Рецепти за slow cooker/crock pot/крчко

Discussion in 'Рецепти' started by CameliaMiller, Apr 15, 2021.

  1. CameliaMiller

    CameliaMiller Форумски идол

    Joined:
    Aug 12, 2015
    Messages:
    20,836
    Likes Received:
    275,017
    Темава ја отворам за рецепти САМО за slow cooker (кај нас познат и како крчко).

    За мулти-готвачи има посебна тема
    https://forum.femina.mk/threads/Рецепти-за-Мулти-готвач-multi-cooker.31085/


    Сега, јас скоро купив бавен готвач, искрено мене многу ми се допадна се' што направив во него - до сега алфредо тестенини, компир манџа, полнети пиперки, но сакам да научам и други рецепти, како и tips&tricks за максимум да го користам.

    Проблемот е што тешко наоѓам рецепти, т.е. се наоѓаат прелесно ама амерички, а тие или не сакам да ги правам бидејќи се' е од конзерва, или пак има состојки кои не ни можам да ги најдам во нашите маркети.

    Најуспешно до сега ми беше алфредото, го правев по овој рецепт
    https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/recipes/a55419/slow-cooker-chicken-alfredo-recipe/

    Со тоа што малку го изменив, бидејќи ми беше течно, додадов уште 250мл павлака за готвење и пред сам крај два кремсира, излезе фантастично :)

    Од друга страна, компир манџата иако испадна успешна, кромидот не ми беше доварен и после 5 саати на high.

    Ако имате рецепти споделете.
    Ако немате, сама cookbook ќе си напишам овде :)
     
  2. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,962
    Likes Received:
    203,333
    Gender:
    Female
    Рецепти не знам, ама сакам да прашам дали е економски исплатлив, т.е дали штеди струја или троши отповеќе?
    Ако штеди, да го активирам мојот.
     
  3. CameliaMiller

    CameliaMiller Форумски идол

    Joined:
    Aug 12, 2015
    Messages:
    20,836
    Likes Received:
    275,017
    Ова вика чичко Гугле :)
    SmartSelect_20210416-101252_Chrome.jpg SmartSelect_20210416-101234_Chrome.jpg SmartSelect_20210416-101215_Chrome.jpg SmartSelect_20210416-101144_Chrome.jpg


    Ми има логика, со оглед дека ептен на ниска температура работи...
     
    Annath likes this.
  4. Nigredo Odor

    Nigredo Odor Популарен член

    Joined:
    Jan 17, 2016
    Messages:
    3,549
    Likes Received:
    19,471
    Крчко кај нас се купи пред пет - шест години од прилика.

    Задоволна сум од резултатите, ама искрено, јас не гледам посебен бенефит во готвењето на пареа. Можеби единствена предност е што не мора постојано да се ангажираш околу јадењето, да додаваш работи или да мешаш на секои пет минути.

    Во него најчесто се вари сарма и е стварно океј. Предност е што на пример - оризот го вади цел, не смачкан, каков што би испаднал доколку се готви на рингла како 'пилав'.
    Сепак, и покрај тоа има една маана. Тоа е што нема опција за печење, зошто јас преферирам листот на сармата и сланината од страна како прилог да се убаво испечени - да крцкаат. :D
    Ама добро, тоа е некоја моја преференца, што нема везе со квалитетот на cooker-от кој е наменет претежно за варива и да готви исклучиво на пареа.

    Инаку, сума сумарум, сега веќе ретко го употребуваме, и често си стои така како неискористена инвестиција.
    Впрочем мислам дека и со експрес лонец се постигнува сличен или идентичен ефект, дури и време заштедува, а плус е поевтина варијанта од крчкото.

    Значи, како што веќе кажав, јас повеќе сакам печени јадења отколку варени, и затоа можеби не сум импресионирана од овој начин на готвење, плус немам готвено многу во континуитет. Ама еве токму темава ќе ми биде мотивација.

    На чело со Камелија што ми даде одлична идеја понатака да направам тестенини со павлака за готвење и бело месо или сос болоњезе. Мислам дека не би било комплицирано, бидејќи одеднаш би ги додала состојките - пелатето, макароните, морковот, меленото месо, кромидот, лукот, путерот и би поклопила. Сигурна сум дека би испаднало супер, и ако ми текне обавезно ќе ви ставам слики. :)

    Кромидот ќе го сецкаш на многу ситно следен пат, како и морковот. Значи на ептен мали коцкички.
     
