https://moirecepti.mk/post/колач-со-вишни Еве го јас пола вишни, пола јагоди имам ставено и повеќе од 400гр тоа малку ми личи. И го печам од старт на 180степени 20минути, па на 150 уште 20 ама само со вентилатор, мојава рерна е доста јака па ако и твојата вака печи, прошли пат го загорев малку
Сосот со шпагетите е скоро ист како тој со макароните само што разликава е следна На зејтин пржиш ситно сецкани печурки па јас исецкав едно 15 Додека крчаш печурките сечкаш сланина не толку мрсна со помаллу бело и печеница или врат По 7_8 кришки печеница и сланина толку ама од малата не таа ултра долгнавеста Од кога се ќе се испржи додаваш оригано црн пипер и сол Е сега во сосот со макароните павлаката ми се погоди погуста,и од кога е испржено додаваш канче и пол да крчка и зејтин уште малку мешаш оставам да крчка на тивко На вториот сос лупнав три огромниии лажици маестро ама преполни тродупли хуху и некако дека малку потечна додека крчкаше му турив на сосот 4 кришки кашкавал резанки како на мерење кога купуваш и вака и така е превкусно ова е денешниот сос,со Маестро црвената павлака и кашкавалот
Торте со лимон @Sesil Многу уба ми се виде и освежителна. Лимонов крем. 120 гр путер 250 гр шеќер 3 рендани кори од лимон (Искрено многу се, нареден пат ќе ставам 2 или евентуално 1 ипол но рецептот беше таков) 4 јајца Лимовиот сок од 3 лимони Ванила Плус 1 пудинг 80 гр путер 50 гр бело чоколадо Се ренда кората од лимон се додава шеќерот и се гмечи со рака за шеќерот ја впие кората добро. Се додава путерот и се мати смесата во крем. Матејки се додава едно по едно јајце, па на крај се исипува сокот од лимон и ванилата и ваквата смеса се динста на тивок оган 10 мин за да згусне. (Смесата доаѓа ретка но откако се излади во фрижидер значително добро се густи и се прави фил). Се прави пудингот од ванила, се додава путерот разматен и белото чоколадо и се соединува со лимоновата смеса. Кора: 4 јајца 200 гр шеќер 1 пециво 2 лаж густин 370 гр брашно 200 гр путер 200 мл млеко Путерот се разматува со шеќерот во крем. Се додава матејки жолчка по жочка на крај матејки наизменично во истиот сад со смесата од маргарин и шеќер се додава споеното брашно пециво и густин и млеко. Еднаш од тоа еднаш од тоа матејки. Смесата се дели на 3 или 4 дела и се пече во плех бр 20. (Јас ја делев на 2 дела во плех од 2 Се печат корите на 180 степени. Се реди ред кора ред фил и измегу по вкус топена чоколада. Вака делува комплицирано ама не е. Се прави за час време
@orhideea 1 јајце, 1 чаша млеко, 1/2 чаша зејтин, 1 чаша шекер, 1 пециво, околу 3 чаши брашно. Се заедно се меша, се истура во плех и одозгора ставаш овошје по желба, јас ставив боровинки, малини и јагоди и на крај мелен шекер.
Две јајца се матат со 2 чаши шеќер,па се додава чаша ипол млеко и пола чаша зејтин,се доработува со миксерот.Потоа се просејуваат брашната кон смесата(300 гр. бело и 300 гр.интегрално).Се додава и прашокот за пециво,какао 4 лажици и малку цимет.Пак се мати,па се става три лажици мармалад од јагоди и се промешува.Вака,половина од смесата се истура во намрсен плех,врз неа се редат исчистените вишни па другата половина од смесата.Се пече околу 45 мин. на 200 степени. *Чашата е од 250мл.
@MamacitaBuena лелеее, навистина!За срамота сум. Во другата тема те цитирав, па ми го преместија мислењето, а оваа не ја ни погледнав.Се извинувам за одземаното време.
@fallenangel царската пита не само што изгледа, туку е и превкусна... А многу е едноставна за правење Имав слики за цела постапка и рецептот го напишав во темата Готвиме чекор по чекор #16
Moже @mariz и @Ginger^ исто така да споделите рецепт за сосовите? Во потрага сум по рецепт кој е лесен, а вкусен.
^ Ова е сос, по мој вкус. Една жива тиквичка, изблендирана со јогурт, место вода. Настрана сварив шпагети. Додека запржував кромид и лук, додадов месо и оставив да се динста. Смесата со тиквички, ја истурив во тавчето каде што се пржеше месото, додадов зачини и оставив да се соедини. На крај го истурив во тенџерето со шпагети, и додадов живо јајце. Едит. И павлака во сосот.
Прелесен, а превкусен. Шпагетите малку се варат, не скроз за после да се доварат во сосот. Се пржи рендана тиквичка (немам количински колку на колку иде, но јас за 4 чинии ставив една тиквичка), убаво да се испржи па се става павлаката за готвење, малку сол, биберче, оригано, малку водичка. Рецептот е само вака но јас додавам и сирење рендано зашто посоленко и поубав шмек ми дава.. и така 3,4 мин само тоа крчка па се додаваат шпагетите да се доварат и да упијат од сосот. Ептен лесно и вкусно Може со било какви тестенини.. јуфки, макарони и сл
Пробај печени ,така имаат многу убав вкус И вака изгледаат вкусно,ми даде идеа да пробам и пржени За да не истекува урдата, со што ги затвораш пиперките при пржење ?
Пробајте ги печени на хартија за печење. Ист вкус (може и поприроден и поубав), а не се мрсни, без капка масло се. Внтре полнети со сирење, урда и јајца, а ги затвараме со парче домат. @Val-Dim не ми е јасно како само мене не ми успеаа, дали нешто грешам во тестото, или во постапката со делење на кората и мотање на самите кроасанчиња...