Регистрација во матично

Discussion in 'Брак' started by Independiente, Oct 11, 2015.

1. bluebaby

bluebaby Истакнат член

Ги имаат онлајн на страната на матично кои докумени требаат а можеш и директ до најблиската канцеларија да отидеш и да прашаш ќе ти објаснат. Ако си од Скопје можеш на кеј да појдеш има посебна канцеларија ќе ти објаснат. У принцип не се нешто комплицирани документи: лична карта и пасош, странската венчаница и упте нешто за сигурно провери. И секако преводи од странските документи заверени на нотар (можно е и апостил да треба зависно од земјата каде сопругата ума државјанство/каде е склучен бракот). Е сеа има и многу полесна опција - да си ангажираш адвокат да не се замараш толку ама сметам дека не е комплицирана процедурата па можеш и сам да ја истераш.

2. Lor

Lor Активен член

Здраво, планираме следниов период регистрација во Скопје, па имам многу прашања, а јас не сум од Скопје, па ако може некој да помогне.
    Дали може накратко да ми објасните се што треба? Каде треба да се отиде, за подигнување изводи, закажување?
    Дали постои можност за во матично за викенд или строго работни денови се?
    Читав и постари мислења ама да не се има нешто сменето до сега :)

3. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Одите во матичната служба каде што сакате да се регистрирате (Скопје ги има повеќе). Носите изводи на родени и лични карти. Мислам дека од скоро и на лице место може да ви извадат изводи доколку не носите, ама пошто си од друг град за секој случај носи извод.
    Кажувате кој датум ви одговара. Може и викенд да се закаже, доколку имаат слободно.
    Доколку сакате да биде на специфична локација, а не во матичното (ресторан, вила, дома исл) и тоа може ама се доплаќа.
    Изводот од венчани ќе ви го дадат на денот на регистрација.
    Во глобала тоа е тоа.

4. Malina@

Malina@ Активен член

Здраво. Едно прашање. Блиска особа сака да склучи брак со Канаѓанка, но бракот да го склучат во Хрватска, бидејќи тој има виза за таму на 5год. Дали има личност што склучила брак со странски државјанин да ме посочи. Имено, во матичното во Хрватска му дале кои документи им се потребни, меѓу кои и некоја си дозвола дека бракот ќе биде признаен во Македонија, пред склучување на самиот брак. Искуства?

5. Anatema

Anatema Истакнат член

Дозвола? Да не бараат уверение дека не е во брак?

6. Malina@

Malina@ Активен член

Уверение,да. Грешка сум напишала. Меѓутоа извадивме документ дека не е бил во брак досега,а за уверението ми рекоа дека не се вади таков документ.

7. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Дали можам јас да закажам регистрација во матично, а кога ќе дојдат брат ми и снаата да одат да дадат документи. Тоес јас да фатам термин.

8. Касија

Касија Популарен член

Мора лично и тоа и двајцата треба да се присутни мислам, за нас така беше.