Рак во блиската фамилија

Дискусија во 'Психологија' започната од Zlatusko, 11 ноември 2010.

1. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.256
    Допаѓања:
    4.922
    Оди за секој случај, на државно беше преку мој термин.Инаку има купаќи како за децата со ув заштита и ракави, јас такви порачав сега и за мајка ми и за мене, јас имам лупус и секако не смеам да се сончам воопшто.

На Iva:) му/ѝ се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.883
    Може да зема лек за смирување.
    Болките проверете да не се метастаза некоја.Скен на коски правевте?

3. Happywoman

Happywoman Активен член

Се зачлени на:
    5 јули 2023
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    50
    Magnetna rezonanca trebase da pravi nemozel pripagjal tamu mu se loselo isplasen od prethodniot den koga mu proveruvale plukja i ne mu napravile.
    Dijazepam ne mu pomaga od 5 mg koga pie nemoze da zaspie,a pola tableta pojse mu deluvase.
    Treba da poseti Psihijatar jas mislam,da si ima terapija za smiruvanje.

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.883
    И психолог.Можеби добро ке му дојде разг со стручно лице.Денеска скоро секој психолог раб и онлајн.
    Магнет/скен/кт е мн битно да направите за да исклучите метастази.Прашајте дали има опција да го успијат на кратко додека снимаат.Или да го боцнат со дијазепам.

На Happywoman му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.349
    За спиење и смирување канабис.

6. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    972
    Допаѓања:
    1.408
    Дали може да пожолте кожата од самата хемо? Чудно ми е зашто и татко ми прима хемо ама е во ред а чичко ми целиот е пожолтен,блед, ослабнат и многу е нервозен.. Правеше ехо на абдомен освен малце што е зголемена жолчката друг проблем нема исто и онкологот му кажа да направи кт на мозок бидејќи тој карцином пуштал метастази и на мозок ама и тоа беше во ред.

7. liliput22

liliput22 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    709
    На што му открија карцином на татко ти? Иначе тоа што е чичко ти пожолтен повеќе ми изгледа дека е од самиот канцер( претпоставувам или на панкреас или на црн дроб- тие два канцери даваат симптоми на жолта кожа) отколку да е некоја последица од хемотерапијата- јас барем не сум чула за таква нус појава од самата хемо.За бледило да- нормално ослабен имунитет од самата терапија доведува да човек изгледа побледо, но тоа што е пожолт не би требало да е од хемото. Прашајте го најубаво докторот што го лечи.

Последна измена: 27 април 2025
    На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Hijabigurll

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    972
    Допаѓања:
    1.408
    И на двајцата им е дијагностициран карцином на бели дробови. Кај татко ми метастазирал и на црн дроб ама воопшто не е жолт додека кај чичко ми не метастазирал на други органи па затоа ми дојде чудно. Да,да обавезно ќе прашаме сепак ти благодарам.

На liliput22 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. АнеАце

АнеАце Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    606
    Здраво ке ве молам секој што ке разбира барем малку ако може да ми објасно колку што може . Ве молам
    20250514_104604.jpg
    20250514_104554.jpg
    20250514_104547.jpg

10. m346

m346 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 септември 2021
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    249
    Малигнизиран цервикален полип кој одговара на аденокарцином на грло на матка. Според FIGO тој е градус Ib што значи дека е ограничен само на грлото на матката и не се проширил надвор од него.

11. АнеАце

АнеАце Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    606
    Дали знаете нешто повеке како колкави се шансите за илекување или колку е опасно. И колку е лош овој аденокарцином или што е разликата помеѓу обичен канцер и аденокарцином.

12. m346

m346 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 септември 2021
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    249
    Во однос на тоа дека е во рана фаза може да има одличен исход ако се почне со третман навремено и соодветно.