    Last edited: Apr 16, 2021
    CameliaMiller likes this.
  5. CameliaMiller

    CameliaMiller Форумски идол

    Joined:
    Aug 12, 2015
    Messages:
    20,836
    Likes Received:
    275,017
    Денес го правев овој рецепт
    https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/recipes/a50007/slow-cooker-loaded-potatoes/

    Морам да кажам дека испадна фантазија :)

    На алу фолијата ставив малку зејтин, потоа наредив исецкани на така, поситни коцки компири, кај мене испадна во еден ред. Од зачини ставив сув лук (не ставив свеж), црвена пиперка, вегета, сол и бибер. Млад кромид немав, затоа не ставив. Потоа ја ставив претходно испржената сланина, а најгоре кашкавалот. Кашкавал ставив мешан, но мислам дека ќе е подобро со 100% кравји кашкавал, моцарела или чедар, зависи од вкус.

    Го завиткав во алу фолијата, и го оставив на high 3 ипол саати.

    Ги јадевме со павлака, ама не ги посипував, него директно во тањир.

    Фантазија :)


    Едит: иако во оргиналниот рецепт нема, јас ставив и околу 80-100мл вода, и немаше течност на крај :) сепак мислам дека им треба на компирите барем малку вода за убаво да се сварат.

    Меленото месо секако испржи го пред да го ставиш :)

    Јас нели полнети пиперки правев, месото си го испржив, оризот го сварив, ги наполнив пиперките и си легнав да спијам :D

    Иначе ако сакав да ги потпечам, тој што е керамичкиот дел може да се стави на крај во рерна 10-20 мин, на 200 степени :)
     
    Last edited by a moderator: Apr 17, 2021
  6. Nigredo Odor

    Nigredo Odor Популарен член

    Joined:
    Jan 17, 2016
    Messages:
    3,549
    Likes Received:
    19,471
    Yup.
    Јас на пример во последно време сите меса ги пржам без масло со претходно карамелиризан кромид. Постојано мешам без престан, и во моето кулинарско искуство можам да кажам дека ова е дефинитивно најдобриот начин на пржење. На крај само додавам путер кога целото јадење ќе биде скрос готово, ама и него го избегнувам сега. :)

    Инаку...
    Оризот не го вари Камс.
    Пропржи го само онака малкуцка со вегета, вода, зејтин и кромитче. На старински начин.
    Ептен, ама ептен дава шмек на полнетите пиперки кога е така благо пропржен на рингла. Не го вари многу, само ептен благо омекни го и додади му црвен пипер или чили. Така е 100x пати подобар. Ако го усовршиш - на коњ си.
     
    CameliaMiller likes this.
  7. CameliaMiller

    CameliaMiller Форумски идол

    Joined:
    Aug 12, 2015
    Messages:
    20,836
    Likes Received:
    275,017
    Јас обично жив си го пикав во полнетите пиперки, секако се вареше во нив нели во рерна.

    Ама сегде онлајн пишуваше пред да го ставам во слоу кукер да е сварен. И ај... секако купив апарат за ориз, шанса немам да го сварам во тенџере, 100 пати го заебав.

    За полнети пиперки класични, заедно пржам месо, кромид, морков, на крај соединувам со жив ориз, а тогаш додавам зачини, вегета, црвена пиперка, лук, биберче... не ми текнало да го пропржам оризот :) ама ќе пробам и така.

    Иначе луто не јадам ич, па чили е ноу-ноу :) :) :)
     
    Nigredo Odor likes this.
  8. mira.mira

    mira.mira Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2016
    Messages:
    1,132
    Likes Received:
    7,496
    Od koj krchko si zadovolna I koja e cenata?
     
  9. Celltica

    Celltica Форумски идол

    Joined:
    Jul 15, 2020
    Messages:
    4,240
    Likes Received:
    27,873
    За ориз немаш гајле.
    Грав и уште некоја мешунка беше што мораше да се вари пред крчко, зошто содржи некоја материја што мора баш на висока температура да се третира.
     
    CameliaMiller likes this.
  10. CameliaMiller

    CameliaMiller Форумски идол

    Joined:
    Aug 12, 2015
    Messages:
    20,836
    Likes Received:
    275,017
    Па не знам уште колку ќе бидам задоволна, јас ја купив најефтината опција во моментот за проба.
    Во Веро имаше акција со купони, фирмата е Camry (Adler) и е баш најобичен, 3000 денари го платив :)

    Ако испадне да го користам, за некоја година ќе се апгрејднам :)
     
    Dust and duffi like this.
  11. Bubamaricka

    Bubamaricka Популарен член

    Joined:
    Dec 22, 2011
    Messages:
    1,570
    Likes Received:
    3,096
    Gender:
    Female
    За компир манџата би ти препорачала на 8 саати на low. Јас така ја правам, имам класичен slow cooker (crock pot) не со опции за на пареа. Само мене што ми сметаше на почеток ама го решив и тоа е што многу на вода ми доаѓање и ретка нели научени на запршки, така што откако ќе се свари во кукерот дел од манџата ставам во нутрибулет да се избледна убаво и враќам назад во манџата фантазија доаѓа, згусната.

