Мене ми помгнаа, јас пред тоа еден период многу ја пеглав косата, пред секое излегување и после 5-6 месеци целата коса ми беше оштетена и отидов на вризер ми ја скрати за едно 7-8цм(имав доста дола коса) и од тогаш стално после миење на косата си ставам силиконски капки и еве веке 7 месеци косата ми е супер и повторно си ја имам старата должина
Ни јас повеќе не знам како да се справам со оваа појава! Проблемот е во тоа што немам којзнае колку долга коса ама на крајот од врвовите постојано ми се јавува метил. Пробав со Gliss жолтиот ама искрено не знам колку ми помогна. Ама затоа сигурно знам дека после 5 минути од нанесувањето, секое влакно станува своја приказна. Значи ми се разлетуваат и штрчат на сите можни страни. Пробав и со капките на Doctors, тие ми даваа убав сјај на косата но воедно беа и многу мрсни. Така да сеуште сум во потрага по идеален препарат против појава на расцветани и исушени врвови. Било каков предлог од оние кои имате искуство добро би ми дошол.
Најдоброто решение за расцветани врвови е да одиш на фризер и да ги ишишаш. А иначе силиконските капки навистина помагаат, се ставаат на косата одкога ке ја исушиш, одкога ке ја испеглаш/извиткаш. Косата ја прават мазна,мека и сјајна во зависност од тоа какви силиконски капки користиш. Најквалитетни се капките на Лореал и др, скапи се но за тие пари вредат да ги купиш. Другите се ефтини но немаат никаков квалитет .
Масло Валерин, купи си чичково или макар обично маслиново. Пред капење потопи ги врвовите во малку масло, измасирај за да навлезе насекаде, остави да отстои на коса еден час и потоа измиј ја косата темелно. Јас уште од првиот ваков третман приметив разлика, врвовите стануваат помеки, полесно се обликуваат и не летаат на сите страни па минималниот метил кој се нафатил се маскира и не доаѓа до израз. П.С. Не важи за метла врвови, секако дека врвовите за да изгледаат убаво треба редовно да се потшишуваат.
Јас имам притодно виткана коса и мн ретко ја пеглам и затоа не ми е ич ама ИЧ расцветана... АКО некогаш сакам да ја испеглам, после миење ја фенирам БАРУТ исушена да е, и ставам само на краевите малку АМА МНОГУ МАЛКУ капки (овие зелените од авон) и од горе ја удирам пеглава... КАПКИТЕ НЕ СЕ СТАВААТ ПОСЛЕ ПЕГЛАЊЕ! Зборувам за тие капки од авон. Затоа што: кога косата е исфенирана добро, врвовите испукуваат, и ако не ставиш капки тие горат од пеглата, а кога ставиш тие омекнуваат и се малце мрсни, и подобро се исправуваат После пеглање, постојат други капки што може да се ставаат, јас такви не сум користила и не ставам никакви. Немојте после пеглањето да ги ставете зелените капки од авон! Затоа што многу се мрсни и косата за три саати ќе биде нешто слично на зејтин!
А ако ги ставиш пред да се испеглаш, косата ќе ја испржш со самото пеглање затоа што имаат силикон во составот кој ги измазнува наелектризираните влакна и испуканите врвови. Taка побрзо ќе ти се оштети косата. Нема разлика во силиконските капки дали се за пред или после пеглање, всушност тоа е едно исто средство, а мислам дека не постои таква поделба затоа што капките се средство за стилизирање на косата исто како и восокот на пример и се нанесуваат како финиш. Мислам дека не е добро за косата да се нанесуваат пред пеглање, но секој си знае како му е најдобро.
Ќе си купите бадемово масло, ќе ги намачкате врвовите и оставете да делува неколку часа, или намачкајте навечер оставете да делува во текот на ноќта и измијте ја. После 4-5 третмани ќе видите дека има позитивни резултати. Мене ми помогна!
Јас го имам серумот од Балеа -( Balea Professional Repair + Pflege Anti Spliss Serum) И многу ми помогна околу расцветаните врвови
А дали може косата да се оштети кога се нанесуваат пред сушење? Јас секогаш кога ќе ја измијам пред да ја сушам нанесувам капки за да не се оштети од топлината а сега прочитав дека може да се спржи
Капките може да ги нанесуваш на полусува коса.Ќе ја исушиш добро и нема да има оштетување на врвовите.
Без разлика кои капки се, сите селиконски капки се ставаат после третирање на косата зато а што ако ставиш предходно ставаш силикони кои дополнително ја горат косата и ред други работи. А и сигурно имате приметено кога одите на флизер после шишање фенирање пеглање флизерот на врвовите става селиконски капки,
Јас сум од тој тип на луѓе што скоро ништо не им помага Пробував секакви маски масла за коса (многу ми беше оштетена од пеглање и фарбање) и не гледав никакви резултати. После една другарка ми го препорача арганово масло и го купив не е скапо 250 ден. Во мало шишенце е, се става по 1-2 капки и се нанесува на врвовите и по должината на косата. Го користам веќе 2 месеца и можам да кажам дека имам подобрување и со квалитетот на косата и со расцветаните врвови. Вреди да пробаш