Ехо и мамографија е секогаш пожелно да се прат редовно особено на 40+, и особено ако осеќаш било какви промени. Така да дефинитивно закажи си и мирна гла ќе имаш. Рак ко рак не боли сем ако не притиска на некој нерв, ама секогаш it's always better safe than sorry. Вака кога си враќам филм во ПМС мене ме чешала брадавицата пред дијагнозата. Ама немам информации дали е то поврзано. До сега го немав ни размислено како потенцијален знак за било шо. Ќе биди во ред, ти праќам среќа.
Нешто како мали наслаги, како бели точки или линии. Може да бидат бенингни (90% од случаите), или малигни (ретко).
И кај мене излегоа калцификати,денес бев на мамо и ехо ми пишува на извештајот BIRADS 2. Инаку ехо ми пишува после една година,а мамографија после 2 години за контрола.Ваљда добро поминав
Ќе каже самиот доктор на колку време треба да се доаѓа, зависно од момемталниот стадиум, кај мене пишува на година преглед. Одам обавезно, 1 до 2 пати годишно, зависи.
Јас на 6 месеци ради рак дијагноза. Жените во мојот живот ги терам бар на годишно ниво да одат барем. Супер помина. Само ќе си пратиш редовни контроли како шо ти велат и тоето. You good.