На Mumoftwo30, SummerGirl и Лејди Гага им се допаѓа ова.
  13. Happywoman

Happywoman Активен член

Се зачлени на:
    5 јули 2023
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    50
    Jas go izgubiv tatko mi za mnogu kratko vreme.
    Fevruari pocnaa bolkite vo stomak se vlecevme po nase mocano zdravstvo odevme na sekoj eden lekar(i sekoj od svojata oblast si gledase i pisi lekovi bezvezni samo kolku da pise izvestaj)se dodeka ne zamoliv eden doktor da ne upati nekade bidejki site ispituvanja bea dobri a tatko mi propagjase i trpese bolki,toj ni kaza proverete tumor markeri i se vospostavi deka ima Adenokarcinom.
    Podmukla bolest za 3 meseci go unisti i go zema.
    Tatko mi bese pacient na HOB(hronicni opstrukcii na belite drobovi)koristese pumpici.
    Nemozam da se pomiram deka od tamu trebase eho da mu napravat da vidat deka ima senki i tocki,a ne spirometrija i krv i odi si doma eve ti prepisani pumpici,ili da ukazea godini nanazad deka takvata hronicna opstrukcija moze so tek na vreme da dovede do rak,pa da napravese nekoe ispituvanje(privatno,zatoa sto drzavno se znae nemozes da dojdes na red iako si bolen a ne pa preventivno)nemozam da zaboravam na doktorite sto se derea zasto vlegovme preku red(prvpat vo moi 33 god iako jas sekade sekogas tolerirav drugi sto vleguvaa)bidejki tatko mi se vitkase od bolki i baska mi se zakanuvaa sto sum vlegla a tatko mi iznemosten stana i me odbrani)nitu na sestrite na Onkologija sto go potfrija vo krevet mu podviknuvaa a istite rabotat na molenje da gi odvikas na zvonce a sto ako pacientot e sam i nema koj da gi vikne.
    Nie prvo kako luge ne sme luge,a uslovite nikakvi,tatko mi kaj sto lezese prozot bese obvitkan so vesnik za da ne duva,a da ne zboram za dali primaat soodvetna terapija.
    Preventivno nemame nisto a eden kup studenti,diplomi,doktori,med sestri,vakvi funkcii onakvi.
    Samo coveckiot zivot necenet.
    Prokleta da bide Onkologija i rakot.
    Bolesta se otkriva koga veke e docna.
    Go gledas covekot se topi pred tebe,a nemas sto da storis,nemoken si.
    A i tie sto moze da pomognat se neluge,poslednite negovi denovi go nosevme na pregled na Gastro imase takvi neizdrzliivi bolki sto kuce da ttrebase da ne pusti pred nego ke ne pustese,ama kaj nas nemase koj ni da se ponudi da go potfati za raka da kaze ajde jas ke pomognam sami so sestra mi go digavme.
    Zatoa sum rekla utre da vidam nekoj umira pred moi oci nema da mrdnam so prst,tuka od kulturen pameten pristoen,socuvstvitelen te pravat surov.
    Gad narod.Profit se gleda samo,ovca narod nemame zdravstvo na prvo mesto ama na izbori trcaat kako ovci.
    Nemame magnet da se snimime ama pari za kradenje na debelo ima,pa i vlasta gleda so kakov narod si ima rabota zatoa krade.
    I posle ke kazat ista e smrtta i za niv i za nas epa nee,nee isto da umres tuka cekajki po salteri i da se molis kako kuce na doktor da te pregleda,i nee isto za nekoj funkcioner da letne za Dubai vo najskapite bolnici i poslednite denovi da go gledaat kako Car.
    A nas sto ni e izgorena dusata sto da napravime,samo za toa nemam odgovor,bolkata mi ja dade dusata.

На Mumoftwo30, Lesy, Mucenceto и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Лејди Гага

Лејди Гага Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2025
    Пораки:
    436
    Допаѓања:
    616
    Прими мое сочуство за татко ти, многу ми е жал. Нека му е лесна земјата:(:l::l:
    Да стварно нечовечки е што не му пружиле никаква помош на татко ти. Ова не е држава луѓе, кој стигне доктор стана|(

15. Hijabigurll

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    972
    Допаѓања:
    1.408
    Прими сочуство мила,нека му е лесна земјата:( Навистина ми е многу жал.. Господ да ви даде трпение и да ви ја олесни болката:(

На Mumoftwo30 и Лејди Гага им се допаѓа ова.
  16. Dominodancing

Dominodancing Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    1.662
    Прими сочувство :hug:, по твојата случка исто како да ги гледам пред мене повторно последните денови на мојата баба ;( ;(