1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Раничка на грлото на матката

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Mireto, 16 ноември 2009.

1. NEA

NEA Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2009
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    530
    Здраво, ми открија раничка и ја боеја со нешто - па наводно не се обојувал некој дел кој бил голем- ми зема брис за пап - да сме виделе ама и да бил чист можело да е хпв и да сме ја гореле така ќе било 100% заштитено. Иначе кај др. Парталоски одам. Прв пт ми ја виде раничката пред 3 години и тогаш демек била помал делот кој не се боел. Пред 1 год баш бев на второ мислење кај Черепналкоска - рече да ја следиме и додека не родам се што планирам да не горам ништо. Ќе пукнам додека стигнат резултати. Мислења?

2. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.389
    Допаѓања:
    16.664
    Istovo mene kaj isti doktor. Mi rece imas dve opcii, edna bese so lista od 20 raboti( vitamini,hrana,sto da se izbegava i sl) , a drugata da se gori. I vika na drzavno nikoj nema da te gori zasto ne e rizicno, eve nie imame 5000 den. Jas ostaviv za koga ke rodam prvo ( uste ne sum bremena).

3. NEA

NEA Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2009
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    530
    На сите истото го кажува за апаратот - демек 100 евра и немаш ризик. Ама Черепналкоска кажа ако се изгоре после ако се појави пак проблем ќе не може да се види поради лузната од горењето (барем така ја сфатив). Мене ни листа не ми предложи - одма горење.
    Иначе јас веќе две родив и ќе чекам рез од папот па ќе одлучам

4. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.389
    Допаѓања:
    16.664
    Мене типизацијата ми покажа 2-3 вируси, а смиот пап стакло чист. Второ мислење не побарав искрено. Ама листата е две страни А4 формат. Има гел некој што е 4000 ден. Па витамини еден куп, исхрана…
    Решив да родам прво, па после ќе видам што како.
    А на другарка па другарка и, после пораѓај и ја снемало…

На NEA му/ѝ се допаѓа ова.
  5. NEA

NEA Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2009
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    530
    После типизацијата ти предложи ласер? После папот ти даде листа? Мене не ми ни спомна листа.

6. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.389
    Допаѓања:
    16.664
    Pravev PAP i tipizacija zaedno. Papot bese gotov za brzo i bese top. Na tipizacija se pojavija 2-3. Pravev i brisevi i se. I komplet rezultati kaj niv. Se bese top top osven od tipizacijata. I togas mi kaza ili gorenje ili referatot. Bash ako go najdam ke ti go pratam.
    Edit: Gi najdov

Прикачени фајлови:

Последна измена: 30 ноември 2022
  7. NEA

NEA Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2009
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    530
    Ќе чекам пап рез и ќе правам и типизација после рез - а ова првпат го гледам. Може зошто го дојам бебето не ми спомнал - ама и минатиот пат не ки кажа ниш. Ако може овие раб за време на доење не се проблем - повеќе се витамини и сл. А ти ако пробуваш да останеш бремена - види да не нешто од ова смета. Јас ко имав ковид а бев бремена селен не смееше - предизвикувало дефекти кај фетусот

8. PowerPuff007

PowerPuff007 Активен член

Се зачлени на:
    24 август 2022
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите.
    Денес бев на редовен гинеколошки преглед. Ми кажа дека има раничка, која ја видела и минатиот пат ама сега зема примерок за да се испита. Искрено, се исплашив и 300 мисли ми се свртеа. Се исклучив, не можев ни да прашам се што ме интересира. Е сега, дали само паничам или е опасно? Не планирам бременост, ама дали би имала проблеми со тоа во иднина? И дали треба воопшто да се гори ако немам родено?
    Благодарам! :hug:

9. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.389
    Допаѓања:
    16.664
    Прават хпв типизација од раничката. Имав две опции, да горам или еден лист со еден тон витамини, исхрана и слично.
    За горење ми кажа на државно ме гореле ако не било високо ризично, а кај матичен во ординација 5000 ки.
    Ништо не направив, не беа страшни резултати.
    Чекам доколку добијам да направам нови испитувања и да видам кое до каде е.

