Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    9,375
    Likes Received:
    42,202
    Gender:
    Female
    Даг е декаграм, што значи ако пишува 7даг се мисли на 70 грама, или 70даг би било 700г.
     
    EMoonlight, joy1 and kjukli like this.
  2. PrettyDramaQueen

    PrettyDramaQueen Истакнат член

    Joined:
    May 31, 2016
    Messages:
    399
    Likes Received:
    4,192
    Gender:
    Female
    Рецепт за фурнаринките :D
    Готово тесто за пица најпрво се премачкува со путер, потоа врз него се ренда кашкавал, се додава оригано и сусам и се пече 5-7 минути.
    Како сос измешав павлака, мајонез и кари 8)
     
    Mracna, Ane-Goki1, Barbie20 and 13 others like this.
  3. Babushka

    Babushka Популарен член

    Joined:
    Dec 11, 2011
    Messages:
    234
    Likes Received:
    5,529
    Извини @ttrpovska дури сега гледам дека си пишала за салатата.
    Нема филозофија некоја. Се што имав, ставив. Пиперки/бабури, црн патлиџан, тиквички ги потпеков. Шампињоните ги пропржив, а може и тие да се печат. Додадов свеж патлиџан, младо кромитче, сирење и магдонос. И сето тоа залиено со стандардната смеса од лук, зејтин, оцет и сол. И тоа е :)

    Пријатно јадење :)

    IMG_20160811_190415.jpg
     
  4. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
  5. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Joined:
    Jun 23, 2010
    Messages:
    2,150
    Likes Received:
    16,150
    За пралините потребни се две состојки чоколада за готвење и сува брусница.
    Ја топиш чоколада за готвење. Малку да олади и го потполнуваш калапчето со форми, прво до пола па редиш брусница и потоа го дополнуваш со чоколадата. Го ставаш во замрзнувач да отстои повеќе време некаде до 3-5 часа за да може да се обликуваат убаво, да се стврднат и поубаво да ги извадиш од калапчето.
     
    galapce, baba Rada and kjukli like this.
  6. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    Какво чоколадо стави? Бидејќи обичните за готвење вака не се многу вкусни.
     
  7. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Joined:
    Jun 23, 2010
    Messages:
    2,150
    Likes Received:
    16,150
    Обично чоколадо за готвење од 20 денари што е, не знам која фирма е.
     
    kjukli likes this.
  8. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Joined:
    Jun 23, 2010
    Messages:
    2,150
    Likes Received:
    16,150
    @skorpija123 ако можеш рецептот за солени мафини да го пишеш.
    @КикиМаус за десертот исто, рецепт да пишиш.
     
  9. skorpija123

    skorpija123 Популарен член

    Joined:
    Jul 18, 2011
    Messages:
    699
    Likes Received:
    2,624
    joy1 likes this.
  10. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Joined:
    Jun 23, 2010
    Messages:
    2,150
    Likes Received:
    16,150
    skorpija123 likes this.
  11. donna.17

    donna.17 Популарен член

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    1,718
    Likes Received:
    5,011
    Gender:
    Female
    @Kitten ако може рецепт за роденденската торта
     
  12. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    9,375
    Likes Received:
    42,202
    Gender:
    Female
    Секако :)

    Јас ја крстив Роденденска мус торта, меѓутоа е комбинација од три торти: пандишпанот од една, ванила-крем од друга, мусот од трета :)
    Пандишпањ:
    5 белки,
    5 лажици шеќер
    100г мелени лешници
    2 лашици брашно,
    пола пециво
    3 лашички какао (за да биде бел пандишпањот не мора какао)
    - Белките се матата до цврст снег, постепено се доадава шеќер без да се престанува со матење, па пециво, брашното и какото, на крај лешниците. Се истура пола од смесата на хартија за печење во округло тавче за торта и се пече 20мин на 180С. Потоа се пече и рестото од смесата за да добиеме втора кора. Втората кора не ја вадиме од тавчето, редиме врз неа, бидејќи обрачот од тавчето се вади на крај откако ќе се стегне во фрижидер цела торта.

