Јас не би ризикувала да патувам со стариот пасош, казните се до 500 евра. Ако одма после регистрацијата патувате можеш во матично да го задржиш своето презиме, па накнадно после да си смениш презиме ако сакаш. А ако се работи за преселба во Германија, тогаш подобро почекајте прво да извадиш нови документи, па тогаш одете.
Па планираме подолг период да сме 3 години и повеќе. Сепак најдобро ќе биди да извадам нов пасош со новото презиме.
Здраво девојки, барав низ целата тема, ама не успеав да најдам број за закажување на термин во музејот во Скопје. Доколку некоја се јавила во скоро време, ќе и бидам многу благодарна ако ми го пише бројот. Иако, прочитав дека и закажувањето треба да биде заедно и на лице место, сепак да добијам информации телефонски за да не лутам. Ви благодарам однапред на сите што ќе одвоите време да ми одговорите.
дали некој во скоро време менувал лична карта, звонам на броевите за закажување никој не крева онлине да поднесам барање ни еден термин нема, не ми е јасно како да закажам фала ви нема броеви и јас барав, мора да појдете лично со изводи и копии од лични карти да Ви кажат кога има термин и да си одберете
Благодарам за одговорот. Се консултирав со другарка и ми ја објасни процедурата. Поднесовме барања за електронски изводи, денес не известија дека се готови.
здраво дњвојки дали работи системот за закажување матично ? и на која страна да проверам на таа ww.uvmk има само за изводи за матично неможам да најдам
https://e-portal.uvmk.gov.mk/external/portalHomePage ова е веб страната Матично се закажува на лице место, кога се подигнуваат изводите.
Девојки сега закажав преку линков за извод. Ве молам некој да ми одговори , за колку време ќе можам да го земам и во МТВ се подига нели? Благодарам
Ќе ти стигне на меил известување кога е готов, а при самото нарачување онлајн селектираш во кое матично да го подигнеш.
Имаше само опција по пошта и управа за водење на матични , затоа прашав. Ќе ми пишат сигурно кога ќе биде готов и каде. Инаку благодарам за одговорот
После колку време најмногу може да се сменат личните документи за презимето? Бидејќи ќе се регистрираме, а после неколку месеци планираме да менуваме живеалиште, па дали може да си терам до тогаш со стариве документи, ги обновував пред некој месец
Не можеш законски, во рок од 1 месец по промена на презиме мора да смениш лична карта и пасош. Кога ќе смениш живеалиште пак менуваш лична карта, а пасошот не мораш до истек да го менуваш.
Zdravo, imam prasanje za vas sto veke go pominavte procesot na sklucuvanje brak. Koi se opciite za prezimeto? Pokonkretno dali moze samo moeto prezime da go zadrzam ili ke moram da go dodadam i negovoto? Nemam vreme za promena na dokumenti pa bi bilo super ako mozam da go zadrzam samo moeto.
Ние не плативме во сабота се регистриравме пред 2 недели. Само тоа кога пријавивме околу 200-300 и толку