Со новата лк, сама си сменив податоци во банка, т.е.на апликацијата си направив ажурирање. На нлб сум.
Кај матичната не можеш да смениш податоци. Треба да одиш во Фонд за здравствено осигурување. И кога ќе треба матичната да ти напише упат, веќе ќе ги има новите податоци. Исто и за матичен стоматолог и матичен гинеколог. Ако имаш имот на твое име треба да направиш промена на податоци во катастар.
Да. Откако ќе ја однесеш личната карта во катастар, ги праќаат податоците во Град Скопје. Прво ќе извадиш нов имотен лист. Јас менував документи и таа е процедурата.
Во Фонд лично се оди. Банка зависи на која си( тутунска преку апликаци правиш ажурирање). Носиш извод на венчани и нова лк. Направи си копии и имај си за ако ти побара некој.
Само во Фонд одиш. Матичните не менуваат. Како што ќе бидеш пишана во Фондот, тие податоци ќе ги има кај матичните. Само лична карта треба. Не се сеќавам дали пополнував барање.
Тоа е небитно. Матичниот број го гледаат. И на лекар нема да имаш проблем. Јас цела година немав сменето документи. По матичниот број гледаа дека сум истата особа.
Презимето од сопругот често го грешат. Секогаш морам да ги поправам. Тука во Германија ме пишале со СКИ на крај.
Леле работам со документи коса ми се крева грешка ко ќе се спомни Не знаеш што е тука грешење... колку само свидетелства има со згрешени презимиња ,дати на раѓање. Ќе речиш установи за описменување Исто и во системот на мвр (странава за проверка на изготвеност/термини ) само со едното презиме сум
Devojki ve molam za sovet pravevme registracija go zedov prezimeto na soprugot posle toj den se custvuvam vinovna zosto ne si go dodadov so mominskoto prezime?