    Ванила крем:
    300мл млеко
    5 лажици шеќер
    1 ванилин шеќер
    5 жолчки
    1 лаш. брашно
    100г путер
    1 пудинг од ванила
    - За кремот се матат жолчките и шеќерот, се додава пудингот и малку млеко, и сетоа тоа се додава во остатокот од млекото кој претходно е загреан на рингла на средна температура, се додава лаж. брашно и непрестано се меша додека да згусне и се трга од рингла. На крај во кремот се додава путерот и се меша. Веднаш истураме врз кората која е во тавчето, па врз кремот ја ставаме првата испечена кора.

    Мус крем:
    300г чоколадо за готвење
    50г путер
    9 јајца
    3-4 лажици шеќер во прав
    -Чоколадото се топи на рингла (пожелно на пареа за да не загори), па се додава путерот да се соединот. Потоа една по една жолчка се додава и се мати (малку долг процес, но кој неможе со жица може да ги мати со миксер. Се трга од оган.
    На страна се матата белките до цврст снег, па се додава постепено шеќерот во прав. Во врелата смеса од чоколадо се додаваат неклку лажици од матените белки и се меша да се соедини. Потоа целата смеса од чоколадо се истура во белките и се меша да се добие хомоген крем. Се истура мус кремот врз тортата и веднаш ставаме во фрижидер да се стегне.

    За декорација јас користев чоколадни мрвици, сецкани лешници и рендано чоколадо.
    IMG_20160828_201934.JPG
     
    manako1, koritsaki, joy1 and 4 others like this.
  13. mariatim

    mariatim Популарен член

    Joined:
    Apr 29, 2010
    Messages:
    1,159
    Likes Received:
    12,529
    Gender:
    Female
  14. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    LivingGlam and mariatim like this.
  15. mariatim

    mariatim Популарен член

    Joined:
    Apr 29, 2010
    Messages:
    1,159
    Likes Received:
    12,529
    Gender:
    Female
  16. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    Да јас така го сфатив рецептот.
     
  17. baba Rada

    baba Rada Популарен член

    Joined:
    May 27, 2015
    Messages:
    4,526
    Likes Received:
    25,593
    Gender:
    Female
    Се извинувам а каде да го најдам рецептот, лиги ми потекоа??
     
  18. sia.bella

    sia.bella Популарен член

    Joined:
    May 29, 2014
    Messages:
    1,000
    Likes Received:
    17,201
    Gender:
    Female
    Dgirlll likes this.
  19. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,070
    Likes Received:
    328,499
    Gender:
    Female
    @Shelea moze li recept za orizot so kari i kikiritki ?
     
  20. Shelea

    Shelea Форумски идол

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    4,263
    Likes Received:
    43,991
    Потребно е :
    1 чаша ориз
    1 главица кромид
    мало лукче
    1 морков
    коцка за супа
    бибер, вегета, 3 чаши вода

    300 гр стек
    1 лажичка кари
    1 лажичка куркума
    1 мала неутрална хопла
    сол/бибер
    100 гр солени пржени кикирики.

    Кромидот и лукчето се сечкаат ситно и се пржат на две лажици путер. Се додава морковот на коцкички, коцката за супа, оризот и се меша додека да стане оризот стаклест. Се додаваат постепено трите чаши вода и се меша цело време, на среден оган. Се додава бибер, вегета по вкус и се остава настрана да се олади. Оризот треба да е алденте, значи да лепи на заби, да не е кашест, а да не е ни жив :)

    За сосот од кари, треба стекот да го исечкаш на коцки и да го провариш 20 минути во солена вода. Потоа, парчињата месо се пржат на лажица путер, се додава сол, бибер, куркума, кари и пржените кикирики. Се додава хоплата и треба да се крчка барем 15 минути, за да се згусне.

    Од оризот се става во кружна чинија намокрена со вода, додека е уште топол. Се остава да се олади и се превртува во чинијата. Се полева со топлиот сос.
     
    1209, Mrs.Bass, Annath and 4 others like this.