Здраво, на регистрацијата го задржав своето презиме, сега сакам да го додадам на мм и да променам и адреса. Дали можеби знаете кои документи треба да ги доставам во МВР и која е процедурата после за да извадам нова лк, возачка и пасош? Прашањето ми е дали кога ќе ги поднесам документите за промена автоматски ќе ме закажат за слокање? Ви благодарам
Дали после регистрација јас и маж ми треба да имаме иста адреса на живеење ? Тој сака да смени адреса ама му закажаа дури за во февруари, а и за мене ќе треба толку да чекам сигурно
Здраво сакам да прашам сега со хаосов и со терминиве дали ќе имам проблем да патувам надвор од државава доколку во рок од 1 месец не сменам документи.. од сега дури за април закажуваат а свадбата ми е за две недели.. хелп
Јас патував со пасош со моминско презиме 1 недела после свадба . Немав никакви проблеми кога си го зимав новиот .
Да на маж ми дури 26ти април јас среќа порано закажав инаку а да закажев сега а следниот месец ќе се породам Државичкава ни е...нема кој да мавне по неа
Јас вчера закажував за пасош, л.карта и возачка за менување поради презиме и место на живеење а л.карта ми е истечена плус ми закажаа на 26 април
Кај нас пр. Ние сме од Скопје и во Ѓорче има матично и прашавме таму(во секое има матичар) и матичарот дојде во ресторанот. Нашиов дури сам понуди
Кај Нова Македонија е дирекцијата . Таму ќе си пополните барање и ќе си кажете каде да дојде матичарот .
Dali možam da podignam izvod od rodeni za soprugot, da ne izleguva od rabota? I venčanica izvod možam li samo jas? Mi treba i prevod a knap mi e vremeto Mslce offtopik izvinete
Извод на венчани можеш да извадиш, а за извод на сопругот треба лично тој да појде. За да извадиш ти ќе ти треба полномошно од него.
Треба прво да направиш промена на документи со новото презиме по основ брак, па после пак да бараш промена на лични податоци и да го ставиш само твоето презиме.