препорачувам кокосово масло и масло од арган , проверено !! Маска за коса со арганово масло Состојки: 2 големи лажици маслиново масло 1 голема лажица арганово масло 1 голема лажица мед Измешајте ги сите состојки во еднолична смеса. Нанесете ја маската на косата завиткајте ја со крпа и оставете да делува околу половина час. Измијте ја потоа косата со шампон. Потоа вашата коса ќе биде цврста, мека и сјајна. Употребувајте го како омекнувач за косата (нанесете на сува коса, оставете го колку што е можно повеќе и потоа измијте ја косата со шампон) Употребувајте го како препарат за стилизирање на сувата коса. Земете малку, размачкајте го на дланките и стилизирајте ја косата на посакуваниот начин. Користете го за бојадисана коса во комбинација со жолчки од јајце и мед. Кога ќе купувате кокосово масло, гледајте да биде органско за да го има вистинскиот ефект. Најчесто може да се најде во продавниците за здрава храна и чини од 300-600ден во зависност од количината, а ќе го користите долго време и за повеќе намени.
http://www.kafepauza.mk/zivot/nekol...avite-so-rascvetenite-vrvovi-na-vashata-kosa/ Еве девојкава дава некое решение, баш би пробала деновиве само да набавам ножички.
Pa imam eden problem...Sekoj den ja peglam kosava posto vitkana mi e a poubavo mi stoi prava,zavisna sum od prava kosa no cela mi e ostetena,ispukana znaci cela,kako sto sum trgnata ke ostanam bez kosa za kratko pa dali znaete nekoj lek na prirodna baza?
Ако ти е изгорена џабе лековитепрво шишање па после третмани со масла и маски (ќе најдеш во соодветните теми низ форумов),и збогувај се со пеглата
Здраво девојки , тука сум нова Имам сува коса ,врвовите ми се доста расцветани и оштетени од секојдневно миење на косата, ретка и кратка ..значи пуштена тешко да ја носам Дајте ми некој совет шо да прам маски некој шо и да е !!
Косата не треба секој ден да ја миеш, зошто колку повеќе ја миеш толку повеќе ти се мрси. Ако ти е мрсна ставај си бебешка пудра и навикни се барем секој трет или втор ден да ја миеш. Мој совет е да се истижиш малце колку да ги освежиш врвовите, да си купиш кокосово масло и добра маска за коса.
дали можам да ставам повеке масла на косата, на пример рицинусово или бадемово (какво што користам ) пред миење и после на сува кокосово како замена за силиконски капки?
Може. Јас користам мешавина од 6 масла пред миењето на косата (нанесувам на цела коса и отстојува 5 минути). По миењето на косата додека е влажна скалпот го масирам со мешавина до бадемово/аргон масло, и одкако ќе ја исушам врвовите со масло од грозје.
Pred da ja mies kosata nekoe vreme, kolku sto mozes poveke go cuvas na kosa. Znaci si stavas na kosa i go cuvas saat dva tri kolku sakas, posle ja mies kosata i tolku
Нема потреба од пеглање на косата секој ден затоа што со тоа ти се оштетува и кине косата. Ако толку сакаш права коса пеглај ја еднаш неделно и сигурна сум ќе можеш да ја носиш барем 5 дена до новото миење. Бидејки косата ти е оштетена најпрво скрати ги врвовите и употребувај соодветен регенератор за сува и оштетена коса или земи си спреј за коса од ДМ за заштита од топлина при пеглање/виткање и употребувај го така може малку ќе ја заштитиш косата од оштетување.
Daaa, jas gi imam koristam super se, 2 pati nedelno gi koristam,poshto smetam deka sekoj den e stetno za kosata,zadovolna sum
Za da nemate rascvetani vrvcinja treba: -kosata cesto da ne ja peglate so presa ili vitkate so figaro (ako sakate sredena kosa podobro odete vo dobar frizerski salon i isfenirajte ja. Toplinata od fenot indirekno go dopira vlaknoto i na toj nacin pomalku ja sushi kosata za razlika od presata i figaroto) -koga ja miete kosata shamponot da go nanesuvate samo na korenot na vlaknoto (shamponot se koristi ja gi iscisti necistotiite i masnotiite od kosata koi se na korenot,a istite dodeka da stignat do vrvcinjata ke treba da ne ja miete kosata cela nedela,gadno. Dokolku stavate shampon i na vrvcinjata i gi triete toa dopolnitelno gi sushi i pukaat. -koristete silikonski kapki (kapkite se samo za vrvcinjata,dokolku se od argan ushte poubavo. Arganot zashtituva i ne mrsi tuku ja zacuvuva vlaznosta na vlaknoto. Se koristi po sushenje na kosata, a moze i sekoj den.) -shishajte ja kosata na sekoj mesec ipol (normalno deka kvalitetot na kosata zavisi i od priborot za rabota -nozickite ama pogolema uloga igra celosnata nega na kosa) -pri sekoe mienje koristete obavezno regenerator ili maska i ednash nedelno ampula za obnova koja ke ja ostavate zaedno so maskata da stoi okolu pola saat -koga ja ceshlate kosata ne tegnete jako so cetkata (rasceslajte gi vrvcinjata, pa sredniot del, pa korenot, taka pomalku go iritirate vlaknoto i na cetkata ke ima pomalku vlakna) -pravete si domashni recepti so cokosovo(ili bademovo,chichkovo...) ulje koga imate prilika za dopolnitelna nega -koristete sprej za rascesluvanje -koga vi e dosadno ne vrtete prameni okolu prsti(vlaknoto se iritira i elektrizira) -dokolku ja farbate,a osobeno dokolku ja blanshirate kosata sekoj mesec ne ja mackajte cela (hidrogenot vo zavisnost od jacinjata ne samo sto ke gi isushi irascveta vrvcinjata, moze i da gi iskine) Se nadevam referatov pomogna