Засега реакцијата од прва доза на Модерна слични како оние кога прележав корона. Синоќа осетив нелагодност во мешето, гасови, идентично како кога имав корона. Главата ми жежеше исто, може имав некоја блага температура, не мерев. И толку. Ракатабме боли како удрено и толку, ништо страшно. Немам малаксаност, болки, ништо, ама јас ме бев малаксана ни кога имав корона пред една година и два месеци. Мајка ми е прележана во фебруари, се жалеше синоќа на малксаност, поспаност, ама она и потешко помина кога беше позитивна. Се надевам ќе останам на овие реакции само.
Не знам каква болка имаш, ако е голема парацетамол, тука па велат само лед на раката ништо друго и стварно фунционира по икс примери. Јас ништо не ставав и не пив парацетамол а ме болеше ама малку не било голема болка ништо значајно. Ми помина после еден ден или ден ипол.
Вакцинирана со две дози Синовак немав никаква реакција, освен болка во раката. Брат ми вакциниран со две дози Фајзер ги имаше сите нус појави, температура, главоболка, болки во мускулите, омалаксаност, ама кратко му траеше.
Дали е возможно во четврток вакцинирана, денес да имам реакции како дијареа, болки во меше и желудникот? Или закачив стомачен?
Мајка ми ги имаше тие реакции со исклучок на дијареа, ама имаше лошење 3 (или 4, не знам точно) дена после Синофарм ревакцина. Јас имав болка во желудникот 24ч. откако примив прва доза Фајзер.
И лошење имам. Ама чудно ми е што до денес освен раката која помина, јас немав никаков проблем. Вака ми беше кога имав корона. И кога фаќам стомачен.
Мајка ми ни раката не ја болеше и немаше никакви други реакции од двете дози, само тоа се јави по 3-4 дена и траеше само 2-3 часа.
Какво мајтапење. Само во Македонија е нормално прележани со две дози да се вакцинираат. Во Германија на пример прележаните само со една доза вакцинирани се рачунаат исто како целосно вакцинираните со две дози. Праксата покажува дека поголем дел од прележаните имаат појаки реакции на вакцината отколку тие што никогаш не дошле до контакт со вирусот.
Зошто би те мајтапела, јас сум сериозна за сериозни работи. Да не се правиме наивни дека не постојат сајд-ефекти. А ако сајд-ефектите се проценат како сериозни се дава потврда дека пациентот не треба да прими друга доза од конкретната вакцина. И за деца е така.
Ко прво не знам дали е оваа реакција, оти и синко се пожали на болка во меше, грло и главата. Правев крвна слика секако денес. Ќе следам. Ама за вакви реакции мислам дека не би ме ослободиле од вакцина.
И јас и мајка ми со модерна немавме ваква реакција. Еден ден омалаксаност, треска, тт...и после ништо ко да не било. Доколку и друг од семејството има слични симптоми поверојатно е некој вирус да ве фатил мислам.