Темата е Република Северна Македонија. Не знам што приватно мислеле за УЧК, а ни ти не знаеш, а и немам намера тоа да го правам муабет. Поентата е дека ВРСКА НЕМАШ како би се изјасниле за промена на име, а ги употребуваш бесрамно за сопствените убедувања. И како за некој што толку е загрижен за сопствениот јазик, обиди се правилно да го користиш. И што значи "ментален"? Тој збор никакво значење нема во твојот контекст. Ако треба да е навреда... засрами се. Од сите оние кои имаат ментални нарушувања и заболувања.
Многу наскоро граѓаните на Северна Македонија ке се иселат во потрага за подобар живот,Господ да ние напомош.Црнила,
Грaѓaните нa севернa мoжaт слoбoднo дa се селaт бесплaтнo дo грaницa би ги вoзел, битнo Мaкедoнците дa oстaнaт зa држaвa дa изгрaдaт.
Ќе oстaнеме тие штo сaкaме дa јa oпрaвиме и штo јa oсеќaме кaкo свoјa тaткoвинa, a некoј штo се сметa зa грaѓaнин или Мaкедoнијa јa oслoвувa кaкo севернa и е лoјaлен нa неa... Мoже кoмoтнo и сo кaјaк низ Вaрдaр дa се исели сaмo штетa прaви.
Еве јас ја чувствувам како своја Татковина и сакам да се опорави (затоа што ако јас се обидам да ја опоравам тука се бесконечните криминални закони и давачки кои ќе ме предомислат), до толку ја сметам за своја Татковина што правам сѐ за трајно да се иселам од тука. Трајно.
Кои Македонци?Откако ке се промени името веке македонци нема,оваа Северна е некоја друга држава,не ја чувствувам како своја,како странец сум тука,патриотизам да за Р.Македонија,но за оваа северна не благодарам,не ме интересира не ја чувствувам за своја.
Се сoглaсувaм сo тебе нo тoa е уште пoгoлемa причинa дa се истaне зa мнoгу брзo време ќе се прекршaт кoпјaтa, живееме истoриски денoви преспaнскиoт не е крaј туку вoвед, нивниoт либерaлен прoект зa бинaциoнaлнa држaвa ќе се сруши кaкo кулa oд кaрти.
Баш жалосно што стварно мислите и се надевате дека промената на името ќе ви донесе подобар живот. Македонија и македонците цел живот се угнетувани, како свират така играме. Не сум политични определена (да не бидам погрешно разбрана).
Власта: Ние сме тука за народот! Народот одлучува за својата иднина! Народот: Уа името не го даваме! Македонија на Македонците Власта: Ок, ќе се викаме Северна Македонија
Ќе треба да се менува се. Некаде слушнав дека кога ќе ти истече рокот на пасошот, лична карта тогаш ќе можело да се сменат.
Читам и не ми се верува. Сите што подржавате промена на името размислувате како ќе имате полесен пристап во Европа (нема да има граници) а не размислувате за подобра иднина и борба да се смени се што не ни штима во државата. Не не спасува нас Европа, проблемите се тука внатре, треба сами да си ги решиме. Жал ми е многу. И јас сум за Европска Македонија, но јас сакам да останам во мојата земја, да се грижам за мојот народ, да се потрудам да сменам нешто и да го направам ова парче земја (мојата татковина) подобро место за живот за идните генерации.
Етапно ќе биде: Сите нови службени документи ќе го имаат новото уставно име. Во рок од 5 години откако ќе стапи во сила договорот, треба да се обноват старите службени документи да бидат во согласнот со новото уставно име. Сите документи исклучиво за внатрешна употреба ќе се менуваат паралелно со процесот на преговори во ЕУ. При отворање на секое релевантно поле во преговорите со ЕУ, во рок од 5 години, ќе треба да се променат документите од моментот на отворање на релевантното поле за преговори со ЕУ.
Сите излегуваат од ЕУ, ние како по обичај касниме 100 години и допрва ќе влегуваме. А за некоја година ништо нема да постои од ЕУ.
Поврзано е едното со другото. Нема да влеземе во ЕУ, ако не ги издејствуваме сите реформи, и ако не почне да функционира како што треба државата. И јас сакам да ја направиме подобро место за живеење. Не планирам да се исселам.
Аман бе луѓе. Немало да влезиме во ЕУ ако не сме ги издејствувале сите реформи. Колку реформи имаме до сега издејствувано, колку пати сме биле условувани, колку време сме веќе на чекор од ЕУ и на крај ништо? Ние во ЕУ никогаш нема да влезиме бидете сигурни во тоа, а ако некогаш магично се случи да влезиме ќе се заглибиме уште повеќе и ќе бараме тогаш назад. Целта на овие што ни диригираат од сите страни е само дестабилизација на државата друго ништо, а ние се залажуваме на нивните долгогодишни услови.