloza od c5 do c7 vratni prsleni. Ve molam za odgovor ili sovet Mene me fakjaat tahikardii od nervoza i nespienje probuvam da pomognam kolku mozam isto kako i site vas.
И закажаа уште една дополнителна операција да отстранат повеќе здраво ткиво околу за да не остане нешто недај боже, и рекоа дека тоа е само рутински за нејзино добро и за да бидат 100 % дека комплетно се е отстрането, и дека нема да има потреба од дополнителни терапии.Следниот месец ке ја оперираат, сега е супер, и ги извадија конците и раната и е заздравена. Инаку отиде на дерматолог за сосема друго нешто, и излезе на стомак едно од оние како мевца како брадавичка и почна да и смета да го закачува бидејки беше на место баш каде што е каиш од панталони и слично, и тогаш докторката ирекла дај да видиме други бенки, и кога ја видела таа на грбот одма изреагирала.Беше како флека,рамна со кожата со скоро црна боја и неправилни рабови, со големина околу 1 цм.И јас треба да одам да ги проверам моите, имам еден куп на грбот, којзнае какви се, сега станав сомничава на се, децата и маж ми ги скенирам буквално.Да не се повтори кај никој само.
Јас веќе имама една сомнителна и на незгодно место е на рамото, не смеам на сонце да ја изложувам, буквално не смеам да пливам зошто секако ќе е на сонце, а за сончање да не правам муабет. На мајка ми и излезе една баш како што кажа како мевце како брадавичка и нема боја ама ќе ја носам. Приватно или државно бевте на дерматолог?