Здраво на сите. Имам едно прашање доколку некој знае да ми одговори. Ќе се регистрам следна недела. Се јавив пред 2 недели едвај за термин за менување на лични документи, но ми дадија само термини во Мај, што на мене не ми одговараат зошто сум бремена и тогаш ми е термин за пораѓај. Дали би ми направиле проблем доколку сега ја оставам работата каква што е, па од ко ќе пркне бебчето да си закажам термин, или можно е да окркам казна, сепак нема да патувам никаде бо меѓувреме? Не ми се турка сега бремена во гужвите за да одам да се молам пред врата таму, а после регистрацијата ќе пробам да закажам за неколку месеци понатаму.
Има некои што немаат до месеци сменето. Ако тогаш кога треба да се сликаш не си породена или би била породена , но ок да искочиш сликај се и тогаш. Можеш и да им се јавиш , објасни ситуацијата , доколку може да ти поместат за Јуни на пример.
Јас мислам да не се замараш. Јас правев свадба во септ., а документи нови земав во февруари. Не верувам дека некој ќе ти направи проблем во тековниов хаос со лични карти и пасоши. Секако се има разбирање…
Мене ме качија кај инспектор, да провери дали сум патувала надвор од македонија и колку време има поминато од промената на презимето. Не е баш да не се замара. На другарка казна и пишаа.
Па тоа ако патува, ние неколку дена после свадба отидовме на одмор, се уште не ми беше сменет пасошот со новото презиме, ама мислам само еден месец толерираат. Ако планира да патува после месец од регистрација мора да смени пасош со новото презиме и адреса, доколку сака адресата. Јас си сакав на старата адреса, ја прашав таа дали би ми направиле проблем, ми кажа не, ова пред 5-6 години, сега како е не знам. Како и да е, мора да се сменат пасошите со Северна кој се уште нема сменето.
Не е само за патување, убаво викаат рок еден месец. Пасошот не е важен, ете нема да оди надвор од државата, ама кога ќе се пораѓа бараат лична карта нејзина и од сопругот. Мајка во изводот на детето ќе пишува со старото презиме. Мене ми направија проблем во здравствена установа, па морав и во фонд книшка да менувам, за да ми сменат во систем со новото презиме. Чим менуваш презиме мораш и документи да смениш.
Јас сменив презиме во септември , се сликав сега во февруари нит некој нешто ме праша ниту ми кажа , уште во август кога вртев кажав за што е ниту порано добив термин , така да чекам да ги земам документите
Тоа е сѐ океј и се согласувам, ама во вонредна ситуација сме со личниве документи, тоа ми беше муабетот- како ќе извадиш документи ако едноставно нема термини воопшто? Барем за Скопје е така. Јас имав закажано од август за декември и во тој период немав сменето, иако бевме земени.
Точно о моја другарка исто ја прашале колку пати имаш патувано она рекла еднаш и кога отвориле на компјутер виделе дека е повеќе пати и морале да и пишаат казна и јас сега поднесов после август месец па ќе видам дали ќе ме крстат нешто
Фала ви на сите за одговорите, ќе пробам да се сликам за документи пред пораѓај, ако не бива, ќе почекам кога ќе биде. Секирација ми беше дали можно е да ме казнат или друг проблем да ми направат доколку отидам после некој месец, или со изводот на бебето. Таква е ситуацијата каква што е, што и да биде ќе ве известам што ми направиле
Пробај да им објасниш на тел кога ќе закажуваш каква е ситуацијата, може ќе се најде некој од мајка роден и ќе ти закаже порано. Или ако имаш закажано пробај да презакажеш.
Закажав, термин најрано имаа на 4ти Јули, иако ја објаснав ситуацијата. Пред некој ден ми се јавија да ми поместат за на 14ти Мај, ама им кажав дека не ми одговара заради терминот за пораѓање, па остана датумот во јули.
Јас бев во Март, имаа доста слободни термини ама кај нив во канцеларијата со присуство на двајца сведоци. И тоа понеделник, вторник и четврток закажуваат. А среда и петок склучуваат бракови. Е сега од тогаш како е навака незнам баш.
Освен лична карта и пасош, кои сè други документи се менуваат после регистрација? Банка? Кај матичната? Дипломирам крај на месецов, се надевам нема да направат проблем со презимето, бидејќи го задржав моето, плус го додадов неговото.