Јас знам само дека на многу (повозрасни особи) после првата или втората доза им се појавило надбубрежен херпес (shingles), којшто треба да се лекува со соодветна терапија. Најдосадно било што лошо се поднесувало облека да го трие заболеното место и било тешко спиењето.
Dan Petrovic doesn’t regret getting Pfizer despite suffering heart inflammation – but says his experience has raised questions about how rare side effects are reported.
Прва доза фајзер, само болка во рамото и тоа наредниот ден, првиот ден беше како мускулна напнатост во тој дел. Трет ден само кога високо ја кревав раката. Нормална реакција, немав ни поспаност, освен наредниот ден попладне како замор, но ништо посебно и без вакцина сум се чувствувала така. Сега ќе видам како ќе биде со наредна доза. Инаку, прележан ковид пред повеќе од половина година.
Прележани и вакцинирани? Како можат да работат ако не се вакцинирани? Да не речам како можат да живеат... Уште малку и воздух ке го забранат ако вака продолжи?!
Шефилд биле вакцинирани во август https://www.thestar.co.uk/health/co...-new-vaccination-centre-opens-in-city-3342580 За жал сега ке релативизираат ама многу спортисти имаат удари,многу деца имаат срцеви проблеми без да знаат итн...
Zdravo, Jas prelezav kovid vo 21 avgust izlegov pozitivna,i ne bese lesno ic so antibiotici sve drugo terapija. sega se plasam da ne se zarazam pak, a mi rekoa deka vo stranstvo posle prelezan kovid po 45 dena se vakcinirat so phizer vakcinata, a maticniot mi vika deka treba 6 meseci da pominat.Antitela ne sum ispital seuste, da gledam dali imam imunitet? sega sakam nekoj so licno iskustvo so prelezan kovid da mi kaze posle kolku vreme se vaksiniral i kako reagiral?
Јас после 5 месеци, ама прележав многу лесно, скоро асимптоматски. Реакцијата беше поизразена по првата доза, но ништо страшно, помина брзо.
https://www.fr.de/wissen/herzmuskel...isiko-maenner-covid-19-news-91045646.amp.html Ризикот од воспаление на срцевиот мускул предизвикан од мРНА вакцините поголем отколку што досега се веруваше, посебно кај младата машка популација.
Ризикот бил поголем од досега претпоставениот, иако овие компликации сеуште важат како ретки. Студијата од Израел во рок од пола год. вели дека 1 од 6637 машки и 1 од 99853 женски на возраст (16-19) Сигурно или веројатно развиле Миокардитис во рок од 21 ден после втора вакцина. Во 3 од 4 случаеви со благи симптоми.
Примив прва доза фајзер пред две недели.Немав реакции освен мала болка во рамото. Сабајлето се разбудив со интензивна главоболка. Јас главоболка не сум знаела што е. Од тогаш па наваму на секој два дена ме боли глава, а веќе и два пати имав и мигренозни болки до повраќање. Се плашам за втора доза изгледа покрај антитела си заработив и главоболки
Вакцината нема врска со мигренските болки. Највероватно имаше напад на мигрена без или со аура па зато имаш главоболки. Слободно оди на втора доза, ништо небило страшно.
Главоболка е чест симптом после имунизација. Ако ти се јавуваат силни главоболки и чести, а претходно си немала проблем треба да се консултираш со доктор.