На PowerPuff007 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Flower117

Flower117 Активен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    49
    Здраво. Бев на гинеколошки преглед, ми земаа брис за пап-тест, и правев и хпв типизација. Резултатите од хпв типизацијата се негативни, а од пап-тестот резултатите уште ги чекам. Сега сум во мисла дали би имало потреба да се прави и биопсија на цервикс :worried:. Знам дека е рано, ама некој ако имал ваква слична ситуација па да ми каже, бидејки не можам да престанам да мислам. Инаку правев и колпоскопија и докторката ми кажа дека имам раничка и промени на грлото на матката. Ви благодарам :hug:

11. Nikol29

Nikol29 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    265
    Devojki dali ima nekoja so ranicka na grloto na matkata i visokorizicen hpv tip a da pominala niz invitro proces? Dali doktorite preporacuvaat da se pravi invitro ili ne?

12. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    1.263
    Nekoj ako moze da mi pise sto ima poznavanje kako od pap test doslo za biopsija na matka?

13. Milickaa555

Milickaa555 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2022
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    177
    Devojki dali hpv tipizacija e poverodostojna od papot? Jas koga pravev pap imav jaka infekcija od kanida I mi izleze moznost za hpv ifnekcija kako hpv cervicitis mn se isplasiv.. lani imav ureden pap I celo vreme so isti partner eden I edninstven lani pocnav so odnosi.. sega pravev I tipizacija I ispadna negativno jas voopsto sum nemala virus mi veli doktorkata da ne se plasam toa na papot bilo poslednica od kandidata.. jas piam vitamimi pak kanidata ja izleciv I mi kaza kontrola na 6 meseci pa mozno li e vlosuvanje na sostojba ako nemam hpv? Ke bide li se vo red site vitamini gi zedov da gi piam I gineks forte stavam doktorkata ne mi gi prepisa na svoja raka gi zemam..

14. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.848
    Допаѓања:
    15.730
    Дали ПАП типизација може да се прави втор пат?
    Некако на тие бесплатните не им верувам многу.

15. Milickaa555

Се зачлени на:
    30 ноември 2022
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    177
    A zosto da ne Im veruvas vo drzavno se i potocni sto ti izleze na tipizacijata? Inaku mislam deka mozes ama ne bi imalo potreba jas pravev na drzavno I tamu mi zemaa ne e bezplatno I izleze deka nemam hpv decko mi e ednistven partner toj na provatno pravese I toj nemase doktorkata mi kaza nema potreba privatno da pravam samo kontrolq na 6 meseci..

16. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.848
    Допаѓања:
    15.730
    Излезе позитивен, но, док не ми кажа ни каков тип, нит па резултатите ми ги покажа.
    Ми даде спреј вагинално и Бета Глутен апчиња да пијам.

17. Milickaa555

Се зачлени на:
    30 ноември 2022
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    177
    Epa reci I da ti go pokaze mora da ti go pokaze ili kaj sestrata javi se jas kaj sestrata se javiv prvo mi rece stignati se I negativni posle so niv otidov kaj doktorkata mora da ti gi dade kaj seatrata vo kompjuter sigurno gi ima ako si pravela na drzavno tamo se stignati kaj nea na kompjuter.. nema sto da ne ti kazuva mora da ti kaze

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kikiccc

Kikiccc Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2017
    Пораки:
    1.177
    Допаѓања:
    1.051
    Какви симптоми имавте за рак на матката или јајници? :/ Прашувам на они кои имаат..

19. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.183
    Допаѓања:
    8.120
    Jas nemam iskustvo, ama nemoj na loso da mislis, dali pravese PAP test, kiretaza za da go ispitaat parceto? Sto te navede da se posomnevas?

20. izabela.nik

izabela.nik Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2013
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    6.111
    Како изгледа раничка на грлото на матката?