Фајзер има позната релација со херпес зостер кај луѓе со извесни здравствени состојби. Оксфорд универзитет има студија.
Среќа не е зостер. На уста ми се појави, тој ден вриев од внатрешна температура и нервоза , го очекував
Зарем е можно за еден час да ме кутна вакцинава? Цел ден ништо од 22 ч фати да ме треси и ме омалакса скроз. Знам дека е од неа. Не правев ништо посебно денес, освен ручек за да немам душа до толку. Замрзнав со две ќебиња зимски се покрив
И мајка ми наеднаш, ама 3 дена после втора доза Синофарм. Немаше треска, ама нагло се омалакса и и' се "лошеше", мачнина во желудникот. Ќе помине, барем си сигурна дека делува
Можно е. Земи парацетамол, да те стопли. Јас бев така со Фајзер првата доза. Ладно да се тресам, морници.. Ќе помине..Сега знаеме на бебињата како им е кога ги боцкаат.
Татко ми лесно ги помина двете боцкања со фајзер, мајка ми тешко ја поднесе ревакцината. Болки, омалаксаност, нозете вика како да не се нејзини, страшна грозница дури вилицата и се тресеше. Ова вториот ден. Парацетамол андол и еве сега е океј
Од нуспојави после фајзер треба да се внимава доколку се јави кашлање и краток здив,не можност да се земе воздух. Тоа е од вакцината и треба да се побара помош од лекар. Мој братучед месец дена кашла и не може воздух да земе,нуспојавата е пријавена во Халмед,Хрватска.
Косми, ај те молам не ме плаши јас се одрав од кашлање од алергијава. Немам краток здив си земам воздух нормално ама свеста ми ја зеде сега. Сега секој што ќе се закашла ќе крева паники.. Нека поминува кај братучед ти ама дај немој вака. Замисли јас да тврдам дека вујко ми почина од Спутник зашто ете човекот почина 8 дена после прва доза.. Дали беше од тоа некои велат да, некои велат не.. Затоа со вакви изјави полека.
Ама друго е алергија Нена.Не си прај филмови. Ова е друго,знаат како е тие што прележавме со кашлање и губење здив. Не треба да се плашиш,ретки се потешки нуспојави,но луѓето треба и мора да знаат, а нашите лекари ништо не кажуваат и не верувам дека некој нешто пријавува кај нас.
Јас пред да се боцнам во саботата бев на работа цела недела, 8 саати со маска. Рачунај во 20 квадрати 6 души, со само едно прозорче што се отвара нанадвор 20 цм. Со хириуршка мислев дека ќе се онесвестам, и 4 дена носев платнена. Дали од тоа памукот, толку ми се разрани носот и ждрелото.. Сувост, ужас. А имам и алергија на прашина.
А бе криво ми е се пазев многу да бидам зрава да немам ништо да се вакцинирам и во финиш се заебав. Ама ај ќе помине.
Фајзер прва доза, болка во рака, омалаксаност, замор, мускулна болка 30 саати, втора доза пред 3 дена катастрофа. Сите можни нус појави, болка во рака, температура до 39,повраќање, треска невидена не можев да стојам,цело тело ме болеше со вртежи, плачев од болка, како воз да ме прегазил... дури денес 3ти ден се намалуваат симптомите. Ако вака изгледа ковидот и трае по 2 недели....страшно
4 ден од втора доза Фајзер. Вчера попладне болки во мускули , 1 час се напив парацетамол, отспав и помина. Мајка ми 66 години само малаксаност на моменти, генерално нипто, чешање на место на боцкање.
Втор ден од ревакцинација со Фајзер, засега само болка во рамо. Бебето си го дојам најнормално, не покажал никакви „симптоми“.
Јас пишав во другата тема ама ме упатија тука. Мој близок вчера сабајле прими прва доза Фајзер и цел ден не чувствуваше ништо посебно, беше се во ред. Утрово кога стана имаше малку покачена температура и чувство на омалаксаност. Дали е ова нормална појава и дали може да земе андол?