    Манџа било каква можеш. Исецкај месо на кокци, додади зеленчук ( морков, компир, златна мешавина, тиквици, модар патлиџан ) само немој броула и карфиол сум пробала не испаѓа добро. Се стави во кукерот додади вода колку да ги покрие намирниците, зачини со што сакаш и остави цела вечер на low. 5 минути работа е. А имаш домакински ручек.

    Месо многу убаво се пече особено ребра. Значи ќе го намачкаш кукерот со масло или свинска маст, убаво и од страните за да не се залепи местото. Местото претходно го зачинувам со сол, бибер, ѓумбир, мед и барбику сос дополнително можеш и други зачини зависно кој како милува. Го ставаш месото во кукерот и се додава еден прст вода. Се готви на low 8 саати. Нема потреба од превртување. Месото мозок, коските од ребрата сами паѓаат.

    Кокошка исто можеш да испечеш. Процедурата за кукерот исто мачкаш со масло. Јас ставам цела кокошка претходно зачинета и обично ја мачкам со сос од грчки јогурт, сенф и кари. Од страна додавам компири сечени на коцки. Ги зачинувам со сол и ги попрскувам со маслиново масло. На крај исто еден прст вода колку долу на дното да не се залепи кокошката. 8 саати на low.

    Обично се правам навечер и оставам цела ноќ да работи сабајле го исклучувам.
     
  12. marijaml

    marijaml Истакнат член

    Joined:
    Feb 6, 2015
    Messages:
    36
    Likes Received:
    28
    Gender:
    Female
    Јас порано го користев скоро само за варење на јунешко месо, но деновиве скоро све готвам во лонецот за бавно готвење: месо, грав, печам ребро или пиле цело Сите сме задоволни. Но сепак голем ми е, мојот е од 3.5 л но мислам дека за некој работи сосема доволно би вило сад од 1,5 л или 2 л, но овде не сум бидела нигде, ако некој знае, кажете!
     
  13. marijaml

    marijaml Истакнат член

    Joined:
    Feb 6, 2015
    Messages:
    36
    Likes Received:
    28
    Gender:
    Female
    Дури и торти почнав да правам! Многу економично, 1,5 сати вкупно беше уклучен !Тортичето фантастично!
    upload_2022-2-14_22-6-33.png


    upload_2022-2-14_22-7-12.png upload_2022-2-14_22-6-33.png upload_2022-2-14_22-7-12.png upload_2022-2-14_22-6-33.png upload_2022-2-14_22-7-12.png
     
  14. MkdBoy

    MkdBoy Истакнат член

    Joined:
    Nov 16, 2012
    Messages:
    449
    Likes Received:
    722
    Gender:
    Male
    Може некој да ми пушти линк или фотка од некое вакво ,,кое веројатно би ми било како неискористена инвестиција"
     
  15. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,918
    Likes Received:
    173,622
    Gender:
    Female
    @CameliaMiller задоволна си уште со адлерот?


    Некој да каже друга опција?
     
    mal.ecka likes this.
  16. CameliaMiller

    CameliaMiller Форумски идол

    Joined:
    Aug 12, 2015
    Messages:
    20,836
    Likes Received:
    275,017
    Јас сум задоволна многу, но моментално не ми е во употреба оти исхранава ретко манџичка ми има :)
     
    mal.ecka likes this.
  17. Rozevata

    Rozevata Истакнат член

    Joined:
    Jul 8, 2024
    Messages:
    646
    Likes Received:
    1,461
    Gender:
    Female
    Да ја живнам малце темава. :)
    Доколку сеуште ве има тие што користите крчко, дали може да споделите некои рецепти?

    Јас до сега имам правено само свинско месо со зеленчук два пати, испаѓало прекрасно.
    Сакам да го корстам по активно поготово сега со постиве со манџи за да не ми одзимаат време после работа.
     
  18. AndyRad

    AndyRad Истакнат член

    Joined:
    Feb 15, 2019
    Messages:
    378
    Likes Received:
    438
    Gender:
    Female
    Крчкото ми се покажа супер за 'зимски' јадења. Досега сум правела сарми, тие највкусни ми беа, гравче, манџи сите, супи, ајвар (пиперките ги печев во чушкопек), лазањи, тортелини, њоки, ориз. Лошо ми излегува компирот, некако ја менува бојата и модрее (без разлика од сортата) и тоа само кога има манџа тогаш го готвам, инаку јадење со компир некако не ми бидна. Месото го приготвувам претходно, онака малку за да добие боја на пржено и се доправува во крчкото, поготово за ориз со копанчиња.
    Добрата страна е што неморам да му висам, не загорува, немора масло да ставаш многу и си го загреваш без да пушташ рерна. Секој може да си земе.