Заев игра, како што треба. 1991та станавме независни, денес е 2019та Колку години изгубивме на спорот? м? Ако за секој државен проблем ни треба по 30 години да го решиме, ја е*авме утката на летање!
Декларирај се како сакаш! Исто ми се фаќа. И јас пак ќе си се декларирам како Македонка. Кој ќе ме запри да чувствувам, она што го чувствувам? Можам и Марсовка да се декларирам... И такви имало на попис.. Распрашај се.. ќе видиш.. Слободата за самодекларирање ти е загарантирана и со Устав и со меѓународни човекови права. Второто A matter of opinion
Одамна требаше да се реши прашањево со името и до сега ќе бевме и во ЕУ можеби. Само што на некои не им одговараше контрола и ревизија од страна. Ќе галамите неколку дена, и ќе ви помине, како и секое незадоволство.
Не е точно. Јас се декларирам како Македонец, во лична карта ќе бидам „Граѓанин на Република Северна Македонија“. Не е тоа. Битно е второто. Со тоа што тврдиш дека Македонците се стока, ти ги оспоруваш нивните човекови права, што е одвратно.
Во личната ти е државјанството.. Во која држава (по денес прифатено име), живееш. И Германците да ги прашаш што се, ќе ти речат: Дојч! Ние што ги викаме Германци, не ги направи тие да не се чувствуваат Дојч! Ти текнува?
Чекајте бе озбилни сте дека,ако влеземе у Еу дека ке имаме подобар живот?Сте ги запрашале Бугарите од кога влегоа во Еу како живеат?Молат сега да искочат од Еу,затоа што живеат бетер по сиромашно од порано,е со нас ке се деси истото,сега имавме за парче леб,ама во Еу ке го немаме ни тоа,све ке рипне во цена,а платите ке останат исти.А Зајко шуплето требаше ОН ДА СИ ГО СМЕНИ ИМЕТО,НЕМОЖЕ БЕ 81 ЧОВЕК ДА МЕНУВА ИМЕ НА 2 МИЛИОНА БЕ,САМО ВО МРДНАТАВА ДРЖАВА ГО ИМА ОВА,И НИКАДЕ НА СВЕТОВ. Дали знаеш дека во Државјанство повеќе не пишува Македонија?Него вака стои /////////,вадев пред 3-4 месеци и немаше име на државјанство,прашував таму се бунев како е можно,ми рекоа дека така ке биде додека не се смени името,ееееееее Македонче утепано кутро.
Јас не сум ги прашала бугарите каков живот имаат. Ама сите што аплицирале, или зеле Бугарски пасоши, сметаат дека да си Бугарин, подобар е животот.
Мене името ништо не ми мени и да не се правеме големи патриоти побитни ни се нашите ненахранети деца, гладни а не името како сакаат нека го сменат само да се подобри животот на луѓето и да улеземе во ЕУ многу ке е поубаво ке ти бидат отворени вратите секаде а не како теле да те гледаат ако работиш во друга држава.
Државните се дигнаат,пратениците си ги качија по 150 евра,а народот друг кој го ферма,нека умира од глад кога е глуп,сами себе се убиваме ејј цццц дегени бевме,и дегени како народ ке останеме,абе сами на себе 30 години гробови си копаме бе,затоа никогаш ова нема да биде ДРЖАВА.
Нo сегa зaедниците ќе имaaт етничкo пoтеклo a ние ќе бидеме сaмo држaвјaни пoлитичкa твoрбa. Тиa се прифaтените бaрaњa нa бесa зa зaкoнскo решение.
Не земале Бугарски за да бидат во Бугарија,не се прави како од марс да си падната,земаа за да избегаат подалеку од Балканов.
Па шо ако е политичка форма? И националноста е измислена политичка форма. Од кај 18ти век постои концептот на нации.. Претходно не постоел. Ама поарно е да си Бугарин! Така? Ако им е поарно да се Македонци, немаше да се пишат Бугари? Не мислиш дека е така?
Нација и потекло и ген.. истото е. Националност, етничка припадност А да! Научено однесување е националноста. Не се раѓаме свесни за тоа дали сме македонци, или турци, или кинези..